Exhorder και God Dethroned ζωντανά στην Αθήνα

Δύο ιστορικά σχήματα του thrash/death metal σε μία βραδιά

12/04/2024 @ 12:00

EXHORDER (U.S.A.)
+GOD DETHRONED (Holland)
Κυριακή 26 Μαΐου 2024 - Κύτταρο Live - Αθήνα

“Live In The...Slaughterhouse”

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού οπαδούς του ακραίου ήχου, αφού την Κυριακή 26 Μαΐου 2024, θα επισκεφθούν τη χώρα μας δύο συγκροτήματα με σπουδαία ιστορία στον χώρο του thrash - death metal. Ο λόγος για τους Αμερικάνους EXHORDER και τους Ολλανδούς GOD DETHRONED.

Τα δύο πρώτα άλμπουμ των EXHORDER (που δημιουργήθηκαν το 1985), θεωρούνται πλέον κλασικά αλλά και πρωτοποριακά για τον ακραίο ήχο. Το “Slaughter In The Vatican” του 1990, είναι ένα από τα κορυφαία ντεμπούτα στον χώρο του thrash - death metal, με τον απίστευτα βαρύ και ογκώδη ήχο του, να συνδυάζεται με την ταχύτητα, την επιθετικότητα και το groove και με μία άψογη παραγωγή από τον Scott Burns (υπεύθυνο για αρκετά από τα κορυφαία death και thrash metal άλμπουμ όλων των εποχών). Το “The Law” που ακολούθησε δύο χρόνια μετά (1992), θεωρείται -όχι άδικα- ως ένα άλμπουμ που συμβάδιζε με τους PANTERA, την εποχή που και εκείνοι άλλαζαν τον ήχο τους, σε αυτόν που τους καθιέρωσε ως το μεγαλύτερο groove metal σχήμα στην ιστορία. Ίσως δεν είναι και τόσο τυχαίο που ο Phil Anselmo δήλωνε οπαδός τους ενώ είχε παρακολουθήσει και πολλές συναυλίες τους, σε σημείο που να θεωρείται ότι οι μεγάλοι Τεξανοί, επηρεάστηκαν πολύ από τον ήχο των EXHORDER σ’ εκείνο το άλμπουμ. Άλλωστε ο Phil Anselmo παραλίγο να γινόταν και frontman στους EXHORDER, το ίδιο ακριβώς διάστημα που εντάχθηκε στους PANTERA. Ήταν την περίοδο που οι EXHORDER είχαν διαλύσει για ένα μικρό διάστημα και όταν αποφάσισαν να επανέλθουν, πίστευαν ότι ο Kyle Thomas δεν θα ενδιαφερόταν να συνεχίσει μαζί τους. Έτσι είπαν στον Kyle Thomas που ήταν φίλος με τον Phil Anselmo, να του τηλεφωνήσει και να τον ρωτήσει αν θα ενδιαφερόταν να ενταχθεί στους EXHORDER. Και φυσικά ο Phil Anselmo δέχθηκε αμέσως την πρόταση που του έγινε, μόνο που τότε ο Kyle Thomas αποφάσισε ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο τραγουδιστής στους EXHORDER, οπότε και ξαναγύρισε στο πόστο του, ζητώντας συγγνώμη από τον Phil Anselmo, ο οποίος του είπε ότι εκείνος (ο Kyle Thomas) θα έπρεπε να είναι ο frontman στους EXHORDER. Σε μεταγενέστερο διάστημα είχε περάσει από οντισιόν για την θέση του μπασίστα και ο κιθαρίστας Kirk Weinstein (DOWN, κλπ) ο οποίος τότε ξεκινούσε το δικό του σχήμα, τους THE SLUGS που μετέπειτα μετονομάστηκαν σε CROWBAR και έτσι τελικά δεν εντάχθηκε στο δυναμικό των EXHORDER.

Τα φωνητικά του Kyle Thomas και οι κιθάρες του Vinnie LaBella σε συνδυασμό με τις φοβερές συνθέσεις  ήταν τα κύρια όπλα του γκρουπ, τα δύο πρώτα άλμπουμ του οποίου ήταν εγκληματικά υποτιμημένα (όμως εδώ και πολλά χρόνια ανήκουν στην κατηγορία των άλμπουμ εκείνων που θεωρούνται και είναι κλασικά του είδους) και δυστυχώς σε συνδυασμό με τα διάφορα προβλήματα ανάμεσα στα μέλη, το γκρουπ οδηγήθηκε στην διάλυση το 1994. Ο Kyle μετά την διάλυση των EXHORDER, δημιούργησε και συνέχισε με τους FLOODGATE, εντάχθηκε στους ALABAMA THUNDERPUSSY αλλά και στους θρυλικούς doomsters TROUBLE, με τα οποία αμφότερα γκρουπ συνεχίζει ακόμα και σήμερα ως μέλος τους (όπως και με τους HEAVY AS TEXAS) και το όνομά του παρέμεινε γενικά στο προσκήνιο. Μετά από κάποιες σύντομες επανασυνδέσεις (το 1998, το 2003 και το 2008 με 2011) μόνο για κάποιες συναυλίες, η τελευταία και πιο πρόσφατη επανασύνδεση του 2017 είναι αυτή που τελικά απέδωσε καρπούς και έφερε και το πολύ καλό τρίτο άλμπουμ, “Mourn The Southern Skies”, που κυκλοφόρησε το 2019 από την Nuclear Blast Records. Ο ήχος τους; μοντέρνος (όσο πρέπει) και groovy, χωρίς να χάνει σε δύναμη και επιθετικότητα, αποδεικνύοντας ότι αυτή τη φορά ήρθαν για να μείνουν για τα καλά και να αποκτήσουν το όνομα και τη φήμη που τους άξιζε, αλλά δεν κατάφεραν ποτέ να αποκτήσουν στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Πλέον στις αποσκευές τους, έχουν και το ολοκαίνουργιο τέταρτο πολύ καλό άλμπουμ τους “Defectum Omnium”, που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαρτίου από τη Nuclear Blast Records και αποτελεί μία γέφυρα ανάμεσα στο ένδοξο παρελθόν και τις πιο σύγχρονες τάσεις στη μουσική των EXHORDER (στοιχεία που άλλωστε εν μέρει υπήρχαν και στο “The Law” του 1992).

Μαζί με τον Kyle Thomas στον αναβαθμισμένο του ρόλο, αυτόν του τραγουδιστή και κιθαρίστα, στο γκρουπ συμμετέχουν εδώ και χρόνια ως κανονικά μέλη ο μπασίστας Jason Vie Brooks (πρώην GRIP INC., HEATHEN, WAR CURSE, κ.λ.π.), ο ντράμμερ Sasha Horn (πρώην FORBIDDEN, ELIMINATE, NOVEMBERS DOOM, AVA INFERI, THESE ARE THEY, κ.λ.π.), ενώ στο ρόλο του δεύτερου κιθαρίστα θα εμφανιστεί ο κιθαρίστας / συνθέτης / παραγωγός Waldemar Sorychta (DESPAIR, πρώην GRIP INC. VOODOOCULT, ENEMY OF THE SUN, EYES OF EDEN, κλπ) στην θέση του Pat O’ Brien (πρώην CANNIBAL CORPSE, NEVERMORE, CEREMONY CHASTAIN, DEUS VULT, MONSTROSITY (Live), SLAYER (Live)), που δεν του επιτρέπεται ακόμα να ταξιδεύει εκτός Η.Π.Α. και θα παίξουν κομμάτια από ολόκληρο το φάσμα της δισκογραφίας τους, ξεκινώντας από τα κλασικά πλέον “Slaughter In The Vatican” και “The Law” και καταλήγοντας στο πιο πρόσφατο “Defectum Omnium”.

Πριν τους EXHORDER όμως και 23 χρόνια μετά την προηγούμενη και παρθενική τους επίσκεψη στην Αθήνα, θα εμφανιστούν οι Ολλανδοί blackened death metallers, GOD DETHRONED σε ρόλο co-headliner (στην θέση των Βρετανών CANCER οι οποίοι δεν μπορούσαν να παίξουν, λόγω του ότι εκείνο το διάστημα θα βρίσκονται στην διαδικασία μίξης του νέου τους στούντιο άλμπουμ), ολοκληρώνοντας αυτό το άκρως ενδιαφέρον συναυλιακό πακέτο. Το συγκρότημα ξεκίνησε την καριέρα του το 1991, με ιδρυτή και μοναδικό σταθερό μέλος, τον τραγουδιστή, βασικό συνθέτη και κιθαρίστα Henri Sattler. Μετά το -όχι και τόσο επιτυχημένο- ντεμπούτο τους, “The Christhunt” του 1992, διαλύθηκαν το 1993 και επανήλθαν το 1996, με το πολύ καλό “The Grand Grimoire”, που σηματοδότησε και την πολυετή συνεργασία τους με τη θρυλική Metal Blade Records.

Μπορεί να άλλαζαν μέλη συχνά, όμως ο Henri Sattler φρόντιζε πάντα να κρατά πάρα πολύ ψηλά τον πήχη της ποιότητας, ιδιαίτερα στην πρώιμη περίοδό τους, με άλμπουμ όπως τα απλά κορυφαία “Bloody Blasphemy” και “Ravenous”, αλλά και το εξίσου φοβερό “Into The Lungs Of Hell”. Πάντα με βάση το death metal μπολιασμένο με αρκετά στοιχεία από το thrash metal, οι GOD DETHRONED, προσπαθούσαν ανέκαθεν να σπρώξουν τα όρια της μουσικής τους, άλλοτε προσεγγίζοντας το black metal, έχοντας ακραία θεματολογία, πάντα όμως αποκτώντας μεγαλύτερο και φανατικότερο κοινό.

Παρά τις συνεχείς αλλαγές στη σύνθεσή τους, οι Ολλανδοί συνέχισαν να οργώνουν τις συναυλιακές σκηνές και να βγάζουν πολύ καλά άλμπουμ, ώσπου το 2012, ανακοινώθηκε η διάλυσή τους για δεύτερη πλέον φορά. Το 2014 όμως, επανασυνδέθηκαν και έβγαλαν δύο ακόμα άλμπουμ από τη Metal Blade Records, τα “The World Ablaze” και “Illuminati”. Πλέον, έφτασε η ώρα για αλλαγή και προπομπός αυτής ήταν το single “Asmodevs” του 2022, από την Atomic Fire Records (νυν Reigning Phoenix Music). Οι GOD DETHRONED, έχουν ήδη τελειώσει τις ηχογραφήσεις του 12ου στούντιο άλμπουμ τους, που αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες, πολύ κοντά στην εν Ελλάδι εμφάνισή τους.

Οι EXHORDER και οι GOD DETHRONED, θα εμφανιστούν μαζί για μία μόνο συναυλία, στην Αθήνα, σ’ ένα πακέτο που όσοι τυχεροί δώσουν το παρόν, θα κάνουν πραγματικότητα ένα όνειρο που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν καν να φανταστούν! Thrash - Death Metal reigns supreme!!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σύντομα θα ξεκινήσει και η προπώληση εισιτηρίων μέσω των φυσικών σημείων πώλησης. Η ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει.

Ώρα έναρξης: 20:30 - Τιμή εισιτηρίου: 30 Ευρώ (Περιορισμένη προπώληση) - 33 Ευρώ (Λοιπή προπώληση) - 35 Ευρώ (Ταμείο)

Online προπώληση εισιτηρίων: www.ticketservices.gr

Προπώληση Εισιτηρίων
Ticket Services (Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), Αθήνα / Τηλ: 210-7234567)
Metal Era (Εμμανουήλ Μπενάκη 22, Αθήνα / Τηλ: 210-3304133)
No Remorse Records (Ακαδημίας 81, Αθήνα / Τηλ. 210-3830981)
Reload Store (Ακαδημίας 81, Αθήνα / Τηλ: 210-3801464)
Bowel Of Noise (Θεμιστοκλέους 25, Αθήνα / Τηλ. 210-3846783)
Le Disque Noir (Θεμιστοκλέους 29, Αθήνα / Τηλ: 211 2143554)
Cinema Libre Filmstore (Θεμιστοκλέους 34, Αθήνα / Τηλ: 210-3803833)
Monsterville (Αγίας Ειρήνης 13, Μοναστηράκι / Τηλ: 210-3648180)

Facebook Εvent

  • SHARE
  • TWEET