Earthless, Tuber @ An Club, 12/11/14

Μια εορταστική παράσταση των Earthless - ωδή στο αγνό αυθεντικό rock

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 13/11/2014 @ 12:43
Οι Earthless από την πρώτη τους κιόλας δισκογραφική δουλειά, εκείνο το εξαιρετικό "Sonic Prayer" με τις δύο υπερκομματάρες, έθεσαν τις βάσεις και πρωταγωνίστησαν κατά κάποιο τρόπο στην όλη αυτή την «vintage» επαναφορά του ήχου στο σύγχρονο rock στερέωμα, όσον αφορά την jam rock έκφανσή του. Έκτοτε, η μουσική τους έτσι κι αλλιώς φτιαγμένη για να αποδίδεται επί σκηνής, έχει καταφέρει και διασκεδάζει τους οπαδούς του αυθεντικού παραδοσιακού '70s ήχου εν Ελλάδι μόνο δια μέσω της βινυλιακής οδού και ήταν καιρός πλέον μετά και την ολοένα και αυξανόμενη underground δυναμική τους, να επισκεφτούν ένα κοινό που δείχνει να έχει αγκαλιάσει εξαρχής τέτοιου είδους προσπάθειες. Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένοι τύποι είναι τόσο ιδιαίτεροι και με εκπληκτικό ήχο, που εντάσσουν όλη την «vintage» συνταγή σε μια τους μόνο σύνθεση, αν το θελήσουν.

Με τους Tuber να ανοίγουν την συναυλία, ιδανική επιλογή εγχώριου stoner/desert rock με τις απαραίτητες ψυχεδελικές παραπομπές, το κοινό που μαζικά εισήλθε στο Αn για να απολαύσει τους Earthless, απόλαυσε ένα γκρουπ που φάνηκε διαβασμένο και έτοιμο να ανταπεξέλθει.

Tuber

Με έναν ήχο πλέον αρκετά διαδεδομένο, οι Tuber έχουν εκείνα τα στοιχεία που μετατρέπουν τις Colour Haze meets Sabbath επιρροές σε ένα ευχάριστο συναυλιακό δρώμενο, με τις εντάσεις και τις ατμοσφαιρικές στιγμές να εναλλάσσονται αρμονικά. Με λίγα λόγια, η απόδοση των Tuber και το ομολογουμένως πολύ καλό υλικό τους υπήρξε ο κατάλληλος πρόλογος για αυτό που θα επακολουθούσε, και με βάση και την lead κιθάρα που συχνά έκανε τη διαφορά.

Tuber

Και στην μια ώρα που είχαν στη διάθεσή τους απέδειξαν ότι θα μπορούσαν να σταθούν σε πολύ ψηλό επίπεδο, κάτι που φάνηκε ευκολάκι εξαρχής, κρίνοντας και από το αυτοκόλλητο Transformenrs στο μπάσο!

Εν συνεχεία, μετά από λίγη ώρα κουρδίσματος των οργάνων και συναφών προεργασιών, η τριάδα από το San Diego ξεκίνησε δυναμικά προσφέροντας στιγμές μοναδικής heavy rock ψυχεδέλειας και ασύλληπτης κιθαριστικής μεγαλοπρέπειας. Είναι απλά μερικές μπάντες, όπως οι Earthless, που ρε παιδί μου είναι γεννημένες για ζωντανές εμφανίσεις και έχουν υλικό που επί σκηνής όχι μόνο απογειώνεται, αλλά ξεπερνάει κάθε προσδοκία.

Earthless

Ένα κοινό που γέμισε το Αn Club, λοιπόν, είχε την ευκαιρία (και το μοναδικό προνόμιο) αν και μεσοβδόμαδα, να παραστεί στην τελευταία εμφάνιση για την τρέχουσα περιοδεία του γκρουπ και να απολαύσει από κοντά ένα γκρουπ που φαίνεται να μην παίζει απλά με τον όρο «vintage», αλλά να αποτελεί οπτικοακουστική επαλήθευσή του. Τι να πρωτοπεί κανείς για τις δυναμικές του drummer και τις ατέλειωτες εναλλαγές και γυρίσματα, ή την ήρεμη δύναμη, GeezerοButler-ική μορφή στο μπάσο. Παρόλα αυτά, η επιτομή του hard rock, ψυχεδελικού και φουλ προοδευτικά αυτοσχεδιαστικού ήχου των Earthless, είναι οι διαρκείς εμπνεύσεις του κιθαρίστα τους και η εκπληκτική του ικανότητα να παρασύρει ένα ολόκληρο club μέσα από συνεχόμενα, πρωτόλεια σολίδια.

Earthless

Με συνθέσεις που ήδη ξεπερνάνε τα 15-20 λεπτά, οι Earthless επί σκηνής βρίσκουν το κατάλληλο πάτημα και τις «ξεχειλώνουν» όσο πρέπει και όσο χρειάζονται οι ίδιοι για να ξεδιπλώσουν τα τρομερά ταλέντα τους στις πρωταρχικές rock αυτοσχεδιαστικές φόρμες, όπως γινόταν στα τέλη '60s με αρχές '70s. Αν και δεν τίμησαν το ντεμπούτο τους, ωστόσο η βόλτα στις πιο δαιδαλώδεις στιγμές τους υπήρξε εντυπωσιακή, με το σχεδόν 30-λεπτο jam του "Sonic Prayer" να αποτελεί ένα ντοκουμέντο συναυλιακής αποθέωσης. Από τις groove στιγμές μιας μεγάλης jam μπάντας, στις περιπετειώδεις αναζητήσεις και από κει στην πρώιμη ψυχεδέλεια, το set των Earthless δεν θα υστερούσε σε τίποτα, ό,τι και να επέλεγαν να παίξουν.

Earthless

Συνολικά, μια τέτοια εμπειρία που ανάγει την αυθεντικότητά της και την αγνή προέλευσή της στις πιο χρυσές σελίδες της πρώιμης hard rock ιστορίας και ανακατεύει τις Hendrix, Cream επιρροές μέσα από ένα «αυστηρά αναλογικό» πλαίσιο μιας ψηφιακής εποχής, θα μπορούσε μονάχα να χαρακτηριστεί ως η συναυλία της χρονιάς για όσους παρευρέθησαν στην εορταστική παράσταση των Earthless - ωδή στο αγνό rock. Να ξανάρθουν. Με τους Radio Moscow.
SETLIST

Uluru Rock
Violence Of The Red Sea
Sonic Prayer
Cherry Red
Woman With The Devil Eye
Come On (διασκευή Jimi Hendrix)

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET