Πέθανε ο σπουδαίος ντράμερ και συνθέτης Νίκος Αντύπας

Συμμετείχε σε τρεις δίσκους των Socrates και κατέγραψε επιτυχημένη πορεία στην ελληνική δισκογραφία

01/02/2022 @ 01:29

Έφυγε απόψε από τη ζωή σε ηλικία 69 ετών, μετά από εγκεφαλικό που υπέστη και πολυήμερη νοσηλεία, ο σπουδαίος ντράμερ, ενορχηστρωτής και συνθέτης Νίκος Αντύπας (εικονιζόμενος δεξιά).

Μετά την συμμετοχή του στους Ιωνάθαν και τους Sunset, έγινε μέλος των θρυλικών Socrates. Μαζί τους κυκλοφόρησε τα άλμπουμ "Waiting For Something" (1980), "Breaking Τhrough" (1981) και "Plaza" (1983).

Με τον αείμνηστο Γιάννη Σπάθα ανέλαβε την ενορχήστρωση στα "Ζεστά Ποτά" των Χάρη Και Πάνου Κατσιμίχα που κυκλοφόρησε το 1985, ενώ οι δυο τους συνεργάστηκαν αρκετές ακόμη φορές.

Το 1988, στο άλμπουμ συνεργασίας των Θάνου Μικρούτσικου και Βασίλη Παπακωνσταντίνου "Όλα Από Χέρι Καμένα", σε στίχους του Κώστα Τριπολίτη, έπαιξε τύμπανα, κρουστά, κιθάρα, πλήκτρα και επιμελήθηκε την ενορχήστρωση μαζί με τον Μικρούτσικο.

Ως μουσικός, συνθέτης και ενορχηστρωτής συνεργάστηκε με κορυφαία ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας, μεταξύ των οποίων η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Γιώργος Νταλάρας, βάζοντας την υπογραφή του σε ιδιαίτερα επιτυχημένα άλμπουμ, όπως τα "Μένω εκτός", "Δι' Ευχών" και "Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά".

Ο Νίκος Αντύπας ήταν Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων Αυτοδιαχειριση / Autodia από τον Απρίλιο του 2019.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Rocking ο Γιάννης Σπάθας το 2015, μίλησε μεταξύ άλλων για την περιοδεία των Socrates στην Βρετανία το 1981 ως support στους UFO, με την μπάντα να αποτελείται μόνο από τους Σπάθα, Τουρκογιώργη και Αντύπα, τα συγχαρητήρια του Lemmy, αλλά και την προσφορά της Warner Αμερικής που απέρριψαν.

  • SHARE
  • TWEET