Ska-P, 63 High @ Γήπεδο Μακεδονικού (Θεσσαλονίκη), 16/05/09

Από τον Γιάννη Βόλκα, 25/05/2009 @ 01:47
Περπατώντας στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το πρωινό του Σαββάτου, ένας διαφορετικός αέρας έπνεε στην πόλη. Αφίσες της συναυλίας που ξεκούραζαν το μάτι από τα έργα για το Μετρό, ομάδες νέων που έφτασαν από όλη την Ελλάδα αλλά και από τα υπόλοιπα Βαλκάνια και γενικά όλη η πόλη, από τα καφέ πολυτελείας της Αριστοτέλους και της παραλίας μέχρι τον πεζόδρομο της Γούναρη, να συζητά για τη συναυλία των Ska-P.

Και να μου το έλεγαν, δε θα το πίστευα ότι η ανταπόκριση του κόσμου θα ήταν τόσο μεγάλη. Από τη μια η ευχάριστη μουσική των Ισπανών, που ταιριάζει με την καλοκαιρινή διάθεση, από την άλλη το γενικό επαναστατικό κλίμα των τελευταίων μηνών, δημιούργησαν το καταλληλότερο μείγμα για μια πετυχημένη βραδιά.

Όντως όλα έμοιαζαν ιδανικά. ο πράσινος αγωνιστικός χώρος είναι πάντα προτιμότερος από οποιοδήποτε αποπνικτικά κλειστό venue, η είσοδος του κόσμου, αν αναλογιστούμε και το μεγάλο του αριθμό, γινόταν με φυσιολογικούς ρυθμούς, κάποιες μικροφασαρίες έληξαν γρήγορα, ο καιρός ήταν όσο ζεστός χρειαζόταν, οι μπύρες φτηνές και οι 63High, ένα από τα μεγαλύτερα ska punk ονόματα της χώρας, άνοιξαν τη βραδιά.

Με δικά τους κομμάτια, γνωστά σε μεγάλη μερίδα του κοινού, αλλά και με την διασκευή του "Blitzkrieg Bop" των Ramones, έπαιξαν όσο έπρεπε, χωρίς να κουράσουν, χειροκροτήθηκαν θερμά και αποχώρησαν για να δώσουν τη θέση τους στους Ska-P.

Οι Ισπανοί μέσα στις επόμενες δυο ώρες απέδειξαν εύκολα γιατί θεωρούνται και είναι το μεγαλύτερο όνομα του είδους στην Ευρώπη. Με διαδοχικά ανοδική πορεία από το 1994 μέχρι το 2002 και την περσινή τους επιστροφή τους με το "Lagrimas Y Gozos" κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Κάποιοι από τους οπαδούς αυτούς έσβησαν προσωρινά τη δίψα τους με την αναπάντεχη εμφάνιση των Locos (συγκρότημα του Pipi) το περασμένο καλοκαίρι στην Καβάλα, αλλά τώρα είχε έρθει η ώρα for the real thing.Από το "Ni Fu Ni Fa" που άνοιξε τη συναυλία μέχρι το βαλκανικό αυτοσχεδιασμό στο τελείωμα της, πάνω στη σκηνή επικρατούσε το απόλυτο πανηγύρι, το τέλειο street party με τρομπέτες, ξυλοπόδαρα, διάφορα κουστούμια και απέραντο κέφι. Οι οθόνες όμως δεν είχαν την ίδια ευχάριστη εικόνα, δείχνοντας όλα τα άσχημα αυτού του κόσμου, από τους wannabe ηγέτες μέχρι την άδικη δολοφονία λαών και ζώων. Φυσικά τα μηνύματα που θέλουν να μεταδώσουν οι Ska-P γίνονταν δεκτά με ενθουσιασμό, παρά τη μόνιμη και αναγκαστική χρήση της ισπανικής γλώσσας. Έτσι έβλεπες το ίδιο κέφι και στο κοινό, που όταν όμως έκανε διάλειμμα από τον ξέφρενο χορό δε παρέλειπε να φωνάξει τα γνωστά συνθήματα. Από τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές η αναφορά του συγκροτήματος στον, γνωστό σε όλους πλέον, Αλέξη και η προβολή της φωτογραφίας του στην οθόνη. Κάτι τέτοιες στιγμές ένα ολόκληρο γήπεδο φαίνεται να μιλά την ίδια γλώσσα.

Μουσικά, πέρα από τα καινούργια κομμάτια, ακούστηκαν σχεδόν όλα τα γνωστά τους, όπως τα "Cannabis", "Welcome To Hell", "Intifada", "Casposos", "A La Mierda, Tio Sam", "Simpatico Holgazan", "El Gato Lopez", αλλά και μια διασκευή στο "I Fought The Law" των Clash.

Η συγκεκριμένη συναυλία αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, διότι ένα τόσο μεγάλο συγκρότημα όπως οι Ska-P ήρθε επιτέλους στη χώρα μας και ακόμα πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν έχει την τύχη να απολαμβάνει ονόματα τέτοιου βεληνεκούς. Οι ντόπιοι διοργανωτές έκαναν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και ο κόσμος τη στήριξε με το παραπάνω. Την επιβράβευση και στις δυο πλευρές έδωσαν οι Ska-P. Muchas Gracias!

Γιάννης Βόλκας
  • SHARE
  • TWEET