Devendra Banhart: Οι λεπτομέρειες της εμφάνισης του στις 4 Ιουλίου

16/06/2006 @ 08:20
Olon Music presents: Devendra Banhart. Special guests: Simon Bloom & The Callas. Τρίτη 04 Ιουλίου, Gagarin 205 (Λιοσίων 205 / www.gagarin205.gr). Εισιτήριο: 26 euros (προπώληση) / 29 euros (ταμείο). Σημεία προπώλησης: Metropolis, Tickethouse, Clipart, Vinyl Microstore.

O Devendra Banhart (γεννημένος το 1981 στο Houston, Texas και μεγαλωμένος στη Βενεζουέλα) είναι ένας psych/folk τραγουδιστής και το σημείο αναφοράς της λεγόμενης New Weird America κίνησης και της νέας Free Folk σκηνής. Δεν ξέρουμε αν αυτή η κίνηση είναι συμπαγής ή όχι και αν είναι άλλο ένα δημιούργημα δημοσιογράφων, πολλοί καλλιτέχνες όμως κυρίως από την Αμερική και άλλες χώρες (Φιλανδία) έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια και έχουν γίνει ένα με την φύση, τα δάση, την γη την ίδια. Μερικά χαρακτηριστικά ονόματα είναι αυτά των Vetiver, Sunburned Hand of a Man, Six Organs of Admittance, Currituck Co, Wooden Wand, Marissa Nadler, Espers, Joanna Newsom...

Έρχεται στην Ελλάδα ακριβώς την στιγμή της καλλιτεχνικής του ακμής με το τελευταίο του άλμπουμ (‘Cripple Crow’ – XL records) να βρίσκεται στις top λίστες όλων των περιοδικών για το 2005. Με full μπάντα πλέον, μακριά από τις πρωτόγονες τετρακάναλες ηχογραφήσεις των πρώτων του δίσκων στην Young God records του Michael Gira (κάποιοι λίγοι τους είχαν δει ζωντανά στην Αθήνα πριν λίγα χρόνια), μια πιο ηλεκτρική άποψη άλλα πάντα κοντά στις folk ρίζες του. Μαζί του συνοδοιπόρος από τα πρώτα χρόνια ο Andy Cabic των Vetiver από το Σαν Φρανσίσκο (με τον ίδιο τον Banhart επίσης να μένει στην πόλη των Ανέμων και να παίζει στο συγκρότημα του φίλου του), θα τον δούμε και αυτόν στην Αθήνα μαζί και με μέλη από Currituck Co, Espers, Bunnybrains. Οι δυο τους έχουν δημιουργήσει την δική τους δισκογραφική εταιρία με όνομα Gnomonsong και πρώτη κυκλοφορία τον δίσκο της Τεξανής Jana Hunter (ο Banhart έχει κυκλοφορήσει πέρσι ένα split album μαζί της).

Ο Devendra Banhart με σχεδόν βιβλική μορφή ή σαν άλλος ήρωας ταινίας του Jodorowsky, έχει συχνά συγκριθεί με καλλιτέχνες όπως Marc Bolan, Nick Drake, Daniel Johnston, Billie Holiday, Caetano Veloso και John Fahey. Οι στίχοι του συχνά σουρεαλιστικοί και κοντά στη Γη και τη Φύση, όπως έγραψε και το Pitchforkmedia ‘μια από τις πιο ταλαντούχες και χαρισματικές δυνάμεις της σύγχρονης μουσικής σκηνής’.

Press Quotes:

"Cripple Crow" - Δίσκος της χρονιάς για τους αναγνώστες του ΠΟΠ & ΡΟΚ.

"Ο Ντεβέντρα ήδη είναι ολόκληρη σχολή. Ανενδοίαστα θα έλεγε κανείς ότι είναι κιόλας κλασικός".
ΠΟΠ & ΡΟΚ

"O Devendra Banhart είναι ο Αμερικανός Nick Drake της δεκαετίας μας".
Avopolis

"Γι' αυτό τον υποδέχτηκαν όλοι σαν μεσσία της ροκ φέτος που τον ανακάλυψαν. Απλά, γιατί είναι. Και τα βιώματα έχει και το ταλέντο και το πιο σημαντικό: αυτό το κάτι που το είχαν όλες οι μεγάλες φυσιογνωμίες της ροκ. Απ’ τον Jim Morrison ως τον Morrissey και τον Κurt Cobain.".
Atraktos

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET