Helloween, Gamma Ray, Shadowside @ Principal Club Theater (Θεσσαλονίκη), 10/03/13

Από τον Γιάννη Βόλκα, 12/03/2013 @ 14:32
Υπήρξε μια εποχή, μέσα στην δεκαετία του '90 όπου το power metal μεσουρανούσε, οι Hammerfall εντυπωσίαζαν με το πρώτο τους άλμπουμ, οι Gamma Ray βρίσκονταν ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου ενώ οι ήδη παλαίμαχοι Helloween έδειχναν να ζουν περίοδο δεύτερης νεότητας καταφέρνοντας να κυκλοφορούν δίσκους άξιους να διαδεχτούν τα "Keepers". Πολλά χρόνια αργότερα, το power metal έχει προ πολλού ξεθυμάνει, οι περισσότερες από αυτές τις μπάντες συνεχίζουν μεν, με σχεδόν αδιάφορες δουλειές δε. Ανάμεσα τους οι Helloween, με σχεδόν τριάντα χρόνια καριέρας να βαραίνουν τις πλάτες τους, δείχνουν πεισματικά ότι δεν τα βάζουν κάτω και επιστρέφουν φέτος με τον καλύτερο δίσκο τους για περισσότερο από μια δεκαετία. Με αφορμή το "Straight Out Of Hell", λοιπόν, οι Helloween ξαναπεριοδεύουν μαζί με τους Gamma Ray και η Hellish Rock Tour Part II δεν θα ήταν δυνατό να μην περάσει από την χώρα μας.

Άνοιγμα της βραδιάς με τους Βραζιλιάνους Shadowside οι οποίοι δυστυχώς μάλλον αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία από την μεγαλύτερη μερίδα του κοινού.

Shadowside

Η τραγουδίστρια Dani Nolden έκανε αξιόλογες προσπάθειες να αλλάξει το εις βάρος τους κλίμα αλλά τόσο ο κακός ήχος όσο και οι μέτριες συνθέσεις τους στάθηκαν εμπόδιο στο να καταφέρουν να κερδίσουν κάτι περισσότερο από μερικά χλιαρά χειροκροτήματα. Η διασκευή τους στο "Ace Of Spades", αν και ζέστανε κάπως την ατμόσφαιρα, παρέμεινε ως η μοναδική στιγμή που θα θυμόμαστε από το σύντομο σετ τους.

Κάποτε οι Gamma Ray θα εμφανίζονταν ως headliners σε μια εμφάνισή τους στην χώρα μας. Την σήμερον ημέρα όμως δεν πιστεύω ότι θα κατάφερναν να συγκεντρώσουν μόνοι τους περισσότερα από 200-250 άτομα.

Gamma Ray

Παρ'ολα αυτά η παρουσία του Kai Hansen στον ίδιο συναυλιακό χώρο με τους πρώην συνεργάτες του φέρνει ευχάριστες (δισκογραφικά) αναμνήσεις. Για να είμαι ειλικρινής, κατά την προσωπική μου γνώμη, οι Gamma Ray ποτέ δεν κατάφεραν να πλησιάσουν τους Helloween (με μοναδική εξαίρεση το "Land Of The Free") με αποτέλεσμα να μην μου προκαλέσουν τον παραμικρό ενθουσιασμό.

Gamma Ray

Φυσικά ο Kai Hansen έχει γραφτεί ήδη στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους metal κιθαρίστες και παραμένει μια πολύ ευχάριστη παρουσία επί σκηνής. Ορεξάτοι και οι υπόλοιποι με εξαίρεση τον Dirk Schlachter ο οποίος έδειχνε φανερά ενοχλημένος από την κακή ποιότητα του ήχου. Τα τεχνικά προβλήματα, η ασθένεια του Hansen ή οτιδήποτε άλλο δεν θα έπρεπε να τους απασχολεί όμως από την στιγμή που η πιο ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο "Future World". Τι να περιμένει κανείς όμως όταν ένα συγκρότημα δεν «ακουμπά» ούτε μια σύνθεση του, κατά γενική ομολογία, καλύτερου δίσκου του.

Gamma Ray

Setlist: Anywhere In The Galaxy / Men, Martians And Machines / The Spirit / Gamma Ray (Birth Control cover) / Master Of Confusion / Empire Of The Undead / Empathy / Rise / Future World (Helloween cover) / To The Metal / Send Me A Sign

Με λίγα λόγια, αδύνατο για τους Gamma Ray να πλησιάσουν την πρωτοκαθεδρία των Helloween στο ευρωπαϊκό power metal. Έτσι λοιπόν με χαρακτηριστική άνεση οι Γερμανοί κέρδισαν το κοινό που έδειξε ξεκάθαρα τι περίμενε την συγκεκριμένη βραδιά.

Helloween

Τόσος ο ενθουσιασμός που οποιοδήποτε «μελανό» σημείο έδειχνε να περνά σε δεύτερη μοίρα. Σήμερα όμως με καθαρό μυαλό μπορούμε να «γκρινιάξουμε» για την απουσία του "Falling Higher", για τον μέτριο ήχο ή για τον ανέκαθεν ψυχρό Weikath. Επίσης ευχάριστα τα sing-along «παιχνίδια» με τον κόσμο άλλα ποιος δεν θα προτιμούσε στην θέση τους ένα-δυο κομμάτια παραπάνω.

Helloween

Αξιόλογα τα κομμάτια του "Straight Out Of Hell", τόσο τα πιο δυναμικά όσο και το "Hold Me In Your Arms" που συνεχίζει την παράδοση που θέλει τους Helloween να συνθέτουν αξιόλογες μπαλάντες. Δεν θα μπορούσε όμως να υπάρξει σύγκριση με τις παλιότερες συνθέσεις, είτε αυτές ανήκουν στην Deris εποχή είτε σε αυτή των "Keepers". Το κλείσιμο της βραδιάς ήταν αυτό που περίμενε ο κόσμος για να «ξεφύγει». Ο Kai Hansen επί σκηνής μαζί με τους Helloween για ένα medley που περιελάμβανε τα "Halloween", "How Many Tears" και "Heavy Metal (Is The Law)", καθώς και οι υπόλοιποι Gamma Ray στο πανηγυρικό "Ι Want Out".

Helloween

Κατά τα άλλα οι Helloween καταφέρνουν ακόμα και σήμερα να διατηρήσουν το heavy metal party feeling, γεγονός που βασίζεται κυρίως στον frontman Andy Deris ο οποίος έχει τον τρόπο του να κερδίζει το εκάστοτε κοινό. Το παραπάνω θα είναι και αυτό που θα μείνει στο μυαλό όλων, Η ανάμνηση μια πραγματικά ευχάριστης και διασκεδαστικής βραδιάς.
SETLIST

Nabataea
Eagle Fly Free
Straight Out Of Hell
Where The Sinners Go
Waiting For The Thunder
Steel Tormentor
Drum Solo
I'm Alive
Live Now!
Hold Me In Your Arms
Hell Was Made In Heaven
Power

Encore:
Are You Metal?
Dr.Stein

Encore 2:
Halloween / How Many Tears / Heavy Metal (Is The Law) medley (with Kai Hansen)
I Want Out (with Gamma Ray)

Κείμενο / φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET