Need, Maplerun @ 6 D.O.G.S, 16/10/13

Ένα εξαιρετικό live από δύο μπάντες που ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 22/10/2013 @ 13:04
Δεκατέσσερις περίπου μήνες μετά την τελευταία τους ζωντανή εμφάνιση, οι Need επέστρεψαν στα συναυλιακά δρώμενα έχοντας έτοιμο τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο "Orvam: A Song For Home" και ανανεωμένο rhythm section. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι Maplerun, ένα ακριβώς μήνα πριν μεταβούν στην Μεγάλη Βρετανία για μια σειρά συναυλιών ως support στους American Head Charge.

Maplerun

Οι Maplerun ξεκίνησαν υπερδυναμικά, με τρία κομμάτια από το δεύτερό τους άλμπουμ, στο οποίο βάσισαν και το set τους. Οφείλω να ομολογήσω πως εντυπωσιάστηκα από την εμφάνισή τους, καθώς δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να τους δω σε κάποιο live. Εξαιρετικός live ήχος, μπόλικη ενέργεια, βαριές κιθάρες, φωνητικά αρκετά κοντά στον Hetfield και πολύ καλό παίξιμο εν γένει για το alternative rock / metal σχήμα, με τον drummer να ξεχωρίζει για τις ικανότητές του. Οι τόνοι έπεσαν για λίγο στα "Everytime" και "Golden Cage", για να ανεβούν ξανά στο πιο rock 'n' roll "Screamout".

Maplerun

Μία ακόμη τριάδα πολύ δυνατών κομματιών (ανάμεσα σε αυτά και το "Bombs" που θα είναι και το επόμενο video clip της μπάντας), οδήγησαν μετά από πενήντα περίπου λεπτά στο κλείσιμο με το "Lack Of Words". Μοναδική παρατήρηση στην κατά τα άλλα εξαιρετική, από όλες τις απόψεις, εμφάνιση των Maplerun, ήταν ο όχι και τόσο επικοινωνιακός frontman τους. Μπορεί ο κόσμος στο ούτως ή άλλως μικρό 6 D.O.G.S να ήταν σχετικά λίγος, η εμφανής ωστόσο αμηχανία που παρατηρούνταν ανάμεσα στα κομμάτια σίγουρα δεν βοηθούσε την κατάσταση. Αυτό που σίγουρα θα κρατήσω από την εμφάνιση των Maplerun είναι η εντύπωση ενός σφιχτοδεμένου συνόλου, που ευχαρίστως θα ξαναέβλεπα στο μέλλον.

Setlist: Buried Alive / Pills / Whenever / Everytime / Golden Cage / Screamout / Fake / Bombs / For You / Lack Of Words

Με τον κόσμο πλέον να έχει γεμίσει τον χώρο μπροστά από τη σκηνή, οι Need ξεκίνησαν με δύο από τα πέντε καινούρια κομμάτια που ακούστηκαν συνολικά. Το πρώτο ήταν πιο άμεσο και βαρύ ενώ το δεύτερο περισσότερο prog, με τις δυνατές και παθιασμένες ερμηνείες του Γιάννη να κλέβουν και στα δύο τη παράσταση. Η συνέχεια άνηκε στο "Siamese God" και το αγαπημένο "Inbetween" μέσα από το δεύτερο δίσκο του group. Ακολούθησαν τρία ακόμη καινούρια κομμάτια, με το πιάνο να κυριαρχεί στο πρώτο από αυτά και τις metal αιχμές / prog εναλλαγές να χαρακτηρίζουν τα δύο επόμενα. Το "Lie Before You Sleep" αποτέλεσε μετά από μία περίπου ώρα τον επίλογο της εξαιρετκής και  γεμάτης υποσχέσεων εμφάνισης των Need.

Need

Το επίπεδο των εκτελέσεων ήταν φυσικά αρκετά υψηλό και ο ήχος πολύ καλός και και αρκετά δυνατός, παρότι αυτό σε σημεία κόστιζε σε όρους πιστότητας. Από τη πεντάδα ξεχώρισαν σαφώς ο Γιάννης για τις εξαιρετικές ερμηνείες του οι οποίες σε σημεία άλλαζαν επίπεδο, ξεφεύγοντας από τα πλαίσια της εγχώριας σκηνής και ο Ravaya, όχι μόνο για το βιρτουόζικο παίξιμό του στην επτάχορδη, αλλά και για την μπόλικη τρέλα που χαρακτήριζε τις αντιδράσεις του. Σημαντικό ρόλο έχει και ο Αντώνης, καθώς εκτός από τα πλήκτρα συνεισφέρει αρκετά και στα δεύτερα φωνητικά. Τα δύο καινούρια μέλη τέλος απέδειξαν πως εκτός από τις δεδομένες ικανότητές τους αποτελούν ήδη μέρος ενός αρκετά δεμένου συνόλου.

Need

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ανάμεσα στο κοινό βρίσκονταν ο πρώην μπασίστας και ο πρώην drummer της μπάντας, οι οποίοι μάλιστα ηχογράφησαν τον νέο δίσκο. Όσον αφορά το καινούριο υλικό, παρότι μία και μόνο ακρόαση δεν είναι αρκετή ούτως ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, είναι σίγουρο πως το "Orvam: A Song For Home" έχει τα φόντα να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους Need. Συνυπολογίζοντας το trailer που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αναμένεται μία άκρως ενδιαφέρουσα δουλειά.

Need - Orvam (A Song For Home) [trailer]

Need

Συνολικά είχαμε ένα εξαιρετικό live από δύο μπάντες των οποίων οι δραστηριότητες τους έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια της χώρα μας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα πρέπει να περιμένουμε να δώσουν ακόμη περισσότερα στο μέλλον. Φεύγοντας με ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις από το 6 D.O.G.S, αυτό που έμεινε περισσότερο είναι αξία του να βλέπουμε εγχώρια σχήματα με τους δικούς τους όρους και όχι ως support σε συγκροτήματα του εξωτερικού, όπου οι χρονικοί και οι τεχνικοί περιορισμοί στις περισσότερες περιπτώσεις τα αδικούν. Σε κάθε περίπτωση έχεις πολύ λιγότερα να χάσεις και πιθανώς περισσότερα να κερδίσεις.
SETLIST

Lifeknot
Entheogen
Siamese God
Inbetween
Constuct
Symmptrape
Mother Madness
Lie Before You Sleep

Φωτογραφίες: Ανδρέας 'Tourette' Παπακωνσταντίνου - Sofia Vlavianou
  • SHARE
  • TWEET