Decapitated

Cancer Culture

Nuclear Blast (2022)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 11/10/2022
Δεύτερη επανεκκίνηση με καλοπαιγμένο groovy/death metal για τους Πολωνούς
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Από το «εφηβικό» "Winds Of Creation" μέχρι το «ώριμο» παρόν των Decapitated και το "Cancer Culture" πέρασαν κιόλας 20 χρόνια. Μια διαδρομή δύο δεκαετιών, η οποία μόνο εύκολη δεν ήταν. Τόσο το δυστύχημα του 2007, όσο και η σύλληψη τους με κατηγορίες βιασμού και αρπαγής το 2017, αποτέλεσαν κομβικά σημεία σε αυτή την πορεία. Ωστόσο, ο Vogg, το πήρε πάνω του, εβγαλε (ξανά) την μπάντα από τον πάγο και την έστησε (ξανά) από το μηδέν.

Την πιο πρόσφατη αυτή εμπειρία επιχείρησαν, ο Vogg και ο Rasta μαζί με τον νέο James Stewart, να αποτυπώσουν και στην δισκογραφία τους. Μόνο τυχαίο δεν είναι, λοιπόν, το λογοπαίγνιο στον τίτλο ("Cancer Culture"), αφού η κουλτούρα ακύρωσης παραλίγο να «σκοτώσει» την καριέρα, αλλά και την προσωπική ζωή των μελών των Decapitated. Ωστόσο, τους άφησε ένα πολύ καλό μάθημα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Ο όγδοος, λοιπόν, δίσκος των Πολωνών αποτελεί ένα εξαιρετικό death metal άκουσμα με έντονα γκρουβάτα στοιχεία. Διεκδικεί με αξιώσεις την κορυφή στην δισκογραφία τους, ενώ είναι από εκείνα τα άλμπουμ του ακραίου ήχου που «οφείλεις» να έχεις ακούσει στο τέλος της χρονιάς. Οι εννιά, ουσιαστικά, συνθέσεις του (εξαιρώντας το εισαγωγικό "From The Nothingness With Love") έχουν στην πλειοψηφία τους και από κάτι να προσφέρουν στον ακροατή.

Στο "Hello Death", ένα κομμάτι που ήδη έχει παίξει αρκετά (και θα συνεχίσει), οι Decapitated εκμεταλλεύονται ευρηματικά το momentum της Tatiana Shmayluk (Jinjer) προσεγγίζοντας τον ήχο των Ουκρανών. Στην άλλη τους συνεργασία ("Iconoclast") βασίζονται στην εμπειρία του Robb Flynn (Machine Head) και γράφουν ένα κομμάτι στα μέτρα των The Haunted, όπως και το εξαίρετο ομώνυμο. Από κοντά και τα "Just A Cigarette" που βασίζεται στο τεχνικό/μελωδικό death metal και "Hours As Battlegrounds" με τα post-metal στοιχεία του.

Η δεύτερη επιστροφή των Πολωνών κρίνεται ως ιδιαίτερα πετυχημένη. Το "Cancer Culture" μπορεί να αποδειχθεί ο δίσκος που θα «ανοίξει» το κοινό της μπάντας, η οποία έξυπνα συνεργάζεται με Jinjer και Machine Head. Το αποτέλεσμα είναι ικανό να αυξήσει τους φίλους των Decapitated, εμπλουτίζοντας το trademark τεχνικό death metal με πιο μελωδικά στοιχεία, καταφέρνοντας παράλληλα να μην απογοητεύσει και τους hardcore οπαδούς τους.

  • SHARE
  • TWEET