Συνέντευξη Massacre (Terry Butler)

«Η εποχή των Death, την περίοδο '87-'90 όταν ήμουν στην μπάντα, ήταν πολύ ιδιαίτερη και η καλύτερη για μένα μέχρι τώρα»

Από τον Αντώνη Κονδύλη, 14/03/2014 @ 11:59
Ακόμα και αν οι Massacre είναι ένα παλιό death metal συγκρότημα και έχουν κυκλοφορήσει πολύ λίγα άλμπουμ, αποφάσισαν να επιστρέψουν. Μετά από μερικές συναυλίες τα τελευταία δύο χρόνια, κυκλοφορούν έναν νέο δίσκο για να μας θυμίσουν για το τι είναι ικανή να κάνει μια παλιοσειρά του χώρου. Χάρη σε αυτή τη κυκλοφορία είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Terry Butler, μπασίστα των Massacre, καθώς και μερικών από τα θρυλικότερα συγκροτήματα του death metal. Ας δούμε τι προέκυψε από αυτή τη συζήτηση.

Κυκλοφορείτε ένα νέο άλμπουμ. Είσαι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα; Θα άλλαξες κάτι, ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο;
Απολύτως τίποτα. Μουσικά είναι παρόμοιο με το "From Beyond” και προφανώς ακολουθεί το ίδιο στυλ γραψίματος. Σχετικά με την παραγωγή, ο ήχος είναι πιο συμπαγής, πιο βαρύς και πιο ευθύς.

Πόσο καιρό έχετε δουλέψει σε αυτό το άλμπουμ;
Μας πήρε περίπου έξι εβδομάδες για να ολοκληρωθεί η ηχογράφηση. Θέλαμε να έχουμε τον χρόνο μας. Αυτό συμβαίνει επειδή το στούντιο που ηχογραφούμε είναι το ίδιο στούντιο που κάνουμε πρόβες. Το CGN studio στην Ατλάντα, της Φλόριντα. Ο ιδιοκτήτης είναι ένας καλός φίλος μας, έτσι είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε χρόνο και να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Το εξώφυλλο έγινε σε περίπου δύο εβδομάδες. Γράψαμε το δίσκο κατά τη διάρκεια περίπου 8 μηνών. Θέλαμε να γραφτεί κάθε τραγούδι ξεχωριστά και θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι μας αρέσει το κάθε τραγούδι.

Ποιές νομίζετε ότι είναι οι διαφορές μεταξύ αυτού του άλμπουμ και των προηγούμενων σας, πίσω στη δεκαετία του '90;
Το πρώτο είναι η παραγωγή. Η παραγωγή είναι πολύ καλύτερη, δυνατότερη και πιο σκληρή. Μουσικά δεν είναι ότι διαφέρει, είναι στο ίδιο στυλ. Ένα πράγμα που κάνει τη διαφορά είναι ο drummer, Mikey. Είναι ένας καταπληκτικός ντράμερ, έκανε πολύ καλή δουλειά. Εκτός αυτού, ο Edwin Webb είναι ένας καταπληκτικός τραγουδιστής. Αυτά τα δύο μας επιτρέπουν να κάνουμε ό, τι θέλουμε στη μπάντα.

Ο ήχος του νέου σας άλμπουμ είναι old school. Όταν αρχίσατε να κάνατε πρόβες και πάλι ως μπάντα είχατε στο μυαλό να σπρώξετε κάποια όρια ή να στηριχθείτε στο παλιό σας ύφος;
Όπως είπα, μουσικά εμείς δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον τρόπο που γράφουμε. Οι Massacre του 2014 δεν είναι προοδευτικοί μουσικοί ή τραγουδιστές. Οι Massacre είναι το παραδοσιακό old school death metal. Αυτός είναι ο τρόπος που γράφουμε. Θέλαμε να έχουμε τον παλιoμοδίτικο ήχο και νομίζω το πετύχαμε. Έχουμε συμπληρώσει 22 χρόνια στο ίδιο στυλ και δεν πρόκειται να το αλλάξουμε.

Ποιές είναι οι αντιδράσεις μέχρι τώρα;
Πολύ, πολύ θετικές. Κυκλοφορήσαμε το πρώτο μας τραγούδι "As We Wait To Die" πριν από περίπου τρεις εβδομάδες στο youtube. Όλα τα σχόλια είναι πολύ θετικά. Σε γενικές γραμμές ο κόσμος είναι πολύ θετικός για το δίσκο και είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για να κυκλοφορήσει στις 24 Μαρτίου, προκειμένου να ακούσουμε τις εντυπώσεις από τους οπαδούς.

Είχα την ευκαιρία να σας δω στο Wacken δύο χρόνια πριν και ήταν συναρπαστικό. Παίζετε live shows γενικά; Ποιές είναι οι αντιδράσεις των οπαδών σας;
Έχουμε περιόδευσε μια-δυο φορές από το Wacken. Παίξαμε μερικές συναυλίες στη Φλόριντα και κάποιες άλλες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουμε μια περιοδεία τον Μάιο ξεκινώντας από την Ευρώπη για μια-δυο εβδομάδες. Παίξαμε ζωντανά αρκετά.

Πώς πήρατε την απόφαση να επανενώσετε την μπάντα μετά από τόσα χρόνια;
Το 2011, μιλούσα με τον Rick (σ.σ.: Ross) και είπα «τι θα έλεγες να κάναμε συναυλίες για την εικοστή επέτειο του "From Beyond"». Είπε εντάξει, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τραγουδιστή και ντράμερ. Καλέσαμε τον Bill Andrews, αλλά αυτός δεν είχε παίξει τύμπανα για περίπου δέκα χρόνια και δεν ενδιαφέρεται για την σκληρή μουσική πλέον. Αλλά μας έδωσε την ευχή του για να συνεχίσουμε το συγκρότημα. Ο Rick έπαιζε με τον ντράμερ μας, τον Mike Mazzonetto, σε μια demo μπάντα. Έτσι είχαμε ντράμερ. Μετά από λίγο φέραμε τον Edwin Webb. Ήξερα ότι μπορούσα να το κάνει. Έτσι έπρεπε να το επιχειρήσουμε. Κάναμε κάποιες πρόβες με μερικά παλιά τραγούδια και ακουγόταν καταπληκτικά και πολύ δυνατά. Έτσι ξέραμε ότι είχαμε μια μπάντα και έπρεπε να κάνουμε κάποιες συναυλίες. Παίξαμε μερικές συναυλίες στη Φλόριντα, στο 70.000 Tones Of Metal, στο Wacken και ορισμένες ακόμα στη Νότια Αμερική. Δεδομένου ότι τώρα έχουμε ένα νέο άλμπουμ, θα προσπαθήσουμε να περιοδεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Προσπαθήσατε να βρεθείτε και πάλι μαζί με τον Kam Lee;
Όχι ποτέ δεν θεωρήθηκε να είναι μέλος αυτού του line up των Massacre. Κατέστρεψε κάθε ευκαιρία που είχε ποτέ να είναι και πάλι μαζί μου και με τον Rick όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια προβληματική προσωπικότητα. Έχει μιλήσει πολύ άσχημα για τους Massacre και για τον Rick, για μένα και για τον Bill Andrews. Ξέραμε ότι δεν θα μπορούσε να είναι μέλος της μπάντας. Κατέστρεψε τα πάντα, οπότε δεν σκεφτήκαμε ποτέ γι 'αυτόν.

Τι γίνεται με τον Bill Andrews;
Ζει στην Ιαπωνία. Είναι παντρεμένος και έχει μια πραγματικά καλή δουλειά. Μιλάω μαζί του όλη την ώρα, αλλά ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για να παίξει μουσική πια.

Έχεις διατελέσει μέλος διαφόρων συγκροτημάτων και έχεις συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους μουσικούς. Τι σου λείπει περισσότερο;
Πιθανώς, θα έλεγα ότι η εποχή στους Death ήταν ότι καλύτερο για μένα μέχρι τώρα. Υπάρχουν και άλλες μεγάλες μπάντες που έχω παίξει, αλλά προφανώς η εποχή με τους Death, την περίοδο 1987-1990 όταν ήμουν στην μπάντα, ήταν πολύ ιδιαίτερη για μένα. Ήταν ένα από τα πρώτα συγκροτήματα που περιόδευε και διαφώτιζε το death metal.  Ήταν κάτι το ιδιαίτερο, συναντούσα ενδιαφέροντες ανθρώπους, περιοδεύαμε πολύ, ανοίγοντας το δρόμο για πολλές άλλες μπάντες στο μέλλον. Τα να κάνεις κάτι καινούργιο ήταν πολύ ιδιαίτερο.

Το να είσαι μέλος μιας μπάντας που διαμόρφωνε την ακραία μουσική ήταν σίγουρα σπουδαίο και μοναδικό. Είσαι σχεδόν 30 χρόνια στην death metal σκηνή. Μπορείς να επιλέξεις το αγαπημένο σου άλμπουμ;
Συνολικά, αυτό είναι μάλλον το "Spiritual Healing". Ο Chuck, ο Bill, ο James και εγώ ήμασταν μαζί και γράψαμε αυτό το άλμπουμ. Ήταν μια μεγάλη στιγμή και έχω τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό το άλμπουμ.

Από ότι θυμάμαι, η ιστορία κατέληξε λίγο παράξενα. Ο Chuck δεν ακολούθησε την μπάντα στην ευρωπαϊκή περιοδεία μετά το άλμπουμ μαζί με τους Kreator.
Ήμασταν co-headliners με τους Kreator. Είχαμε μόλις τελειώσει το δεύτερο σκέλος της περιοδείας του "Spiritual Healing" με τους Pestilence και τους Carcass να ανοίγουν για εμάς. Είχαμε μία εβδομάδα κενό πριν την  περιοδεία στην Ευρώπη, μαζί με τους Kreator. Ο Chuck έλειπε, δεν ήταν σε θέση να έρθει, ήθελε να ακυρώσει την περιοδεία. Νομικά, συμβατικά είχαμε υπογράψει ένα μάτσο χαρτιά για να κάνουμε αυτήν την περιοδεία. Ο Bill και εγώ σκεφτήκαμε ότι θα ήταν προς το συμφέρον μας κείνη τη χρονική στιγμή για να γίνει η περιοδεία. Έτσι πήραμε τον drummer των Devastation (σ.σ.: Louie Carrisalez) που έκανε τα φωνητικά και ο Walter Trachsler των Devastation που ήταν ο δεύτερος κιθαρίστας για την περιοδεία. Ήμασταν τέσσερις χωρίς τον Chuck και σκεφτήκαμε ότι ήταν το καλύτερο συμφέρον για εμάς. Παρεμπιπτόντως η περιοδεία ήταν σπουδαία. Παίξαμε 9 εβδομάδες γεμάτες συναυλίες. Περάσαμε πολύ ωραία. Προφανώς σοκαρίστηκα από το ότι ο Chuck δεν ήταν εκεί. Αλλά επέλεξε να μην μας μιλάει, επέλεξε να κλειστεί στο σπίτι του και να μην μιλήσει σε κανέναν. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Τι νομίζεις για το death metal αυτή την εποχή; Παρακολουθείς τη σκηνή;
Όχι. Ακούω όλες τις μπάντες που άκουγα, μέσω των δικτυακών τόπων τους και μπορώ να ακούω τα τραγούδια τους. Δεν υπάρχει τίποτα πραγματικά νέο που να με αγγίζει. Αυτό δεν είναι έλλειψη σεβασμού προς αυτούς. Αλλά στην ηλικία μου έχω διαχωρίσει τις αγαπημένες μπάντες που ανέκαθεν μου άρεσαν. Σε καθημερινή βάση ακόμα ακούω Celtic Frost, Mercyful Fate, Motorhead, Venom, Slayer.

Ακούς τις αγαπημένες σου μπάντες από το παρελθόν;
Είναι δύσκολο για μένα να ακούσω νέα πράγματα. Δεν είναι ασέβεια σε αυτούς. Ένα από τα νεότερα συγκροτήματα ακούω είναι οι Necrophagist, οι οποίοι νομίζω ότι είναι πραγματικά καλοί.

Είναι αρκετά λογικό. Συνήθως, οι αγαπημένες μας μπάντες είναι εκείνες με τις οποίες έχουμε μεγαλώσει. Πώς σκοπεύετε να προωθήσει το νέο σας άλμπουμ; Μια περιοδεία ίσως;
Ναι. Έχουμε μια περιοδεία που ξεκινάει στις 2 Μαΐου στο Neurotic Deathfest. Θα πάμε στην Αγγλία για 2 συναυλίες και έχουμε ένα σχέδιο για το Βέλγιο. Αυτή είναι μια σύντομη περιοδεία, αλλά θέλουμε να επανέλθουμε αργότερα μέσα στο έτος για μια μεγαλύτερη περιοδεία.

Ένας death metal οπαδός, τι μπορεί να περιμένει από τους Massacre τώρα πια, δεδομένου ότι υπάρχουν τόσες πολλές μπάντες εκεί έξω;
Δεν έχουμε κανένα φανταχτερό live show. Εμείς απλά εμφανιζόμαστε στη σκηνή και παίζουμε straight death metal. Έχουμε έναν πολύ καλό frontman, είναι πολύ κινητικός στη σκηνή. Μπορείτε να ακούσετε τη μουσική, όπως είναι στον δίσκο. Εμείς δεν παίζουν τίποτα που δεν μπορούμε να παίξουμε live. Βασικά, πρόκειται να είναι ένα βαρύ, επιθετικό και βίαιο show.

Πριν τελειώσουμε, θα ήθελες να πεις κάτι στους τους Έλληνες metalheads;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες οπαδούς για την υποστήριξη. Ακούστε το νέο άλμπουμ μας. Ελπίζουμε να έρθουμε στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Αγαπάμε την Ελλάδα, είναι μια τρομερή και όμορφη χώρα και ελπίζουμε να σας δούμε σύντομα.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου και καλή τύχη για το νέο σας άλμπουμ.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.
  • SHARE
  • TWEET