Jinjer:«Γεννηθήκαμε ελεύθεροι, χωρίς «βασιλιάδες» να μας σκλαβώνουν»

O Eugene και η Tatiana, μπασίστας της ανερχόμενης ακραίας ουκρανικής metal μπάντας και η εντυπωσιακή frontwoman τους, αφιέρωσαν λίγο χρόνο για να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας

Από τον Άλκη Κοροβέση, 02/09/2016 @ 12:18

Η Ουκρανία σπανίως μας απασχολεί για μουσικούς λόγους. Αντιθέτως τώρα τελευταία έχει γίνει επίκεντρο για τραγικά συμβάντα, όπως ένας εμφύλιος ή μια αεροπορική τραγωδία. Ωστόσο, υπάρχει μουσική - και καλή μάλιστα. Ένα αντάξιος εκπρόσωπος της ακραίας σκηνής της χώρας είναι και οι Jinjer, που πρόσφατα κυκλοφόρησαν το "King Of Everything".

JInjer

Καλησπέρα, είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Πώς τα πάς; Τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στους Jinjer;

Γειά σου Άλκη. Είμαι μια χαρά, ευχαριστώ. Προς το παρόν ξεκουραζόμαστε από τα διάφορα φεστιβάλ. Μόλις γυρίσαμε από το το Q-Stock της Φινλανδίας και την επόμενη εβδομάδα πάμε στο Metal on the Hill στην Αυστρία και το Frierock της Γερμανίας.

Δώσε μου ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας.

Βασικά η μπάντα δημιουργήθηκε το 2009, εγώ ήρθα το 2010. Αν δεν κάνω λάθος, κανείς μας δεν ήταν στην μπάντα όταν δημιουργήθηκε. Το 2013 οι Jinjer βγήκαν καλύτερη ουκρανική metal μπάντα σε έναν διαγωνισμό. Έχουμε κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, ο τελευταίος μας "King Of Everything" βγήκε πρόσφατα από την Napalm Records. Έχουμε παίξει πάνω από 300 show, μάλιστα το 2015 ήρθαμε στη Θεσσαλονίκη.

Πώς προέκυψε το όνομά σας;

Από όσο ξέρω δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο νόημα πίσω από το όνομα. Πώς οι γονείς ονομάζουν ένα παιδί John; Η κίνησή αυτή δεν εμπεριέχει κάτι περισσότερο από ένα ωραίο όνομα. Αν και αργότερα οι οπαδοί μας βρήκαν ένα συσχετισμό με τον παραμορφωμένο ήχο της κιθάρας που έκανε "jin-jer-jin-jer".

Οπότε προφέρεται όπως το ginger; Είναι το ίδιο υγιεινό;

Χαχαχα. Δεν έχει καμία σχέση με την υγεία. Αλλά προφέρεται το ίδιο, λίγο πιο βαρύ.

Ποιές είναι οι επιρροές σας; Παρατηρώ μια ομοιότητα της Tatiana με την Dominique των Stolen Babies όσον αφορά τη θεατρικότητα.

Θεατρικότητα; Ίσως, αν κρίνεις από το βίντεο του "I Speak Astronomy". Από επιρροές υπάρχουν αρκετές, όπως οι Guano Apes, Slayer, Pantera, Otep, Cynic τα πρώτα χρόνια μέχρι και πιο μοντέρνα συγκροτήματα όπως οι Opeth, Gojira, Lamb Of God, Textures, Meshuggah, Karnivool, Faceless, Periphery κ.ά. Επιπλέον έχουμε αρκετά ακούσματα εκτός metal. Η Tati λατρεύει την Ella Fitzgeralnd, την Amy Winehouse. Μας αρέσει να ακούμε Cypress Hill και House Of Pain στο βανάκι όταν είμαστε στο δρόμο. Οπότε στις επιρροές δεν υπάρχουν καθόλου οι Stolen Babies.

To "King Of Everything" είναι ο τρίτος δίσκος σας και ίσως η πρώτη σας απόπειρα να αποκτήσετε παγκόσμια φήμη;

Χαχαχα, δεν είναι προσπάθεια να αποκτήσουμε καμία φήμη. Το "King Of Everything" είναι ένα έργο τέχνης και εμείς είμαστε καλλιτέχνες. Εκφράζουμε τους εαυτούς μας μέσα από τη μουσική και τον δίσκο. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας.

Jinjer

Πώς επιλέξατε αυτόν τον τίτλο; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από τα κομμάτια;

Υπάρχει μια σύλληψη κατα τη διάρκεια όλου του δίσκου. Εν συντομία πάει κάπως έτσι. Εμείς ως ανθρώπινα όντα γεννηθήκαμε ελεύθεροι και χαρούμενοι. Χωρίς προσκολλήσεις σε θρησκείες, κράτη, κοινωνίες... Είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε τον δρόμο που θα εκφραστούμε, ελέυθεροι να δράσουμε όπως θέλουμε (εκτός αν βλάπτουμε την ύπαρξη κάποιου άλλου). Αλλά μιας και ξεγελαστούμε από κάποιον «βασιλιά», ξεγελιόμαστε και γινόμαστε σκλάβοι αυτού. Σύμφωνα με το "King Of Everything" υπάρχουν αρκετοί τέτοιοι. Ο καθένας διαλέγει τον δικό του:
- χρόνος ("Captain Clock")
- πρόσωπα από το παρελθόν και άτομα που αφήσαμε πίσω ("Just Another")
- λογοκρισία ("Words Of Wisdom")
- ιδεολογία ("Sit, Stay, Roll Over" & "Under Τhe Dom")
- χρήμα και εξουσία ("Dip A Sail")
- η ίδια η προσωπικότητα ("Pisces")

Το "I Speak Astronomy" γράφτηκε σε πλήρη αντίθεση με αυτούς τους «βασιλιάδες». Διέπεται από τους νόμους της φύσης.

Τι διαφορετικό έχει το "King Of Everything" από τους προηγούμενους δίσκους; Πέρα από την αποχωρισμό από τα dreadlocks και τη μετατροπή της Tatiana σε emo - όπως η ίδια δήλωσε.

Μιας που το 'φερε η κουβέντα, τα dreadlocks επέστρεψαν! Συγκρίνοντας τον νέο δίσκο με τους προηγούμενους, θέλαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και νομίζω το πετύχαμε να πάμε προς μια νέα κατεύθυνση. Ο νέος δίσκος είναι σίγουρα ένα βήμα προς τα μπροστά για μας ως μουσικούς, όχι μόνο τεχνικά, αλλά επίσης μουσικά. Καταφέραμε να γράψουμε αρκετά progressive κομμάτια. Η διαδικασία σύνθεσης ήταν επίσης εντελώς διαφορετική. Αρχικά είμαστε πλέον τέσσερεις αφού έφυγε ο δεύτερος κιθαρίστας μας το περασμένο καλοκαίρι. Λιγότεροι άνθρωποι μπλέχτηκαν με τη σύνθεση. Επίσης, επειδή είμαστε περιορισμένοι στον χρόνο, είχαμε μόνο τέσσερεις-πέντε μήνες για να συνθέσουμε τον δίσκο. Και αφοσιωθήκαμε 100% σε αυτό. Δεν κάναμε show. Δεν κάναμε τίποτα άλλο, απλά δουλεύαμε για το άλμπουμ. Ποτέ πριν δεν είχαμε δουλέψει έτσι.

Σχεδιάζετε κάποια ευρωπαϊκή περιοδεία; Είναι η Ελλάδα μέσα σε αυτή;

Κάναμε μια τεράστια ευρωπαϊκή περιοδεία την άνοιξη πριν την κυκλοφορία του δίσκου και θα κάνουμε άλλη μια το φθινόπωρο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν ελληνικές συναυλίες, αλλά πολύ πιθανόν θα κάνουμε κάποιες, τουλάχιστον θα θέλαμε να έρθουμε στην Ελλάδα ξανά - έχετε μια υπέροχη χώρα.

Μου αρέσουν όλα τα εκτός metal στοιχεία του "King Of Everything". Αν και στην αρχή δηλώνατε ότι θα παίζετε μόνο καθαρό metal, φαίνεται ότι αλλάξατε αυτήν την άποψη με τα χρόνια. Ευτυχώς για μας, προέκυψαν κομμάτια τώρα όπως το "Beggars’ Dance". Είστε τόσο καλοί σε αυτό, έχετε σκεφτεί ποτέ τη δημιουργία ενός project που δεν θα ήταν metal;

Ποτέ δεν ήμασταν μόνο metal. Αν ακούσεις τους προηγούμενους δίσκους θα παρατηρήσεις ότι πάντα ενσωματώνουμε στοιχεία όπως jazz, funk ή reggae. Αυτό που κάναμε στο "King Of Everything" είναι μια εξέλιξη του εαυτού μας, του μοναδικού στυλ μας. Σχετικά με κάποιο project, το μέλλον θα δείξει, προς το παρόν δεν έχω χρόνο για κάτι τέτοιο, αλλά μάλλον οι Jinjer θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και εγώ θα μπορώ να φέρω ακόμα περισσότερες μη metal ιδέες στα παιδιά, φυσικά παραμένοντας metal στη βάση μας.

Θα ήθελα να ακούσω περισσότερα τέτοια στοιχεία στον νέο σας δίσκο. Είναι ακόμα νωρίς βέβαια, αλλά το έχετε σκεφτεί;

Δεν ξέρω κάτι προς το παρόν. Από όταν μπήκαμε στο στούντιο για την ηχογράφηση, o Eugene δεν έχει γράψει κάτι καινούργιο. Δεν είχε τον χρόνο ή την έμπνευση, είχε αφοσιωθεί στην προώθηση και στην περιοδεία. Πρέπει να δω τι έχει γράψει ο Roman από τότε. Όπως και να 'χει δεν θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε σοβαρά στον επόμενο δίσκο μέχρι τα τέλη του 2017. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να προβλέψω... αλλά έχω μερικές τέτοιες ιδέες, όπως είπα και πριν. Θα δούμε.

Jinjer

Ήσασταν η καλύτερη metal μπάντα της Ουκρανίας για το 2013 αν δεν κάνω λάθος. Συγχαρητήρια γι' αυτό. Ποιες είναι μερικές από τις καλύτερες ουκρανικές μπάντες σύμφωνα με σας; Υπάρχει underground σκηνή εκεί;

Υπάρχουν αρκετές σπουδαίες μπάντες εδώ. Είναι πέντε που πάντα προτείνω - οι Megamass, oι Zlam, οι Space Of Variations, οι Joncofy και οι Latur.

Έχετε οικογένειες; Πώς τα καταφέρνετε να είστε στην μπάντα και να έχετε οικογένεια;

Ο Eugene είναι παντρεμένος και έχει έναν γιο. Είναι σπουδαίος πατέρας και τα καταφέρνω μια χαρά και με την μπάντα. Οι άλλοι είμαστε single.

Βλέπεις τους Jinjer σαν μια οικογένεια; Πώς τα πάτε μεταξύ σας; Νομίζω διάβασα ότι είστε φίλοι από το σχολείο;

Είμαστε μια οικογένεια, και όπως σε όλες τις οικογένειες κάποιες φορές είναι δύσκολο να τα πας καλά, περνάμε τόσο χρόνο μαζί. Έχουμε διαφορετικές απόψεις, θέσεις, και πρέπει να κάνουμε συμβιβασμούς. Και ορισμένες φορές είναι δύσκολο. Ξέρω το Roman από το σχολείο, ο Eugene ήρθε το 2011 σε μας, αλλά πριν έρθει ήμασταν σε σχέση, χωρίσαμε πολύ καιρό πριν, αλλά παραμένουμε φίλοι.

Πώς είναι τα πράγματα τώρα στην Ουκρανία; Μια κρίση τρομοκρατίας πλήττει την Ευρώπη τελευταία και ο κόσμος ξεχνάει ότι υπάρχει ένας πόλεμος ακόμα στην ανατολική Ουκρανία.

Έχεις δίκιο, όλοι έχουν ξεχάσει τον εμφύλιο στην περιοχή μας... αλλά κόσμος πεθαίνει κάθε μέρα, στρατιωτικοί και από τις δυο πλευρές και πολίτες... είναι μια πραγματική τραγωδία. Η κατάσταση πάει διαρκώς προς το χειρότερο, αλλά ελπίζουμε πάντα για το καλύτερο.

Σ' ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, ελπίζω κάποια στιγμή να έρθετε Ελλάδα. Για να κλείσουμε τη συνέντευξη, στείλε ένα μήνυμα στους αναγνώστες μας.

Συνεχίστε να υποστηρίζετε την αληθινή μουσική, ελάτε στα show μας στην Ελλάδα, ακούστε τον νέο δίσκο.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "King Of Everything" από τον Άλκη Κοροβέση.

  • SHARE
  • TWEET