Lacuna Coil, Elysion @ Gagarin 205, 03/12/11

Από τον Λουκιανό Κοροβέση, 05/12/2011 @ 18:01
«Είναι η πρώτη εμφάνισή μας ως headliners στη χώρα σας και σας ευχαριστούμε πολύ για αυτό» είπε σε μια φάση η Cristina Scabbia το βράδυ του Σαββάτου στο αλαλάζoν κοινό, μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές: πως όταν ένα σχήμα υπερβαίνει εαυτόν για να ικανοποιήσει το κοινό του, αυτό του ανταποδίδει την αγάπη και αυτή η επικοινωνία απογειώνει μια συναυλία. Για να φτάσουμε όμως μέχρι εκεί, έπρεπε πρώτα να γίνουν κάποια σωστά βήματα.



Το πρώτο σωστό ήταν η εξαιρετική επιλογή του support. Οι Elysion βγήκαν ακριβώς στις εννέα για να επιβεβαιώσουν τόσο την ανοδική τους πορεία, όσο και τις φήμες για τις εξαιρετικές τους εμφανίσεις. Η αλήθεια είναι πως είχα καιρό να απολαύσω τόσο ένα support σχήμα σε συναυλία και επίσης είχα καιρό να δω τόσους οπαδούς του support σε ένα live. Η Χριστιάννα έλαμπε και καταγοήτευσε τους παρευρισκομένους με τη φωνή και τη γενικότερη παρουσία της και το υπόλοιπο συγκρότημα έδειξε δεμένο, με όμορφες συνθέσεις και ένα groovy μπάσο που έδενε πολύ τον gothic rock/alternative metal ήχο τους.

Σε μια εμφάνιση που βρήκε στο κοινό παλιούς οπαδούς και σίγουρα «έφτιαξε» και νέους, οι Elysion έδειξαν πως έχουν τα φόντα να αφήσουν το στίγμα τους στο χώρο της female fronted gothic rock μουσικής, αν συνεχίσουν να δουλεύουν τόσο και να αποδίδουν τόσο καλά στις συναυλίες τους. Σε αναμονή του νέου τους δίσκου, λοιπόν, σίγουρα άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων και ζέσταναν για τα καλά το κοινό για αυτό που θα επακολουθούσε...

Setlist:
Dreamer / Loss / Never Forever / Walk Away / Erase Me / Made Of Lies (νέο κομμάτι) / Mein Herz Brennt (Rammstein cover) / Killing My Dreams / Rules

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα τους Lacuna Coil με μισή καρδιά, μιας και έτυχε να τους παρακολουθήσω καθώς τους καταβρόχθιζε η μεγάλη σκηνή του Greenfield Festival το καλοκαίρι στην Ελβετία (για το οποίο σας γράψαμε και εδώ), και φοβόμουν μήπως το σχήμα βρισκόταν σε αποσύνθεση. Λίγο όμως η πίστη για τη διαφορετική αντίδραση πολλών συγκροτημάτων σε κλειστά venues και λίγο η ζεστή ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει ήδη οι Elysion στο κοινό, όταν σήμανε η ώρα και τα φώτα έσβησαν, κάθε κακή σκέψη πήγε στην άκρη. Και φυσικά για αυτό ευθύνονται οι Lacuna Coil, οι οποίοι από τη στιγμή που ανέβηκαν στη σκηνή «σκίστηκαν» να ανταμείψουν το γεμάτο Gagarin, με μια συναυλία ανάλογη του ονόματός τους και της θέσης τους στη σκηνή του ήχου τους.



Στη μιάμιση ώρα που ακολούθησε, με ένα set στηριγμένο κατά κύριο λόγο στις τελευταίες, πιο «αμερικανικές» δουλειές τους αλλά και σε νέα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους, οι Lacuna Coil κατάφεραν να ανεβάσουν τη θερμοκρασία του κοινού σταδιακά, από κομμάτι σε κομμάτι, και όταν τελικά το έφτασαν σε σημείο βρασμού, το Gagarin εξεράγη. Πρέπει να το παραδεχτώ: δεν πίστευα πως οι Lacuna Coil θα μπορούσαν να είναι τόσο δυνατοί live και ευτυχώς διαψεύστηκα, καθώς τo συγκρότημα έδειχνε σε κάθε του στιγμή ότι νιώθει μεγάλη χαρά και ευγνωμοσύνη που παίζει μπροστά σε ένα τόσο ζωντανό κοινό και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να αποδειχθεί αντάξιο αυτής της επιλογής και των προσδοκιών των παρευρισκομένων.

Ευτυχώς το groove των συνθέσεών τους δε χάθηκε στα... χωράφια της Ελβετίας και πάλι, αλλά ταρακούνησε τους οπαδούς, και οι ίδιοι είχαν το κέφι να αλωνίζουν την σκηνή και να επιδίδονται σε headbanging αλλά και παιχνίδια με το κοινό. Φυσικά, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην έξοχη Cristina Scabbia, που απέδωσε τα μέρη της με την πιστότητα των δίσκων και υπήρξε sexy χωρίς να γίνει πρόστυχη (μια κοπέλα της πρώτης σειράς της έδωσε ένα χαρτί με το τηλέφωνό της(;) και εκείνη είπε με άνεση πως «θα την καλέσει σίγουρα αργότερα», εμφανώς αυτοσαρκαζόμενη, σε μια όμορφη στιγμή της συναυλίας). Δίπλα της ο μικροκαμωμένος Andrea Ferro αποτέλεσε ιδανικό συμπλήρωμα και όχι στήριγμα, καθώς τσίτωσε το κοινό, τραγούδησε με πάθος και συνδυάστηκε άψογα με την Cristina σε όλες τις στιγμές του set των Lacuna Coil.

Με δύο τραγουδιστές στη σκηνή, και περισσότερες κάτω από αυτή, η συναυλία των Lacuna Coil ήταν μια όμορφη βραδιά για τους φίλους αλλά και τους σκεπτικιστές φίλους του σχήματος, που τελείωσε με δέσμευση του συγκροτήματος για σύντομη επανεμφάνιση στη χώρα μας (με την αφορμή του νέου δίσκου) και την ευχή όλων μας για ένα μελλοντικό live ανάλογης ποιότητας.

Setlist:

Intro
Our Truth
To the Edge
I Won't Tell You
I'm Not Afraid
Kill The Light
Fragments of Faith
Heaven's a Lie
Daylight Dancer
Wide Awake
Without Fear
Swamped
Fragile
Enjoy The Silence (Depeche Mode cover)
-----------------------
Survive
Trip The Darkness
Spellbound

Λουκιανός Κοροβέσης
Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν

  • SHARE
  • TWEET