The Wombats

Fix Yourself, Not The World

AWAL (2022)
Βόλτα μέχρι το τέλος του κόσμου σου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Wombats δεν ήταν ποτέ το συγκρότημα στο οποίο θα αναφερόμουν πρώτο αν κάποιος με ρώταγε για το τι είναι indie ή γενικά για το τι μουσική βρίσκω πιο ελκυστική. Σίγουρα όμως στη συζήτηση περί των άλμπουμ που βγήκαν στις αρχές του 2022 και με έκαναν να βιάζομαι να ξυπνήσω νωρίς, μόνο και μόνο για να τα ξανακούσω, τότε το "Fix Yourself, Not The World" θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Η παρέα των Βρετανών στην πέμπτη τους δισκογραφική δουλειά κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το όνειρο όλων των συγκροτημάτων που έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν ποτέ. Αυτό δεν είναι άλλο από το να βγάλει μία κυκλοφορία η οποία να εκφράζει τους ίδιους στο μέγιστο δυνατό βαθμό και την ίδια στιγμή να επικοινωνεί τα συναισθήματα του συγκροτήματος στον ακροατή, κάνοντάς τον να αισθανθεί μέρος της μουσικής τους οικογένειας.

Το "Fix Yourself, Not The World" από το πρώτο κιόλας άκουσμα μου έδωσε την εντύπωση ότι οι Wombats έβγαλαν μία κυκλοφορία που από την αρχή μέχρι το τέλος σφύζει από ζωντάνια, συναίσθημα και χαρακτήρα. Αν και μας είχαν προϊδεάσει με την κυκλοφορία αρκετών singles τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο "Fix Yourself, Not The World", προσωπικά δεν περίμενα να βρω ένα τόσο καλογραμμένο και καλογυαλισμένο άλμπουμ.

Ξεκινώντας, οι Wombats μας βάζουν στον κόσμο τους, ο οποίος είναι γεμάτος με καλαίσθητα ηλεκτρονικά στοιχεία και εξαιρετικές μπασογραμμές, οι οποίες μάλλον στάλθηκαν με συστημένο γράμμα από τους λατρεμένους MGMT. Τα πρώτα δύο κομμάτια του δίσκου, αφήνουν μία απίστευτα "feel-good" επίγευση, καθώς το "If You Ever Leave, I’m Coming With You" είναι σαν οι Βρετανοί να μελοποίησαν τον ήχο του χαμόγελου που έρχεται άθελα μας εξαιτίας μιας γλυκόπικρης ανάμνησης. Ελπίζω να είστε "Ready For The High" γιατί κάτι μου λέει ότι θα το ακούσουμε πολύ στα εναλλακτικά στέκια των εκάστοτε πόλεων μας. Εξαιρετικά τραγούδια από την αρχή μέχρι το τέλος του άλμπουμ, που προσωπικά έκαναν τα ακουστικά μου να παρακαλάνε συνέχεια για φόρτιση.

Άλλο ένα σημείο στο οποίο θα ήθελα να αναφερθώ είναι η ισορροπία ηλεκτρονικού στοιχείου και φυσικών οργάνων. Σπάνια παρατηρείται μία τόσο πετυχημένη μίξη των δύο και εδώ οι Βρετανοί καταφέρνουν να έχουν μία αξιοζήλευτη ισορροπία σε μελωδίες κιθάρας, καθοδηγητικές "groove-making" μπασογραμμές και ηλεκτρονικές πινελιές, τόσο σε άποψη σύνθεσης όσο και παραγωγής. Φαντασμαγορικά ηχοτοπία, εξαιρετική δουλειά σε κιθάρες και φωνητικά ευφάνταστα χωρίς να κουράζουν ούτε σε μία στιγμή του δίσκου. Πραγματικά, τι μεγαλύτερος θρίαμβος για ένα συγκρότημα όταν ένας ακροατής απολαμβάνει στο έπακρο αυτό που μόλις άκουσε;

Γενικά, θα έλεγα ότι οι Wombats βρήκαν τη συνταγή της επιτυχίας και ευτυχώς τη μοιράζονται με τους εμάς. Αυτήν τη γενναιοδωρία τους, δεν θα μπορούσα με τίποτα να την αφήσω αναξιοποίητη και ανταποδίδω με το καθημερινό άκουσμα του νέου τους άλμπουμ. Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι αν θα ήθελα να «προσηλυτίσω» κάποιον σε ένα άκουσμα πιο ελαφρύ και συνάμα τόσο βαθύ, το "Fix Yourself, Not The World" θα ήταν η κυκλοφορία που θα του πρότεινα. Αν οι The Vaccines έχουν σταθερή θέση στην καρδιά σου, αν οι κιθάρες των Fratellis σε κάνουν να θέλεις να βγάλεις αγγλική υπηκοότητα ή αν είχες εισιτήρια για τους Kooks και η Ολλανδία σου πέφτει μακριά να πεταχτείς να τους δεις, προτείνω απλά να βάλεις το "Fix Yourself, Not The World" στην καθημερινότητά σου από σήμερα.

  • SHARE
  • TWEET