Dodheimsgard, Naer Mataron @ Gagarin 205, 21/10/07

Από τον Φίλιππο Αλέκου, 23/10/2007 @ 06:32
Η ανακοίνωση της συναυλίας μας ήρθε σαν κεραμίδι στο κεφάλι. «Δε μπορεί, μάλλον πλάκα κάνουν!» σκέφτηκα όταν το διάβασα. Εδώ είναι που κολλάει η φράση "too good to be true". Και όμως να που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα καμιά φορά. Ή μήπως παραμένουν όνειρα και απλά γιγαντώνονται; Θα εξηγηθώ παρακάτω. Το δεδομένο ήταν ένα. Η τρελοπαρέα του Vicotnik από την παγωμένη Νορβηγία θα εμφανιζόταν ζωντανά μπροστά στο αθηναϊκό κοινό την Κυριακή, 21 του μήνα. Support act οι Αθηναίοι Naer Mataron.

Η ώρα έναρξης που αναγραφόταν στην αφίσα (20.30) φυσικά και δεν τηρήθηκε και αυτό απλά ενέτεινε λίγο παραπάνω την αδημονία του κόσμου να δει τους Dodheimsgard στο σανίδι. Κατά τις εννιά εμφανίστηκαν οι Naer Mataron. Παρότι απολαμβάνω την ακρόαση των δίσκων τους, η πρώτη μου συναυλιακή επαφή μαζί τους ήταν μάλλον απογοητευτική. Απ' όλα είχε το μενού. Κακό, κάκιστο ήχο, τεχνικά προβλήματα και φραστικό επεισόδιο με θεατή (το οποίο προτιμώ να μην αναπαράγω). Οι blacksters εμφανίστηκαν ντυμένοι ανάλογα με το ύφος της μουσικής τους. Βαμμένα πρόσωπα, επωμίδες, ζώνες, μαχαίρια και φυσικά κάτι ταβανόπροκες δυο μέτρα. Το σκηνικό ανάλογο. Ένα μαύρο πανό με πεντάλφα και μεγάλοι ανάποδοι σταυροί εκατέρωθεν στόλιζαν τη σκηνή. Έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν, παίζοντας και ένα κομμάτι απ' τον επερχόμενο δίσκο τους και, παρά τα πολλά προβλήματα, εισέπραξαν θερμό χειροκρότημα από μέρος του κοινού. Άφησαν τη σκηνή γύρω στις δέκα και η ανυπομονησία όλο και μεγάλωνε.

H ώρα πέρναγε και οι Νορβηγοί δεν έλεγαν να εμφανιστούν. Όταν περιμένεις να δεις ένα τέτοιο γκρουπ βέβαια η αναμονή είναι ψιλά γράμματα, αλλά εκείνη την ώρα έμοιαζε ατελείωτη και οδυνηρή. Εν τέλει, μια ώρα μετά, στις έντεκα, ακούγεται από τα ηχεία του Gagarin το intro από τον τελευταίο δίσκο."Dushman" και η ατμόσφαιρα απότομα ηλεκτρίζεται. Επάνω στη σκοτεινή σκηνή φιγούρες εμφανίζονται και το γκρουπ παρουσιάζεται στο κοινό. Μοιάζει σαν ψέμα. Μπαίνουν καταιγιστικά με το "The Crystal Specter" και αμέσως μεταφερόμαστε σε άλλη διάσταση. Στον παρανοϊκό κόσμο των Dodheimsgard. Γιατί μόνο η λέξη παράνοια μπορεί να περιγράψει τη μουσική και το σόου τους, και αυτή όχι επαρκώς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχή της συναυλίας πέταξαν στον κόσμο από κάτω λευκούς ζουρλομανδύες (αν δεν κάνω λάθος).

Η θεατρικότητα σε όλο της το μεγαλείο, υλοποίηση της σχιζοφρένειας στίχων και μουσικής, αλλά όχι μέσα από στημένες παραστάσεις. Ο Kvohst βαμμένος κόκκινος και ντυμένος με κουρέλια έδωσε μία νέα ερμηνεία στη λέξη frontman. Εκτός από καταπληκτική φωνητική απόδοση ο άνθρωπος ένοιωθε και μετουσίωνε όλο το ηχητικό χάος μέσα από τις κινήσεις του κορμιού του, τις απίστευτες γκριμάτσες του και την ένταση που απέπνεε η φωνή του. Ο Mr. Fixit, mastermind της μπάντας και βαμμένος μπλε, έδινε με τον δικό του τρόπο το ρυθμό και ξεσήκωνε το κοινό, ωθώντας το στα άκρα με τα ψυχωτικά riff και τις άρρωστες μελωδίες του. Και τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ, ντυμένα και βαμμένα ανάλογα, συνέβαλαν στο να κάνουν την εμφάνιση της μπάντας σαρωτική. Το δέσιμο μεταξύ τους ήταν εμφανές, οι εκτελέσεις άψογες και ήχος πολύ καλός (παρά τα κάποια μικροπροβληματάκια στο πρώτο τραγούδι).

Κάπου προς τις δώδεκα τα μεσάνυχτα μας αφήνουν. Καληνυχτίζουν και φεύγουν απ' τη σκηνή. Ο κόσμος μαγεμένος φωνάζει για να συνεχίσουν. Πέντε λεπτά μετά βγαίνει ο Vicotnik και ρωτάει αν θέλουμε κι άλλο. Απαντήσεις σε ρητορικές ερωτήσεις δε χρειάζονται. Τα τραγούδια τους, σαν ενέσεις αδρεναλίνης, ήταν το μόνο που θέλαμε εκείνη τη στιγμή, υπνωτισμένοι από την παραισθησιογόνο ατμόσφαιρα. Encore, ο Kvohst φωνάζει... "this is Unholy Black Metal!" και γίνεται χαμός. Και για επιδόρπιο "Ion Storm" και εκεί μαυρίζουν όλα.

Το ρολόι δείχνει 00.20. Η σκηνή έχει αδειάσει. Έξω βρέχει καρεκλοπόδαρα. Το όνειρο της πρώτης εμφάνισης των DHG στην Ελλάδα έχει τελειώσει και ξυπνάμε σαν από βαθύ ύπνο. Δεύτερη εμφάνιση έτσι και αλλιώς δε νομίζω να υπάρξει. Γι' αυτό και ως όνειρο θα παραμείνει στη θύμηση μας. Μία διαφορετική συναυλιακή εμπειρία που ζήσαν τα 600 περίπου άτομα που βρέθηκαν εκείνο το Κυριακάτικο βράδυ στο stage της Λιοσίων.

Ακολουθεί το set list χωρίς απόλυτη σειρά εκτέλεσης:

Intro Dushman
The Crystal Specter
Vendetta Assassin
The Snuff Dreams Are Made Of
Apocalypticism
En Krig a Seire
Final Conquest
Oneiroscope/Traces of Reality
Monumental Possession
Supervillain Serum
21st Century Devil
Encore:
Unholy Black Metal (διασκευή Darkthrone)
Ion Storm

  • SHARE
  • TWEET