Έφυγε από την ζωή ο Γιώργος Σιέρρας (Κάστορες, Rhesus)

Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους κιθαρίστες την γενιάς του

06/03/2021 @ 21:03

Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 66 ετών ο κιθαρίστας Γιώργος Σιέρρας, περισσότερο γνωστός για την συμμετοχή του στο συγκρότημα Κάστορες την δεκαετία του '70. Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ενώ την περασμένη Τετάρτη υπέστη εγκεφαλικό που δεν κατάφερε εν τέλει να ξεπεράσει.

Παρ' ότι δεν κατάφεραν να κυκλοφορήσουν δική τους δουλειά, οι Κάστορες θεωρούνται ένα από σημαντικότερα σχήματα των '70s στον χώρο του σκληρού ροκ με ελληνικό στίχο, με τον Σιέρρα να συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους κιθαρίστες την γενιάς του. Μαζί με τους Τέσσερα Επίπεδα Της Ύπαρξης και τους Frog's Eye συνετέλεσαν στην δημιουργία αξιόλογης σκηνής στα δυτικά προάστια της Αθήνας.

Συμμετείχαν βεβαίως στην περίφημη συλλογή "Pop Festival '73" με το τραγούδι "Βρήκαμε Τη Λύση (We 've Find The Solution)", αλλά και στην συλλογή "Swirling Echoes (Obscure Greek Bands From The 70's)" που κυκλοφόρησε το 2005 από την Anazitisi Records με τα κομμάτια "Ξένος Ζητιάνος" και "Πόλεμος Εστί Φονιάς" στο έξτρα επτάιντσο.

Διασώζεται ακόμη τα τραγούδια "Εδώ Πολυυτεχνείο" και "Που Να Βρω Τον Κόσμο", αλλά και ένα σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από την εκπομπή της ΕΙΡΤ "Δισκοθήκη Για Την Νεολαία" με τους Κάστορες να παρουσιάζουν το τραγούδι της συλλογής "Βρήκαμε Τη Λύση".

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 σχηματίζονται οι Rhesus (φωτό κάτω), αποτελούμενοι από τους Γιώργο Σιέρρα (κιθάρα, φωνή), Γιάννη Καραγιαννοπουλο (κιθάρα), Πόλη Πελέλη (μπάσο), Πέτρο Πελέλη (τύμπανα) και Φάνη Τριανταφύλλου (μπάσο). Έξι demo ηχογραφήσεις του συγκροτήματος είναι διαθέσιμες στο κανάλι του Πέτρου Πελέλη στο YouTube.

Ο Σιέρρας συμμετείχε ακόμη στους Abraxas, ενώ τα τελευταία χρόνια δίδασκε μπουζούκι και κιθάρα, διατηρώντας παράλληλα το δικό του σχήμα Sierras Band με τον Ορφέα Σιέρρα στα τύμπανα και τον Αλέξανδρο Πάσχο στο μπάσο.

  • SHARE
  • TWEET