Συνέντευξη: Helloween

02/03/2011 @ 13:36
Με αφορμή τις δύο επιτυχημένες συναυλίες που έδωσαν οι Helloween σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βρήκαμε λίγο χρόνο να μιλήσουμε με τον -αγουροξυπνημένο αλλά ορεξάτο- κιθαρίστα του συγκροτήματος, Sasha Gerstner, και να τον ρωτήσουμε για το παρόν και το μέλλον των θρύλων της ευρωπαϊκής power metal σκηνής. Δυστυχώς, η εμμονή με τα ελληνικά επίθετα, οι διακοπές για να μας προσφέρει τις «χειρότερες καραμέλες στον κόσμο» και ο μυστικός κωδικός του tour bus δε θα συμπεριλήφθουν στη συνέντευξη.

Γεια σου Sasha, συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ. Πες μας τις δικές σου εντυπώσεις για το αυτό, τώρα που έχει ολοκληρωθεί.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, περάσαμε πολύ καλά στις ηχογραφήσεις και πιστεύουμε πως το αποτέλεσμα είναι άψογο. Δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και υπάρχει πολύ μεγάλο δέσιμο μεταξύ μας, αυτό φαίνεται και στη μουσική μας.

Συμφωνείς ότι υπάρχει πολλή ένταση αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα στο "7 Sinners";  Ήταν κάτι επιτηδευμένο ή προέκυψε κατά τη διαδικασία;
Όχι, δε συμφωνώ, είναι μια φυσική συνέχεια του "Gambling With The Devil". Το "Gambling" ήταν το πρώτο που σταθεροποίησε το σημερινό στυλ των Helloween. Είχαμε τον ίδιο παραγωγό και η βασική διαφορά των δύο ήταν πως αλλάξαμε τον τρόπο ηχογράφησης σε ό,τι αφορά τα τύμπανα. Δε χρησιμοποιήσαμε μετρονόμο και αφήσαμε τον Dani να παίξει τα τύμπανα όπως ο ίδιος νόμιζε. Γι' αυτό ο δίσκος ακούγεται πιο άμεσος και ευθύς και ίσως φαίνεται πιο γρήγορος.

Σκέφτεστε να αλλάξετε κάτι στο στυλ που παίζετε, στο μέλλον;
Δε το γνωρίζω αυτό, έχουν αλλάξει κάποια πράγματα από τη δεκαετία του '80, αλλά οι αλλαγές αυτές έρχονται από μόνες τους μέσα από τις ιδέες που έχει το κάθε μέλος. Μπορεί να γίνει κάτι και να προσθέσουμε κάποιο νέο στοιχείο στη μουσική μας, αλλά δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο κατά νου.

Πως βλέπεις τη γερμανική power metal σκηνή; Είναι ακόμα ποιοτικά ακμαία ή έχει αρχίσει να κατρακυλά;
Υπάρχουν πολλές μπάντες, όπως οι Helloween, οι οποίες ακόμα βγάζουν αξιόλογους δίσκους και χαρίζουν δυνατές στιγμές στους fan τους. Η Γερμανία είχε πάντα ισχυρή μουσική σκηνή και δύσκολα θα σταματήσει να παράγει ποιοτικά συγκροτήματα και δίσκους. Σε ό,τι αφορά εμάς, τουλάχιστον, ο κόσμος ανταποκρίνεται σε κάθε συναυλία και μας στηρίζει σε κάθε χώρα.

Ας μιλήσουμε για το προηγούμενο επετειακό άλμπουμ με τον τίτλο "Unarmed". Πώς επιλέχτηκαν τα κομμάτι που συμπεριλάβατε;
Στην ουσία θέλαμε να συγκεντρώσουμε ένα «ποτ πουρί» από τις καλύτερες στιγμές και ταυτόχρονα αυτές που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε σε ικανοποιητικό βαθμό, ώστε το αποτέλεσμα να μην είναι απλά μια κοινή διασκευή, αλλά ένα νέο μελωδικό κομμάτι, όπως το άκουσαν οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο.

Και η ανταπόκριση από το κοινό ήταν αυτή που περιμένατε; Πολλοί είπαν πως ένα τέτοιο άλμπουμ ήταν αχρείαστο.
Όχι, όχι, ίσως κάποιοι σκληροπυρηνικοί φίλοι του power metal να ενοχλούνται όταν κάνουμε κάτι διαφορετικό και ασυνήθιστο, αλλά ο ήχος μας δεν είναι μία αυστηρή, ευθεία γραμμή, από την οποία δεν πρέπει να παρεκκλίνουμε. Τα μέλη δεν είμαστε μονίμως μαζί και όταν βρισκόμαστε έχουμε νέες εμπειρίες και καινούργιες ιδέες. Ήταν ακόμα ένα άλμπουμ που κάναμε με μεγάλο ενθουσιασμό και ευχαρίστηση.

Ναι, πρέπει να το διασκεδάσατε αρκετά, αν κρίνω από το video του "Dr. Stein".
Ακριβώς έτσι ήταν, μάλιστα βρίσκω το video πολύ διασκεδαστικό και η διασκευή που κάναμε για αυτό το κομμάτι μου θυμίζει το κομμάτι των τίτλων της σειράς "Alf" (γέλια). Είναι χαρούμενο και μου θυμίζει πολύ τη μελωδία του!

Πιστεύεις πως τα πολλά remasters και bonus tracks τα οποία κυκλοφορείτε ή συμπεριλαμβάνετε μπερδεύουν και διχάζουν κάποιες φορές τους φίλους σας;
Βασικά γράφουμε πολλά κομμάτια κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, τα οποία μερικές φορές δεν ταιριάζουν στο ύφος του δίσκου και τα αφήνουμε ως extra κομμάτια. Επίσης μπορεί η γιαπωνέζικη εταιρία που διανέμει το δίσκο να ζητήσει και μερικά παραπάνω, οπότε δίνουμε αυτά που δε συμπεριλάβαμε αρχικά. Υπάρχει ακόμα υλικό το οποίο δεν έχει βγει παραέξω και ίσως αυτό να μη γίνει και ποτέ. Δε βρίσκω το λόγο να αποπροσανατολίζονται οι φίλοι μας από το extra αυτό υλικό, έτσι κινείται η μουσική βιομηχανία του σήμερα και όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο το γνωρίζουν πολύ καλά.

Επιστρέφω στο νέο σας άλμπουμ. Υπάρχει ένα λυπηρά συναισθηματικό κομμάτι μέσα, το "Not Yet Today", για το οποίο αρκετός κόσμος θα ήθελε να μάθει αν κρύβεται πίσω του κάποια ιστορία. Θα σε πείραζε να μας πεις μερικά λόγια;
Χμμμ... Κανονικά θα έπρεπε να ρωτήσετε τον Andi, ο οποίος έχει γράψει τη μουσική και τους στίχους και ουσιαστικά είναι δικό του, αλλά ελπίζω να μην τον πειράξει να σας πω την ιστορία του κομματιού. Ο Andi έχει ένα φίλο, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα που είχε έπεσε σε κώμα και η κατάσταση του ήταν πολύ κρίσιμη. Η γυναίκα, λοιπόν, του ασθενή ζήτησε από τον Andi να γράψει ένα κομμάτι για το φίλο του και έτσι έγινε. Το θετικό είναι πως πλέον ο φίλος του Andi έχει επανέλθει και είναι μια χαρά.

Σε παλαιότερη συνέντευξη είχατε δηλώσει πως το "Gambling With The Devil" ήταν αποτέλεσμα της τότε περιοδείας. Δουλεύετε πάνω σε κάτι τώρα;
Όχι σε κάτι συγκεκριμένο, υπάρχουν πάντα διάφορες ιδέες, αλλά όχι ολοκληρωμένα πράγματα. Μπορεί να ακούσουμε κάτι στη φύση ή ακόμα και στον ύπνο μας και όταν σηκωθούμε να το μελοποιήσουμε.

Δηλαδή δεν υπάρχει υλικό για το μέλλον...
Όχι τίποτα, αυτό θα γίνει όταν νιώσουμε και πάλι έτοιμοι να μπούμε στο studio. Αυτή τη στιγμή έχουμε μια μεγάλη περιοδεία μπροστά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σ' αυτήν.

Μετά την έξοδο του Uli Kursch από το συγκρότημα είχατε σημαντικές δυσκολίες στο να σταθεροποιήσετε τη θέση του drummer. Είναι ο έκτος χρόνος του Dani Loble στους Helloween, νιώθετε μία σχετική ασφάλεια πλέον;
Ναι, επιτέλους δεν υπάρχουν συνεχείς αλλαγές στη θέση αυτή. Ένα σταθερό line-up δίνει τη σωστή χημεία σε μας, μας δένει περισσότερο και μας αφήνει να εξελιχθούμε περισσότερο, αφού γνωριζόμαστε καιρό. Θυμάμαι πως το 2003 τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα και δυσοίωνα. Δε γνωρίζαμε τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και ουσιαστικά δεν ήμασταν συγκρότημα τότε. Πλέον ο Dani είναι πολύ καιρό μαζί μας και είμαστε όλοι χαρούμενοι που τον έχουμε. Δεν έχω πολύ περισσότερα χρόνια από αυτόν στο συγκρότημα, αλλά όλοι μαζί κάνουμε ένα άψογο σύνολο.

Βλέπεις το συγκρότημα το ίδιο καλά σε πέντε χρόνια;
Μακάρι να μπορούσα να το απαντήσω και να σου πω «ναι», αλλά τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ελπίζω να έχουμε ετοιμάσει ακόμα ένα δίσκο και να περιοδεύουμε.

Πως είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας με τους Stratovarius; Η υγεία του Timo (Kotipelto) έχει καλυτερεύσει;
Οι Stratovarius είναι μία καταπληκτική μπάντα και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τους έχουμε μαζί μας. Περνάμε πολύ καλά και είναι φοβερά άτομα όλοι τους. Δυστυχώς ο Timo αντιμετωπίζει ακόμα μερικά προβλήματα, τα οποία του κόστισαν ακόμα και τις χειμερινές διακοπές του, αλλά είναι επαγγελματίας και είμαι σίγουρος πως θα τα ξεπεράσει πολύ σύντομα.

Στις δύο τελευταίες περιοδείες βρίσκεστε με δύο επίσης μεγάλα συγκροτήματα, τους Gamma Ray και τους Stratovarius. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι ανάλογο και στο μέλλον;
Ναι, ο κόσμος έχει πέσει σε μία ραστώνη τα τελευταία χρόνια. Αυτό που προσπαθούμε είναι του προσφέρουμε ένα δυνατό πακέτο και τον κάνουμε να σηκωθεί από τον καναπέ, ώστε να έρθει να διασκεδάσει μαζί μας. Αν υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να συνδυάζουμε την περιοδεία μας με αυτήν μίας άλλης μεγάλης μπάντας θα το κάνουμε και πάλι αναμφισβήτητα.

Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι τα καλύτερα για τη συνέχεια της περιοδείας και της καριέρας σου.
Κι εγώ ευχαριστώ πολύ και χαιρετώ από καρδιάς τους Έλληνες φίλους μας!

Λάμπης Παρταλάς
  • SHARE
  • TWEET