Incendiary

Change The Way You Think About Pain

Closed Casket Activities (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 13/09/2023
Σταθερά κορυφαίοι και στις επάλξεις του σύγχρονου σαρωτικού αμερικανικού hardcore
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Για ακόμη μια χρονιά, η Closed Casket Activities συνεχίζει ακατάπαυστα να κυκλοφορεί κορυφαία άλμπουμ στο ευρύτερο hardcore. Το αμερικανικό label έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ που, ειδικά στα πιο ακραία και metal-ικά παρακλάδια του ιδιώματος, αν μιλούσαμε με εμπορικούς όρους, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «αφρόκρεμα». Την εμπορική καταξίωση όμως ή την όποια επιτυχία, ειδικά στο hardcore, δεν τη βρίσκεις ούτε την αναζητάς. Προσωπικά θεωρώ πως όπου «πέτυχε», είναι επειδή η καλλιτεχνική δημιουργία και η πίστη στις αξίες της σκηνής και όχι στην ηχητική περιχαράκωση του niche, δεν εργαλειοποιήθηκαν. Οι Incendiary όμως, δεν είναι μια τέτοια περίπτωση.

Τo hardcore σχήμα από τη Νέα Υόρκη, ντεμπούταρε το, μακρινό πλέον, 2009 με το "Crusade" και έκτοτε ακολουθεί σταθερά και μελετημένα εξελικτικά βήματα. Η άφιξη, στα τέλη Μαΐου, του τέταρτου δίσκου τους, ονόματι "Change The Way You Think About Pain", αποτέλεσε γεγονός για όσα άτομα παρακολουθούν το σύγχρονο metallic hardcore. Ναι, ο ήχος των Incendiary είναι βαθιά ριζωμένος στην σκηνή της πόλης τους στα '90s. Η ικανότητά τους όμως να συνθέτουν επιβλητικά τραγούδια που ισορροπούν ανάμεσα στα μελετημένα ξεσπάσματα οργής και στο σχεδόν αταβιστικό κοπάνημα, μαζί με τον διαρκή κοινωνικοπολιτικό τους σχολιασμό, τους έχει διαχωρίσει. Μια ακρόαση στο σαρωτικό "C.T.E." από το νέο δίσκο, το κάνει εύκολα αντιληπτό.

Οι Incendiary λοιπόν, κυκλοφόρησαν νέο δίσκο έξι χρόνια μετά το "Thousand Mile Stare", ένα άλμπουμ που τους έκανε να «ακουστούν» έντονα. Στο νέο τους άλμπουμ όμως, αξίζουν να ακουστούν γενικά. Το "Change The Way You Think About Pain" διαθέτει ένα μεγαλοπρεπή και επιβλητικό αέρα, αλλά και μια φλόγα που συνεπαίρνει με την νεότητα που αιχμαλωτίζει. Τραγούδια όπως το συγκλονιστικό "Rats In The Cellar" ηχούν ως εν δυνάμει σύγχρονα classics. Το μισάωρο που διαρκεί το άλμπουμ αποτελεί την ιδανική διάρκεια έτσι ώστε η μουσική των Incendiary να είναι εξίσου χορταστική αλλά και δίχως περιττές επαναλήψεις.

Από το εναρκτήριο "Bite The Hook" και τα ηγετικά του breakdowns, που δεν σταματούν να έρχονται, μέχρι το δραματικό μα ελπιδοφόρο ομότιτλο φινάλε, το νέο άλμπουμ των Incendiary είναι μια ασταμάτητη ηχητική επίθεση. Όπως και οι labelmates και «ομοϊδεάτες» Judiciary, έτσι και οι Incendiary δεν παραμελούν προς τέρψη του καταιγισμού, την κιθαριστική δουλειά. Το εντυπωσιακό "Host/Paracite", η πιθανώς κορυφαία στιγμή του δίσκου, βρίσκει στα σκοτεινά του leads, που θα φέρουν στο μυαλό τη φετινή δισκάρα των Envision, το ταιριαστό κτίσιμο ώστε το "we will steal/we will ache/we will starve/we will break" ξέσπασμα να ισοπεδώσει συναισθήματα και ψυχές. Το δε "Lie Of Liberty" που ακολουθεί, ξεχωρίζει εξαρχής χάρη στο εναρκτήριο riff του, αλλά είναι η απόγνωση που μεταδίδει που το αναδεικνύει.

Είτε πατήσουν πάνω στο crossover, είτε αφεθούν στα metal ένστικτά τους, οι Incendiary ηχούν σταθερά ως ένα από τα πλέον αξιόλογα συγκροτήματα της εποχής τους. Μάλιστα, δεδομένης της μακροημέρευσής τους στο χώρο, κάλλιστα αποτελούν μια από τις underground μπάντες που διατήρησαν ζωντανή αυτή την ηχητική παράδοση και κληρονομιά σε μια πολύμορφη εποχή για το ιδίωμα. Το "Change The Way You Think About Pain" είναι το αρχετυπικο μοντέρνο βαρύ hardcore που φαντάζει ικανό να πείσει και το πλέον ανυποψίαστο με την επιμονή του.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET