The Omnific

Escapades

Wild Thing Records (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 11/10/2021
Πρωτότυπο ντεμπούτο για το ορχηστρικό progressive τρίο από την Αυστραλία
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η Αυστραλία ως γνωστόν έχει παράδοση στο να βγάζει καλά συγκροτήματα και δη στο progressive rock/metal ιδίωμα. Σε αυτά προβλέπεται εντός ολίγων ετών να προστεθούν και οι The Omnific. Οι πιτσιρικάδες από τη Μελβούρνη έχουν ήδη κυκλοφορήσει μερικά EP με τα οποία κέντρισαν το ενδιαφέρον με το ορχηστρικό progressive rock, αλλά κυρίως με τον ευφάνταστο τρόπο που αξιοποιούν τους δύο μπασίστες της μπάντας. Φέτος, το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ τους με τίτλο "Escapades", θα δείξει αν τελικά δικαιολογούν την καταγωγή τους.

Το ντεμπούτο των The Omnific προσωπικά το περίμενα με ιδιαίτερη ανυπομονησία. Ήδη το "Wax & Wane" είχε αποκαλύψει ένα μόνο μέρος της μουσικής ταυτότητας της μπάντας. Παρά το γεγονός πως λείπουν βασικά συστατικά του ήχου που έχουμε συνηθίσει να ακούμε, ο ήχος των Αυστραλών φαντάζει πλήρης. Τα μπάσα αλληλοσυμπληρώνονται και δεν αφήνουν σε κανένα σημείο τη σύνθεση να ξεφουσκώσει. Όπου καταστεί αναγκαίο θα χρησιμοποιηθούν και τα πλήκτρα, χωρίς υπερβολές. Το ιδιαίτερο τεχνικό τους παίξιμο δεν αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη της μουσικής τους - προσωπικά, βαριέμαι απίστευτα τις βιρτουοζικές επιδείξεις - αλλά κολλάει με έναν πρωτότυπο τρόπο στο fusion του "Escapades".

Στον δίσκο θα βρείτε από τρίλεπτες συνθέσεις, αν εξαιρέσουμε το ομώνυμο, σαν το "Dwam" μέχρι κομμάτια διάρκειας 7 λεπτών και κάτι, όπως το "Merlin's Id". Και στα δύο είναι έντονο το ηλεκτρονικό στοιχείο, ενώ στο δεύτερο κάνουν την εμφάνισή τους και αρκετές post-rock επιρροές. Γενικά, όμως τα πέντε λεπτά φαίνεται να αρκούν στο αυστραλέζικο τρίο για να μας πουν την ιστορία τους. Μια ιστορία που ρέει καλύτερα στα κομμάτια που ξεχωρίζουν, ανάμεσα στα οποία το εναρκτήριο "Antecedent", το οποίο εξηγεί με το καλημέρα τη χρησιμότητα των δύο μπάσων - κάντα τρία, αφού σε κάποιο σημείο σολάρει και ο Clay Gober των Polyphia, το "Ne Plus Ultra", και το κλείσιμο με το εκπληκτικό πιάνο στο "Posterity". Για τους λάτρεις του πιο fusion/funk προτείνεται το "Scurryfunge".

Οι The Omnific εμπεριέχουν ό,τι καλύτερο έχει να μας δώσει η Αυστραλία στον σύγχρονο προοδευτικό ήχο. Εξαρχής η ιδέα της συνύπαρξης δύο μπάσων με τύμπανα χωρίς την παρουσία κιθάρας ή φωνητικών, φαντάζει ως μια εξαιρετική πρόκληση, ιδιαίτερα για μια νέα μπάντα. Οι ικανότητες του συγκροτήματος ξεδιπλώνονται μέσα από το "Escapades". Ωστόσο αυτό που ενθουσιάζει δεν είναι μόνο η αδιαμφισβήτητη τεχνική τους, αλλά και η ευχέρεια τους στη σύνθεση. Το τρίο κυκλοφορεί ένα από τα πιο δυνατά ντεμπούτο άλμπουμ του 2021 και μια από τις προσωπικά αγαπημένες στιγμές για το έτος.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET