Imperium Dekadenz

Into Sorrow Evermore

Napalm/Rockarolla (2023)
Από τον Νικόλα Ρώσση, 31/01/2023
Σκοτεινό και μελαγχολικό με σφοδρό headbanging
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με τον ανταγωνισμό και την υπερπροσφορά extreme metal δίσκων εκεί έξω οι Imperium Dekadenz έχουν μια δύσκολη αποστολή με το "Into Sorrow Evermore." Προσωπικά, ως ακροατής πλέον, κρίνω την αξία του κάθε δίσκου σε βάθος χρόνου από την ικανότητα του να με κάνει να πατήσω το play ξανά και ξανά. Και νομίζω όσο πιο μπάρμπας γίνομαι, τόσο πιο δύσκολα μπορεί μια μπάντα να με πείσει ότι το έχει. Όμως τους Imperium Dekadenz τους συμπαθώ. Που στέκεται λοιπόν ο νέος δίσκος τους;

Νομίζω αυτό που εκτιμώ περισσότερο είναι η κρυμμένη απλότητα με την οποία προσεγγίζουν τα τραγούδια τους που κάνει τους Γερμανούς τόσο προσιτούς. Το μελωδικό black metal τους συχνά μπορεί εύκολα να παρεξηγηθεί για death σουηδικής καταγωγής. Υπάρχουν αρκετές στιγμές που με παρέπεμψαν σε μπάντες όπως οι Dissection ή μου θύμισαν ολίγον από Ofermod ή Zornheym και Uada. Θα έλεγα επίσης ότι υπάρχουν που και που κοινά πατήματα με τους Septicflesh, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να είναι τόσο συμφωνικοί ή πολύπλοκοι.

Και εκεί είναι μάλλον το μυστικό της "επιτυχίας" τους. Χωρίς να φορτώνουν τα τραγούδια με παπλώματα πλήκτρων και άπειρες μελωδίες καταφέρνουν να κρατούν το ενδιαφέρον.

Το ζουμί, εν ολίγοις, είναι ότι υπάρχει το "headbanging" στοιχείο, καθώς αν αποδομήσεις τα τραγούδια από τα blast beats και τα σχισμένα φωνητικά αναδύεται ένα ατόφιο heavy metal album. Δεν υπάρχουν "περίεργοι" ρυθμοί ή μουσικά τεχνάσματα εντυπωσιασμών και για να μην παρεξηγηθώ δεν το ερμηνεύω αυτό ως έλλειψη τεχνικής κατάρτισης ή ούτε είναι μομφή. Αντιθέτως.

Ένα ακόμα στοιχείο που εκτιμώ είναι η παραγωγή, η οποία δεν είναι υπερσυμπιεσμένη και δεν είναι ούτε η ψηφιακή χιονοστιβάδα των Dimmu Borgir, ούτε η επιτηδευμένη ξεραμένη σφολιάτα των Darkthrone. Είναι όσο σκοτεινή και μουντή χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα τα όργανα είναι ευδιάκριτα στο επιτρεπτό black metal όριο.

Ως μόνο αρνητικό, αν πρέπει να βρω κάτι, θα ανέφερα ότι κάποια τραγούδια για μένα έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια χωρίς όμως να τη δικαιολογούν με κάποια έκπληξη, αλλαγή ή κάποιο άλλο ενορχηστρωτικό ενδιαφέρον. Αλλά και αυτό είναι σχετικό προς τον κάθε ακροατή.

Οι Imperium Dekadenz τιμούν την κληρονομιά τους με έναν εκπληκτικό σκοτεινό, μελαγχολικό και ταυτόχρονα σφοδρά δυναμικό δίσκο.

  • SHARE
  • TWEET