«A Buyer's Guide»: This Will Destroy You

Οδηγός δισκογραφίας για το σχήμα που κατέστρεψε τα στεγανά του post rock χαράζοντας τη δική του πορεία

Από την Ειρήνη Τάτση, 11/10/2023 @ 14:40

Οι This Will Destroy You είναι από αυτά τα σχήματα που ξεκίνησαν με δάφνες στα πόδια τους και δύο δίσκους που θεωρήθηκαν άμεσα κλασσικοί σε ένα ιδίωμα. Το πρόβλημα όμως γρήγορα αποδείχτηκε να είναι το ίδιο το post rock, ένα ιδίωμα που φούσκωσε γρήγορα και ξεφούσκωσε λόγω κορεσμού με την ίδια ταχύτητα. Οι Jeremy Galindo και Christopher Royal King, βασικά και σταθερά μέλη των This Will Destroy You, σύντομα ένιωσαν δυσφορία με την καλλιτεχνική τους φύση με την περιχαράκωση σε ένα αποκλειστικά ιδίωμα και πάσχισαν πολύ να το αποτινάξουν, υιοθετώντας στην πορεία πάρα πολλά μουσικά ιδιώματα, από doomgaze και wall of noise μέχρι minimal και avante rock στοιχεία, όλα στο βωμό του να μην γίνουν one trick pony. Οι πειραματισμοί τους άλλοτε πέτυχαν και άλλοτε άφησαν ερωτηματικά, σίγουρα όμως ακόμη και στο παρόν δεν έχουν σταματήσει. Δείχνουν να γνωρίζουν καλά πως να μας αφήσουν να αναρωτιόμαστε για την επόμενή τους κίνηση. Πριν τους συναντήσουμε ξανά έπειτα από περισσότερα από δέκα ολόκληρα χρόνια στη χώρα μας στα πλαίσια της περιοδείας τους με τους αγαπημένους The Ocean, ας κάνουμε ένα ταξίδι στη μέχρι τώρα, ιδιαίτερα πολύχρωμη δουλειά τους.

 
This Will Destroy You - Young Mountain

Young Mountain
(Magic Bullet, 2006)

Δίσκος σημείο αναφοράς ενός ολόκληρου ιδιώματος. Η φιλική αρκούδα του Young Mountain, άμεσα αναγνωρίσιμη από τα άτομα που ανά τα χρόνια παθιάστηκαν με το post rock και το ακολούθησαν, είναι άμεσα συνυφασμένη με τα έξι πανέμορφα κομμάτια στο εσωτερικό του δίσκου που κοσμεί. Το "Quiet", είναι από αυτά τα τραγούδια, το πρώτο στον πρώτο δίσκο ενός καλλιτέχνη, που τελούν συμβολικά. Η μελωδία του κολλάει. Το "Young Mountain" είναι μια βόλτα με αυτοκίνητο ένα βροχερό απόγευμα, μια γλυκόπικρη συνειδητοποίηση που οδηγεί σε συναισθηματική αναλγησία, φάρμακο απαραίτητο όταν αναζητάς στη μουσική την παρηγοριά σου. Με κάθε μουσικό βήμα, οι This Will Destroy You ανεβαίνουν ένα βουνό, οριακά σε πλήρη άγνοια για το τι καταφέρνουν με τις πρώτες τους μουσικές. Η σκάλα αυτή οδηγεί στο κομμάτι με τον χαρακτηριστικό για το ιδίωμα, μακρόσυρτο τίτλο, "There Are Some Remedies Worse Than The Disease" - κομμάτι που καθιέρωσε σε πολλά σημεία τις μελωδικές γραμμές για την πιο «επιθετική» έκφανση του post rock που συναντάμε μετέπειτα σε συγκροτήματα όπως οι Caspian αλλά και Maybeshewill. Μνημείο.

This Will Destroy You - Tunnel Blanket

Tunnel Blanket
(Monotreme, Suicide Squeeze, Hobbledehoy Record Co., 2011)

To "Tunnel Blanket" έρχεται ως μια τεράστια ρωγμή στη δισκογραφική πορεία των This Will Destroy You. Είναι η στιγμή που το συγκρότημα αποφασίζει, παρά το γεγονός ότι έως τώρα έχει γίνει ταχύτατα διάσημο στις τάξεις του μουσικού ιδιώματος που έως τώρα πιστά υπηρετούσε, να ανοίξει τα φτερά του σε κάτι καινούριο. Με τα ονειρικά και ελπιδοφόρα, παρότι μελαγχολικά ηχοτοπία να ανήκουν πλέον στο παρελθόν, το Tunnel Blanket παρουσιάζεται ζοφερό, άχρωμο, ψυχοπλακωτικό. Υιοθετεί noise και drone στοιχεία ενώ ακολουθεί πλέον επίσημα, doomgaze λογικές - ιδίωμα με το οποίο άρχισαν οι This Will Destroy You να πειραματίζονται άμεσα μετά την πρώτη τους επιτυχία. Ένας δίσκος τρομακτικά βαρύς και περίπλοκος, παράλληλα και ο μεγαλύτερος σε διάρκεια του συγκροτήματος έως τώρα. Ταυτόχρονα, δακρύβρεχτο διαμάντι που με πολλές ακροάσεις, το σκοτάδι του σε κερδίζει και ανεβαίνει στις προτιμήσεις σου ακόμη και αν εδώ οριακά μιλάμε για άλλη μπάντα. Το "Communal Blood" στέκεται σαν φάντασμα ξεχασμένο από άλλους καιρούς, επιβλητικό, αέναο.

 
This Will Destroy You - This Will Destroy You

This Will Destroy You
(Magic Bullet, 2007)

Ο δεύτερος δίσκος των This Will Destroy You είναι αυτή η παράξενη οικειότητα για ένα παιδί που έχει μεγαλώσει έστω για ένα τμήμα της ζωής του στην ελληνική επαρχία, όταν συναντάς ένα δίσκο με εξώφυλλο ένα σεμεδάκι. Παρά την παραδοσιακή αμφίεση, ο ομώνυμος, δεύτερος δίσκος των This Will Destroy You δεν βάζει την παράδοση ως πρόταγμα, μα προσπαθεί να αναπτύξει τις πεπατημένες του post rock ιδιώματος σε μια εποχή που ανθίζει, προς minimal, πειραματικά μονοπάτια. Πείραμα που πετυχαίνει απόλυτα και το "This Will Destroy You" γίνεται ηχηρή κραυγή και τοποθετεί το συγκρότημα ως μεγάλο σημείο στο χάρτη. Ένας δίσκος με μαγική ροή και εξέλιξη που ίσως οι Godspeed You Black Emperor να ζηλεύουν λίγο. Έχει δανείσει τον ήχο του σε πολυάριθμες ταινίες έκτοτε επίσης. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις συνθέσεις "A Three-Legged Workhorse", "The Mighty Rio Grande" και "Burial on the Presidio Banks" ως κομμάτια που θεωρούνται ιστορικής αξίας και άξια αναφοράς. Η αρχή των This Will Destroy You υπήρξε μουσική κατεδάφιση.

This Will Destroy You - Another Language

Another Language
(Suicide Squeeze, Hobbledehoy, 2014)

Το "Another Language" σαν κάποια αλληγορία με την παραβολή του Πύργου της Βαβέλ, βρίσκει τους This Will Destroy You σε μία κατάσταση διπολική. Από τη μία το κατά κανόνα post rock παρελθόν τους για δύο δίσκους μεγαθήρια, από την άλλη μια σκληρή και αρκετά σοβαρή προσπάθεια μετέπειτα να αποστασιοποιηθούν από αυτό το είδος ταξιδεύοντας σε πυκνά σκοτάδια, τους φέρνει, μετά και από έναν συγκλονιστικό live δίσκο στο σημείο που επανεξετάζουν την καριέρα τους. Στο αρκετά πιο minimal "Another Language", οι This Will Destroy You χτίζουν μια πολύ ώριμη ισορροπία. Οι αφαιρετικές δομές σαν το "Dustism", οι avante garde πειραματισμοί, τα έντονα, τόσο όσο σημεία όπως στο υπέροχο "Invitation" (τα κρουστά του, από το drumming μέχρι απλά κουδουνάκια, καθηλώνουν), κάθε στοιχείο εντός του "Another Language" ενσωματώνει όλες τις μέχρι τώρα προεκτάσεις του ήχου τους χωρίς να προσπαθούν μανιωδώς να ξεφύγουν από την αυτοεκπληρούμενη κατάρα του κακού δαίμονα που για τους This Will Destroy You ακούει στο όνομα post rock. Απόλυτη ισορροπία.

 
This Will Destroy You - New Others Part One

New Others Part One
(Dark Operative, 2018)

Μετά από μια γενική ανασυγκρότηση και την αποχώρηση των Jones και Bhore, το βασικό ντουέτο των This Will Destroy You βρίσκει νέους συνεργάτες στα πρόσωπα των Jesse Kees και Robi Gonzalez. Με νέου συνοδοιπόρους, μια μεγάλη περιοδεία μαζί με τους Deafheaven και την Emma Ruth Rundle τους βοηθά να κάνουν μια επανεκκίνηση με βασικό σκοπό - να μην δαιμονοποιούν το παρελθόν τους και να μην φοβούνται να το ξαναχρησιμοποιήσουν καθώς αυτό δεν τους ορίζει. Χαρακτηριστική λοιπόν η μεταστροφή και η επανασύνδεση με τις post rock μελωδικές γραμμές που είναι θετικά αναίσχυντη εντός του "New Others Part One", κυκλοφορία που σηματοδοτεί μία αναγέννηση και σύνθεση, αφού πέρα από τις ρίζες, εκμεταλλέυεται και τα noise/ shoegaze στοιχεία του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και ενίοτε, prog χαρακτηριστικά.

This Will Destroy You - New Others Part Two

New Others Part Two
(Dark Operative, 2018)

Η όποια προσπάθεια έκαναν στο πρώτο μέρος, για να χαράξουν μια νέα εποχή, γιγαντώνεται στο "New Others Part Two" πολύ πιο επιθετικό και πολύπλοκο. Ήδη η εκκίνηση με το "Sound Of Your Death" παρουσιάζει πολλαπλά μουσικά επίπεδα και φίλτρα, ο συνήθης μινιμαλισμός έχει πάει περίπατο και όλα θυμίζουν ένα ποτ πουρί από τα πρότερα επιθετικά τους σημεία, ειδικά την περίοδο 2007-2011. Τα "Clubs" και "Cascade" επισφραγίζουν αυτή την παρατήρηση. Ενδιαφέρον προκαλεί ότι το "New Others Part Two" έρχεται ξαφνικά και σχεδόν χωρίς προειδοποίηση, ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά το πρώτο μέρος και ώρες αφότου αφήνουν οι This Will Destroy You κάποια υπόνοια ότι θα κυκλοφορήσει νέα μουσική. Μάλλον, φύλασσαν τα καλύτερα για το τέλος, αφού το δεύτερο μέρος του "New Others" είναι εμφανώς πιο συγκροτημένο.

This Will Destroy You - Moving On The Edges Of Things EP

Moving On The Edges Of Things EP
(Magic Bullet, 2010)

Αν και η πρώτη ρήξη έγινε όπως θα δούμε παρακάτω, λίγο νωρίτερα, τελειωτική ήταν αυτή που συμβαίνει σε αυτό το δεύτερο EP των This Will Destroy You. Το συγκρότημα, σε φανερό μουσικό αδιέξοδο αφού δείχνει πλέον πως το ιδίωμα και η ταμπέλα του post rock έχει αρχίσει να το πνίγει, ορθώς πειραματίζεται με διάφορους συγγενικούς ή και μη ήχους μέχρι να βρει τον εαυτό του. Εντός του "Moving On The Edges Of Things", παρατηρείται μία αισθητή μετατόπιση του συγκροτήματος προς άλλους ήχους. Πιο πειραματικούς, πιο σκοτεινούς, πιο "βρώμικους", ενώ χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τον εαυτό τους πλέον και με τον όρο "doomjazz". Το πείραμα του EP μοιάζει να πετυχαίνει, αφού οι μετέπειτα κυκλοφορίες των This Will Destroy You μοιάζουν να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή και να ακολουθούν με πίστη αυτό το μονοπάτι που εδώ δειλά χαράσσεται μέσα σε μια αχανή μουσική ζούγκλα.

 
This Will Destroy You - Field Studies EP (with Lymbyc Systym)

Field Studies EP (with Lymbyc Systym)
(Magic Bullet, 2009)

Κάτι μοιάζει να είναι διαφορετικό για τους This Will Destroy You. Οι αλλαγές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τη σύνθεση του συγκροτήματος και αυτό μεταφράζεται σε μερικές συνθέσεις που δεν είναι τόσο δυνατές όσο μας έχουν συνηθίσει. Χαρακτηριστικό αρκετά αυτής της δυσκολίας, το split EP Field Studies όπου ναι μεν το συμπληρώνουν με δύο δικά τους, νέα κομμάτια στο ίδιο μοτίβο με τη μέχρι τώρα μουσική τους παραγωγή, επισκιάζονται πλήρως δε με την προσέγγιση των Lymbyc Systym, συγκρότημα το οποίο έδειχνε να είναι πολύ πιο μπροστά από την εποχή του, συνδυάζοντας στο δικό του ost ήχο post punk στοιχεία και πολλά πνευστά όργανα που έδιναν στα κομμάτια τους της στόφα του διαφορετικού. Η αρχή της αλλαγής για όλα στις τάξεις των This Will Destroy You γίνεται αυτήν ακριβώς τη στιγμή.

 
This Will Destroy You - Vespertine

Vespertine
(Dark Operative, 2020)

Σκέψου τον μαγαζάτορα του μισελενάτου εστιατορίου "Vespertine" να ψάχνει να βρει καλλιτέχνη να του ηχογραφήσει ένα δίσκο να παίζει μόνιμα στα ηχεία της μαγαζάρας του, για να τρώει ο κόσμος τις πανάκριβες μερίδες του υπό τους ήχους πειραματικής ιντελεξουέλ μουσικής. Οι This Will Destroy You έκαναν αυτήν ακριβώς τη δουλειά, συντάσσοντας έναν dreamy – post – πειραματικό – drone δίσκο, ο οποίος ακουγόταν αποκλειστικά κεκλεισμένων των θυρών του "Vespertine", όσο κουστουμάτοι έτρωγαν σολομούς για δύο ολόκληρα χρόνια. Τώρα που απέκτησε και το συγκρότημα δικαιώματα στη μουσική, αποκτήσαμε κι εμείς οι πληβείοι τη δυνατότητα να ακούσουμε αυτό το "εγχείρημα". Τα κομμάτια του "Vespertine" είναι όλα γραμμένα σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του κτιρίου, όπου το κάθε κομμάτι έχει ως όνομα ένα από τα δωμάτια του εστιατορίου, και ακολουθούν σχετικά με τη δομή τους την αίσθηση κάθε χώρου. Το πρόβλημα είναι, ότι όλος ο δίσκος θα έπρεπε να είναι ένα κομμάτι και να ονομάζεται "elevator". Μία -υπερβολικά καλαίσθητη- συλλογή elevator music, για ένα ακριβό μέρος. Από την άλλη, στο πλαίσιο της ιστορίας αυτού του project, η στρατευμένη τέχνη λαμβάνει τρομακτική διάσταση κι εγείρει ερωτηματικά. Είναι μία δουλειά σχεδόν χωρίς ψυχή, γραμμένη για κάποιον άλλον, κι όχι από και για τους ίδιους. Υπάρχει ένα καλό "Vespertine" εκεί έξω, κι αυτό είναι της Bjork. Οι This Will Destroy You πάλι το πέταξαν στον ωκεανό (ή μέσα σε μία ακριβή σούπα). Μόνο για συλλέκτες.

 
This Will Destroy You - Live In Reykjavik, Iceland

Live In Reykjavik, Iceland
(Magic Bullet, 2013)

Μιας που αναφέραμε αυτό το μαγικό πλάσμα από την Ισλανδία, ταξιδεύουμε εκεί αλλά και πίσω στο χρόνο αφού οι This Will Destroy You επιλέγουν ένα από τα πιο φαντασμαγορικά τοπία στον πλανήτη για την ζωντανή ηχογράφηση μιας συναυλίας τους. Δεν είναι κρυός άλλωστε ούτε στα λόγια τους ούτε μουσικά ο θαυμασμός τους για τους Ισλανδούς ήρωες Sigur Ros, μιας που έχουν την πορεία που διεκδικούν και οι ίδιοι χρόνια - ξεκίνησαν με βάση το post rock σαν ιδέα αλλά το μετέτρεψαν σε κάτι καλλιτεχνικά, μοναδικό.  Το "Live In Reykjavik, Iceland" είναι από αυτές τις ζωντανές ηχογραφήσεις που, δέκα χρόνια αργότερα, δεν έχεις τολμήσει να δημιουργήσεις άλλη καθώς φοβασαι τον ανταγωνισμό. Ένας δίσκος αψεγάδιαστης παραγωγής γεμάτος με τις καλύτερες επιλογές τραγουδιών από τις τρεις πρώτες κυκλοφορίες των This Will Destroy You. Οι εκτελέσεις των κομματιών καταφέρνουν να επισκιάσουν τις αρχικές συνθέσεις, πράγμα δύσκολο δεδομένης της αποδοχής τους. Μια δοκιμή θα σας πείσει. Ζωντανή ηχογράφηση με νόημα.

A Compilation

Spotify Playlist

1. "Quiet" ("Young Mountain")
2. "The Mighty Rio Grande" ("This Will Destroy You")
3. "Weeping Window" ("New Others Part One")
4. "Little Smoke" ("Tunnel Blanket")
5. "Burial on the Presidio Banks" ("This Will Destroy You")
6. "Dustism" ("Another Language")
7. "Black Dunes" ("Tunnel Blanket")
8. "A Three-Legged Workhorse" ("This Will Destroy You")
9. "Invitation" ("Another Language")
10. "Go Away Closer" ("New Others Part One")
11. "Clubs" ("New Others Part Two")
12. "I Believe in Your Victory" ("Young Mountain")

  • SHARE
  • TWEET