Φίλος Φίλου

Μπάσο Βεστιάριο

Veego (2022)
Από τον Κώστα Σακκαλή, 24/01/2023
Ηλεκτρονική μουσική για το μυαλό και το σώμα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι γνωστό το τσιτάτο που λέει ότι «δημοσιογραφία είναι να λες ότι ο Λόρδος Jones πέθανε σε ανθρώπους που δεν ήξεραν ότι ο Λόρδος Jones ζούσε». Υπό αυτή την έννοια εκπληρώνω το δημοσιογραφικό μου καθήκον λέγοντας ότι ο Φίλος Φίλου είναι το νέο πρότζεκ του Κωνσταντίνου Τασσόπουλου, καθώς πιθανότατα δεν ξέρατε (όπως δεν ήξερα κι εγώ) ότι ο Κωνσταντίνος Τασσόπουλος είχε κι άλλα πρότζεκτ. Αυτό όμως μπορεί να αλλάξει από εδώ και πέρα αφού το "Μπάσο Βεστιάριο" τον βάζει για τα καλά στο χάρτη της ελληνικής σκηνής. Παρέλειψα τη λέξη «ηλεκτρονικής» όχι γιατί δεν είναι ακριβής, αλλά γιατί μπορεί να παρερμηνευτεί ως προς το σε ποιο κοινό αποκλειστικά απευθύνεται η κυκλοφορία αυτή.

Όλες οι νότες στο ντεμπούτο του Φίλου Φίλου (χα!) φωνάζουν synthwave ή electrofunk, στις πιο χορευτικές στιγμές του. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι είναι ένας απόλυτα χορευτικός δίσκος, παρότι σε κάθε μου ακρόαση τελειοποιούσα όλο και περισσότερο τη φιγούρα μου «στατικό λίκνισμα μαστουρωμένου πάνκη σε 80s ντισκοτέκ». Είναι όμως σίγουρα ένας ρυθμικός δίσκος (δεν είναι τυχαίο ότι το μπάσο αναφέρεται και στον τίτλο) που σε αγγίζει πρώτα σωματικά, με ακαταμάχητους επαναλαμβανόμενους, μηχανικούς ρυθμούς και μετά πάνω σε αυτούς απλώνει μία γλυκόπικρη μελαγχολιά σε ακουστική μορφή. Κάποιες φορές με στίχους (σκεφτείτε εδώ Λένα Πλάτωνος ή Στέρεο Νόβα) κάποιες όχι. Επιστρέφοντας στην αρχική τοποθέτηση, δε χρειάζεται να είναι κάποιος λάτρης της ηλεκτρονικής μουσικής για να απολαύσει τη δουλειά αυτή. Τα τραγούδια έχουν rock (post punk και krautrock;) ρίζες και είναι απόλυτα προσβάσιμα.

Μαθάινοντας ότι ο Τασσόπουλος ζει στο Βερολίνο, δεν μπορώ παρά να τον φανταστώ στο (αγαπημένο) bar «8mm» είτε ως dj είτε ως θαμώνα. Και είναι αλήθεια ότι, όσο ωραία κι αν ακούγεται στο σπίτι, ετούτος είναι ένας δίσκος που θέλει τη βραδυνή του έξοδο ή τη νυχτερινή βόλτα με αυτοκίνητο για να έρθει και να κουμπώσει με μία συγκεκριμένη διάθεση που είναι (όχι απαραίτητη αλλά) σίγουρα ευνοϊκή ώστε να ανδειχθεί πλήρως η ποιότητά του. Είναι ένας δίσκος που θέλει σκοτάδι για να δείξει το φώς του, ειδάλλως στο φως φαίνεται σκοτεινός.

  • SHARE
  • TWEET