Coheed And Cambria

Vaxis - Act II: A Window Of The Waking Mind

Roadrunner (2022)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 25/07/2022
Είκοσι χρόνια και δέκα άλμπουμ μετά, οι Coheed And Cambria παραμένουν φρέσκοι, δυναμικοί, εμπνευσμένοι και χωρίς ίχνη πρόθεσης να συμβιβαστούν ή να περιορίσουν το καλλιτεχνικό τους πνεύμα και όραμα
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχουν κάμποσοι τολμηροί μουσικοί, οι οποίοι σε κάποιο σημείο της καριέρας τους αποφασίζουν να πάρουν ένα εμπορικό ρίσκο και να ακολουθήσουν το καλλιτεχνικό τους όραμα, συνθέτοντας και κυκλοφορώντας πολύπλοκο και μεγαλεπήβολο (concept) άλμπουμ, το οποίο τους βγάζει έξω από την ζώνη ασφαλείας τους. Υπάρχουν και οι Coheed And Cambria, που στα είκοσι χρόνια ύπαρξής τους κυκλοφορούν το ένατο (στα δέκα) concept άλμπουμ, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μιας νέας πενταλογίας, η οποία με τη σειρά της αποτελεί υπό-ιστορία στο σύμπαν των The Amory Wars που έχουν χτίσει όλα αυτά τα χρόνια. Και το οποίο - όπως κι άλλα άλμπουμ στο παρελθόν - στην deluxe έκδοσή του συνοδεύεται και από την αντίστοιχη νουβέλα. Να μιλήσουμε ξανά για μεγαλεπήβολα σχέδια, δημιουργικότητα και όλα τα σχετικά;

Παρακολουθώ τα όσα θαυμαστά κάνει αυτός ο απίθανος τύπος, ο Claudio Sanchez, από την αρχή της καριέρας τους κι από το (ανάσα) "Good Apollo, I’m Burning Star IV, Volume One: From Fear Through The Eyes Of Madness" του 2005 δηλώνω αμετανόητος θαυμαστής τους. Καμία δουλειά τους, εκτός του "The Color Before The Sun" του 2015, του μοναδικού μη concept άλμπουμ τους, δεν απογοήτευσε, αντιθέτως όλες τους στεκόντουσαν ανάμεσα στις καλύτερες της εκάστοτε χρονιάς. Ευτυχώς, το "Vaxis - Act : The Unheavenly Creatures" έκλεισε άμεσα την κακή παρένθεση, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο κυκλοφοριών, ως το πρώτο μέρος μιας νέας πενταλογίας και επανέφερε τους Coheed And Cambria στη γνωστή τους φόρμα.

Για πρώτη φορά στην καριέρα τους, πιθανότατα λόγω των συνθηκών της πανδημίας, χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να κυκλοφορήσουν έναν νέο άλμπουμ, με το "Vaxis - Act II: A Window Of The Waking Mind" να είναι μια 100% Coheed And Cambria κυκλοφορία, αλλά ταυτόχρονα να έχει έναν πολύ ξεχωριστό χαρακτήρα κάποια ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν.

Στην πρώτη τους συνεργασία με τον παραγωγό Zakk Cervini, ο οποίος έχει συνεργαστεί με ονόματα όπως οι Blink 182, οι Good Charlotte, οι Fever 333 κι ο Yungblub, ο Claudio κι η παρέα του μπολιάζουν για πρώτη φορά alt-prog στοιχείο τους με τόσα pop στοιχεία, είτε μιλάμε για synth pop, είτε για pop-punk, είτε για 80s synth pop, ακόμα και σχεδόν χορευτικά στοιχεία, καθιστώντας το "Vaxis - Act II" πιθανότατα το πιο άμεσα προσβάσιμό τους άλμπουμ. Αν κάποιοι ανησυχήσατε από αυτό το συμπέρασμα, σας διαβεβαιώνω πως δεν χρειάζεται.

Τα παραπάνω στοιχεία υπήρχαν πάντα - άλλοτε πιο διάσπαρτα κι άλλοτε λιγότερο εμφανή - στις μουσικές των Coheed And Cambria και παρόλο που εδώ έρχονται περισσότερο στο προσκήνιο δεν αλλοιώνουν καθόλου την ταυτότητα της μπάντας. Αντιθέτως, ενσωματώνονται και γίνονται απολαυστικά ως οργανικό κομμάτι των συνθέσεων κι όχι ως παράταιρες προσθήκες. Από το ανθεμικό ρεφραίν του "Beautiful Losers" στο υπέροχα ανεβαστικό "Comatose", από το groovy "Shoulders" στο χορευτικό "A Disappearing Act" κι από το heavy pop του "Love Murder One", στην οικεία δύναμη που βγάζει το "The Liars Club" και στα 80s στοιχεία του "Bad Man" σχεδόν κάθε τραγούδι είναι πιασάρικο με την καλή έννοια και ξεχωριστό με τον τρόπο του. Και δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από Coheed And Cambria.

Κι εκεί που δεν το περιμένεις έρχεται το κλείσιμο των "Ladders Of Supremacy", "Rise, Naianasha (Cut The Cord)" και κυρίως του οκταμισάλπετου "Window Of The Waking Mind" να αντιστρέψουν την κατάσταση και να φέρουν την progressive πλευρά των Coheed And Cambria στο προσκήνιο, δίνοντας στο άλμπουμ την κλιμάκωση και το ιδανικό κλείσιμο, με τις ακουστικές κιθάρες, τα πιάνα, τις φορτωμένες ενορχηστρώσεις, τα τεχνικά μέρη κι όλα αυτά τα ωραία που μας έχουν συνηθίσει στο παρελθόν, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό φινάλε στο άλμπουμ. Ένα prog φινάλε που με κάποιο μαεστρικό τρόπο έρχεται σε απόλυτη ροή μετά τον πιο pop χαρακτήρα των συνθέσεων που επικρατούσε νωρίτερα!

Αυτό είναι ίσως το υπέρ-ατού των Coheed And Cambria: το πόσο αβίαστα ενώνουν ετερόκλητους κόσμους: pop, punk, prog, rock κι alternative στοιχεία είναι ένα στο μουσικό τους σύμπαν. Γράφουν πολύπλοκες ιστορίες με τις οποίες ντύνουν τα τραγούδια τους και στις οποίες μπορείς να χαθείς, αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να μην γνωρίζεις τίποτα για αυτές και να απολαμβάνεις κάθε μεμονωμένο τραγούδι σα να μην υπάρχει ή να μην έχει καμία σημασία η ιστορία που εξελίσσεται από πίσω.

Είκοσι χρόνια και δέκα άλμπουμ μετά, οι Coheed And Cambria παραμένουν φρέσκοι, δυναμικοί, εμπνευσμένοι και χωρίς ίχνη πρόθεσης να συμβιβαστούν ή να περιορίσουν το καλλιτεχνικό τους πνεύμα και όραμα. Ως αποτέλεσμα, το "Vaxis - Act II: A Window Of The Waking Mind" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο προσιτή δουλειά τους, καταφέρνοντας όμως να μείνει πιστό στον χαρακτήρα της μπάντας, αποτυπώνοντας εν τέλει το δικό του στίγμα μέσα στην ήδη πλούσια δισκογραφία της μπάντας. Το λες και «μια ακόμα νίκη».

  • SHARE
  • TWEET