Kamasi Washington

Fearless Movement

Young (2024)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 07/05/2024
Εντυπωσιακά γεμάτη εμπνευσμένη πνευματώδης σύγχρονη jazz (με εμβόλια rap)
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Μιλάμε για άλλη μία σπουδή στην σύγχρονη μουσική. Ο σαξοφωνίστας παρουσιάζει κάτι τόσο εντυπωσιακό που λίγοι καταφέρνουν στις μέρες μας. Εννέα χρόνια μετά την κυκλοφορία του δίσκου που άλλαξε τη ζωή του, ο σαξοφωνίστας φέρνει νέους συνεργάτες και νέα κομμάτια του εαυτού του σε αυτή εδώ τη δουλειά του.

Η μουσική γενικότερα πλέον, σαν προϊόν, έχει μια υπερπαραγωγή (με την έννοια της υπερβολής) και μια ταχύτατη και εφήμερη κατανάλωση. Δεν φταίει μόνο η πληθώρα καλλιτεχνών και η πληθώρα μέσων διάδοσης. Φταίει και η κακή, βιαστική και αδιάφορη ποιότητα (όσο αφορά την έμπνευση και την δημιουργία). Φταίει ο χρόνος και ο βιαστικός ακροατής που τα περνάει όλα μισή ακρόαση. Φταίνε τα reels, το tiktok και η τεχνίτη νοημοσύνη. Φταίνε όλα. Οπότε αυτός που το έργο του θα ακουστεί πολλάκις και παρά την διάρκεια του (πάνω από 85 λεπτά και σε αυτό το έργο) θα σε κρατήσει, οφείλεις να παραδεχθείς και πιθανότατα καταλαβαίνεις και αντιλαμβάνεσαι ότι είναι κάτι ξεχωριστό (από την μάζα) και συμπερασματικά καλό. Αν όχι εντυπωσιακά αξιοθαύμαστο.

Κάθε κομμάτι, τουλάχιστον στο πρώτο μισό του δίσκου, είναι σε συνεργασία και με άλλο συμμετέχοντα. Οι συνεργασίες λοιπόν ατελείωτες. Μερικοί που βοηθάνε και δίνουν κάτι διαφορετικό από το δικό τους στίγμα στις συνθέσεις είναι και οι Thundercat, Taj Austin, Ras Austin, Patrice Quinn, DJ Battlecat, Brandon Coleman, D-Smoke, George Clinton, Bj the Chicago Kid και Andre 3000. Όλοι αυτοί αλλά κυρίως η δημιουργική ιδιομορφία του Kamasi παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό μείγμα πνευματικής avant-garde jazz, new age, fusion, funk, hip-hop και soul! Το όμορφο είναι ότι τελικά αν και σε κάθε σύνθεση ακούς τελικά και κάτι διαφορετικό, το σύνολο είναι ιδιαίτερα προσωπικό και όλα μαζί και κάθε ένα ξεχωριστά δείχνουν και αποδίδουν την προσωπική πινελιά αυτού του θαυμάσιου μουσικού και συνθέτη.

Τι σου μένει όμως τελικά; Φυσικά η πνευματώδης μεγαλοπρέπεια του πνευστού του Kamasi. Τα φωνητικά είτε είναι rap, jazz, pop ή soul. H μουσική ποικιλία. Ο ρυθμός. Η συνθετική και η οργανική συστοιχία. Πιστεύω ότι αυτό το άλμπουμ είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας. Πιστεύω ότι αυτό το άλμπουμ είναι ένα έργο τέχνης που δείχνει τα εξαιρετικά ταλέντα του Washington. Αυτό το άλμπουμ μάλλον θα είναι το κορυφαίο άλμπουμ της χρονιάς (όχι μόνο στο είδος του) πάρα πολλών μουσικόφιλων.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET