Μέμφις: «Θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο κάτι παραπάνω»

Μιλήσαμε με τον τραγουδιστή της μπάντας Άλκη Κεχαγιά για το παρελθόν, το μέλλον και την επερχόμενη συναυλία τους στο Principal Club Theater.

Από τον Γιάννη Βόλκα, 26/10/2022 @ 16:10

Λίγο πριν την εμφάνιση των Μέμφις στο Principal Club Theater το Σάββατο 29/10 στη Θεσσαλονίκη, μιλήσαμε με τον, πάντα ετοιμόλογο, τραγουδιστή της μπάντας Άλκη Κεχαγιά για τα περασμένα χρόνια, τα μελλοντικά σχέδια της μπάντας ενώ άφησε σαφείς υπόνοιες για το επερχόμενο live ως το πιο εντυπωσιακό show που έχουν παρουσιάσει.

Μέμφις

Γεια σου Άλκη και ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου. Θα μπούμε με τη μία στα «βαθιά» με μια, δυστυχώς καθιερωμένη ερώτηση. Πώς σας επηρέασε η περίοδος του Covid και ως μπάντα αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;

Και σε επίπεδο χώρας θα σου απαντήσω αν θέλεις!

Πολύ ευχαρίστως!

Ίσως η πιο δύσκολη περίοδος που έχουμε κληθεί να διαχειριστούμε ως συγκρότημα. Μας άφησε πολλά «κουσούρια» τόσο σε επίπεδο έμπνευσης αλλά και όσον αφορά τη συνεννόηση με την υπόλοιπη σκηνή. Δεν γνωρίζαμε πλέον ποιοι αντέχουν να συνεχίσουν αλλά και αν εμείς οι ίδιοι αντέχαμε να συνεχίσουμε. Χρειάστηκε να κάνουμε ένα φρεσκάρισμα, να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε αλλά και ποιος κόσμος θα μας ακολουθήσει. Γενικότερα, συναισθηματικά και δημιουργικά αν όλο αυτό μας εγκατέλειψε ή συνεχίζει να βρίσκεται μαζί μας. Σίγουρα ζοριστήκαμε αλλά το βλέπω σαν να είχες ένα ατύχημα στον δρόμο. Βγήκες ζωντανός; Βγήκες αρτιμελής; Είσαι όρθιος; Προχωράς!

Αυτό ουσιαστικά ισχύει σε όλα τα επίπεδα. Προσωπικό, μπάντας και χώρας!

Ισχύει στα πάντα! Και αυτό που ανέφερα πριν για σκηνή, εννοούσα τη γενικότερη rock/metal σκηνή της χώρας, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αφού αυτό που συνέβη ήταν το ίδιο παντού.

Εσείς μέσα σε αυτήν τη διετία, στο χειρότερο χρονικό σημείο, κυκλοφορήσατε και δίσκο.

Στο «καλημέρα» της καραντίνας! Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020! Είχαμε κανονισμένο ένα party παρουσίασης του "Το Σκοτάδι Εντός Μου" το οποίο φυσικά δεν έγινε ποτέ και αφού ήμασταν έτοιμοι να το παρουσιάσουμε στον κόσμο, το ανεβάσαμε online για τον κόσμο, χωρίς τότε να γνωρίζουμε ούτε τι θα συμβεί ούτε πόσο θα κρατήσει η καραντίνα. Ο δίσκος δεν ήταν φτιαγμένος για να κρατήσει συντροφία στον κόσμο που είναι έγκλειστος στο σπίτι του. ΄Ηταν ένας δίσκος σκληρός, τραχύς που δεν προοριζόταν για να τον ακούσεις μόνος στο σπίτι σου.

Ο κόσμος τι πιστεύει για αυτό;

Ο κόσμος δεν το άκουσε. Εννοώ ότι δεν το άκουσε όπως πρέπει γιατί ο δίσκος ήταν φτιαγμένος για να παιχτεί live κάτι το οποίο εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να συμβεί. Το πρώτο μας live για τον δίσκο ήταν το περασμένο καλοκαίρι και αυτά που ετοιμάζουμε τώρα.

Μέμφις

Πρόλαβες με μια απάντηση δυο από τις επόμενες ερωτήσεις μου! Η μία αφορούσε τα επερχόμενα live σας.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου στο Skyland στη Λάρισα με τους φίλους Τsopana Rave και μετά Σάββατο 29 Οκτωβρίου εδώ στη Θεσσαλονίκη στο Principal Club Theater μαζί με τους Paranoid Reverb.

Στη Θεσσαλονίκη, στο Principal. Μεγαλύτερος χώρος αυτήν τη φορά.

Ναι, μεγαλύτερος χώρος για πρώτη φορά. Είναι ένα ρίσκο αλλά ήταν μια κίνηση που σκεφτόμασταν εδώ και καιρό να κάνουμε γιατί θέλαμε να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας με περισσότερα εφέ, με περισσότερα φώτα. Θέλουμε να στήσουμε το show λίγο διαφορετικά. Έχουμε στήσει ένα συγκεκριμένο ντεκόρ το οποίο πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει καλύτερα στην παρουσίαση του δίσκου και του live γενικότερα. Είπαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό γιατί θέλουμε να προσφέρουμε στον κόσμο κάτι παραπάνω. Δεν θα είναι απλά μια συναυλία, πιστεύουμε ότι θα είναι κάτι μεγαλύτερο.

Καινούργιος δίσκος, αφού δεν έχει παιχτεί στη Θεσσαλονίκη ακόμα, μεγαλύτερος χώρος, περισσότερα εφέ. Όλα αυτά που είπες είναι ένα αρκετά δυνατό κίνητρο για να έρθει κάποιος στο live αυτό.

Ναι όλα αυτά αλλά και το καινούργιο κομμάτι που κυκλοφόρησε πριν μερικές μέρες το οποίο θα παιχτεί και αυτό στο live.

Μ'αρέσει γιατί είναι σαν να έχεις διαβάσει τις ερωτήσεις μου και με προχωράς συνέχεια παρακάτω. Καινούργιο κομμάτι με τίτλο "Ωχρά Έρις". Η θεά της ζήλειας, της διχόνοιας, του καυγά...

Η Έριδα, πολύ σωστά! Το όλο concept του ονόματος είχε να κάνει με την ιστορία της Grace Sherwood, μια γυναίκα που θεωρήθηκε μάγισσα στο Pungo της Virginia στην οποία επέβαλαν τη «δίκη του νερού». Με λίγα λόγια, την έδεσαν χειροπόδαρα και την πέταξαν στο νερό. Αν επιζούσε, σήμαινε ότι ήταν μάγισσα. Αν πνιγόταν σήμαινε ότι δεν ήταν μάγισσα άρα αθώα. Κατά συνέπεια, αν επιζούσε, θα τη σκότωναν. Διάβασα την ιστορία και συγκλονίστηκα με την «απανθρωπιά» της ανθρωπότητας. Η φρίκη του μεσαίωνα αλλά και η φρίκη του που μπορούν να φτάσουν οι άνθρωποι. Ουσιαστικά το τραγούδι μιλά για τη μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό την οποία την έχουμε ξεχάσει και γι'αυτό και φθίνει εξού και το «Ωχρά» Με τους στίχους δεν περιγράφουμε με ειρωνικό τρόπο αλλά περιγράφουμε την ίδια την ειρωνεία της ζωής. Είναι σαν η τέχνη να μιμείται την ίδια τη ζωή. Αν πεθάνεις είσαι αθώος και αν επιζήσεις πρέπει να σε σκοτώσουμε! Είναι τόσο ειρωνικό που τελικά έχει ως αποτέλεσμα οι στίχοι να βγάζουν νόημα. Είναι ένα κομμάτι αφιερωμένο σε όσους παρεκλίνουν από τη «μέση» συμπεριφορά και οι υπόλοιποι τον καταδικάζουν για αυτό.

«Μα εγώ δεν σκότωσα ποτέ κανέναν, που δεν άξιζε να φύγει απ' τη ζωή» Ζόρικος στίχος. Ποιος αξίζει να φύγει απ' τη ζωή;

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Τα βλέπουμε δυστυχώς στις ειδήσεις καθημερινά. Σίγουρα η θανατική ποινή δεν είναι το καλύτερο πράγμα αλλά ορισμένα εγκλήματα δεν μπορώ να τα συγχωρέσω και δεν ξέρω αν φτάνει απλά μια ισόβια ποινή. Δεν θα μπορούσα να πάρω ξεκάθαρη θέση, τα αφήνω αυτά στους νομοθέτες, αλλά σίγουρα υπάρχουν παρωχημένοι νόμοι οι οποίοι θα έπρεπε να αναθεωρηθούν εν έτη 2022.

Μπορεί να σε ζόρισα λίγο με την τελευταία ερώτηση αλλά και συ μας δυσκολεύεις συχνά με περίεργους τίτλους και στίχους.

Προσπαθώ να εμπνέομαι από καταστάσεις και γεγονότα αλλά δεν θέλω να τα παρουσιάζω με αφηγηματικό τρόπο. Παραδειγματος χάρη η ιστορία της Grace Sherwood παρουσιάζεται για να θυμίσω στον κόσμο ότι η ανθρωπότητα αν χάσει τις έννοιες της αγάπης και της αλληλεγγύης μπορεί να φτάσει σε τέτοιου είδος βαρβαρότητες. Δεν συνέβη μόνο τότε, συμβαίνει καθημερινά ακόμα και σήμερα.

Μέμφις

Πιστεύεις ότι ο κόσμος προσπαθεί να καταλάβει τι είναι αυτό που εννοείς με τους στίχους σου;

Οι επιλογές που έχει είναι δυο και το ίδιο ισχύει τόσο στον ελληνικό στίχο όσο και στον αγγλικό όπως για παράδειγμα οι The Ocean που αναφέρονται σε δύσκολα θέματα και παλαιολιθικές εποχές. Ο κόσμος μπορεί να σταθεί μόνο στη μουσική και στις εύηχες λέξεις ή μπορεί να ασχοληθεί και να «σκαλίξει» το θέμα λίγο παραπάνω ανάλογα με τον χρόνο και τη διάθεση που έχει.

Ετοιμαζόμαστε για καινούργιο δίσκο ή είναι νωρίς ακόμα;

Ο επόμενος δίσκος γράφεται αλλά σταδιακά. Κατά πάσα πιθανότητα όμως δεν θα περιμένουμε να παρουσιάσουμε τα καινούργια κομμάτια όλα μαζί. Μόλις κάποιο κομμάτι είναι έτοιμο και το χρονικό σημείο είναι κατάλληλο θα το δημοσιοποιούμε και στο τέλος θα συγκεντρωθούν κάτω από έναν κοινό τίτλο είτε σε φυσική μορφή είτε online.

Είπαμε για τις επόμενες συναυλίες σας. Για εξωτερικό έχει γίνει ποτέ πρόταση;

Πρόταση ξεκάθαρη δεν έχει γίνει αλλά έχουν γίνει διάφορες κουβέντες. Για να είμαι ειλικρινής, το φοβόμαστε λίγο. Εδώ «παλεύουμε» για να αποδεχτεί ο 'Ελληνας τον ελληνικό στίχο σε αυτήν τη μουσική. Πόσο μάλλον να πάμε σε άλλη χώρα. Είναι, προφανώς, πολύ πιο εύκολο στο εξωτερικό με αγγλικό στίχο. Φυσικά υπάρχουν παραδείγματα συγκροτημάτων που τα κατάφεραν με τη δική τους γλώσσα όπως οι Rammstein ή οι Kvelertak. Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να δούμε πως θα αντιμετωπίσει ένα μη ελληνόφωνο αυτί τη μουσική μας. Και στην Ελλάδα πάντως πήρε χρόνο να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε τώρα. Δεν είναι τα πράγματα όπως ήταν όταν ξεκινήσαμε. Πάντως αρνητικοί δεν είμαστε σε καμία πρόταση που θα αφορούσε το εξωτερικό.

Πάμε σε κάτι διαφορετικό. Έχουμε και αποχώρηση μέλους στην μπάντα.

Ναι, ο Στέλίος μας μετακόμισε στην Αυστραλία. Πήγε να διεκδικήσει ένα καλύτερο μέλλον. Το γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι υπήρχε αυτό το σχέδιο και ο βασικότερος λόγος που έμενε στην Ελλάδα ήταν ουσιαστικά το συγκρότημα. Ήταν μια δύσκολή κίνηση αλλά αυτήν τη στιγμή είναι εξαιρετικά εκεί. Μιλάμε σχεδόν καθημερινά. Για να το θέσω ευγενικά, όταν κάποιος πηγαίνει σε μια χώρα που είναι πιο οργανωμένη σε όλους τους τομείς, γνωρίζουμε ότι είναι καλύτερα. Όσο και αν μας λείπει, χαιρόμαστε γιατί ξέρουμε ότι είναι καλύτερα εκεί, και του ευχόμαστε μελλοντικά να είναι ακόμα καλύτερα.

Ήρθε νέο μέλος ή συνεχίζετε οι υπόλοιποι;

Έχουμε μείνει ως κύρια μέλη οι υπόλοιποι τέσσερις αλλά υπάρχουν κάποια άτομα που μας βοηθούν και θα μας βοηθήσουν στα επόμενα live. O χρόνος θα δείξει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Πάμε να γυρίσουμε λίγο στα «άσχημα». Όλα πάνε κατά διαόλου. Τα είπαμε και νωρίτερα. Κόσμος φεύγει στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο, τα υπόλοιπα τα βλέπουμε στις ειδήσεις όπως είπες...

Το επίπεδο διαβίωσης έχει πέσει στο μηδέν!

Θα στρώσουν ποτέ τα πράγματα ή θα γίνονται όλο και χειρότερα;

Δεν θέλω να το σκέφτομαι γιατί με πιάνει απελπισία! Δεν ξέρω αν μπορώ να δώ λίγο «φως στο τούνελ». Αυτήν τη στιγμή καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι καλύτερα από ότι ήταν πριν μερικά χρόνια. Τι να πρωτοπούμε; Ο πόλεμος; O Covid; H παγκόσμια οικονομία; Όπως έλεγε ο Michael Jackson "They don't care about us". Με εξοργίζει το γεγονός ότι οι πλούσιοι θέλουν απλά να γίνονται πλουσιότεροι σαν να υπάρχει μια αγέλη άγριων ζώων που με το που βρίσκουν κάποιο χτυπημένο ζώο τρέχουν να φάνε πρώτα αυτό. Δεν υπάρχει κανένα κίνητρο αγαθεργίας, καμία ανθρωπιά. Δεν υπάρχει καμία κίνησης στην παγκόσμια οικονομία που να θέλει να βοηθήσει τον μέσο άνθρωπο. Είμαι απελπισμένος και παραμένω έτσι μέχρι, ελπίζω να καταφέρουμε μια μέρα να αλλάξουμε κάπως τα πράγματα. Πρέπει να ξυπνήσουμε λοιπόν!

Άλκη, έχεις ζήσει την εποχή στη Θεσσαλονίκη με Psycho Choke, Less Than Human, Homo Iratus και άλλους πολλούς. Έζησες και την εποχή που άρχισε να ανεβαίνει το stoner με 1000Mods, Planet Of Zeus,VIC και Nightstalker φυσικα και είσαι ακόμα εδώ σήμερα. Μπορείς να κάνεις μια σύγκριση ανάμεσα στις τρεις αυτές χρονικές περιόδους;

Η σημερινή εποχή τώρα διαμορφώνεται αλλά όσον αφορά τα παλιότερα σίγουρα υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις δυο. Η περίοδος με Psycho Choke, Less Than Human και Homo Iratus oι οποίοι εκπροσωπούσαν τη Θεσσαλονίκη με πολύ δυνατό τρόπο σε όλη την Ελλάδα ενώ αργότερα η περίοδος με Planet, 1000Mods και Nightstalker ήταν κυρίως ένας παλμός από την Αθήνα. Φυσικά και στις δυο περιόδους υπήρχαν εκπρόσωποι και από άλλες πόλεις. Κρυμμένα διαμάντια υπήρχαν και υπάρχουν παντού. Το μέλλον θα κριθεί στα επόμενα χρόνια ανάλογα με το ποιοι θα αντέξουν και φυσικά μπορεί πάντα να βγει κάτι καινούργιο. Αυτό που υπήρχε και στις δυο περιόδους και λείπει, ίσως λόγο Covid, σήμερα είναι η στήριξη της σκηνής. Δεν εννοώ ότι δεν στηρίζουν τις μπάντες. Άπλα πρέπει ο κόσμος να νοιώσει ότι και οι ίδιοι είναι μέλη της σκηνής αυτής. Σίγουρα έχουν γίνει λάθη τόσο από συγκροτήματα όσο και από ανθρώπους του χώρου γενικότερα αλλά αυτά διορθώνονται εύκολα. Δεν πρέπει να κοιτάμε τα αρνητικά αλλά να βλέπουμε τι κάνουν καλά οι άλλες σκηνές ώστε να γινόμαστε καλύτεροι. Πρέπει και εμείς και το rock/metal κοινό να μην ασχολούμαστε με λεπτομέρειες γιατί όσο εμείς ασχολούμαστε με αυτά, δίπλα μας γεμίζουν γήπεδα με 30 χιλιάδες κόσμο, και καλά κάνουν. Τους βγάζω το καπέλο.

Πάμε να χαλαρώσουμε λίγο για να κλείσουμε ευχάριστα. Καμιά ενδιαφέρουσα μουσική άκουσες πρόσφατα;

Ασχολήθηκα πρόσφατα με τους Brutus οι οποίοι με εντυπωσίασαν. Συνέχεια σκαλίζω κάτι από τα παλιά όπως για παράδειγμα το "A Dead Poem" των Rotting Christ. Γενικότερα θεωρώ ότι όσοι επέζησαν από τη δύσκολη περασμένη διετία επιστρέφουν με πολύ αξιόλογα πράγματα.

Για κλείσιμο, θα ήθελα ένα μήνυμα προς τους φίλους/οπαδούς σας ενοψει των επερχόμενων live.

Κυρίως φίλοι! Θα ήθελα να αναφερθώ στο live στο Principal το οποίο γίνεται εκεί γιατί θέλουμε να κάνουμε ένα καλύτερο και μεγαλύτερο show. Θα είναι κάτι που δεν έχετε ξαναδεί από τους Μέμφις. Σας προτείνω, αν έχετε τη δυνατότητα, να έρθετε σε αυτό το live και μετά θα είμαι εκεί για να συζητήσουμε και να μου πείτε τη γνώμη σας.

  • SHARE
  • TWEET