Συνέντευξη The Haunted (Jonas Bjorler)

«Θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο με βάθος, με πολλά και διαφορετικά επίπεδα»

Από τον Άλκη Κοροβέση, 14/10/2011 @ 12:54
Πρόκειται για μια από τις μπάντες του 2011 αναμφισβήτητα. Πολλοί θα πουν ότι η τελευταία τους κυκλοφορία ανήκει στην ελίτ των δίσκων του τρέχοντος έτους. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που ήδη το έχουν απορρίψει. Το βέβαιο είναι ότι με τη νέα τους πορεία, οι Haunted προκάλεσαν το ενδιαφέρον του μουσικού κοινού, κέρδισαν και έχασαν από αυτό, αν και τα οφέλη είναι περισσότερα για τους Σουηδούς. Σε αυτή την ενδιαφέρουσα αλλαγή τους πετύχαμε και είχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον Jonas Björler, μπασίστα της μπάντας, ο οποίος αν και όχι ο καταλληλότερος για να μιλήσει για το νέο δίσκο, απάντησε με αρκετή ειλικρίνεια σε όλες μας τις ερωτήσεις.

Jonas, καλησπέρα. Είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Τι κάνεις;
Γεια σου. Είμαι μια χαρά. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σπίτι μου και ετοιμάζομαι για κάποιες συναυλίες που θα γίνουν στη Σουηδία τα επόμενα Σαββατοκύριακα.

Μάλιστα. Αρχικά θα ήθελα να σου πω συγχαρητήρια για το "Unseen", ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τη μπάντα. Πες μου τι κρύβεται πίσω από τον τίτλο.
Βασικά, δεν έχω ιδέα, γιατί ήταν ιδέα του Peter (σ.σ.: Dolving, τραγουδιστή του σχήματος). Θέλαμε να κάνουμε ένα δίσκο με βάθος, με πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Κατά κάποιο τρόπο ο δίσκος ξεδιπλώνεται με τις ακροάσεις και την εμπειρία που αποκτά κανείς σε αυτόν. Εκεί ίσως κρύβεται το αφανές της υπόθεσης.

Στο δίσκο αυτό βλέπουμε και μια πλευρά των Haunted που παρέμενε κρυφή.
Δεν το είχα σκεφτεί έτσι. Ισχύει και αυτό σίγουρα. Πιθανόν έχεις δίκιο.

Υπήρχε κάποια κεντρική ιδέα πίσω από το εξώφυλλο;
Με τον Δανό καλλιτέχνη (σ.σ.: Frode Sylthe) που επιμελήθηκε το artwork είχαμε ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν, στο "rEVOLVEr". Είχε κάποιες ιδέες διαλύοντας μελάνι σε νερό, οι οποίες μας φάνηκαν αρκετά ξεχωριστές και το αποτέλεσμα ήταν αρκετά εντυπωσιακό, ιδιαίτερα στην ασημένια έκδοση του "Unseen".

Πώς προέκυψε αυτός ο νέος ήχος του "Unseen";
Χμμ, σκέψου ότι είμαστε τέσσερα άτομα που γράφουμε όλη τη μουσική. Αυτή τη φορά και ο Peter συμμετείχε αρκετά. Να φανταστείς είχαμε γράψει 40 κομμάτια για το δίσκο. Καταλήξαμε στα 15, αλλά έχει μείνει πολύ αχρησιμοποίητο υλικό. Μερικά επιπλέον κομμάτια υπάρχουν στις special εκδόσεις του δίσκου και τουλάχιστον ένα ακόμα θα το συμπεριλάβουμε σε μια συλλογή.

Είναι οι Haunted μια μπάντα που γράφει μουσική με γνώμονα το τι αρέσει στους οπαδούς της;
Φυσικά και λαμβάνουμε υπόψη τους οπαδούς μας, αλλά από την άλλη αυτό που μας οδηγεί να γράψουμε μουσική είναι αυτό που αισθανόμαστε. Με το νέο δίσκο πάμε προς μια άλλη κατεύθυνση και αυτό σίγουρα θα προβληματίσει μερικούς από τους οπαδούς μας. Στις συναυλίες μας, πάντως, συνεχίζουμε να παίζουμε κομμάτια από όλους τους δίσκους μας, και τους παλιότερους, ενώ και τα καινούρια κομμάτια ακούγονται πιο κοντά στα παλιά όταν τα παίζουμε στη σκηνή. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ το παρελθόν μας.

Ποιό είναι το πιο ενοχλητικό σχόλιο που ακούσατε για το "Unseen";
Ένα περιοδικό από την Αμερική, νομίζω, μάς έδωσε ένα στρογγυλό μηδενικό. Το βρήκαμε αρκετά αστείο. Γενικά οι περισσότερες άσχημες κριτικές προέρχονται από την Αμερική. Θεωρούν ότι ο νέος δίσκος μοιάζει περισσότερο με Linkin Park. (γέλια)

Η αλήθεια είναι ότι και από τις αρνητικές κριτικές σίγουρα μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι. Πάντως αν έπρεπε να πω ότι ο νέος σας ήχος πλησιάζει κάποια μπάντα, αυτή θα ήταν οι Tool. Πώς δουλέψατε τη σύνθεση του δίσκου;
Μιας και μένουμε αρκετά μακριά ο ένας από τον άλλο, η όλη διαδικασία περιελάμβανε το internet. Έστελνα εγώ μια ιδέα που είχα στον Peter, αυτός έγραφε κάτι πάνω σε αυτό και μου το έστελνε πίσω, κ.ο.κ.. Έτσι συμμετείχαν όλοι και είχαμε ένα πολύ καλό υλικό πριν μπούμε στο studio. Αυτή τη φορά διαλέξαμε να βάλουμε τα καλύτερα κομμάτια στο δίσκο. Είχαμε και κάποια πιο thrash και πιο metal, αλλά δε θέλαμε να φανούμε δειλοί. Δεν είχε να κάνει με επιλογή αυτών που ταίριαζαν σε ένα concept, για παράδειγμα. Όποια θεωρούσαμε εκείνη τη στιγμή πως ήταν τα καλύτερα, τα κυκλοφορήσαμε.

Στο τελευταίο σας DVD, το "Roadkill", βλέπει κανείς τη ζωή των Haunted όταν βρίσκονται σε περιοδεία. Πες μου το πιο παράξενο ή τρομακτικό πράγμα που σου συνέβη ενώ έκανες περιοδεία με τη μπάντα.
Μας έχουν συμβεί πάρα πολλά παράξενα πράγματα, πέρα από αυτά που βλέπεις στο DVD. Κυρίως, όμως, μικροπράγματα από 'δω κι από 'κει. Πάντως, το πιο τρελό μέρος που έχουμε παίξει είναι η Νότια Αφρική. Κάτι πραγματικά τρελό, ωστόσο, δε μας έχει συμβεί.

Πόσο πιο δύσκολο είναι τώρα από τότε που ξεκινήσατε να κάνετε περιοδείες;
Πλέον όλοι έχουν πολλές ασχολίες πέρα από τη μπάντα, άλλες δουλειές, οικογένειες και είναι δύσκολο να λείπεις για πολύ καιρό. Προσπαθούμε όμως να περιοδεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Δε μας είναι εύκολο να βρισκόμαστε γενικά με τα υπόλοιπα μέλη, οπότε όταν βρίσκουμε την ευκαιρία, για παράδειγμα σε μια περιοδεία όπου είμαστε αρκετές εβδομάδες μαζί, περνάμε πραγματικά καλά.

Οι Haunted στο παρελθόν θα χαρακτηρίζονταν thrash metal μπάντα. Πώς θα περιέγραφες τους Haunted του "Unseen";
Progressive. Σίγουρα στο παρελθόν θα μας χαρακτήριζε κανείς ως thrash ή death metal μπάντα. Αλλά είναι πολύ απλοϊκό πλέον να βάλεις μια ταμπέλα στη μουσική. Πλέον έχουμε τόσα πολλά στοιχεία στον ήχο μας, που θεωρώ πως είναι δύσκολο να μας εντάξεις κάπου. Αυτό κάνει και τη μπάντα πιο ενδιαφέρουσα live, αφού έχουμε αρκετά διαφορετικά σε στυλ κομμάτια.

Πώς τα πάς με τον Anders (σ.σ.: δίδυμος αδερφός του και κιθαρίστας);
Πλέον έχουμε μεγαλώσει και οι δυο, οπότε δεν έχουμε τσακωμούς. (γέλια)

Έφτασες ποτέ στο σημείο να θες να φύγεις από τη μπάντα;
Σίγουρα κάποιες φορές θεωρείς ότι δεν αντέχεις άλλο. Είναι ανθρώπινο και έχει να κάνει αποκλειστικά με τα συναισθήματα. O Anders είχε φύγει το 2001 για λίγο και εγώ από τους At The Gates για ένα εξάμηνο. Παρ' όλα αυτά, εδώ και δέκα χρόνια δε μου έχει περάσει αυτή η σκέψη από το μυαλό.

Με τους At The Gates διαλύσατε πάνω στο ζενίθ της καριέρας σας. Πιστεύεις ότι τότε είναι το ιδανικό τέλος για μια μπάντα;
Με τους Haunted πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να βγάζουμε δίσκους, ακόμα και αν η δημοτικότητα μας αρχίσει να πέφτει. Όσο θα υπάρχει μια εταιρία που θα θέλει να κυκλοφορήσει το υλικό μας, γιατί να μην το κάνουμε; Ίσως να κυκλοφορήσουμε κάτι στο internet δωρεάν κάποια στιγμή. Ή όπως έκαναν οι Radiohead, να υπάρχει η δυνατότητα στον κόσμο, αφού ακούσει το υλικό, να προσφέρει κάτι στη μπάντα.

Πόσο εύκολο είναι για τα μέλη μιας μπάντας σαν τους Haunted να ζουν αποκλειστικά από τη μουσική;
Είναι πολύ δύσκολο και δε νομίζω ότι θα βρεις πολλούς μουσικούς στη Σουηδία που θα σου πουν ότι ζουν αποκλειστικά από αυτό. Ίσως με εξαίρεση τους In Flames.

Πέρα από τους At The Gates, έχεις κάποιο άλλο project;
Αυτή τη στιγμή όχι, αλλά είναι στα σχέδια μου να κάνω κάτι μακριά από το metal. Όχι απαραιτήτως άμεσα, αλλά υπάρχει σαν ιδέα στο μυαλό μου.

Ποια είναι η κατάσταση των At The Gates τώρα; Υπάρχει περίπτωση να σας ξαναδούμε στην Ελλάδα;
Κάναμε μερικά επιλεγμένα live, προγραμματίζουμε και κάποια για το μέλλον. Ίσως να ξαναέρθουμε, αν και ακόμα τίποτα δεν είναι κανονισμένο. Ήταν μια πολύ όμορφη συναυλία στην Αθήνα, περάσαμε πολύ καλά.

Ποιούς δίσκους άκουσες τώρα τελευταία και σου έκαναν εντύπωση;
Δύσκολη ερώτηση, μια και δεν ακούω πολύ νέα μουσική. Από τα συγκροτήματα που ακούω τελευταία, ξεχωρίζω τους Muse και τους Queens Of The Stone Age. Επίσης το τελευταίο των Bolt Thrower μου είχε αρέσει αρκετά. Γενικά, πάντως, όταν βάλω να ακούσω κάτι στο στερεοφωνικό, αυτό μάλλον θα είναι progressive του '70.

Δε μπορεί να είναι σύμπτωση ότι πολλοί μουσικοί δεν ακούνε νέες κυκλοφορίες, νέες μπάντες.
Δεν έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα των νέων συγκροτημάτων. Απλά δεν έχω το χρόνο να αφιερώσω για να βρω κάτι αξιόλογο. Από την άλλη, δεν ακούω και ραδιόφωνο, οπότε γίνεται ακόμα πιο δύσκολο να ακούσω κάτι καλό. Θα έλεγα ότι φταίει περισσότερο η τεμπελιά μου, παρά η ποιότητα των νέων μουσικών, αφού ξέρω ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι νέοι εκεί έξω. (γέλια)

Ωραία, λοιπόν, για να κλείσουμε τη συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους οπαδούς των Haunted εν όψει των επερχόμενων εμφανίσεών σας στην Ελλάδα.
Καλώ όλους να έρθουν στα live μας και να περάσουν καλά. Θα είναι ένα show γύρω στη μιάμιση ώρα και θα παίξουμε κομμάτια από όλη τη δισκογραφία μας, από κάθε έναν δίσκο που έχουμε κυκλοφορήσει.

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET