Hail, Cellebrate @ Κύτταρο, 26/04/09

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 29/04/2009 @ 04:13
Ας υποθέσουμε ότι έρχεται ο David Ellefson με τους F5 για μια εμφάνιση στη χώρα μας ή ο Owens με το σχήμα του (κάτι το οποίο άφησε να εννοηθεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο). Πόσο κόσμο θα μάζευαν μόνοι τους; Σίγουρα το μισό και λιγότερο από το κοινό που γέμισε σχεδόν το Κύτταρο για να παρακολουθήσει το all star group. Την παραμονή της συναυλίας σε διάφορες συζητήσεις διαπίστωσα ότι η προσμονή για το live ήταν ιδιαίτερα μεγάλη. Αυτό οφείλεται στα ονόματα, στο ένδοξο παρελθόν των μελών, στα τραγούδια που παίζουν ή σε ένα συνδυασμό των παραπάνω; Μάλλον ο συνδυασμός ήταν αυτός που μάζεψε τον περισσότερο κόσμο και λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ, ανάμεσα στα πηγαδάκια έξω από το Κύτταρο, άκουσα άτομο -που δεν είχε πληροφορηθεί το set list- να λέει κατά λέξη: «Είχα έρθει από νωρίς για να πάρω εισιτήριο, εκείνη την ώρα έκαναν soundcheck και άκουσα το "Fucking Hostile", νομίζω ότι θα τρελαθώ!». Νομίζω ότι αυτή η κουβέντα συνοψίζει αυτό που είδαμε την Κυριακή.

Το δύσκολo έργο του να ζεστάνουν το κοινό πριν τους Hail είχαν αναλάβει οι Έλληνες Cellebrate, με επιρροές από group όπως Mastodon, Isis και Neurosis, ενώ στα τραγούδια τους δεν έλειπαν και ανεπαίσθητα σημεία από Black Sabbath. Περίπου 40 λεπτά είχαν στη διάθεση τους και σε αυτά μας παρουσίασαν κομμάτια από το ακυκλοφόρητο ντεμπούτο τους, ενώ στο τέλος μας αποχαιρέτησαν με μια δυναμική διασκευή στο "Raining Blood".

Γύρω στις 10:20 το πάρτυ, γιατί μόνο έτσι μπορείς να περιγράψεις την εμφάνιση των Hail, ξεκίνησε με το "Ace Of Spades" και καπάκι το "Territory", για να ακολουθήσει το "Symphony Of Destruction", με το κοινό να τραγουδάει πάνω στο ρυθμό του riff. Αφού ακούσαμε τραγούδια από τα group των Ellefson και Kisser, ήρθε η ώρα του Owens για να μας θυμίσει το group που τον έκανε πασίγνωστο στο metal, τραγουδώντας το "Grinder". Στη συνέχεια ο Owens μας ενημερώνει ότι ήρθε η ώρα να ηρεμήσουμε, με ένα mellow κομμάτι, δηλαδή το "Fucking Hostile", και αμέσως μετά το "Walk". Το τι έγινε σε αυτά τα δύο κομμάτια δεν είναι εύκολο να περιγραφεί - ο γράφων έφερε στο μυαλό του την αποφράδα ημέρα του 2001, όταν και ακυρώθηκε η εμφάνιση των Pantera με τις «ευλογίες» του Μπιν Λάντεν.Για να ηρεμήσουμε λίγο, οι Hail μας γύρισαν σε κάτι πιο κλασσικό με το "Balls To The Wall", για να μας λέει μετά από λίγο ο Owens ότι από τον ένα κοντό (Udo) ήρθε η ώρα για να πάμε σε έναν ακόμα, που έχει μια «τεράστια» φωνή, για να γίνει η έκπληξη με μερικές στροφές από το "Rainbow In The Dark" και να ακολουθήσει το αναμενόμενο "Neon Knights". Η συνέχεια περιλάμβανε τραγούδια από Iron Maiden, Judas Priest, Megadeth, Black Sabbath και Sepultura, για να τελειώσει η εμφάνιση τους με το "Whiplash".Και τώρα αρχίζει η πατροπαράδοτη γκρίνια. Αρπαχτή! Ναι, ίσως, όχι , δεν ξέρω/δεν απαντώ. Ό,τι και να πεις μέσα είσαι. Εξαρτάται από πια πλευρά το βλέπεις. Αν κάτσεις και το ψειρίσεις πολύ το θέμα μπορείς να βρεις χίλιους λόγους που δε σου άρεσε. Άλλος θα πει ότι ο Ripper «εκτέλεσε» ορισμένα κομμάτια. Εγώ θα πω ότι επιτέλους ακούσαμε και ορισμένους ύμνους με σωστό τραγουδιστή. Άλλος θα πει ότι μία ώρα και 15 λεπτά είναι πάρα πολύ λίγο και θα έπρεπε να παίξουν περισσότερο. Εδώ όντως μπορείς να πεις κάτι, καθώς σε άλλες εμφανίσεις είχαν παίξει ένα-δυο παραπάνω κομμάτια, αν και λίγο πολύ ήξερες εκ των προτέρων τι θα ακούσεις. Άλλος θα πει ότι το meet and greet επί πληρωμή ήταν απαράδεκτό, ότι ήταν απροβάριστo το group, ότι έλειπε δεύτερη κιθάρα σε ορισμένα τραγούδια κτλ.Το γεγονός είναι πως το group φαινόταν καθαρά ότι ήρθε για να κάνει το χαβαλέ του και να περάσει καλά και με αυτή τη διάθεση αντιμετωπίστηκαν και ορισμένα αστεία περιστατικά, όπως το ότι προσέφεραν στο group ζεστές μπίρες, με αποτέλεσμα να αποδοθεί το απαραίτητο «κράξιμο», ή το ότι κάποιος εξυπνάκιας θεώρησε σωστό να πάρει το καπέλο του Owens και μετά από μερικά «γαλλικά» να του το επιστρέψει αμέσως πίσω.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω τελικά πιο είναι; Άξιζε ή όχι; Αν κάποιος το αντιμετώπισε ως πάρτυ, τότε πέρασε πάρα πολύ καλά, αν όχι... υπάρχουν και τα forum για να βγάλει τα απωθημένα του.

Για την ιστορία, το set list ήταν το ακόλουθο:
Ace Of Spades / Territory / Symphony of Destruction / Grinder / Fucking Hostile / Walk / Balls To The Wall / Rainbow In The Dark (part) / Neon Knights / Wrathchild / The Green Manalishi / Metal Gods / Peace Sells / Paranoid / Refuse Resist / Whiplash

Παναγιώτης Λουκάς
  • SHARE
  • TWEET