Underground Express #38 - Χαράματα στον Yangtze

Το αθέατο τρένο του Rocking σκαρώνει ένα ταξίδι κάθε μήνα, ανακαλύπτει τους καλύτερους νέους underground δίσκους και αλητεύει στις ομορφότερες πόλεις

Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 23/02/2023 @ 12:56

 "All the world's a stage”. Ο μεσαιωνικός στίχος του Shakespeare γίνεται όλο και πιο επίκαιρος σε κάθε περαστικό αιώνα, πάντα όμως πέρα από τα λαμπερά φώτα και τις μεγάλες σκηνές, σε κακοφωτισμένα προβάδικα, σε μικρά υπόγεια και γκαράζ, σε κάθε γωνιά αυτής της τρελής σφαίρας, η μουσικη του αύριο παίζεται ήδη σήμερα.   

Το τρένο της φαντασίας μας που βαφτίσαμε Underground Express θα κάνει ένα ταξίδι κάθε μήνα προς κάθε πιθανό και απίθανο προορισμό με μόνο σκοπό να ανακαλύψει μουσικές χωρίς σύνορα και συμβάσεις, ρίχνοντας φευγαλέες ματιές στον πολιτισμό των πόλεων που επισκέπτεται.

Ταξίδι #38 - Φεβρουάριος 2023: Κλείσαμε πια λογαριασμούς με τις μουσικές του 2022 και ξεκινάμε νέο κύκλο υπόγειων ταξιδιών, σε αναζήτηση μικρών θησαυρών. Αφήνουμε με χαρά πίσω τον κόσμο της επιφάνειας, την φασαρία, τις καταστροφές και τους θανάτους, διαλέγοντας για λίγο τις χάρες του καλού παλιού escapism…

…για να χαράξουμε νέα ξεκινήματα σε σπιτικούς αυτοσχεδιασμούς, να γνωρίσουμε βαλκανικές ψυχεδέλειες και διαστημική folk. Να ταξιδέψουμε σε ασιατικά ποτάμια, σε κρυμμένους αμπελώνες, να ακούσουμε μουσικές του Laos, death metal από την όχι και τόσο ηλιόλουστη California και οργισμένο rock από αδόμητες μητροπόλεις. Βρήκαμε super βραζιλιάνικο prog, το split της χρονιάς στο underground του Παρισιού και, αυτή την φορά, απλώς ονειρευτήκαμε ότι αγναντέψαμε μια χαραυγή, αθέατοι, στον Yangtze.


Στάση 1η: Κίνα
Καλλιτέχνης: 边走
Άλμπουμ: Trio
Είδος: Experimental/Improvisation/Noise
Εταιρεία: Self-released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 01-01-2023
Bandcamp

河边走 - Trio

Έτσι για το γούρι και να θέσουμε τον τόνο για όλο το έτος, ας ξεκινήσουμε τις μουσικές του 2023 με κάτι εξαιρετικά καμμένο. Πρόκειται για ένα σχήμα που δεν δίνει καμία απολύτως πληροφορία, οι δε τίτλοι είναι όλοι αποκλειστικά στα κινέζικα. Αυτό που ακούω μοιάζει με σπιτική lo-fi-όσο-δεν-πάει ηχογράφηση, βασικά μπορείς να ακούσεις κάποιον να πατάει το record στην αρχή κάθε αυτοσχεδιασμού. Τα τρία άτομα που παίζουν εδώ προφανώς αλλάζουν ρόλους, έχουμε σίγουρα όμως σαξόφωνο, συχνά κιθάρα και μπάσο, σποραδικά φωνητικά και ηλεκτρονικά. Όλο αυτό παραείναι ερασιτεχνικό για να μας ενδιαφέρει, σωστά; Λάθος! Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες ατμόσφαιρες και ιδέες, μια χαλαρή ψυχεδελο-ambient προσέγγιση και μια εύγλωττη αυθεντικότητα, μακριά από τις δηθενιές της επίσημης μουσικής παραγωγής. Είπαμε, πολύ καμμένο, προτείνεται σε αντίστοιχους καμένους, εγώ πέρασα καλά. Α, την ίδια μέρα, το ίδιο σχήμα κυκλοφόρησε κι άλλο άλμπουμ! Αυτό.

河边走

• Είναι σχεδόν κωμικό να βγάζεις άλμπουμ ενώ είσαι από την Κίνα και να μην αναφέρεις καν από ποια πόλη είσαι. Την ίδια μέρα (Πρωτοχρονιά) ένα άλλο σχήμα από την Κίνα ήρθε να ταράξει τα underground νερά. Ο Αποστόλης θα μας τα πει με λεπτομέρειες, εγώ πάντως δεν έχω πειστεί για την αυθεντικότητα του project…

• Το όνομα του σχήματος που παρουσιάσαμε εδώ μεταφράζεται σαν ‘'περπατώντας δίπλα στο ποτάμι''. Προσπάθησα να μεταφράσω και τους τίτλους των τραγουδιών και όλα φαίνονται legit, κι ιδιαίτερα ποιητικά.

• Μιλώντας λοιπόν για γλώσσα, τα κινέζικα αποτελούνται από εκατοντάδες διαλέκτους που αλλάζουν ανά περιοχή. Οι επικρατέστερες διάλεκτοι είναι οκτώ με την διάλεκτο mandarin να ομιλείται από το 65% του πληθυσμού.

• Και μιλώντας για ποτάμια, το μεγαλύτερο ποτάμι της Κίνας είναι ο Yangtze (main photo), τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της γης με 6,300 χλμ μήκος.


Στάση 2η: Helsinki, Φινλανδία
Καλλιτέχνης: Halme Prospekt
Άλμπουμ: Prospektagon
Είδος: Jazz
Εταιρεία: We Jazz
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 13-01-2023
Bandcamp

Halme Prospekt - Prospektagon

Ο Hepa Halme είναι ένας γνωστός Φινλανδός σαξοφωνίστας με πολύ μεγάλη δισκογραφία - ο άνθρωπος κοντεύει τα 70 του χρόνια. Οι Halme Prospekt είναι ένα από τα σχήματα που τρέχει, αυτό πρέπει να είναι το τέταρτο άλμπουμ τους και τα πράγματα κυλάνε όμορφα και χαλαρά. Λιτές και ατμοσφαιρικές μελωδίες στο σαξόφωνο, «ίσια» παιξίματα στα τύμπανα, διακριτικό μπάσο που σπέρνει και μετρημένοι και ουσιώδεις αυτοσχεδιασμοί, είναι μερικά από τα συστατικά ενός άλμπουμ που δεν έχει σκοπό να κουράσει ή να επιχειρήσει να εντυπωσιάσει κανέναν. Επιθυμεί όμως να σε κυκλώσει και να σε υπνωτίσει μες στις μελωδικές noir του στιγμές, τα επαναληπτικά του grooves, την ωριμότητα και την αυτογνωσία του. Πολύ όμορφη και φυσική δουλειά.

Halme Prospekt

• Οι στάσεις μας στο Helsinki είναι πολύ συχνές, ας δούμε μερικές τουριστικές λεπτομέρειες, σε περίπτωση που πάμε στ' αλήθεια.

• Θα φάμε στην περιοχή Kallio που μπορεί να έχει ταπεινές ρίζες, έχει όμως εξελιχθεί στο γαστρονομικό hotspot της πόλης.

• Μπορείς να κάνεις tour της πόλης με ελικόπτερο… όλα για το Bird's eye view! Επίσης πάρτι.. Απ' ότι φαίνεται, η 90s underground κουλτούρα με τα techno πάρτι που γίνονται γνωστά μόνο στόμα με στόμα, βρίσκονται σε ιδιαίτερη άνθηση στο Helsinki.

• Θαυμάσιο indie folk στο άλμπουμ ‘'Runot'' από τις MariTuuli που αποκτά μία στρώση από weirdness εξαιτίας της φινλανδικής γλώσσας.


Στάση 3η: Κροατία
Καλλιτέχνης: Daliborovo Granje
Άλμπουμ: Live At Frkanovec
Είδος: Psychedelic/World/Post
Εταιρεία: Self-Released
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 25-01-2023
Bandcamp

Daliborovo Granje - Live At Frkanovec

Αν δεν κάνω λάθος, οι Daliborovo Granje πρέπει να έκαναν ένα σχετικό underground σουξέ με το "Hainin" του 2020, μέσα από κάποιο από αυτά τα YouTube κανάλια που ΔΕΝ παρακολουθώ. Ό,τι και αν έκαναν, χαλάλι τους, αφού πρόκειται για γκρουπάρα. Ένα κλασικό rock σχήμα με μπάσο, κιθάρες, τύμπανα και μία τρομπέτα, παράγουν ήχους γεύσεις και αρώματα που θα άρμοζαν σε μια μεγάλη ορχήστρα. Φυσικά, εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε-γέλασε, οι τύποι έχουν στο αίμα τους περισσότερες μουσικές παραδόσεις απ' όσο μπορώ να μετρήσω κι όλα αυτά αποτυπώνονται στα εκπληκτικά τους jams. Αγνή ψυχεδέλεια, πολλά ανατολικά και gypsy στοιχεία, progressive περάσματα, Balkan τελετουργικά και ότι άλλο θέλεις για να χορτάσει χάσιμο η διψασμένη σου καρδιά. Αυτή εδώ η αλμπουμάρα είναι live σε έναν αμπελώνα ενώ ο καλοκαιρινός ήλιος δύει , άλλη φάση λέμε, στην υγειά μας ότι κι αν πίνετε!

Daliborovo Granje

• Αυτή η μπαντάρα μας έρχεται από την επαρχία Meðimurje. Πρόκειται για την μικρότερη και βορειότερη επαρχία στην Κροατία και συνορεύει με την Σλοβενία και την Ουγγαρία. Το live ηχογραφήθηκε στον αμπελώνα Mundarov Breg, που βρίσκεται «κρυμμένος ανάμεσα στους λόφους του Frkanovec». To Frkanovec είναι χωριό με 313 κατοίκους!

• Η Κροατία έχε πια αναρριχηθεί στο top 20 των πιο τουριστικών χωρών παγκοσμίως. Ως γνωστόν, ένα σημαντικό μέρος του Game Of Thrones γυρίστηκε εκεί και συγκεκριμένα στο Dubrovnik - γνωστό επίσης και σαν King's Landing.

• Ετυμολογικά, η πιο πιθανή σημασία της λέξης Κροατία είναι Φρουρός.


Στάση 4η: Rio De Janeiro, Βραζιλία
Καλλιτέχνης: Caravela Escarlate
Άλμπουμ: III
Είδος: Progressive rock
Εταιρεία: Karisma
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27-01-2023
Bandcamp

Caravela Escarlate - III

Για τους Caravela Escarlate ο χρόνος σταμάτησε κάπου στο 1972 κι εγώ - συνήθως - δεν γράφω για τόσο δεινοσαυρικά σχήματα, οφείλω όμως να παραδεχτώ ότι αυτό το τρίο έχει κάτι ιδιαίτερο. Είναι οι progressivo italiano επιρροές; Είναι ότι δεν έχουν κιθάρα αλλά μόνο μπάσο, τύμπανα και βαριά, άπειρα synths; Είναι οι στίχοι στα βραζιλιάνικα και το γεγονός ότι αρέσκονται σε σοβαρά ιστορικά θέματα; Προφανώς όλα αυτά μαζί και δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι και το τρίτο τους άλμπουμ κυκλοφορεί από μεγάλη εταιρεία του χώρου. Αν αγαπάς τους ELP κι αν είσαι πρόθυμος/η και για ένα latin twist, οι Caravela Escarlate θα σε εκπλήξουν. Εμένα πάντως το "III" με κερδίζει όλο και περισσότερο, και με πίνακα του J.M.W Turner για εξώφυλλο, να δεις στο τέλος που θα πάρω και το βινύλιο… Prog αρρωστάκια προσέλθετε.

Caravela Escarlate

• Ο ποταμός του Ιανουαρίου είναι η έκτη μεγαλύτερη πόλη σε πληθυσμό στην αμερικανική ήπειρο, έχοντας περίπου 11 εκατομμύρια κατοίκους.

• Το ήξερες ότι ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας της Βραζιλίας έγινε το 1822; Κράτησε τρία χρόνια και βρήκε την Βραζιλία να κερδίζει τη ανεξαρτησία της από το πορτογαλικό στέμμα. Το Rio de Janeiro ήταν κεντρική περιοχή της επανάστασης κι εκεί υπογράφηκε το 1825 η ομώνυμη Συνθήκη που κατοχύρωνε την ελεύθερη Βραζιλία.

• Το βραζιλιάνικο underground έχει μπει πολύ εντυπωσιακά στη νέα χρονιά. Αφενός έχουμε αυτό εδώ το πολύ τρομερό δισκάκι κι από την άλλο έχουμε ένα καταπληκτικό δαιμονικό doom metal που κυκλοφορεί σε ένα μήνα… Λίγη υπομονή!


Στάση 5η: New York City, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: numün
Άλμπουμ: Book Of Beyond
Είδος: Ambient/Folk/Psychedelic
Εταιρεία: Shimmy Disc
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27-01-2023
Bandcamp

numün - Book Of Beyond

Νόμιζα ότι είχα δει τα πάντα μέχρι που πέτυχα τον όρο ambient country στην περιγραφή των νεοϋορκέζων Numün. Προς μεγάλη μου έκπληξη, η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Φαντάσου λοιπόν ένα trio που, ενώ σε γενικές γραμμές, πειραματίζεται πάνω σε folk ήχους (Ανατολής και Δύσης), έχει στραμμένο το βλέμμα του στο Διάστημα. Μπλέκει λοιπόν ήχους και παραδόσεις, φιλτράρει με μαεστρία αναλογικούς και συνθετικούς ήχους και δημιουργεί τελικά ένα τρομερά συμπαγές συνονθύλευμα από μουσικά στυλ που ξεπερνάει την φαντασία. Ποτέ δεν περίμενα ότι η americana μπορεί να είναι τόσο εξερευνητική και απρόβλεπτη και ποτέ δεν βίωσα έναν τόσο διαλογιστικό χαρακτήρα σε μουσικές που έχουν βιολιά και άταστα banjo. Οι τρεις κύριοι που αποτελούν τους Numün -παλιές καραβάνες και οι τρεις τους - έχουν σκαρώσει κάτι ιδιοφυές. Άλμπουμ του Μήνα, οκ, ας μοιραστεί την δόξα με το παρακάτω.

numün

• Hint: από το Μεγάλο Μήλο μας έρχεται ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της χρονιάς, τον επόμενο μήνα. Genre; «Υπερβατικό» black metal…

• Στο τώρα.. ένα σωρό από καλές δουλειές από Νέα Υόρκη, όπως πάντα. Προτείνω τους Plight για όποιον ενδιαφέρεται για καλό, ανεξάρτητο grunge-οειδές rock και τους πολύ καλούς Dying Light για όσους θέλουν να θυμηθούν πόσο καλά ακουγόταν το αμερικανικό μελωδικό metal των early 90s.


Στάση 6η: London, Ηνωμένο Βασίλειο
Καλλιτέχνης: Bruxa Maria
Άλμπουμ: Build Yourself A Shrine And Prey
Είδος: Noise rock
Εταιρεία: Riot Season
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27-01-2023
Bandcamp

Bruxa Maria - Build Yourself A Shrine And Prey

Τα έχουμε ξαναπεί για αυτούς εδώ και μάλιστα δεν μασήσαμε τα λόγια μας: οι Bruxa Maria είναι η μεγάλη φασαριόζα noise γκρουπάρα που ακόμα δεν έχεις ανακαλύψει. Μετά από ένα ωραιότατο συνεργατικό άλμπουμ με τους Νορβηγούς MoE, οι λονδρέζοι επιστρέφουν με το τρίτο τους full length και η συνταγή είναι ήδη γνωστή. Πελώρια και αναιδέστατα riffs που ενώνουν το punk με το industrial, σούπερ ξεσηκωτικά female φωνητικά, θόρυβοι, γεννήτριες, sludge μονόλιθοι κι ενίοτε ξεφεύγουμε και σε πιο αυθόρμητα jams. Η βρετανίλα τους λειτουργεί σαν ατού και εννοείται πως όσοι γουστάρετε μπάντες σαν τους Gnod ή σαν τους Pigs εις την εβδόμη, εδώ θα βρείτε τους νέους σας ήρωες. Άλμπουμ του μήνα, οκ, ας μοιραστεί την δόξα με το από πάνω.

Bruxa Maria

• Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι οδηγοί του λονδρέζικου μετρό ξεκινούν απεργίες που θα ολοκληρωθούν στις 15 Μάρτη. Καιρό είχαμε να ακούσουμε για απεργία στην Αγγλία..

• Ως τεράστια πόλη, τα όρια του Λονδίνου σχεδιάστηκαν προσεκτικά την δεκαετία του 50. Το τι συμβαίνει όμως μέσα στην πόλη είναι σχετικά άναρχο και δεν υπακούει σε συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Το Λονδίνο έχει αναπτυχθεί γύρω από τρεις βασικούς άξονες, την Πόλη του Λονδίνου, την περιοχή Southwark και την Πόλη του Westminster.

• Λονδίνο=Jazz. Να μην χάσεις το εξαιρετικό νέο άλμπουμ των Nostalgia 77 και την ξεκάθαρα ανεβαστική του διάθεση!


Στάση 7η: Sacramento, ΗΠΑ
Καλλιτέχνης: Tentacult
Άλμπουμ: Lacerating Pattern
Είδος: Avant-garde Death Metal
Εταιρεία: Transylvanian Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 03-02-2023
Bandcamp

Tentacult - Lacerating Pattern

Να κάνουμε ολόκληρο ταξίδι χωρίς και μια καλή extreme στάση;! Το "Lacerating Pattern" είναι το ντεμπούτο των Tentacult και ο αυτοπροσδιορισμός "avant-garde" είναι αρκετά δόκιμος, αφού η μπάντα επιχειρεί κι επιτυγχάνει να οικοδομήσει ένα death metal με μεγάλο δομικό ενδιαφέρον. Είναι κάπως διαφορετικοί από το μέσο γκρουπ με αστρικές sci-fi διαθέσεις, με τον τρομερά φυσικό και ξερό ήχο στο rhythm section να φτιάχνει μια παράξενα μηχανική αίσθηση και τις κιθάρες και τα φωνητικά να αφοσιώνονται σε μια σχεδόν μυστηριακή περιπλάνηση που έχει όγκο αλλά και σοβαρή μελωδικότητα. Για κάποιο λόγο αισθάνομαι μια μακρινή σύνδεση με τους Nocturnus, η ατμόσφαιρα με πείθει, τα φωνητικά σχεδόν με ενθουσιάζουν και θεωρώ τους Tentacult εξαιρετική περίπτωση υπόγειου σχήματος!

Tentacult

Όλο το μπερδεύω, όλο το ξεχνάω: To Sacramento είναι η πρωτεύουσα της California, όχι το Los Angeles… Κι ας έχει μόνο τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό σε αυτό το state.

• Το διαπερνούν δύο ποτάμια, ο Sacramento και ο American. Η φαντασία σε ονόματα εδώ στέρεψε..

• Θεωρούμε ότι η California είναι ένα ηλιόλουστο μέρος, σωστά; Κι όμως, η περιοχή είναι τόσο μεγάλη που μπορείς να βρεις όλα τα είδη κλιμάτων (εκτός του αρκτικού)!


Το τραγούδι του μήνα

Dal:um - Dot

Dal:um - "Dot"
Seoul, Ν. Κορέα

Έχοντας παραμείνει σε Jambinai mood μετά το πρόσφατο τους EP, σκόνταψα πάνω στο γκρουπ των Dal:um και παρέμεινα πεισματικά στα ίδια world χωράφια. Οι δύο εξαίρετες μουσικοί που απαρτίζουν το σχήμα είναι δεξιοτέχνες στα κορεάτικα όργανα gayageum και geomungo και το "Dot" είναι ένα θαυμάσιο δείγμα των ηχοχρωμάτων που δημιουργούν. Μέσα σε τρία μόνο λεπτά, το "Dot" καταφέρνει να σαγηνεύσει με την τραχύτητα αλλά και τον μελωδικό του πλούτο, αποτελώντας μια παράξενα προσβάσιμη πειραματική σύνθεση. Θα χαρώ πολύ να ακούσω νέο full length άλμπουμ!


Έξω από τους χάρτες
Laos

Μία χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας για την οποία δεν γνωρίζω και πολλά πράγματα. Είναι η μόνη χώρα της περιοχής που δεν βρέχεται καθόλου από θάλασσα, έχει πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων και πρωτεύουσα είναι η πόλη Vientiane. Η σύγχρονη ιστορία του Laos ξεκινάει τον 13ο αιώνα από το βασίλειο του Lan Xang, το οποίο - αφού πρώτα διασπάστηκε σε τρία μικρότερα βασίλεια - περιήλθε σε γαλλική ηγεμονία στα τέλη του 19ου αιώνα. Κέρδισε την ανεξαρτησία του το 1953 και ύστερα από την λήξη του πολέμου στο Βιετνάμ το 1975 το κομμουνιστικό κόμμα ανέλαβε την εξουσία, την οποία και διατηρεί ως και σήμερα. Η χώρα είναι κυρίως ορεινή και δασώδης, την διαπερνάει επίσης ο (αγαπημένος σε όλους τους προγκμεταλλάδες) ποταμός Mekong. Αφορμή για να βρεθούμε εδώ και να ξεστραβωθουμε λίγο είναι ένας παράξενος δίσκος που ακούσαμε, το "Landscape Traces: Music For Khaen, vol. 2" του Christopher Adler, που περιέχει μουσική για khaen, ένα παραδοσιακό πνευστό όργανο του Laos φτιαγμένο από bamboo. Κάτι ανάμεσα σε harmonium και μελόντικα, θα έλεγα.


Pure Underground Love

Thomas Augier/Dronte/Royal McBee Corporation/Grind-O-Matic - Dés - Astres

Thomas Augier/Dronte/Royal McBee Corporation/Grind-O-Matic - "Dés - Astres"

Μια επική κυκλοφορία, με όλη την παλαβομάρα του παριζιάνικου underground. Μόνο αγάπη για τους ακουστικούς post-metal θεούς Dronte, οι οποίοι έδωσαν το άλμπουμ του μήνα στο πρώτο ταξίδι του Underground Express πριν 4 χρόνια! Τσαμπουκαλεμένο και ρυθμικό noise rock από τους Royal McBee Corporation και πειραματικό grindcore από τους Grind-O-Matic. Οι τρεις μπάντες γράφουν από ένα (πολύ ωραίο) τραγούδι, έχοντας για κοινό στιχουργικό θέμα - τί άλλο; - το τέλος του κόσμου. Ο Thomas Augier γράφει τα τέσσερα experimental ιντερλούδια ανάμεσα στα τραγούδια και ιδού μια κυκλοφορία μοναδική και πλήρως αμίμητη. Υποστηρίξτε αυτή την προσπάθεια, δεν θα βρείτε εξάλλου κάτι πιο ποιοτικό και obscure!

Νέες αρχές, νέες φλόγες!

    

  • SHARE
  • TWEET