Συνέντευξη Leprous

«Μου αρέσει στο "Bilateral" ότι ο καθένας αναφέρει διαφορετικό κομμάτι ως αγαπημένο του»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 01/11/2011 @ 12:39
Με αφορμή το καταπληκτικό άλμπουμ των Leprous, "Bilateral", αλλά και την επερχόμενη εμφάνισή τους μαζί με τους Amorphis στην Ελλάδα, τα είπαμε με τον κιθαρίστα και στιχουργό της μπάντας, Tor Oddmund Suhrke, γύρω από τους Leprous, τις επιρροές τους, τη διαδικασία συρραφής των ιδεών τους και πολλά άλλα. Νέα εταιρεία, συνεργασία με τον Ihsahn και ένας ιδιαίτερος ήχος βάζουν τους Leprous πολύ εμφατικά στο σύγχρονο χάρτη του προοδευτικού ήχου.

Καταρχήν συγχαρητήρια για το "Bilateral". Είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά μετά το "Tally Poppy Syndrome".
Ευχαριστώ πολύ! Πάντα είναι ωραίο να μας λένε ότι έχουμε βελτιωθεί σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ μας.

Υπήρχε καθόλου πίεση του fanbase, το οποίο στην ουσία αυξήθηκε, αν αναλογιστούμε και τις απατήσεις που δημιουργήθηκαν μετά το "Tall Poppy Syndrome";
Βασικά δεν το σκεφτήκαμε καθόλου. Νομίζω ότι όταν κάνουμε μουσική είναι καλύτερα να αφήσουμε τη δημιουργική διαδικασία να αναπτυχθεί μόνη της, χωρίς να δίνουμε σημασία στο τι θα σκεφθεί ο κόσμος. Σίγουρα βέβαια είναι ωραίο να γνωρίζεις ότι περισσότερος κόσμος θα δώσει προσοχή σε σχέση με τα προηγούμενα άλμπουμ.

Θεωρώ πάντως ότι μέχρι στιγμής οι κριτικές για το "Bilateral" είναι εξαιρετικές και γενικώς έχετε περισσότερη αναγνώριση.
Ναι, βέβαια. Και πραγματικά είμαστε εντυπωσιασμένοι από την ανταπόκριση που λαμβάνουμε για το άλμπουμ.

Και πώς νιώθετε πλέον ως μέρος της InsideOut, η οποία είναι ένα μια εταιρεία εξειδικευμένη γύρω από τον «progressive» ήχο;
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη μέχρι στιγμής συνεργασία μας και θεωρούμε ότι βρήκαμε ένα label το οποίο μας ταιριάζει, σύμφωνα με τη μουσική μας ταυτότητα και κατεύθυνση. Και επίσης είναι σημαντικό που δουλεύουν μαζί μας ώστε να παίξουμε live όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που είναι και η φιλοδοξία μας.
 
Οπότε νιώθετε και ως ένα μέρος του σύγχρονου progressive metal ήχου;
Σίγουρα υπάρχουν μερικές καταπληκτικές μπάντες εκεί έξω με τις οποίες αισθανόμαστε ότι υπάρχει σύνδεση, αλλά υπάρχουν και ακόμα περισσότερες με τις οποίες δεν υπάρχει σχέση, παρόλο που παίζουμε υποτίθεται στο ίδιο ευρύ progressive πλαίσιο. Έχουμε επιρροές από διαφορετικά είδη μουσικής και οι progressive metal μπάντες είναι απλά ένα μικρό μέρος. Αυτό που μας επηρεάζει όταν έρχεται η στιγμή να κάνουμε μουσική είναι ότι για να μπορείς να φέρεις τον όρο «progressive» θα πρέπει πάντα να επικεντρώνεσαι στο να κάνεις κάτι πραγματικά φρέσκο και ενδιαφέρον, αντί να βαδίσεις σε ένα μονοπάτι που έχεις ξαναπάει πολλές φορές.

Μάλιστα. Είχατε κάποια συγκεκριμένα σχέδια καθώς προχωρούσατε μπροστά σε σχέση με το προηγούμενο άλμπουμ, γράφοντας το "Bilateral";
Στην ουσία ποτέ δεν υπήρξε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο όταν φτάσαμε στη δημιουργική διαδικασία του "Bilateral". Τα κομμάτια του δίσκου απλά είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας, στην οποία κάναμε δέκα διαφορετικά κομμάτια και στο τέλος τα αναπτύξαμε ώστε να γίνει ένα ενοποιημένο σύνολο.

Είχατε κάποια ιδέα γύρω από τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσατε να πάτε ένα βήμα μπροστά ή απλά αυτό έγινε στην πορεία;
Μπα, δεν κάναμε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια ή αλλάξαμε τον τρόπο που φτιάχναμε κομμάτια, με σκοπό να γίνουν ακόμα πιο «progressive». Νομίζω ότι πρώτα απ' όλα προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι δεν αντιγράφουμε παλιότερες συνθέσεις μας, αλλά την ίδια στιγμή διατηρούμε τον ήχο μας ως συγκρότημα. Κάτι τέτοιο μας αναγκάζει εκ των πραγμάτων να σκεφτόμαστε κάτι καινούριο και να καταλήγουμε σε κάτι που απλά δεν αποτελεί «αντίγραφο» του παλιότερου υλικού μας.

Και ήταν εύκολο να κρατήσετε μια ισορροπία μεταξύ όλων αυτών των εξαιρετικών ιδεών που αποτελούν μέρη των κομματιών του "Bilateral";
Νομίζω ότι έχουμε γίνει ικανότεροι τα τελευταία χρόνια στο να διαχωρίζουμε τις ιδέες που φέρνει ο καθένας, όσον αφορά στο ποιές από αυτές θα αφήσουμε ή θα χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Νωρίτερα νομίζαμε ότι ήταν χάσιμο χρόνου αν κάναμε κάτι και δεν το χρησιμοποιούσαμε τελικά, αλλά αν ο σκοπός είναι να φτιάχνεις ολόκληρες συνθέσεις με όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες, τότε το να 'χεις μια διαδικασία «εκλογής» είναι κάτι εύστοχο.

Θεωρώ ότι η Νορβηγία δεν είναι και ιδιαίτερα γνωστή για την παραγωγή της σε μερικές καταπληκτικές progressive μπάντες τα τελευταία χρόνια, όπως οι Spiral Architect, οι Ark, οι Winds και βέβαια ακόμα και οι Conception. Θεωρείς ότι έχετε κάποια σύνδεση με κάποιους από τους παραπάνω;
Βασικά δε θα 'λεγα ότι νιώθουμε κάποια ειδική σύνδεση με τα παραπάνω συγκροτήματα, αλλά αν θα μπορούσα να αναφέρω μερικά ακόμα, με τα οποία ενδεχομένως και να υπάρχει μια σύνδεση πιο εμφανής, θα 'λεγα τους Shining, τον Ihsahn, τους Extol κτλ.

Και βέβαια, εφόσον ανέφερες τη σύνδεση με τον Ihsahn, μιας και οι Leprous υπήρξαν το συγκρότημα που τον στήριξε επί σκηνής στην προηγούμενη περιοδεία, πώς ήταν τελικά αυτή; Ειδικά για ένα περίπλοκο άλμπουμ σαν το "After";
Καταρχάς ο Ihsahn είναι ωραίος τύπος και η μουσική του πολύ ενδιαφέρουσα, οπότε όλο αυτό υπήρξε μια εξαιρετική εμπειρία για εμάς. Υπήρξαμε η μπάντα του από το 2009 και βασικά δεν έχουμε σχέδια να τερματίσουμε αυτή τη συνεργασία σύντομα, οπότε ελπίζω να κάνουμε πολλά μελλοντικά shows. Η επόμενη περιοδεία μαζί του θα είναι στην Ιαπωνία το Δεκέμβριο, που θα παίζουμε επίσης και με τους Leprous.

Οπότε ήταν πολύ εύκολο και για τον Ihsahn να συμμετέχει σε ένα φανταστικό κομμάτι σαν το "Thorn".
Ναι, ο λόγος που καταλήξαμε να έχουμε τον Ihsahn ως guest ήταν επειδή απλά ήταν το αποτέλεσμα μερικών ιδεών στο studio μαζί μας. Ήταν ο μηχανικός ήχου στο studio, ενώ ηχογραφούσαμε τα φωνητικά μεταξύ άλλων, και υπήρξε η αίσθηση ότι χρειαζόμασταν κάτι ακόμα στο συγκεκριμένο σημείο και προσφέρθηκε να δοκιμάσει. Οπότε αν ακούσεις το κομμάτι, καταλαβαίνεις ακριβώς γιατί δεχτήκαμε τη συνεισφορά του, χεχε.

Καλά, σίγουρα. Από την άλλη νομίζεις ότι υπάρχουν πιθανότητες να γίνει το "Cryptogenic Desires" το «breakthrough single» σας; Με τη λογική ότι διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά, έχει πιασάρικη μελωδία, οπότε σημαίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις.
Κάτι που μου αρέσει στο "Bilateral" είναι ότι νομίζω πως ο κάθε ένας αναφέρει και διαφορετικό κομμάτι ως το αγαπημένο του. Οι πιθανότητες για το συγκεκριμένο κομμάτι να γίνει το single που θα κάνει τη διαφορά δεν είναι κάτι που αναγκαστικά περιμένουμε. Αν θα μπορούσε κάτι να μας προσφέρει το «breakthrough», τότε ναι, αλλά έτσι και αλλιώς δεν είμαστε αυτού του είδους οι άνθρωποι, ώστε να κάτσουμε να περιμένουμε κάτι να συμβεί. Αν θες να πας κάπου με αυτή την ενασχόληση, τότε θα πρέπει να πας μέσα από σκληρή δουλειά και επιμονή, όσο βαρετό και αν ακούγεται αυτό...

Μήπως υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θεματολογία ή concept πίσω από το "Bilateral";
Όχι, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ των κομματιών του άλμπουμ, αλλά υπάρχουν αρκετά hints για τους Leprous ως μπάντα, οπότε αν κάποιος δώσει προσοχή, κάτι θα βγάλει, και με αναφορά βέβαια στο εξώφυλλο!

Και μιας και περί εξωφύλλου ο λόγος, νομίζω ότι ήταν εύκολη επιλογή, ιδίως αν είστε και οπαδοί των Mars Volta ή θέλατε κάτι πιο σουρεαλιστικό να συνοδέψει τη μουσική του δίσκου.
Ναι, θέλαμε όντως κάτι σουρεαλιστικό και θέλαμε ένα ζωγραφικό πίνακα, οπότε καταλήξαμε στον Jeff Jordan, μιας και δείξαμε μερικά Mars Volta εξώφυλλα στον μέχρι πρότινος σχεδιαστή των εξωφύλλων μας, Ritxi Ostariz. Εκείνος τότε επικοινώνησε με τον Jeff Jordan, ο οποίος, αφού άκουσε το υλικό μας, ενδιαφέρθηκε ακόμα περισσότερο για τη συνεργασία μας. Το εξώφυλλο στο οποίο καταλήξαμε ήταν περισσότερο αποτέλεσμα των ιδεών μας γύρω από το περιεχόμενο και βέβαια του μοναδικού ταλέντου του Jeff.

Και ποιές είναι οι κύριες επιρροές της μπάντας;
Συνήθως λέω ότι δε νομίζω πως μπορείς να ελέγξεις τι ακριβώς σε εμπνέει κάθε φορά και, μιλώντας για μένα, μπορώ να αντλήσω επιρροή από οτιδήποτε ακούω. Θα μπορούσα να αναφέρω βέβαια μερικά συγκροτήματα που μου έρχονται στο μυαλό και με τη σειρά σου εσύ να δεις αν ακούς κάτι που να έχει παραπομπή στη μουσική μας. Porcupine Tree, Opeth, King Crimson, The Mars Volta, Dillinger Escape Plan, Shining, Extol, Pain Of Salvation, Emperor, Ihsahn, Tool, Mike Patton.

Ακολουθείτε τους Amorphis στην περιοδεία τους και βέβαια θα έρθετε και στην Ελλάδα. Πόσο πιθανό είναι να παίξετε το "Waste Of Air" και το "Forced Entry"; 
Αν κάποιος ενδιαφέρεται να μάθει, τότε προτείνω να έρθει σε κάποια συναυλία μας και να το ανακαλύψει από μόνος του! Χεχε.

Αν θα μπορούσες να διαλέξεις εσύ ένα συγκρότημα με το οποίο θα βγείτε σε περιοδεία, ποιό θα ήταν αυτό;
Σίγουρα υπάρχουν αρκετές μπάντες να διαλέξεις, όπως βλέπεις και παραπάνω, αλλά αν θα μπορούσα να διαλέξω μόνο μία, αυτή θα ήταν οι Porcupine Tree. Θα ήταν τέλεια. Όλοι στο συγκρότημα φαίνονται εξαιρετικοί και σίγουρα η μουσική τους θα ταίριαζε αρκετά με τον ήχο μας. Νομίζω ότι οι Porcupine Tree είναι ένα ωραίο παράδειγμα του πώς η σκληρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια σε πάει εκεί που θες να είσαι.

Ευχαριστώ πολύ Tor, καλή επιτυχία με το συγκρότημα και συνεχίστε να δημιουργείτε περιπετειώδη μουσική και δίσκους!
Εγώ ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου στη μουσική μας και ελπίζω να δούμε και αρκετούς από εσάς στις επερχόμενες συναυλίες μας στην Ελλάδα.

Πάνος Παπάζογλου
  • SHARE
  • TWEET