The Last Drive, Rockin' Bones @ Gagarin 205, 16/05/09

Από τον Κώστα Σακκαλή, 19/05/2009 @ 05:31
Η επιστροφή των Last Drive στα συναυλιακά δρώμενα εδώ και δύο χρόνια είναι από μόνη της ένα από τα σημαντικότερα νέα, ειδικά για μία ολόκληρη γενιά που μεγάλωσε χωρίς να έχει την ευκαιρία να τους δει ποτέ... Η επιστροφή τους και στη δισκογραφία με νέο υλικό μετά από 15 χρόνια είναι χαράς ευαγγέλια για ολόκληρη την εγχώρια ροκ σκηνή που βλέπει και πάλι ενεργούς τους σημαιοφόρους της. Το γεγονός αυτό γιορτάστηκε το διήμερο 15-16 Μαΐου στο Gagarin. Εμείς επιλέξαμε να τους επισκεφθούμε τη δεύτερη μέρα, όταν και δηλαδή όλη η χώρα ασχολούνταν με τα κουνήματα του Sakis και αναστέναζε στις οθόνες της με την ψηφοφορία της Γιουροβύζιον.Οι ήχοι από garage τραγούδια, παλιότερων κυρίως δεκαετιών, παιγμένα από τα επτάιντσα του dj του Gagarin, κράτησαν πολύ καλή συντροφιά στους περίπου 600 παρευρισκόμενους μέχρι να εμφανιστούν στη σκηνή οι Rockin' Bones, ένα συγκρότημα με ισχνή δισκογραφική παρουσία, αλλά μεγάλη ιστορία. Το rock 'n' roll / punk τους θυμίζει Ramones, Stooges αλλά και Motorhead, ενώ δεν έλειψαν και κάποιες ska-punk στιγμές.

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του live έπαιζαν ως τρίο, αν και για δύο τραγούδια κάποιος φίλος κλήθηκε να συμπληρώσει το σχήμα σε κουαρτέτο. Μάλιστα με τη σύνθεση αυτή επέλεξαν να διασκευάσουν το "Cry For Love" του Iggy Pop και να το αφιερώσουν στον αδικοχαμένο κιθαρίστα τους Κωνσταντίνο "Fuzzy" Παπαχρόνη. Το σαρανταπεντάλεπτο σετ τους έκλεισε με τη διασκευή του "Changes" των Sabbath σε αγνώριστη αλλά πολύ επιτυχημένη, σπηνταριστή εκτέλεση. Χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό, που τους συμπεριφέρθηκε δικαίως ως συνοικοδεσπότες του πάρτυ και όχι ως αμελητέο support συγκρότημα.

Η ολιγόλεπτη διακοπή που ακολούθησε συνοδεύτηκε και πάλι από καλές μουσικές επιλογές και ενώ το "I Wanna Be Your Dog" στριφογύριζε ακόμα στο κεφάλι μας, το σανίδι κατέλαβαν μπροστά μας οι Last Drive. Μετά τη surf εισαγωγή του "Me n My Wings", το "Overloaded" μας πήρε και μας (ξε)σήκωσε. Από το σημείο αυτό και μετά ένα ασταμάτητο garage punk όργιο παρέσυρε τους παρευρισκόμενους.

Με τους μουσικούς εμφανώς να το καταδιασκεδάζουν και το κοινό να δείχνει ενθουσιασμό, η 30χρονη μουσική ιστορία των Last Drive ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια μας. Και λέγοντας τριαντάχρονη εννοούμε και το παρόν, που έδειξε, τουλάχιστον επί σκηνής, εξίσου αξιοπρόσεκτο με το παρελθόν. Τα νέα τραγούδια, των οποίων την πλειονότητα ακούσαμε, έδεσαν αρμονικά με τα παλιότερα και οι επιλεγμένες διασκευές εκτελέστηκαν άψογα - μία από αυτές αφιερώθηκε στον αποθανόντα ηγέτη των Cramps, Lux Interior, το "Human Fly" των ίδιων.

Βέβαια, κάπου από τη μέση της εμφάνισης και μετά, το αλκοόλ άρχισε να κάνει εμφανή την επιρροή του, όπως εξάλλου παραδέχθηκε και ο Be George Bop (κατά κόσμον Γιώργος Καρανικόλας), ενώ ο έτερος κιθαρίστας δε χρειαζόταν να το πει, αρκούσε να διακρίνει κανείς τη διαρκή του ευδαιμονία. Ο Alex K. έδειχνε να κρατάει την ψυχραιμία του και να οδηγεί το γκρουπ, ως όφειλε εξάλλου ως μπασίστας και τραγουδιστής. Περιέργως πάντως, και ενώ πλέον η συναυλία δεν αντέχει σε αυστηρή μουσικολογική κριτική (λαθάκια έκαναν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους, ενώ η συνοχή χανόταν και επέστρεφε), η ατμόσφαιρά αντί να χαλάσει έγινε ακόμα πιο οικεία, σα μία παρέα φίλων που είχε σκοπό να διασκεδάσει και τίποτα δε θα την εμπόδιζε.

Το πρώτο encore ακολούθησε γρήγορα μετά τη λήξη του κανονικού set και με το τέλος του οι Last Drive αποχώρησαν εν μέσω αποθέωσης. Τα φώτα άναψαν, ο κόσμος άρχισε να αποχωρεί, εκτός από περίπου 150 πιο φανατικούς (ή πιο ψιλιασμένους) που επέμειναν να καλούν το συγκρότημα να επιστρέψει. Και κατά την προσφιλή τους τακτική, οι Last Drive επανήλθαν για ένα τελευταίο τραγούδι, μία πανέμορφη εκτέλεση του "Blue Moon".

Το τέλος της βραδιάς μας βρήκε ξεθεωμένους, αλλά χορτασμένους, να ανεβαίνουμε τη Λιοσίων με μία σκέψη μόνο στο μυαλό μας: Last Drive twelve points, Last Drive douze points.

Setlist:
01. Me n My Wings
02. Overloaded
03. The Shade Of Fever
04. Magdalene
05. Have Mercy
06. Final Kick
07. Valley Of Death
08. Get Off My World
09. Black Limo
10. Mountains
11. Killhead Therapy
12. A Glass Of Broken Dreams
13. Goldfish
14. Buick Makane
15. Baby It's Real
16. Every Nite
17. Hole In The Wall
18. Jack Of The Highway
19. Alabama Blues
20. Panther Man
21. I Love Cindy
22. Poison
-----------------------------------
23. Human Fly
24. Garbage Man
25. Bad Roads
26. Gone Gone Gone
27. Revolution
-----------------------------------
28. Blue Moon

Υ.Γ.: Ευχαριστώ το φίλο Χαράλαμπο για τη βοήθειά του στη συμπλήρωση του setlist.

Κώστας Σακκαλής
  • SHARE
  • TWEET