Rock Culture #15: Μιλήσαμε για το rock ραδιόφωνο και την ελληνική σκηνή με τον Χάρη Ζερβό και την εκπομπή "2 Smoking Barrels"

«Η δυναμική της ελληνικής σκηνής μπορεί να διατηρηθεί, αλλά θα προηγηθεί ένα auto clean, δεν μπορούν να αντέξουν όλοι στον χρόνο»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 24/06/2015 @ 12:49
To rock δεν είναι μόνο μουσική. Στις αμέτρητες εκφράσεις του, άγγιξε άλλες μορφές τέχνης, μεταμόρφωσε επαγγέλματα, γέννησε τεχνοτροπίες, έδωσε ρυθμό στην ιστορία, εμπνεύστηκε και ενέπνευσε: δημιούργησε μια ολόκληρη κουλτούρα με ποικιλία και δυναμική. Το Rocking.gr, στη στήλη του που βαφτίσαμε «Rock Culture», παρουσιάζει μια σειρά από άρθρα, αφιερώματα και συνεντεύξεις, με κεντρικό άξονα αυτή τη rock κουλτούρα, σαν τμήμα της πολιτιστικής δημοκρατίας της λεγόμενης «pop culture». Θέλουμε να αφηγηθούμε την μυθολογία της μουσικής που αγαπάμε, να αναζητήσουμε την αλληλεπίδρασή της με άλλες τέχνες, με την ιστορία, με την καθημερινότητα. Θέλουμε να μετρήσουμε τα πολιτιστικά της τέκνα και να μοιραστούμε τις απίστευτες εξιστορήσεις που έκαναν το rock ένα πολιτιστικό φαινόμενο.

Αν και το ραδιόφωνο προσφέρεται για πολλά και ιδιαίτερα πράγματα, στη χώρα μας δεν είναι πολλές οι προσπάθειες που μπορούν ξεχωρίζουν για την ποιότητα και το μεράκι τους. Στην κατηγορία αυτών των ιδιαίτερων προσπαθειών θα μπορούσε να ενταχθεί και η ραδιοφωνική εκπομπή που ονομάζεται "2 Smoking Barrels". Επ' ευκαιρία του πρόσφατου επετειακού πάρτι / συναυλίας για τα τρία χρόνια λειτουργίας, μιλήσαμε με τον Χάρη Ζερβό, ενώ δυστυχώς ο έτερος παρουσιαστής, Κυριάκος Παλήλης, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παρευρεθεί.

Για όσους δεν σας ξέρουν, πείτε μας λίγα λόγια για το project που ονομάζεται "2 Smoking Barrels".

Η εκπομπή "2 Smoking Barrels" είναι ένα project που δημιουργήθηκε το 2012 σε συνέχεια προηγούμενων project που είχα κατά καιρούς σε άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Fm κυρίως. Tο 2012 ήθελα να σταματήσω να μεταπηδώ από project σε project και να αφοσιωθώ σε ένα που να εμπεριέχει ένα σύνολο πραγμάτων που ήθελα να δημιουργήσω, μια εκπομπή μουσική - σατιρική - με συνεντεύξεις και live sessions. Στην αρχή αυτού του project και για λίγους μήνες συμπαραγωγός μου ήταν ο Δημήτρης Ευθυμίου o οποίος αποχώρησε λίγο αργότερα και συνέχισα την εκπομπή μόνος μου. Ο Κυριάκος ενσωματώθηκε στην εκπομπή στην αρχή της τρίτης σεζόν και μέχρι σήμερα είναι το ραδιοφωνικό μου έτερον ήμισυ.

Ποιός είναι ο σκοπός και το όραμα του εγχειρήματος; Πώς προέκυψε η ιδέα για κάτι τέτοιο;
Το project αυτό δημιουργήθηκε για να περνάμε καλά, αλλά και γιατί έβλεπα μπάντες να έρχονται και να φεύγουν, παιδιά να πασχίζουν για την κάβλα τους και να μην τους δίνει κανείς σημασία / βήμα. Δεν είμαι ο σωτήρας κανενός, μιλάω ως άνθρωπος που έζησε μια τέτοια μπάντα από πολύ κόντα που στο τέλος μάλιστα δεν πρόλαβα να τους κάνω μία συνέντευξη όπως θα ήθελα. Ραδιοφωνικά «εκμεταλλεύτηκα» μια κατάσταση που ήταν στην αφάνεια και με ό,τι εφόδιο / εμπειρία είχα πάρει απο τα FM προσπαθώ να κάνω το καλύτερο. Έτσι προέκυψε η ιδέα, αυτό είναι το όραμα, τώρα ο σκοπός είναι το project αυτό να γίνει βιώσιμο οικονομικά ώστε να μην χρειάζεται να το ταΐζουμε με τον Κυριάκο γιατί είναι λαίμαργο! Τώρα αν μπορέσει να μετακινηθεί στα FM για να γνωρίσουν περισσότεροι αυτή την εκπομπή θα ήταν το ιδανικό, όλοι ξέρουμε πως εκπομπή σε Web Radio είναι λίγο σαν ραντεβού σε γιατρό, τάδε ώρα πρέπει να είσαι στον υπολογιστή να ακούσεις, δεν υπάρχει η ευκολία όπως στα FM που π.χ. θα ακούσεις στο αυτοκίνητο. Από την άλλη, λόγω του ότι όλοι είμαστε on line με τα social media κατά προέκταση, και τα Web Radios έχουν ανοδική πορεία. Παρ' όλα αυτά όπως λέμε με τον Κυριάκο δεν κάνει ο σταθμός την εκπομπή, αλλά η εκπομπή τον σταθμό είτε είναι FΜ είτε είναι Web.

2 Smoking Barrels

Συγκροτήματα από την ελληνική σκηνή παρουσιάζονται από την εκπομπή σας κάθε εβδομάδα. Πώς βλέπεις την σκηνή τα τελευταία χρόνια; Πιστεύεις ότι μπορεί αυτή η δυναμική που παρουσιάζει να διατηρηθεί;
Οργασμός απλά...αυτό συμβαίνει τα τελευταία χρόνια! Κοίτα, έχω εκφραστεί πολλές φορές για όλο αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην underground μουσική σκηνή μέσα από την εκπομπή και πολλές φορές το συζήταμε και με τις μπάντες που έρχονται καλεσμένοι. Η γενική άποψη είναι ότι όλοι είναι χαρούμενοι με όλα αυτά που συμβαίνουν αλλά ταυτόχρονα υπάρχει η αίσθηση ότι θα τελειώσουν όλα σύντομα, θα υπάρξει κορεσμός. Η δικιά μου άποψη είναι πως μπορεί να διατηρηθεί η δυναμική αυτή αλλά θα προηγηθεί ένα auto clean, δεν μπορούν να αντέξουν όλοι στον χρόνο.

Τι θα πρότεινες στα ελληνικά συγκροτήματα για να ξεφύγουν από την ελληνική πραγματικότητα;
Προτείνω καρπάτσιο μοσχαριού με φέτα, βότανα και καρπούζι, έτσι κάτι καλοκαιρινό, και ο Κυριάκος φτιάχνει ωραία pavlova. Πέρα από την πλάκα, μεγάλη συζήτηση, κοίτα, το κάθε συγκρότημα κατά την άποψή μου πρέπει να λιώνει στις πρόβες, να είναι ταπεινό και να πιστεύει στο υλικό του, τα υπόλοιπα είναι marketing και timing. Κάποιοι τα έχουν καταφέρει και έχουν ανοίξει δρόμους και για άλλα συγκροτήματα, έχουμε να δούμε πολλά ακόμα.

Θεωρείς το project ως ένα μέσο αφιερωμένο κυρίως στην ελληνική σκηνή ή κάτι παραπάνω;
Κυρίως ναι, λόγω γεωγραφικού μήκους και πλάτους, αλλά γενικά όχι. Έχουν περάσει από την εκπομπή οι Kalamata  Band - οι Aluk Todolo - οι Goatsnake και έχουμε σχεδιάσει και διάφορες άλλες συνεντεύξεις για το μέλλον με μπάντες του εξωτερικού. Όλο αυτό όμως είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης και της καλής συνεργασίας που υπάρχει με τις εταιρείες που φέρνουν όλες αυτές τις μπάντες.

Πώς δέχονται τα ελληνικά συγκροτήματα την πρόσκλησή σας και πώς ανταποκρίνονταν σε αυτή στο ξεκίνημα της προσπάθειάς σας πριν από τρία χρόνια;
Από την αρχή του project αποδέχονταν όλοι την πρόσκληση, δεν υπήρχαν δυσκολίες. Στην συνέχεια όμως σταματήσαμε να προσκαλούμε γιατί τα mail από τις ίδιες τις μπάντες ήταν τόσα πολλά που απλά μετά επρέπε να κάνουμε διαχείριση και σχεδιασμό. Στις 27/06 είναι η τελευταία εκπομπή, και για την πέμπτη σεζόν έχουμε κλείσει τις ημερομηνίες μέχρι τέλος Νοεμβρίου, με βάση το πρόγραμμα της εκπομπής λέμε «Καλά Χριστούγεννα». Το αστείο είναι να έχουμε κλείσει με τον Κυριάκο διαφορετικές μπάντες για την ίδια ημερομηνία, τότε είναι που πέφτουν οι μεγάλες συζητήσεις, αλλά συνήθως δεν προκύπτει πρόβλημα γιατί τσεκάρουμε το πρόγραμμα τουλάχιστον για δύο μήνες μπροστά.

2 Smoking Barrels

Ποιά συγκροτήματα ξεχωρίζεις / προτιμάς;
Από τα ανενεργά Bliss και Misuse. Από τα ενεργά είναι πολλά, μου είναι πολύ δύσκολο γιατί μολις ξεχωρίσω ένα μου έρχεται στο μυαλό το επόμενο. Θα σου πω πoιοί με έχουν εντυπωσιάσει προς το παρόν μέσα στο 2015. Hedvika και Οmega Monolith.

Ποιό είναι το συγκρότημα /-τα που σου έμεινε στο μυαλό, το πιο φιλικό / άνετο κλπ αυτά τα τρία χρόνια;
Είναι πολλοί και το θέμα είναι ότι με τους περισσότερους έχουμε σχέσεις και εκτός του στούντιο, οπότε θα σου πω για μπάντες που τα μέλη τους δεν τους ήξερα καθόλου και εξελίχθηκε η εκπομπή σε ένα ωραίο σόου. We.Own.The.Sky (Season 04 - Episode 32), The Mighty N (Season 04 - Episode 26), Tardive Dyskinesia (Season 03 - Episode 12), Godsleep (Season 03 - Episode 27). www.2smokingbarrels.gr/radio-shows

Υπάρχει κάποια σκέψη να αλλάξει το concept ή να γίνει κάποια αλλαγή / προσθήκη;
Προς το παρόν θέλουμε με τον Κυριάκο να τελειώσει αυτή η σεζόν και μετά να δούμε τι θα κάνουμε για την επόμενη. Ναι, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, όχι μεγάλες αλλά οι απαραίτητες για το refresh του project. Το concept θα παραμείνει ίδιο και ο λόγος είναι ότι ποτέ δεν είναι το ίδιο, προσαρμοζόμαστε κάθε φορά.

Πριν από μερικές ημέρες κάνατε ένα πάρτι για τα τρία χρόνια της εκπομπής. Πώς πήγε το φετινό πάρτι και πόσα έχουν προηγηθεί;
Στις 05/05/12 δημιουργήθηκε αυτό το project και στις 11/05/12 βγήκε η πρώτη εκπομπή στον αέρα, η πρώτη σεζόν ολοκληρώθηκε στις 27/07/12 με 11 επεισόδια λόγω του ότι ξεκίνησε στα μέσα της σεζόν. Στην συνέχεια ξεκίνησε η δεύτερη σεζόν και καθώς πλησίαζε ο Μάιος του 2013 είχα στο μυαλό μου να κάνω ενα πάρτι για τους ακροατές και τους καλεσμένους που πέρασαν από την εκπομπή. Στην αρχή στο μυαλό μου είχα πιο απλά πράγματα, DJ sets, projections κ.τ.λ.. Μετά από συζήτηση με κοντινά μου πρόσωπα προέκυψε τελικά ένα live πάρτι στο Six D.o.g.s στις 22/05/13 με τους Three Way Plane - Puta Volcano - Black Hat Bones - Yellow Devil Sauce - The Big Nose Attack - Beyond Perception - Lucky Funeral˙ αυτή ήταν η αρχή και το πρώτο πάρτι της εκπομπής. Η συνέχεια είναι γνωστή... τρίτη σεζόν και στις 15/05/14 έρχεται το 2 Years Anniversary Party At Six D.o.g.s  με τους Contra Limit - Kalpa - Godsleep - Black Hat Bones - Stonebringer - Yellow Devil Sauce - Mahakala - Nightstalker. Η συνταγή είναι πετυχημένη και με πολύ στήριξη από τις μπάντες και πάνω από όλα τον κόσμο / ακροατές της εκπομπής. Η προσέλευση από το πρώτο πάρτι ήταν μεγάλη, στο δεύτερο απλά γκρεμίστηκε το μαγαζί. Σειρά έχει η τέταρτη σεζόν, η οποία ολοκληρώνεται στις 27/06/15 και στις 28/05/15 έγινε το 3rd Anniversary Party στο Six D.o.g.s με τους 7-Odds - Anal Veritas - Void Droid - Semen Of The Sun - Need - Sixfornine - Mother Of Millions. Το μόνο που έχω να πω είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ στις μπάντες που μας εμπιστεύονται και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο που μας στηρίζει. Το φετινό πάρτι είναι ακόμα φρέσκο στο μυαλό μου, η προσέλευση ήταν μεγάλη παρά τον άστατο καιρό, το μόνο που κρατάω είναι τα καλά λόγια που ακούσαμε από ανθρώπους που εκτιμώ για όλο αυτό το εγχείρημα. Για τον Μάιο του 2016 θέλουμε να μεταφέρουμε το πάρτι στην Θεσσαλονίκη, υπάρχουν πωρωμένοι ακροατές εκεί και θέλουμε και εμείς να πάμε, θα προσπαθήσουμε, εάν δεν τα καταφέρουμε κάπου μέσα στον Μάιο θα σας δούμε στο Six D.o.g.s γιατί δεν πειράζεις κάτι όταν λειτουργεί σωστά.

2 Smoking Barrels

Η επιλογή των συγκροτημάτων με ποιά κριτήρια έγινε; Υπήρξε κάποια συγκεκριμένη στόχευση ως προς το ύφος της βραδιάς ή δεν έχει σημασία αυτό; Ποιές ήταν οι αντιδράσεις όσων ήθελαν και δεν έπαιξαν;
Το βασικό κριτήριο για να στηθεί το line-up είναι οι μπάντες να έχουν περάσει από την εκπομπή και την ημερομηνία που θα κλείσουμε να γίνει το event να μπορουν να είναι εκεί. Προφανώς δεν θα μπούν όλοι γιατί έτσι θα έπρεπε να κάνουμε τριήμερο πάρτι με δέκα μπάντες την μέρα. Ο σχεδιασμός είναι εφτά με οχτώ μπάντες ώστε να βγαίνει ένα σετ των 20-30 λεπτών ανά μπάντα. Όσο αφορά στην επιλογή, θα σου απαντήσω το ίδιο που απάντησε και ο Greg Anderson (Goatsnake) σε εμένα στην ερώτηση που του έκανα για το τι πρέπει να έχει μια μπάντα για να υπογράψει στην δισκογραφική του εταιρεία (Southern Lord Records). Μου είπε «...If it hits me in the right place...», δείχνοντάς μου την καρδιά του. Όσο αφορά στις αντιδράσεις, υπάρχουν πάντα όπως και φέτος αλλά είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις, το τι είδους αντιδράσεις θα το κρατήσω για εμένα.

Ποιά ήταν η ανταπόκριση του κόσμου; Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν διαφορές;
Η ανταπόκριση του κόσμου είναι σταθερά ανοδική και εν μέρει είναι φυσιολογικό θεωρώ. Είναι ένα πάρτι μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, με δωρεάν είσοδο, εφτά-οχτώ μπάντες, πέντε ώρες μουσικής και φυσικά τα μούτρα μας να περιφέρονται στον χώρο... είναι ελκυστικό το πακέτο. Για διαφορές θα μιλήσουμε αν το επόμενο μπορέσουμε να το κάνουμε στην Θεσσαλονίκη ώστε να δούμε και εκεί τι γίνεται.

Ποιό θα επιλέγατε ως highlight της βραδιάς;
Όλη η βραδιά ήταν ένα highlight, αν εννοείς για μπάντα όλες και αν εννοείς στιγμή για έμενα όταν κατάφερα να παραγείλω μια μπύρα και η ώρα ήταν 00:30! Γενικά οι μόνοι που δεν το ζούνε όπως πρέπει είμαστε εμείς. Η πίεση είναι μεγάλη, οι χρόνοι αυστηροί και ο κόσμος αρκετός, η χαλάρωση έρχεται πριν βγει η τελευταία μπάντα.

Η διοργάνωση ενός τέτοιου event απαιτεί χρόνο, χρήμα, προσπάθεια. Δεν συζητάω καν για τα έσοδα, αλλά η ευχαρίστηση και το μεράκι από μόνα τους αποτελούν κίνητρο για κάτι τέτοιο;
«Έσοδα» είναι μια άγνωστη λέξη, αλλά η ευχαρίστηση που παίρνουμε κυρίως από άτομα που δεν γνωρίζουμε καν μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα τέτοιο event υπάρχουν άτομα και εταιρείες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό.

Υπάρχει η σκέψη το συγκεκριμένο πάρτι να μεγαλώσει και να πάρει ας πούμε έναν πιο «επίσημο» χαρακτήρα;
Επίσημο χαρακτήρα έχει από την αρχή του και νομίζω ότι μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, εάν εννοείς να φτάσει τα επίπεδα τεράστιων διοργανώσεων, μακάρι, ιδέες υπάρχουν, όρεξη υπάρχει, περιμένουμε τους χορηγούς!

Υποθέτω ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτό, αλλά ποιό θα ήταν το συγκρότημα που θα ήθελες να φιλοξενήσεις στο στούντιο για μια συνέντευξη ή που θα ήθελες να παίξει σε ένα από τα πάρτι σας;
Ισχύει ότι δεν υπάρχει όριο σε αυτό, για να σου απαντήσω όμως έχουν έρθει στην εκπομπή πολλές από αυτές τις μπάντες που θα ηθέλα όπως επίσης έχουν παίξει και στα πάρτι της εκπομπής. Αυτό που θα ήθελα θα ήταν περισσότερες μπάντες του εξωτερικού να φιλοξενηθούν στην εκπομπή και αν μπορέσουμε κάποια στιγμή να συμπεριλάβουμε κάποια τέτοια μπάντα σε κάποιο πάρτι μας. Στο στούντιο για συνέντευξη θα ήθελα να βρεθώ απέναντι σε τρεις μπάντες: τους Tool, τους Faith No More και τους Queens Of The Stone Age, και εάν πρόκειται ποτέ να παίξουν σε κάποιο πάρτι μας τότε θα ξέρω ότι πιάσαμε σίγουρα ταβάνι!

2 Smoking Barrels

Έχετε σκεφτεί ποιό θα μπορούσε να αποτελέσει ταβάνι αυτής της προσπάθειας, κάτι που θα σας ωθούσε να κάνετε κάτι άλλο, διαφορετικό;
Ένα σενάριο για το «ταβάνι» αυτής της προσπάθειας είναι η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση, αλλά ταβάνι δεν υπάρχει όταν κάνεις κάτι που σε γεμίζει. Όσο ο κόσμος γουστάρει, στηρίζει και το δείχνει, εμείς είμαστε εδώ. Αυτό που θα θέλαμε με τον Κυριάκο είναι να ασχοληθουμε παράλληλα όμως και με το τηλεοπτικό project που έχουμε ήδη ολοκληρώσει το πρώτο επεισόδιο και ουσιαστικά αφορά στη μεταφορά της ραδιοφωνικής εκπομπής σε τηλεοπτική. Αν θα μας δοθεί η ευκαιρία, ίσως μπούμε στα σπίτια σας όχι μόνο σαν φωνές!

Ποιά είναι τα σχέδια σας για το μέλλον, είτε όσο αφορά στο πάρτι είτε στο project συνολικά;
Για το πάρτι όπως είπαμε και πιο πανω θα θέλαμε να το μεταφέρουμε στην Θεσσαλονίκη, αυτό είναι ένα από τα επόμενα σχέδια. Όσο για την εκπομπή "2 Smoking Barrels", να συνεχίσει ο κόσμος να την ακούει και να την ακολουθεί, αυτό χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε να κάνουμε σχέδια!

Κλείσε την συνέντευξη όπως θέλεις.
Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την συνέντευξη, αν και έχουμε συνηθίσει να είμαστε από την άλλη πλευρά! Ένα μπράβο στο Rocking.gr και στους ανθρώπους που είναι πίσω από αυτό και κάνουν τόσο καλή δουλεία χρόνια τώρα. Από την δική μας πλευρά θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες της εκπομπής και την Christina Alossi που ευθύνεται για το φωτογραφικό υλικό της εκπομπής. Η τέταρτη σεζόν ολοκληρώνεται, πάμε για την πέμπτη, να είστε καλά και μην ξεχνάτε, εμείς συνεχίζουμε εσείς ακολουθείτε.

Site | Facebook | Twitter | Instagram
  • SHARE
  • TWEET