Richard Christy: «Ο δεύτερος δίσκος των Control Denied είναι καταπληκτικός»

Μιλήσαμε με τον χαρισματικό ντράμερ για το προσωπικό του σχήμα και τη νέα τους δουλειά, τους Death, τους Iced Earth και φυσικά για τον αδικοχαμένο Chuck Schuldiner

Από τον Κώστα Πολύζο, 13/10/2016 @ 11:44

Οι Charred Walls Of The Damned μόλις κυκλοφόρησαν τη νέα τους δουλειά και εμείς επικοινωνήσαμε με τον βασικό συνθέτη και ντράμερ Richard Christy για να μάθουμε τις λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του "Creatures Watching Over The Dead". Παράλληλα δεν χάσαμε την ευκαιρία να σκαλίσουμε λίγο το παρελθόν του και να ρωτήσουμε κάποια πράγματα για τον Chuck Schuldiner, το "Sound Of Perseverance", τους Iced Earth, αλλά και το ακόμα ακυκλοφόρητο δεύτερο άλμπουμ των Control Denied. Διαβάστε παρακάτω όσα πολύ ενδιαφέροντα μας απάντησε.

Richard Christy

Καταρχάς συγχαρητήρια για την καινούργια σας δουλειά. Πιστεύω πως πρόκειται για έναν πολύ καλό δίσκο που συνδυάζει πολύ όμορφα στοιχεία από διάφορα είδη. Πώς αισθάνεσαι με την κυκλοφορία;

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Είμαι πολύ περήφανος για το αποτέλεσμα και θεωρώ πως είναι η καλύτερή μας δουλειά μέχρι σήμερα. Τα τραγούδια είναι πραγματικά πιασάρικα και μελωδικά, αλλά εξακολουθούν να είναι heavy, ενώ και η παραγωγή θεωρώ πως είναι πολύ καλή. Πραγματικά μου αρέσει να συνδυάζω στοιχεία από διάφορα είδη metal στη μουσική που γράφω, όπως death metal blast beats, power metal φωνητικά και thrash riff, θα τα βρεις όλα αυτά στον δίσκο.

Μιας και είσαι ο βασικός συνθέτης και ο ιθύνων νους πίσω από τους Charred Walls Of The Damned, δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες πίσω από τη δημιουργία του δίσκου.

Γράφω όλα τα τραγούδια και παίζω όλα τα όργανα στα αρχικά demo, ενώ τραγουδάω κιόλας τις φωνητικές ιδέες. Τα τραγούδια συνήθως ξεκινάνε με ένα riff ή μια ιδέα στα πλήκτρα ή κάποιο ρυθμό στα τύμπανα. Στον συγκεκριμένο δίσκο τα περισσότερα τραγούδια ξεκίνησαν από κάποια ιδέα ενός riff στην κιθάρα και στη συνέχεια το έχτιζα από εκεί. Το εναρκτήριο τραγούδι του δίσκου, το "My Eyes" ξεκίνησε από μια ιδέα στα πλήκτα, την οποία ακούς και στην εισαγωγή του.

Μιας και είναι η πρώτη φορά που μιλάμε μαζί, δώσε μας σε παρακαλώ μερικές πληροφορίες πίσω από τη δημιουργία της μπάντας. Πώς προέκυψε η σύνθεση της μπάντας; Ξέρω πως είχες συνεργαστεί με τον Tim και τον Steve στο παρελθόν, οπότε ήταν αυτοί οι τύποι η επιλογή σου από την αρχή;

Γράφω τραγούδια από τις αρχές των '90s, οπότε μέχρι τα τέλη των '00s είχα πάρα πολλά riff και αποφάσισα πως είχε έρθει η στιγμή να κάνω κάτι με όλες αυτές τις ιδέες για τραγούδια που είχα. Ξεκίνησα να συνθέτω τραγούδια γύρω στο 2007 και μετά από περίπου δύο χρόνια είχα αρκετά κομμάτια για έναν δίσκο και αποφάσισα να ζητήσω από τον Tim Owens με τον οποίο είχα δουλέψει στους Iced Earth, τον Steve DiGiorgio με τον οποίο είχα συνεργαστεί στους Death, Control Denied και Iced Earth καθώς και τον Jason Suecof, τον οποίο γνώριζα από το 1999 και που γράφαμε μαζί τραγούδια στο studio του (Audiohammer) στη Φλόριντα, να συμμετάσχουν στην μπάντα που έφτιαχνα και όλοι τους γουστάρανε την ιδέα. Σίγουρα, λοιπόν, είχα αυτούς τους τρεις στο μυαλό μου από την αρχή.

Και τι θεωρείς πως φέρνει το κάθε μέλος στο συγκρότημα;

Σε πρώτη φάση γράφω όλη τη μουσική, αλλά είπα και στους τρεις να συνδράμουν με τις δικές τους ιδέες και ήχους στα τραγούδια. Τους έδωσα απόλυτη ελευθερία να πάρουν τις ιδέες μου και να τις βελτιώσουν, γιατί είναι όλοι τους καταπληκτικοί μουσικοί. Παρέα με τον Tim και τον Jason δουλέψαμε πάνω στις φωνητικές μελωδίες. Ο Steve είναι ένας καταπληκτικός μπασίστας και απλά του είπα να κάνει ό,τι γουστάρει στο στούντιο!

Πώς κατέληξες συνθετικά στο ηχητικό αποτέλεσμα του "Creatures Watching Over The Dead"; Υπάρχει γενικότερα μια περιρρέουσα σκοτεινή ατμόσφαιρα στον δίσκο. Όταν γράφεις μουσική γίνεσαι υπεραναλυτικός ή οι ιδέες έρχονται υποσυνείδητα;

Κατά κύριο λόγο συμβαίνει ακούσια γιατί όταν γράφω μουσική και στίχους προσπαθώ να μην το παρασκέφτομαι αλλά να μου βγαίνουν οι ιδέες φυσικά. Γουστάρω πολύ τις ταινίες τρόμου, όμως, οπότε φαντάζομαι αυτό έχει την επιρροή του πάνω στη σκοτεινή ατμόσφαιρα που αποπνέει ο δίσκος. Ειδικά στο εξώφυλλο, το οποίο είναι ένα τρομακτικό, σκοτεινό εξώφυλλο και το οποίο ταιριάζει απόλυτα με τον τίτλο "Creatures Watching Over The Dead". Ένας καλλιτέχνης το όνομα του οποίου είναι Pumpkinrot έβγαλε τη φωτογραφία την οποία χρησιμοποιήσαμε για να το φτιάξουμε.

Creatures Watching Over The Dead

Για δώσε μας κάποιες λεπτομέρειες αναφορικά με τους στίχους του κάθε τραγουδιού για να καταλάβουμε σε τι αναφέρεσαι.

Το "My Eyes" μιλάει για όταν ονειρεύεσαι ανθρώπους που γνώριζες και οι οποίοι έχουν πεθάνει.
Το "The Soulless" αναφέρεται σε εκείνο το είδος ανθρώπων που κάθονται όλη μέρα και κοιτάνε τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων τους και που δεν ζούνε στον πραγματικό κόσμο.
Στο "Afterlife" μιλάω για όλους εκείνους που δημιουργούν πράγματα όπως η μουσική ή τα βιβλία και που συνεχίζουν να ζουν μετά τον θάνατό τους μέσω των έργων τους.
Το "As I Catch My Breath" μιλάει για ένα όνειρο που είχα κάποτε στο οποίο ένα πλάσμα μου έκλεψε την ανάσα και που βασικά ξύπνησα και δεν μπορούσα να ανασάνω για ένα λετπό. 
Το "Lies" έχει να κάνει με την αγάπη μου για το heavy metal και για το γεγονός πως κάποιοι φίλοι που δεν ακούνε πλέον αυτήν τη μουσική, αλλά εγώ δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσω.
Το "Reach Into The Light" είναι μια ιδέα που είχα ταξιδεύοντας με το μετρό στη Νέα Υόρκη. 
Στο "Tear Me Down" γράφω για ένα όνειρο που είχα σχετικά με βρικόλακες.
To "Living In The Shadow Of Yesterday" μιλάει για ένα πραγματικό περιστατικό, κατά τη διάρκεια του οποίου παραλίγο να πνιγώ όταν ήμουν νέος.
Τέλος στο "Time Has Passed" αναφέρομαι στην άποψη πως πρέπει να ζούμε τις ζωές μας στο τώρα χωρίς να ανησυχούμε για πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν.

Και πώς ένας ντράμερ γίνεται βασικός συνθέτης; Πότε συνειδητοποίησες πως θες να γράφεις τραγούδια;

Πάντα μου άρεσε να γράφω riff από το 1992 που ξεκίνησα να παίζω κιθάρα. Ξόδεψα πολύ περισσότερο χρόνο στο να εξασκούμαι στα ντραμς, βέβαια, οπότε και είμαι πολύ καλύτερος ντράμερ απ' ό,τι κιθαρίστας. Μπορώ, όμως, να παίζω αρκετά καλά κιθάρα, ώστε να είμαι σε θέση να γράφω riff και τραγούδια. Το «σημείο καμπής» που αποφάσισα να το κάνω πιο σοβαρά όλο αυτό ήταν γύρω στο 2007, όταν και είχα μαζέψει έναν σημαντικό αριθμό από τραγούδια για να ετοιμάσω έναν δίσκο και τότε ήταν που αποφάσισα να φτιάξω τους Charred Walls of the Damned.

Έχεις ένα μοναδικό στυλ θεωρώ στο παίξιμο στα τύμπανα. Πολύ δυνατά πόδια και εξαιρετικό feeling στα πιατίνια. Ποιοι ντράμερ επηρέασαν το παίξιμό σου;

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Η πρωταρχική μου επιρροή ήταν ο Peter Criss των KISS. Η θεία μού μου είχε αγοράσει το "Alive" και τον προσωπικό δίσκο του Criss όταν ήμουν τεσσάρων, οπότε έγινα μεγάλος του οπαδός. Στη συνέχεια το 1984 άκουσα το "Hot For Teacher" από τους Van Halen και ήταν αυτό που πραγματικά με έκανε να θέλω να παίξω ντραμς. Έτσι μπήκα στη σχολική μπάντα και έκτοτε δεν σταμάτησα να παίζω. Άλλες μου επιρροές είναι οι Frankie Banali, Shannon Larkin, Sean Reinert, Gene Hoglan, Alex Marquez, και Pete Sandoval.

Richard Christy

Ο Tim Owens είναι ένας καταπληκτικός τραγουδιστής, δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Από τη στιγμή που είχατε συνεργαστεί στους Iced Earth και πλέον και στους Charred Walls of the Damned τι έχεις να πεις γι' αυτόν;

Ο Tim είναι ένας απίστευτα ταλαντούχος και καταπληκτικός τραγουδιστής! Είμαι πολύ τυχερός που τον έχω στους Charred Walls of the Damned. Επίσης, είναι ένα πολύ καλό παιδί και έχει πλάκα να συνεργάζεσαι μαζί του. Ο Tim περιοδεύει με διάφορα σχήματα ανά την υφήλιο, οπότε θεωρώ πως έχει μια αρκετά πετυχημένη καριέρα. Είναι τιμή μου που είναι μέλος αυτής της μπάντας.

Όλοι αγαπάμε τον Chuck Schuldiner. Ήταν ένας καταπληκτικός και απίστευτα ταλαντούχος μουσικός. Τι θυμάσαι από τη συνεργασία σου μαζί του στους Death και Control Denied; Φαντάζομαι πως αντιλαμβάνεσαι πόσο αριστουργηματικός δίσκος είναι το "The Sound Of Perseverance", έτσι δεν είναι;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια γι' αυτόν τον δίσκο, είμαι πολύ περήφανος που παίζω σε αυτό το άλμπουμ. Δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά για να προετοιμαστούμε γι' αυτόν τον δίσκο. Νομίζω πως προβάραμε για περίπου έναν χρόνο πριν καν μπούμε στο στούντιο για τις ηχογραφήσεις και νομίζω πως εδώ περιέχεται το καλύτερο μου παίξιμο σε οτιδήποτε έχω συμμετάσχει. Είχα δουλέψει πραγματικά πολύ σκληρά για να μπορέσω να παίξω αυτά τα τραγούδια στον δίσκο. Ο Chuck ήταν μια ιδιοφυία, καταπληκτικός συνθέτης και μεγάλος οπαδός της metal μουσικής. Ήταν εκείνος που μου σύστησε τόσες πολλές σπουδαίες μπάντες τις οποίες έως τότε αγνοούσα, όπως οι Sortilege για παράδειγμα. Τον σκέφτομαι κάθε μέρα και μου λείπει απίστευτα. Ο Chuck θα μείνει για πάντα ζωντανός μέσω της μουσικής του. Είμαι τόσο περήφανος που ήμουν φίλος του και μέλος των Death και Control Denied.

Τι θα γίνει με τον δεύτερο δίσκο των Control Denied; Υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορήσει ή θα ήταν μάταιο χωρίς τον Chuck;

Τα μέρη μου στα τύμπανα είναι ηχογραφημένα από το 2000, όπως και τα κιθαριστικά μέρη του Chuck. Ελπίζω κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει, αν και δεν έχω ακούσει κάτι σχετικά. Σταυρώνω τα δάχτυλά μου και εύχομαι να κυκλοφορήσει, γιατί η μουσική είναι καταπληκτική και ξέρω πως ο Chuck θα ήθελε ο κόσμος να την ακούσει.

Κατά την άποψη μου το "The Glorious Burden" είναι ένα αρκετά υποτιμημένο άλμπουμ. Αν και έχει κάποια καταπληκτικά τραγούδια, οι οπαδοί δεν δείχνουν να το έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό;

Αλήθεια έτσι πιστεύεις; Βασικά εγώ με όσους έχω μιλήσει μου έχουν πει πως το λατρεύουν και πιστεύω πως άγγιξε αρκετό κόσμο αυτός ο δίσκος. Αγαπώ αυτό το άλμπουμ και ακόμα και σήμερα το ακούω πολύ συχνά. Ήταν πολύ καλή φάση που συμμετείχα σε αυτόν τον δίσκο και το ότι παίξαμε ζωντανά ολόκληρη την επική τριλογία του Gettysburg ήταν φανταστικό. Γουστάρω πολύ το παίξιμό μου σε αυτόν τον δίσκο και πέρασα πολύ όμορφα παίζοντας με τους Iced Earth και έμαθα πολλά από τον Jon Schaffer σχετικά με το songwriting. Είναι φοβερός συνθέτης.

Charred Walls Of The Damned

Φαντάζομαι θα είσαι αρκετά απασχολημένος με το "The Howard Stern Show", οπότε θα βρείτε πιστεύεις χρόνο για να περιοδεύσετε ή να δώσετε τουλάχιστον κάποια show με τους Charred Walls Of The Damned;

Ναι, πραγματικά ελπίζουμε να μπορέσουμε να περιοδεύσουμε για το "Creatures Watching Over The Dead". Είχαμε κάνει μια περιοδεία σε Η.Π.Α και Καναδά για τον πρώτο μας δίσκο και είχαμε δώσει μερικά show για τον δεύτερο, οπότε ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε και τώρα κάτι αντίστοιχο. Οι εμφανίσεις σε φεστιβάλ μάλλον θα δουλέψουν καλύτερα για εμάς λόγω και των πολλών υποχρεώσεών μας. Ελπίζω, λοιπόν, να πάρουμε μέρος σε κάποια, γιατί το όνειρό μου είναι να φέρω τους Charred Walls of the Damned και στην Ευρώπη.

Richard, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σου. Σου εύχομαι τα καλύτερα!

Εγώ σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη! Ελπίζω να τα πούμε σύντομα στην περιοδεία! Cheers!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Creatures Watching Over The Dead" από τον Κώστα Πολύζο.

  • SHARE
  • TWEET