Desert Monks: «Μας άρεσε που απαγκιστρωθήκαμε από τον αυστηρά ηλεκτρικό ήχο»

Οι Desert Monks έβγαλαν τον δεύτερο δίσκο τους και μας μιλάνε για τη φοβερή ατμόσφαιρα στο studio, τη φιλία, την αφοσίωση και τη δίψα τους για συναυλίες

Από τον Παντελή Κουρέλη, 01/06/2022 @ 22:09

Η πανδημία που όλοι μας περάσαμε βοήθησε τρόπον τινά τους Desert Monks να γράψουν, να ηχογραφήσουν και να ολοκληρώσουν τον δεύτερό τους δίσκο με τίτλο "Sympan". Ο δίσκος κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες και πρόκειται σύντομα να παρουσιαστεί στο Temple. Στο πλαίσιο αυτής της κυκλοφορίας, είχαμε μια επικοινωνία με το συγκρότημα και μας απαντήσανε, μεταξύ άλλων, για τη θεματολογία των στίχων τους, τον τρόπο που δουλεύουν στο studio, τη μουσική που ακούνε ως ακροατές και το πώς χρησιμοποιούνε τα social media για την προώθηση της δουλειάς τους.

Desert Monks

Καλημέρα από Rocking.gr παιδιά! Συγχαρητήρια για το "Sympan" και κάθε επιτυχία στην προώθησή του. Έχουμε μερικές ερωτήσεις για εσάς...

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση, είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα λέμε εδώ!

Ο νέος σας δίσκος, με τίτλο "Sympan", βγήκε πριν μερικές μέρες. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι' αυτόν;

Το "Sympan" είναι ένας δίσκος που επιχειρεί να μεταφέρει στον ακροατή την ολότητα των πάντων όπως εμείς την ορίζουμε και τη φανταζόμαστε. Είναι ένας δίσκος που βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, μεταπηδά συναισθηματικά και εκφραστικά μεταξύ διαφορετικών τοπίων και κυρίως, νομίζουμε, επιτρέπει στον ακροατή να πάρει τη δική του θέση μέσα σε οτιδήποτε συμβαίνει.

Είχατε στο μυαλό σας κάποια συγκεκριμένη μουσική κατεύθυνση ηχογραφώντας το "Sympan"; Προσωπικά άκουσα σε αυτό ωραίες, σκληρές rock μελωδίες, διανθισμένες και με άλλα στυλ.

Η αλήθεια είναι ότι δεν παρεκκλίναμε πολύ από τον ήχο μας, ωστόσο οι συνθήκες ήταν πολύ πιο ώριμες για εμάς ώστε να διευρύνουμε την παλέτα μας και να τολμήσουμε κινήσεις που στο παρελθόν θα βλέπαμε με περισσότερο σκεπτικισμό. Σε αυτό βοήθησε πολύ ο χρόνος που είχαμε - μοιραία - στη διάθεσή μας, η ανανεωμένη ματιά στο υλικό μας, αλλά και η φοβερή ατμόσφαιρα στα Few Studios με τον Στέλιο Προβή και τον Γρηγόρη Μάγο που μπήκαν στη δημιουργική διαδικασία μαζί μας από το πρώτο λεπτό!

Όσον αφορά στους στίχους, από πού αντλήσατε τα θέματα των νέων σας τραγουδιών;

Γενικά η θεματολογία μας είναι πάνω κάτω η ίδια: Ανθρωποκεντρικά τραγούδια, ενίοτε ερωτικά αλλά από μια κοινωνική σκοπιά που κάτι οικουμενικότερο έχει να αφηγηθεί. Σε αυτόν τον δίσκο, έπαιξε σίγουρα τον ρόλο της και η ευρύτερη κοινωνική απομόνωση που πιθανότατα μας επηρέασε χωρίς καν να το θέλουμε. Τελικά για καλό μάλλον…

Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όταν συνθέτετε και ηχογραφείτε νέα μουσική και τι ακριβώς έγινε στον νέο δίσκο;

Τις περισσότερες φορές η ιδέα στην αρχική της μορφή έρχεται έτοιμη όσον αφορά τη βασική μελωδία και τον στίχο. Η μαγεία συμβαίνει στην ενορχήστρωση, όπου όλοι μαζί μπαίνουμε στη δημιουργική διαδικασία. Εκεί είναι που πέφτουν όλες οι ιδέες στο τραπέζι, εκεί είναι που αποφασίζουμε τι περνάει ή τι κόβεται και εκεί είναι που μπαίνει στο υλικό η ταυτότητα της μπάντας. Η αλήθεια είναι ότι σε αυτόν τον δίσκο είχαμε δυο αντιδιαμετρικά μαγικές στιγμές: Ένα κομμάτι που ετοιμάστηκε on the fly, από σκόρπιες προσωπικές ιδέες σε μια μόνο πρόβα, και άλλο ένα που δουλευόταν παράλληλα με όλο το υπόλοιπο υλικό μέχρι να έρθει στην τελική του μορφή, αφού είχαμε φτάσει πολύ κοντά στο να το παρατήσουμε ουκ ολίγες στιγμές! Και για τα δύο είμαστε πολύ περήφανοι γιατί το καθένα με τον τρόπο του μας έδειξε πολλά για το ποιοι πραγματικά είμαστε σαν καλλιτέχνες.

Σε αυτόν τον δίσκο μας άρεσε πολύ που απαγκιστρωθήκαμε από τον αυστηρά ηλεκτρικό ήχο και σίγουρα είναι κάτι που θα διατηρήσουμε και μελλοντικά

Πώς επηρέασε ο κορονοϊός τον τρόπο δουλειάς σας στο studio;

Όταν έφτασε η ώρα του studio, o κορονοϊός ήταν πια δυστυχώς η «κανονικότητα». Στην περίοδο του σκληρού lockdown δουλέψαμε αρκετά από τα σπίτια μας. Ετοιμάσαμε την προπαραγωγή μας ηχογραφώντας μόνοι και κάνοντας web calls μια-δύο φορές την εβδομάδα. Μάθαμε πολλά και κυρίως εργαστήκαμε με σεβασμό στους προσωπικούς μας ρυθμούς. Όταν έφτασε η ώρα για ομαδική δουλειά, τηρήσαμε τα μέτρα που θεωρούσαμε ότι έπρεπε να τηρηθούν και βρεθήκαμε από κοντά για να παίξουμε επιτέλους μουσική.

Από το ντεμπούτο σας "Dark Grooves" μέχρι το "Sympan", έχουν περάσει 4 χρόνια και μια πανδημία. Πόσο διαφορετικοί αισθάνεστε ότι είστε ως μουσικοί από τότε μέχρι σήμερα;

Σίγουρα αρκετά διαφορετικοί και σίγουρα προς το καλύτερο. Θεωρούμε ότι δεν είμαστε τυχαία μαζί. Ασχέτως της μουσικής μας ιδιότητας είμαστε πάνω απ’ όλα φίλοι και αυτό μπαίνει σε όλα τα στάδια της δημιουργικής διαδικασίας. Τραβάμε ο ένας τον άλλον προς το να γινόμαστε καλύτεροι και μετά τον πρώτο δίσκο είδαμε σχεδόν αμέσως τα πράγματα που θέλαμε να βελτιώσουμε ή να αλλάξουμε ώστε να εξελισσόμαστε σε αυτό που επιθυμούμε.

Υπάρχει κάποιο νέο στυλ με το οποίο θα θέλατε να πειραματιστείτε στο μέλλον;

Ίσως λίγα παραπάνω ηλεκτρονικά στοιχεία και ακόμα περισσότερη τόλμη στη φάση της παραγωγής και της ενορχήστρωσης. Μας άρεσε πολύ που απαγκιστρωθήκαμε από τον αυστηρά ηλεκτρικό ήχο σε αυτόν τον δίσκο και σίγουρα είναι κάτι που θα διατηρήσουμε και μελλοντικά.

Desert Monks

Βρίσκετε ότι τα social media και το internet αποτελούν χρήσιμο μέσο διαφήμισης και προώθησης της μουσικής σας ή τα χρησιμοποιείτε μόνο για προσωπικούς σκοπούς; Νιώθετε άνετοι με τη χρησιμοποίησή τους;

Η μουσική σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετική χωρίς τα social media. Σίγουρα έχουν πολλά καλά, όπως και πολλές παγίδες. Αν μια μπάντα έχει ορισμένο χρόνο να διαθέσει στον εαυτό της, το ουσιαστικό activity στα social θα πρέπει να σημαίνει επιπλέον χρόνο. Είναι πολλές οι φορές που παρατηρούμε αισθητικά ολισθήματα, άστοχα posts μόνο και μόνο για το awareness, και μια καταναλωτικότητα στη μουσική που δε μας βρίσκει και πολύ σύμφωνους. Μάλλον γίνονται όλα πολύ πιο βιαστικά και παρασύρονται από τους ρυθμούς που επιβάλλει η εκάστοτε τάση στα social. Θέλει κάποιου είδους επιμονή τόσο από τις μπάντες όσο και από το κοινό, ώστε να συνυπάρχει η μουσικότητα με την παράπλευρη πληροφορία. Από την άλλη, χωρίς την προβολή των social δεν θα είχαμε την τύχη να ακούμε και να στηρίζουμε τόσα ωραία καινούργια πράγματα. Η βιομηχανία και το κοινό βρίσκουν τον δρόμο τους αργά και σταθερά, και σιγά σιγά αποκαθίσταται μια ορθότητα στο πράγμα, οπότε όλα καλά!

Ποιοι καλλιτέχνες ή και συγκροτήματα αποτελούν τις μεγαλύτερες επιρροές σας; Είστε κι εσείς παιδιά των '90s;

Ε, αλίμονο! Ήταν ίσως η επιδραστικότερη περίοδος για τη μουσική που υπηρετούμε και είχαμε την τύχη να τη βιώσουμε κιόλας. Πέραν αυτού, οι επιρροές μας είναι πάρα πολλές και από διαφορετικές άκρες του φάσματος. Σίγουρα όλοι πίνουμε νερό στο όνομα των Pink Floyd, των Beatles, των Radiohead και της ευρύτερης σκηνής του παλιού καλού Seattle.

Στην εποχή των social media, η βιομηχανία και το κοινό βρίσκουν τον δρόμο τους αργά και σταθερά

Έχετε κάποιο side project ή είστε επικεντρωμένοι στους Desert Monks;

1000% Desert Monks

Τι μουσική ακούτε ως ακροατές; Έχετε κάποιο αγαπημένο συγκρότημα ή δίσκο; Υπάρχει κάποια πρόσφατή σας ανακάλυψη που να σας έχει εντυπωσιάσει και θα θέλατε να μας την προτείνετε;

Εδώ η παλέτα ανοίγει δραματικά: Ακούμε από metal, jazz και καλή pop, έως και παραδοσιακή ελληνική και world μουσική. Ξεχωρίσαμε πρόσφατα τα "Mr. Morale & The Big Steppers" του Kendrick Lamar, το "A Light For Attracting Attention" των The Smile και το "Engine Of Hell" της Emma Ruth Rundle.

Τι να περιμένουμε από τη συναυλία σας σε λίγες μέρες;

Τη δίψα που έχουμε για live και επικοινωνία να μετουσιώνεται σε ένα ωραίο, δυνατό και λυτρωτικό show!

Οι Desert Monks μας παρουσιάζουν τον νέο τους δίσκο "Sympan" στις 3 Ιουνίου 2022 στο Temple. Μαζί τους οι Jimmy Knows. Εισιτήρια εδώ.

  • SHARE
  • TWEET