Toundra: «Σας αγαπάμε επειδή σκέφτεστε λίγο διαφορετικά»

Μιλήσαμε με τον Esteban Giron για την περιοδεία τους, τη μουσική γενικότερα, το ποδόσφαιρο και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 24/04/2017 @ 14:29

Με αφορμή την εμφάνισή τους την Πέμπτη, μια εφ’ όλης της ύλης συνομιλία με τον Esteban Giron, κιθαρίστα των Toundra, για την πολίτικη, τη ζωή, την περιοδεία τους, το ποδόσφαιρο και τη μουσική γενικότερα.

Toundra

Γεια σου Esteban!

Γεια! Ευχαριστώ πολύ γι' αυτήν τη συνέντευξη.

Πού βρίσκεστε τώρα;

Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο Ώστιν του Τέξας, στις ΗΠΑ. Παίζουμε στο Φεστιβάλ SXSW αυτήν την εβδομάδα!

Δώσε μας μερικά βασικά στοιχεία της μπάντας, για έναν που δεν σας ξέρει.

Είμαστε οι Αlex, Alberto, David και Esteban και ζούμε στη Μαδρίτη. Οι Toundra είναι μια οργανική μπάντα rock μουσικής. Είμαστε μαζί για τα τελευταία δέκα χρόνια και έχουμε τέσσερα άλμπουμ "I", "II", "III" και "IV". Πρόσφατα κυκλοφορήσαμε ένα νέο άλμπουμ σαν side project που ονομάζεται Exquirla, όπου γράψαμε τραγούδια με τον τραγουδιστή φλαμένκο Nino de Elche. Το άλμπουμ "Para Quienes Aun Viven" είναι εκεί έξω.

To ακούσαμε και μπορώ να πω ότι είναι εξαιρετικό. Επίσης και το τελευταίο σας άλμπουμ "ΙV" ήταν πάρα πολύ καλό. Υπάρχει μια αίσθηση ότι κάνατε το παραπάνω βήμα, νιώθεις κι εσύ το ίδιο;

Γράψαμε αυτό το άλμπουμ το 2014 και το κυκλοφορήσαμε το 2015, οπότε να ξέρεις ότι ήδη αρχίσαμε να γράφουμε νέα τραγούδια για το επόμενο. Θέλουμε να το κυκλοφορήσουμε το 2018, ώστε να κάνουμε πολλή δουλειά. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το "IV" και πιστεύουμε ότι αυτό είναι όντως το καλύτερο μας μέχρι στιγμής.

Η Superball Music κυκλοφορεί το τελευταίο σας άλμπουμ σε μορφή βινυλίου. Ζητήσατε εσείς κάτι τέτοιο; Έγινε ανάγκη πιστεύεις λόγω των τάσεων και της μόδας;

Αγαπάμε το βινύλιο και η εταιρεία γνώριζε ότι ήταν σημαντικό για εμάς και για τους οπαδούς μας να το κυκλοφορήσουν σε αυτήν τη μορφή. Μας αρέσουν οι δίσκοι, δεν υπάρχουν single (δεν ξέρουμε να κάνουμε single) έτσι ξέρουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τους δίσκους μας από την αρχή μέχρι το τέλος. Το βινύλιο είναι ιδανικό για τέτοιου είδους ακρόαση.

Ποιες μπάντες από το παρελθόν, σας έχουν επηρέασει;

Οι Pink Floyd, Led Zeppelin, The Beatles, King Crimson... Αγαπάμε το Rock 'n' Roll της δεκαετίας του '70 και αγαπάμε hardcore / punk συγκροτήματα όπως οι Fugazi, οι Minor Threat και όλο το δυναμικό της Dischord Records.

Υπάρχει μουσική σκηνή στη Μαδρίτη; Έχετε άλλα συγκροτήματα ή project;

Ο David παίζει σε απίστευτες μπάντες που ονομάζονται El Páramo και Adrift Υπάρχει μια σημαντική μουσική σκηνή στην Ισπανία και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την υγεία αυτής της μουσικής. Αγαπάμε αυτές τις δύο μπάντες και άλλες όπως τους Guerrera και τους Biznaga.

Toundra

Στην ορχηστρική μουσική, η διαδικασία εγγραφής προκύπτει μέσα στο στούντιο. Είναι και δική σας συνηθεια να βγάζετε κομμάτια στο τζαμάρισμα;

Κυρίως αρχίζουμε με ιδέες που κάνουμε στο σπίτι και τις φέρνουμε ένας ένας στο στούντιο για επεξεργασία και δουλειά. Μερικές φορές αρχίζουμε να τζαμάρουμε για να βγει κάτι καλό, αλλά δεν εμπιστευόμαστε πολύ αυτήν τη διαδικασία.

Ποιες είναι η αγαπημένες σας ποδοσφαιρικες ομάδες;

Ο Alex και εγώ (Esteban) είμαστε Ρεάλ Μαδρίτης και Sporting Gijon. Ο David είναι Ατλέτικο Μαδρίτης, πολύ κρίμα γι' αυτόν (γέλια) και ο Alberto είναι νυχτερίδα (σ.σ. Βαλένθια).

Υπάρχει κόντρα ή ανταγωνισμός μεταξύ συγκροτημάτων από τη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπως και μεταξύ των ομάδων;

Χαχα!!! Όχι. Είμαστε μαζί σε αυτό. Αγαπάμε το ποδόσφαιρο και υποστηρίζουμε ομάδες από τη Μαδρίτη, αλλά αγαπάμε τις ομάδες της Βαρκελώνης και τους παίκτες της Barcelona οπως τον Xavi ή τον Andres Iniesta!

Ποια είναι η γνώμη σας για την απόσχιση της Ισπανίας; Πιστεύετε ότι η χώρα των Βάσκων, η Καταλονία ή η Ανδαλουσία κ.λπ. θα μπορούσαν να είναι ανεξάρτητες χώρες;

Αγαπάμε τη Χώρα των Βάσκων, την Καταλονία και κάθε τμήμα της Ισπανίας. Έχουμε καλούς φίλους οπουδήποτε. Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε μια νέα χώρα με πραγματικά κοινωνικά έργα και να καταπολεμήσουμε τον εγωισμό και την απληστία των πολιτικών. Πιστεύουμε όμως ότι κάθε περιοχή σε όλο τον κόσμο έχει το δικαίωμα να αποφασίσει τι να κάνει με το μέλλον της... Πιστεύουμε στη δημοκρατία και εάν κάποια περιοχή θέλει να κάνει οποιοδήποτε δημοψήφισμα για να αποφασίσει τι να κάνει, θα την υποστηρίξουμε.

Πόσο συχνά περιοδεύετε και πόσο επηρεάζει η περιοδεία την καθημερινή σας ζωή;

Όλο τον χρόνο. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα. Έχουμε κανονικές δουλειές σε γραφεία, αλλά μπορούμε να τα διαχειριστούμε έτσι ώστε να περιοδεύουμε όποτε θέλουμε. Είμαστε πολύ τυχεροί αλλά γνωρίζουμε ότι αν δεν δουλέψουμε για τα προς το ζην, θα παίζαμε μόνο στη Μαδρίτη για όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνο παίζοντας μουσική δυστυχώς.

Εχετε ξαναέρθει στην Ελλάδα, έστω σαν τουρίστες;

Όχι. Ποτέ! Ο David κι εγω λέμε να έρθουμε κάνα δυο μέρες πριν τη συναυλία, για να επισκεφτούμε την πόλη λίγο πιο χαλαρά.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη χώρα μας. Βρίσκετε ομοιότητες μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας;

Είμαστε μεσογειακοί πολιτισμοί και πιστεύουμε ότι έχουμε περισσότερα κοινά με την Ιταλία και την Ελλάδα παρά με άλλες χώρες. Μελετήσαμε την ελληνική ιστορία και τη φιλοσοφία στο σχολείο, έτσι ώστε κάθε ένας στην Ισπανία συνδέεται με κάποιον τρόπο με τον ελληνικό πολιτισμό. Σας αγαπάμε γιατί πιστεύουμε ότι σκέφτεστε διαφορετικά σε σχέση με την άρρωστη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καποιο μήνυμα για τους φίλους σας στην Ελλάδα;

Ελάτε στο live για να περάσετε καλά μαζί μας. Ένα από τα πιο σημαντικά πραγματα για μας σε μια περιοδεία είναι να γνωρίζουμε ανθρώπους από άλλα μέρη του κόσμου και να κάνουμε διαφορετικούς φίλους. Ελπίζω αυτό να συμβεί και εκεί.

  • SHARE
  • TWEET