Συνέντευξη Tango With Lions

«Για να γίνεις επιτυχημένος, πρέπει να είσαι παρών»

Από τον Γιάννη Βόλκα, 08/05/2013 @ 11:34
Αν και η δημοτικότητα των Tango With Lions αυξάνεται καθημερινά, μια κουβέντα με την Κατερίνα Παπαχρήστου παραμένει απλή και φιλική αλλά ταυτόχρονα περιεκτική και ενδιαφέρουσα. Το "A Long Walk" δείχνει ότι είναι ο δίσκος που θα τους οδηγήσει σε άλλα μονοπάτια και εμείς «περπατήσαμε» με την Kat με σκοπό να ενημερωθούμε για αυτά.

Tango With LionsΓεια σου Κατερίνα. Ποιός είναι ο μεγάλος περίπατος στον οποίο αναφέρεστε στον καινούργιο σας δίσκο;
Το τραγούδι "A Long Walk" δεν είναι γραμμένο για τη διαδρομή που έχουν ακολουθήσει οι Tango with Lions μέχρι την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου, όμως σαν φράση ντύνει πολύ όμορφα τις διαδρομές που κάναμε όλοι μαζί, μουσικά και διαπροσωπικά μέχρι  να φτάσουμε να ακούσουμε τον δίσκο ολοκληρωμένο.

Ξεκινήσατε ως κολεκτίβα καθοδηγούμενη από σένα, τώρα όμως είστε μια normal full μπάντα, σωστά; Ποιά τα προτερήματα ή/και τα μειονεκτήματα των δύο καταστάσεων;
Είναι δυο διαφορετικές καταστάσεις εξίσου γοητευτικές. Όταν λειτουργούσα περισσότερο μόνη μου, και λέω περισσότερο γιατί και παλιότερα υπήρχαν μέλη μπάντας, απλώς όχι πάντα σταθερά και με σχετικά μικρή παρουσία ενορχηστρωτικά, είχα να διαχειριστώ τον εαυτό μου κυρίως και φίλτραρα τη μουσική που έγραφα μέσα απ' το δικό μου πρίσμα. Τώρα τα τραγούδια φιλτράρονται και επεξεργάζονται από τους πέντε μας. Και οι δύο καταστάσεις έχουν τα καλά τους ή/και τα κακά τους, σίγουρα όμως τώρα η κατάσταση των Tango With Lions είναι υπέροχη!

Κατερίνα Παπαχρήστου (Tango With Lions)Πάντως και στον ήχο του νέου δίσκου φαίνεστε πλέον ως full μπάντα ενώ το "Verba Time" έμοιαζε περισσότερο σαν προσωπικός σου δίσκος. Έγινε θελημένα αυτή η αλλαγή;
Το "Verba Time" γράφτηκε σε μια εποχή εσωστρέφειας που είχα την ανάγκη να εκφραστώ αρκετά μινιμαλιστικά. Καθώς προχωρούσε ο καιρός όμως, ήδη πριν την κυκλοφορία του "Verba Time" είχα αρχίσει να αναζητώ πιο δυναμικές φόρμες στη μουσική. Έτσι, μαζί με τον Γιάννο Παραμυθιώτη αρχίσαμε να χτίζουμε μια πιο εξωστρεφής μουσική επένδυση της αρχικής ιδέας και των στίχων. Με τη σταθεροποίηση των μελών της μπάντας, αυτό το πείραμα έγινε πιο λειτουργικό και ο καθένας προσέθετε διαρκώς κι από ένα νέο μουσικό λιθαράκι σ' αυτό που ήταν πριν οι Tango With Lions.

Θέλεις να μοιραστείς μερικές πληροφορίες για το ρεκόρ που έχετε στο youtube για το "In A Bar";
Πραγματικά, ό,τι ξέρετε, ξέρουμε. Μια μέρα ανέβηκε από χρήστη του youtube στο διαδίκτυο, με μια όμορφη φωτογραφία. Έκτοτε, και ειδικά μέσα στον τελευταίο χρόνο, οι ακροάσεις έχουν ανέβει πάρα πολύ!

Tango With LionsΠιστεύεις ότι ένα συγκρότημα έχει την δυνατότητα να κάνει επιτυχία στο εξωτερικό παραμένοντας εντός ελληνικών συνόρων;
Εξαρτάται από το τι ακριβώς εννοείς επιτυχία. Για να γίνεις επιτυχημένος εμπορικά, πρέπει να είσαι παρών. Να βρίσκεσαι στον τόπο όπου θέλεις να κάνεις επιτυχία και να κυνηγάς ευκαιρίες που θα σε οδηγήσουν προς τα εκεί. Να δίνεις συναυλίες, να γνωρίζεις ανθρώπους. Από την άλλη, αν σε ενδιαφέρει περισσότερο να ακούγεται η μουσική σου εκτός συνόρων και να έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους που την εκτιμούν, αυτό γίνεται έτσι κι αλλιώς. Δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική, πόσο μάλλον στις μέρες μας που το internet είναι το κύριο μέσο αναζήτησης.

Καμία σκέψη να «ξενιτευτείτε» υπάρχει;
Προς το παρόν, όχι κάποια συγκεκριμένη σκέψη.

Σχέδια για περιοδεία υπάρχουν; Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ίσως;
Μετά την παρουσίαση του δίσκου στο Six Dogs την Πέμπτη που μας πέρασε (25/04), θα επισκεφθούμε την Πάτρα. Θα παίξουμε στο Θέατρο Λιθογραφείο την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής στα τέλη Μαΐου και στα τέλη Ιουλίου στο Up Festival στο Κουφονήσι. Όσο για τα σχέδια περί περιοδείας, έχουμε κάποια πράγματα στα σκαριά αλλά ακόμα είναι νωρίς για να μιλήσουμε με ακρίβεια. Σίγουρα πάντως από τον Σεπτέμβρη θα οργανώσουμε κάποια live εκτός Αθηνών, για αρχή.

Tango With Lions - A Long WalkΟ προηγούμενος δίσκος σας είχε ένα καταπληκτικό για τα ελληνικά (και όχι μόνο) δεδομένα packaging. Θα υπάρχει κάτι ανάλογο στο "A Long Walk"; Πόσο απαραίτητο ή όχι το θεωρείς για την εμπορική επιτυχία ενός δίσκου;
Ο κόσμος δεν αγοράζει δίσκους όπως παλιότερα, γι' αυτό και οι λίγοι που αγοράζουν CD ή βινύλια θέλουν να έχουν στα χέρια τους κάτι ξεχωριστό. Ένα όμορφο packaging που να ταιριάζει με το περιεχόμενο του δίσκου είναι πάντα σημαντικό, γιατί είναι αυτό που ντύνει και συμπληρώνει αισθητικά τη μουσική. Σ' αυτό είμαστε πολύ τυχεροί γιατί τα εξώφυλλα και των δύο άλμπουμ μας, που τα έχει σχεδιάσει ο Δημήτρης Μπόρσης, μας ταιριάζουν απόλυτα.

Από πού αντλείς έμπνευση για τους στίχους σου;
Από την παρατήρηση αυτών που συμβαίνουν γύρω μου και μέσα μου.

Κατερίνα Παπαχρήστου (Tango With Lions)Και οι επιρροές της μπάντας όσον αφορά στη μουσική;
Είναι τόσες πολλές που πάντα όλοι μας δυσκολευόμαστε να απαντήσουμε... Είμαστε όλοι διαφορετικοί μεταξύ μας, άλλοι πιο soul, άλλος πιο folk, άλλος πιο 70s. Και έχω την εντύπωση ότι η μουσική που παράγουμε είναι ένα κράμα όλων αυτών των διαφορετικών επιρροών.

Πώς βλέπεις τα πράγματα στην ελληνική σκηνή τελευταία; Κάτι που άκουσες και σου έκανε εντύπωση;
Συμβαίνουν πολλά στην ελληνική σκηνή και είναι κρίμα να μην τα παρακολουθούμε ή να εμμένουμε στην παλιότερη κατάσταση όπου η μουσική σκηνή μας περνούσε μια καμπή. Έχουν βγει πολλοί νέοι δίσκοι το τελευταίο διάστημα και πολύ ωραίοι. Ο τελευταίος δίσκος των Baby Guru είναι πάντα στο αμάξι μου, η νέα δουλειά των No Clear Mind είναι εκπληκτική και παρευρέθηκα στην παρουσίαση δίσκου του Lumiere Brother που πάντα με συγκινεί.

Πρόσθεσε ό,τι θέλεις εσύ για το κλείσιμο...
Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να συμπληρώσω.

Ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σου.
  • SHARE
  • TWEET