Ο Neil Young καταθέτει μήνυση εναντίον της εκστρατείας Trump

«Δεν θα επιτρέψω στην μουσική μου να είναι το θέμα μιας διχαστικής, μη-αμερικανικής εκστρατείας άγνοιας και μίσους»

05/08/2020 @ 20:14

Ο Neil Young υπέβαλε μήνυση κατά της προεκλογικής εκστρατείας του Donald Trump, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Hollywood Reporter.

Τα δημοσιοποιημένα αρχεία αποδεικνύουν ότι η σχετική μηνυτήριος αναφορά κατατέθηκε χθες, στις 4 Αυγούστου, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Όπως σημειώνει το Rolling Stone, και ο ίδιος ο Neil Young ανήρτησε αντίγραφο της μήνυσης στα διαδικτυακά Neil Young Archives του. 

Η αγωγή περί παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων αφορά τη χρήση του "Rockin’ In The Free World" στην εκστρατεία του Trump και του "Devil’s Sidewalk" σε συγκεντρώσεις και πολιτικές εκδηλώσεις στο Greendale.

«Αυτή η καταγγελία δεν έχει σκοπό να προσβάλει τα δικαιώματα και τις απόψεις των Αμερικανών πολιτών, οι οποίοι είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους», αναφέρει η αγωγή που δημοσιεύτηκε. «Ωστόσο, ο ενάγων [Neil Young εκπροσωπούμενος από την Silver Fiddle Music] καλή τη πίστει δεν μπορεί να επιτρέψει η μουσική του να χρησιμοποιηθεί ως ‘θεματικό τραγούδι’ για μια διχαστική, μη-αμερικανική εκστρατεία άγνοιας και μίσους.»

Σύμφωνα με την αναφορά:

«Η Εκστρατεία [Donald J. Trump for President, Inc.] έπαιξε δημοσίως τα "Rockin’ In The Free World" και "Devil’s Sidewalk" πολλαπλώς σε πολιτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις για την διασκέδαση και αναψυχή των συμμετεχόντων σε αυτές. Η Εκστρατεία έπαιξε και τα δύο ως άνω τραγούδια στην Tulsa της Oklahoma στις 20 Ιουνίου του 2020.

Η Εκστρατεία δεν έχει, και δεν είχε, κατά τη στιγμή των συγκεντρώσεων στην Tulsa, την άδεια του ενάγοντος για να παίξει τα δύο αυτά τραγούδια σε οποιαδήποτε δημόσια πολιτική εκδήλωση.».

Η αγωγή του Young αναφέρει επίσης ότι «η Εκστρατεία αγνόησε σκόπιμα τον ενάγοντα να της λέει να μην παίζει τα τραγούδια και προχώρησε στο να τα χρησιμοποιήσει παρά την έλλειψη άδειας και παρά τη γνώση της ότι απαιτείται άδεια για να το πράξει».

Εκτός από ζημία, ο Neil Young ζητά από την Εκστρατεία Trump «να υποχρεωθεί πρωτίστως και μόνιμα σε παύση εκτέλεσης των τραγουδιών αυτών δημοσίως - ή οποιωνδήποτε άλλων μουσικών συνθέσεων που ανήκουν στον ενάγοντα- και στο μέλλον να απαγορευθεί η όποια περαιτέρω εκτέλεση των τραγουδιών σε δημόσιες εκδηλώσεις που διεξάγονται, ελέγχονται , διαχειρίζονται, εποπτεύονται ή οργανώνονται από αυτήν».

Ο Neil Young έχει επανειλημμένα φέρει αντιρρήσεις στην χρήση της μουσικής του από τον Donald Trump - κυρίως για το τραγούδι "Rockin’ In The Free World". Αφού ο Trump έπαιξε το τραγούδι σε μια πρόσφατη εκδήλωση της εκστρατείας του, στο Εθνικό Μνημείο του Mount Rushmore στη Νότια Ντακότα, ο Young έγραψε στο Twitter: «Αυτό ΔΕΝ είναι εντάξει μαζί μου» και «Είμαι αλληλέγγυος με τη φυλή των Lakota Sioux».

Το 2015, όταν ο Trump διεκδίκησε για πρώτη φορά τον προεδρικό θώκο, η εταιρεία διαχείρισης του Neil Young δήλωσε ότι «ο Trump δεν είχε εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσει το "Rockin’ In The Free World"».

Πριν λίγες ημέρες, και οι Linkin Park ζήτησαν με αποστολή εξωδίκου την απόσυρση προεκλογικού video της Εκστρατείας του Trump που περιείχε μια εκτέλεση του "In The End", εξαιτίας καταπάτησης πνευματικών δικαιωμάτων, το οποίο και «κατέβηκε» σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στην συνέχεια, εξέδωσαν και επίσημη ανακοίνωση με την οποία δήλωσαν κατηγορηματικά πως «οι Linkin Park δεν υποστήριξαν στο παρελθόν και δεν υποστηρίζουν ούτε τώρα τον Trump, ούτε τον εξουσιοδοτούν να εκμεταλλευτεί οποιοδήποτε τραγούδι τους».

Ο Neil Young ανακοίνωσε την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ, "Colorado" στις 25 Οκτωβρίου, σηματοδοτώντας την επαναδραστηριοποίηση των Crazy Horse μετά από 7 χρόνια, με το σχετικό ντοκιμαντέρ "Mountaintop" να ακολουθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 18 Νοεμβρίου.

  • SHARE
  • TWEET