Συνέντευξη: Opeth

Από τον Άλκη Κοροβέση, 23/09/2008 @ 07:59
Λίγο πριν από την εμφάνιση τους στη σκηνή του Terravibe, είχα την τιμή να βρεθώ και να συνομιλήσω με τον κύριο Opeth, επίσης γνωστό με το όνομα Mikael Akerfeldt, για θέματα σχετικά με το νέο δίσκο που μόλις είχαν κυκλοφορήσει, τις πρόσφατες αλλαγές στα μέλη τους καθώς και άλλα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, που αφορούν τη μπάντα και όχι μόνο. Αν και άρρωστος, φάνηκε πολύ ευδιάθετος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, κάνοντας έναν μικρό ελιγμό όταν αυτές έφτασαν σε πιο προσωπικά ζητήματα. Αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητες συστάσεις ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος.

Λοιπόν, ποια είναι η ανταπόκριση που βλέπετε στο νέο σας δίσκο;
Πολύ καλή. Κυρίως καλές κριτικές βλέπουμε και αυτό είναι κάτι ευχάριστο.

Πιστεύεις ότι είναι ο καλύτερος σας δίσκος μέχρι στιγμής;
Αυτό δεν το ξέρω. Αλλά σίγουρα ένας από τους καλύτερους μας. Είμαστε πιο μεγάλη μπάντα τώρα και όλο και περισσότερος κόσμος δείχνει ενδιαφέρον στη μουσική μας.Σχετικά με τον τίτλο του νέου σας δίσκου ("Watershed"). Σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο;
Βασικά είναι μια διαχωριστική γραμμή. Για πρώτη φορά ίσως ο τίτλος ταιριάζει τόσο πολύ με την κατάσταση της μπάντας αυτή τη στιγμή, μιας και είχαμε αλλαγές στη σύνθεση μας σχετικά πρόσφατα. Επίσης η μουσική είναι διαφορετική, κάτι που συμβαίνει και με τους στίχους.

Περιέχει αρκετά progressive rock στοιχεία ο συγκεκριμένος δίσκος.
Ναι, και ήταν κάτι που βγήκε αυθόρμητα και χωρίς πίεση. Δυσκολεύομαι να πείσω τον εαυτό μου να γράψει κάτι συγκεκριμένο. Απλά το αφήνω να έρθει μόνο του.

Πως πήγαν οι ηχογραφήσεις του δίσκου αυτή τη φορά; Υπήρξαν δυσκολίες, όπως την περίοδο του "Deliverance";
Καμιά σχέση. Ήταν μια πραγματικά ευχάριστη εμπειρία. Δεν υπήρξαν ουσιαστικά προβλήματα.

Το line up ήταν ήδη πλήρες όταν ξεκινήσατε να ηχογραφείτε;
Ναι. Βασικά, βάλαμε ένα πρόγραμμα και το τηρήσαμε. 3 μέρες για το ένα, 2 για το άλλο. Όλοι έμειναν πιστοί σε αυτό. Ήταν πολύ επαγγελματικά και πειθαρχημένα τα πράγματα για πρώτη φορά εδώ και 18 χρόνια.

Γιατί έφυγε ο Peter εν τέλει; Ακούγονται διάφορα, αλλά θα προτιμούσα να έχω μια απάντηση από σένα.
Καλύτερα να ρωτήσεις τον ίδιο. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που δε συμμετείχε καθόλου συνθετικά. Αυτή η κατάσταση υπήρχε τα τελευταία 10 χρόνια.

Δεν ενδιαφερόταν πλέον για τη μουσική;
Ενδιαφερόταν και του άρεσε, αλλά με το να μη συνεισφέρει, ένιωθε αποκομμένος από τους υπόλοιπους. Ο καθένας έχει ένα ρόλο στους Opeth. Εγώ γράφω το μεγαλύτερο μέρος των κομματιών και έτσι ήταν στη σκιά μου κατά κάποιο τρόπο. Αυτό δεν του άρεσε όπως είναι φυσικό. Περάσαμε πολύ καλά μέχρι το τέλος, αλλά δε συνεργαζόμασταν όπως θα ήθελα. Ωστόσο είμαστε ακόμα φίλοι. Δεν έχει να κάνει με αυτό. Όταν τελειώσαμε το "Ghost Reveries", βρήκε μια δουλειά που έχει να κάνει με την εκπαίδευση του και ήθελε να ακολουθήσει αυτό. Εγώ νόμιζα ότι ήδη είχε μια δουλειά, στους Opeth. Εμείς ξεκινήσαμε να γράφουμε κομμάτια για το νέο δίσκο και ο Peter βρήκε δουλειά. Κάτι δεν πήγαινε καλά.

Εσύ τα καταφέρνεις και ζεις από τους Opeth;
Ναι. Αν και πέρασε πολύ καιρός μέχρι να γίνει αυτό. Ο Peter έπαιρνε χρήματα από την κυβέρνηση για να σπουδάσει. Εγώ είχα ελάχιστα χρήματα γιατί καθόμουν σπίτι και έγραφα μουσική. Είμαι πεπεισμένος πως το μέλλον μου είναι άκρως συνδεδεμένο με τη μουσική. Για τον Peter δεν είναι έτσι. Θεωρούσε πως θα έπρεπε να σταματήσουμε να παίζουμε πριν γεράσουμε και εγω έλεγα: «Τι; Εγώ είμαι μουσικός και θα συνεχίζω να παίζω όπως και αν φαίνομαι». Έχουμε διαφορετικές οπτικές απέναντι στη μουσική. Ενώ για μένα είναι η ζωή μου, για αυτόν ήταν μια πηγή χρημάτων.

ΟΚ. Πάμε λίγο πάλι πίσω στο "Watershed". Ποιο είναι το concept πίσω από το δίσκο; Έχει να κάνει με πνεύματα, σκοτεινές παρουσίες και δαίμονες; Από τους στίχους δε μπορώ να βγάλω άκρη, μιας και δεν είναι γραμμένοι στο booklet.
Και όμως είναι. Μισοί στην κανονική έκδοση και οι υπόλοιποι στη special. Κωδικοποιημένοι.

Κάποια βοήθεια στην αποκρυπτογράφηση;
Δυστυχώς όχι. Αν και νομίζω ότι κάποιος το έχει ήδη κάνει.

Ποιός είχε την ιδέα αυτή;
Εγώ ζήτησα από τον Travis να το κάνει αρκετά δύσκολο, αλλά μάλλον αποτύχαμε. Οι οπαδοί μας είναι τόσο φανατικοί που δεν τους πήρε πάνω από μια βδομάδα για να καταλάβουν τους στίχους. Ο δίσκος δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο concept. Οι στίχοι είναι καθαρά προσωπικοί και γι' αυτό το λόγο δεν ήθελα αρχικά να είναι γραμμένοι κάπου. Η ερμηνεία τους είναι ανοιχτή και προσωπικά δε θα ήθελα να βρεθώ στη θέση να χρειάζεται να εξηγήσω μερικά αρκετά προσωπικά πράγματα. Έτσι ρώτησα τη δισκογραφική αν είναι εντάξει με το να μην περιέχονται οι στίχοι και είπαν OK. Τελικά δημιουργήθηκε αυτό το μυστήριο, αλλά ο πραγματικός λόγος ήταν ότι δεν ήθελα να μιλάω για αυτούς.

Δε θα ήθελες να μας πεις κάτι σχετικό με αυτούς, έτσι;
Όχι και συγγνώμη γι' αυτό.

Δεν πειράζει. Είναι γεγονός πως σε κάθε δίσκο σας ασχολείστε με θέματα σχετικά με τα πνεύματα, τα φαντάσματα.
Ναι, το "Ghost Reveries" είχε ως concept το δαιμονισμό. Αλλά γενικά χρησιμοποιώ πολύ αυτές τις λέξεις μεταφορικά.

Κάτι σχετικό με τη σημερινή σας εμφάνιση. Οι Morbid Angel ανοίγουν τη σκηνή που παίζετε και εσείς. Πως σου φαίνεται αυτό;
Δεν το βλέπω έτσι. Οι Morbid Angel αποτελούν μεγάλη επιρροή για μιας και για πολλές άλλες μπάντες. Είναι ίσως το μοναδικό death metal συγκρότημα που μου αρέσει πραγματικά.

Πιστεύεις ότι ο τρόπος που καθορίζεται η θέση που θα παίξει κάθε συγκρότημα πρέπει να στηρίζεται στην ιστορία του ή στο ποιο είναι πιο σύγχρονο;
Δε με απασχολούν αυτά καθόλου. Εγώ θέλω να υπάρχουν συγκροτήματα πολλών ειδών. Από jazz μέχρι metal. Όλοι στη μπάντα ακούμε πολλά είδη μουσικής και δε θέλουμε να παίζουμε αποκλειστικά σε metal festival. Φυσικά παίζουμε και σε αυτά. Σήμερα παίζουμε με συγκροτήματα τα οποία λατρεύουμε.

Είναι και οι επανασυνδεδεμένοι Carcass σήμερα.
Ναι. Εγώ τους έχω ξαναδεί παλιά, οπότε δεν είναι κάτι καινούριο για μένα.Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα, όπως φάνηκε σε παλιότερες συναυλίες στο Terravibe αλλά και τη χτεσινή μέρα με το χώμα. Ιδιαίτερα σήμερα που είναι και πιο άγριες οι διαθέσεις του κοινού, η ατμόσφαιρα αναμένεται αποπνικτική από τη σκόνη που θα ανασηκωθεί. Σε ανησυχεί αυτό;
Όχι. Έχουμε ξαναπαίξει σε τέτοιες συνθήκες. Το βασικό πρόβλημα είναι η ζέστη.

Πως πάει η συνεργασία σας με τον Steven Wilson; Νομίζω ότι σταματήσατε μετά το "Deliverance" ή το "Damnation";
To "Damnation".

Ναι. Έχω ακούσει πως ετοιμάζετε ένα project εσύ, ο Steven και ο Portnoy.
Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει, αλλά δεν ξέρω πότε τελικά θα πραγματοποιηθεί. Είμαστε όλοι πολύ απασχολημένοι και είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο ελεύθερο και οι τρείς ταυτόχρονα.

Τι σε επηρεάζει στις συνθέσεις σου πέρα από τη μουσική; Σε ποια φάση βρίσκεσαι όταν γράφεις κομμάτια;
Συνθέτω κυρίως όταν αισθάνομαι καλά. Αλλιώς δε μπορώ να συγκεντρωθώ σε αυτό που κάνω.

Πολύ σκοτεινή μουσική γράφεις όταν είσαι καλά.
Ναι, για μένα υπάρχει κάτι το θετικό στη σκοτεινή πλευρά της μουσικής. Με κάνει χαρούμενο αυτό το είδος της. Γενικά είμαι πολύ ήπιος χαρακτήρας και μέσω της μουσικής βγάζω όλη την επιθετικότητα μου.

Πριν λίγο έμαθα ότι δεν είσαι πολύ καλά στην υγεία σου. Τι συμβαίνει;
Έχω ανεμοβλογιά (αφού πέρασε λίγη ώρα μέχρι να προφέρω σωστά τη λέξη Chickenpox, συνέχισε). Είναι βασικά μια παιδική αρρώστια. Την πέρασα μικρός, αλλά να τη πάλι. Η κόρη μου, η Melinda, με κόλλησε.

Υπήρξε πιθανότητα να ακυρωθεί η εμφάνιση σας;
Παραλίγο να ακυρωθεί, αλλά είπα ότι εφόσον αισθάνομαι καλά, θα παίξουμε. Με λίγη βοήθεια από τη γυναίκα μου, για να κρύψω τα σημάδια στο πρόσωπό μου. Ποτέ δεν ακυρώνω συναυλίες επειδή είμαι άρρωστος. Αλλά αυτή τη φορά ήταν πραγματικά άσχημα. Δεν ένιωθα καλά.

Αρκεί να αισθάνεσαι εσύ εντάξει. Σχεδιάζετε να κάνετε κάποια περιοδεία για το νέο δίσκο;
Ναι. Όλο το καλοκαίρι παίζουμε σε festival και μετά θα πάμε στην Αυστραλία, την Ιαπωνία...

Έχετε ξαναπαίξει στην Ιαπωνία;
Μια φορά. Μετά έχουμε περιοδεία στην Αμερική και τέλος στην Ευρώπη.

Δηλαδή θα μας επισκεφτείτε ξανά στα πλαίσια αυτής της περιοδείας;
Το ελπίζω. Γενικά η Ελλάδα δε συμπεριλαμβάνεται στις ευρωπαϊκές περιοδείες και έτσι κλείνουμε εμείς ξεχωριστές ημερομηνίες. Το ίδιο γίνεται και στην Τουρκία. Πιστεύω όμως ότι θα έρθουμε ξανά.

Κλείνοντας, πες μας κάτι για τους οπαδούς σας, ίσως κάτι σχετικό με το festival. Τι να περιμένουμε;
Βασικά τα festival δεν αφορούν τόσο τη μουσική, όπως σε μια συναυλία. Είναι λίγος ο χρόνος και τα κομμάτια που έχουμε είναι αρκετά μεγάλα. Σήμερα θα παίξουμε μόνο ένα νέο κομμάτι, γιατί δεν είχαμε χρόνο για να προβάρουμε άλλο. Περιμένουμε όλους τους φίλους των Opeth να έρθουν στη συναυλία που θα γίνει για το "Watershed" και φυσικά να περάσετε όλοι καλά σήμερα.

Άλκης Κοροβέσης
  • SHARE
  • TWEET