Φίλιππος Πλιάτσικας - B.D.Foxmoor: Μια απρόσμενη συνάντηση στο Γυάλινο

Διαβάστε τις δηλώσεις που θα συζητηθούν από την Συνέντευξη Τύπου

08/12/2016 @ 14:01

Μια απρόβλεπτης - όσο και ιστορικής, για τα εγχώρια μουσικά δεδομένα- σύμπραξης θα γίνουν κοινωνοί όσοι επισκεφθούν την Κεντρική Σκηνή του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου τις γιορτινές Παρασκευές του Δεκεμβρίου.

Στο σταυροδρόμι που το Ροκ της Δυτικής Όχθης συναντά την Low Bap του Πειραιά, ο Φίλιππος Πλιάτσικας των Πυξ Λαξ και ο B.D.Foxmoor των Active Member ανεβαίνουν μαζί στην σκηνή, στην πιο απρόσμενη συνεργασία του φετινού χειμώνα.

Το «Παραπόρτι» είναι η μουσική παράσταση που έφτιαξαν από κοινού με τραγούδια απ’ όλο το φάσμα της καριέρας και των δύο και θα παρουσιάσουν πλαισιωμένοι από τους εξαιρετικούς μουσικούς Χάρη Μιχαηλίδη των Δραμαμίνη στην κιθάρα, Νικόλα Σάλτα στα πλήκτρα και το μπάσο και Γιώργο Λειβαδά στα τύμπανα, για τις επόμενες τρεις Παρασκευές 16, 23 και 30 του Δεκέμβρη.

Αφηγηματικοί στα τραγούδια τους και οι δύο, ο καθένας με τον δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, μετρούν πάνω από τρεις δεκαετίες μουσικής παρουσίας και μας τις επανασυστήνουν μέσα από τις «διασκευές» που έκανε ο ένας στον άλλο, αλλά και τις επιλογές των «ξένων» τραγουδιών που συμπεριλήφθηκαν στο setlist.

Στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο τραγουδοποιοί επί τόπου, στο Γυάλινο, δεν παρέλειψαν να μας παρουσιάσουν live ένα δείγμα αυτών των επιλογών που θα ακουστούν , αλλά και να αποδείξουν περίτρανα την καλή χημεία τους επί σκηνής, παίζοντας σ’ ένα mini-gig τα καινούρια "Κανείς Δεν Περισσεύει Πια" και "Λογαριασμός", αλλά και τα αγαπημένα "Της Φωτιάς Οι Μάγοι", "Ανόητες Αγάπες", ένα κιθαριστικό "Φυσάει Κόντρα" και το "Αν Θα Μπορούσα Τον Κόσμο Να Άλλαζα" του Φίλιππου με προσθήκη νέες ρίμες από τον Μιχάλη.

Οι δύο δημιουργοί γνωρίστηκαν το καλοκαίρι σε μια κοινή τους συμμετοχή σε συναυλία στην Κύπρο, όπως εξήγησε ο Foxmoor

«Ο Φίλιππος με βοήθησε να ξεπεράσω κάποιες τοξικές εμμονές που δυστυχώς έχω, με τους ανθρώπους εδώ και χρόνια. Εκείνον τον καιρό με βασάνιζε το γεγονός ότι τώρα τελευταία έχουμε χάσει πολλούς συνομηλίκους από τα μουσικά πράγματα και είχα σκαρώσει ένα κομμάτι που λέγεται "Κανείς Δε Περισσεύει Πια". Κοιτώντας, λοιπόν, τον Φίλιππα, ήταν σαν να άκουγα το τραγούδι μου. Μιλήσαμε και του ζήτησα να με βοηθήσει να ξεπεράσω τις εμμονές μου και να κάνουμε μαζί ένα τραγούδι. Το ένα τραγούδι έφερε το άλλο, αρχίσαμε να στέλνουμε ο ένας στον άλλον πράγματα και αφού μαζεύτηκαν πολλά και κάναμε και δύο γλέντια καλά, είπαμε, δεν τα μοιραζόμαστε με κόσμο; Να κάνουμε μια συνάντηση όπως θα την έκαναν οι πατεράδες μας, κάποτε, στις μπουάτ... Και έτσι ξεκίνησε το "Παραπόρτι"».

Ο B.D.Foxmoor, χειμαρρώδης και αληθινός όπως πάντα, σχολίασε την μέχρι τώρα υποδοχή της συνεργασίας: «Ακούσαμε ότι το κάνουμε για τα λεφτά. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, ο Φίλιππας γεμίζει έναν χώρο σαν κι αυτόν για πλάκα και μόνος του. Γιατί να μοιραστεί το μεροκάματο μαζί μου; Βρεθήκαμε πάνω στην γέφυρα και θα το ζήσουμε!»

Και συνέχισε, με μια διάθεση αυτοκριτικής: «Στο χιπ-χοπ θεωρούσαμε ότι η άμυνά μας ήταν να μένουμε περιχαρακωμένοι απέναντι στο τέρας της μουσικής βιομηχανίας. Ξυπνήσαμε λίγο αργά...».

«Η μεγαλύτερη σκατίλα στον κόσμο της μουσικής βιομηχανίας έχει βγει από το χιπ χοπ. Ζητώ συγγνώμη για την σκατίλα του χιπ χοπ με ελληνικό στίχο. Αν βγήκε και κάτι καλό τότε, θα φανεί...»

Για την συνεργασία τους είπε: «Θα ευχόμουν να ξαναπροκύψει κάτι τέτοιο στο μέλλον και να πάρουμε πίσω τον χρόνο που χάσαμε με τις δύο διαλύσεις [σ.σ.: των Πυξ Λαξ και των Active Member]. Στις παραστάσεις θα ήθελα να έρθει το κοινό ΜΑΣ, το κοινό μας κοινό. Και είμαι βέβαιος ότι υπάρχει κοινή συνισταμένη σε αυτούς που μας ακούν. Ζήσαμε όλοι μια εποχή που μπορούσαν να οικειοποιηθούν την ψυχή μας [...] Έχω ξεχρεώσει με όλους αυτούς, έχουν πάρει και δουλειά για το σπίτι. Δεν με ενδιαφέρει το κόστος!».

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας θεώρησε, από την πλευρά του, την όποια αλλαγή που συνέβη στις πορείες τους, «νομοτελειακή»: «Οι νέες γενιές βγάζουν και ακολουθούν νέα ρεύματα. Ένα από τα μεγαλύτερα όπλα της ανθρώπινης φύσης είναι ότι μπορεί όσο εξελίσσεται, να αλλάζει γνώμη. Εδώ, στον τόπο μας, αυτό δεν έχει γίνει ακόμη αποδεκτό. Πολλά από τα παιδιά της γενιάς μου έπεσαν στην παγίδα της περιχαράκωσης, εμείς όχι. Ακούγαμε Τρύπες, Σπαθιά, Active Member γιατί τα γουστάραμε. Ελπίζουμε με την σύμπραξή μας να βοηθήσουμε να ξεκολλήσουν πολλά μυαλά».

Και μίλησε με μεγάλη εκτίμηση για τον τωρινό του μουσικό συνοδοιπόρο: «Ο Μιχάλης είναι για μένα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες εν ζωή ποιητές. Και είναι και ένας εξαιρετικός τραγουδιστής κι ας μην τραγουδάει τόσο συχνά...».

Από την συνεργασία θα προκύψει και νέα δισκογραφική δουλειά που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάρτιο, στην οποία ο B.D. Foxmoor δέχεται την πρόκληση του Φίλιππου Πλιάτσικα να ραπάρει σε 9/8 και τούμπαλιν, ο Φίλιππος να αναδείξει τον «εξαιρετικό τραγουδιστή» που παραδέχτηκε πως κρύβει ο ράπερ Μιχάλης Μυτακίδης.

Ανταπόκριση για το Rocking.gr / Επιμέλεια: Κατερίνα Μυτιληναίου
Φωτογραφίες: Θωμάς Δασκαλάκης

Πληροφορίες για την παράσταση:

Ώρα Έναρξης: 22:30

Τιμές: 8 ευρώ στο μπαρ με μπύρα ή κρασί / 10 ευρώ στο μπαρ με ποτό
Φιάληκρασί ανά 2 άτομα 60 ευρώ / Φιάλη ποτού ανά 4 άτομα 120 ευρώ

Προπώληση Εισιτηρίων:
www.viva.gr |11876
και σε όλα τα καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης

Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη
Τηλ. 210 9315 600

  • SHARE
  • TWEET