[7+1]: Μουσικές στη μικρή οθόνη για το πρώτο μισό του 2018

Πολλές σειρές, λίγος χρόνος κι οκτώ κομμάτια που λατρέψαμε

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 24/07/2018 @ 13:23

Η περίοδος για τις λίστες του πρώτου εξαμήνου χάθηκε ελέω festival season, αλλά μικρό το κακό. Καλοκαίρι είναι, ιδανικός καιρός για να κάτσεις αγκαλιά με το κλιματιστικό και να επιδοθείς σε ανελέητο binging. Και με την ποσότητα των σειρών που κυκλοφορούν, είναι βέβαιο πως ό,τι κι αν δεις, κάποια γουστόζικη μουσική επένδυση θα πετύχεις. Σε αυτό το μικρό αφιέρωμα προσπαθήσαμε να μαζέψουμε περιπτώσεις όπου η μουσική (rock ή όχι), έδενε στο πλαίσιο του επεισοδίου ή της σαιζόν και δεν εμφανιζόταν με τον αδιάφορο, σαπουνοπερικό τρόπο που συχνά χρησιμοποιείται. Κατά την επιλογή η κατάσταση δε χρειάστηκε πολύ να ξεφύγει, και οι ελλείψεις είναι περίπου άπειρες.

Μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που μας έκαναν να σκεφτούμε το ενδεχόμενο ενός 7+7, ήταν οι αμέτρητες επιλογές του "13 Reasons Why", η εκδοχή των Black Rebel Motorcycle Club στο "God's Gonna Cut You Down" για το "Altered Carbon", τα full-on throwback-nods των "Cobra Kai" και "GLOW", τα περάσματα από Beck, Sum 41 και The Sweet στο "iZombie", το Requiem του Wolfgang Amadeus (ω ναι, μη βλέπω ξινισμένες αντιδράσεις) στο αδικοχαμένο "Mozart In The Jungle", οι Cigarettes After Sex και η Myrkur στο "The Rain", η pitch-perfect διασκευή του "Bittersweet Symphony" στο "Riverdale" και οι βίαιες παρεμβάσεις των Napalm Death στο "Silicon Valley", που έχασαν στο νήμα.

Ακολουθούν μικρά, ή μεγαλύτερα αν ακολουθήσετε τους συνδέσμους, spoiler.


Καμία αντικειμενικότητα: Steppenwolf - "It's Never Too Late"
στο "Supernatural"

Supernatural

Τα χρόνια περνούν, τα πάντα αλλάζουν, αλλά οι Winchesters είναι ακόμα εδώ. Για να σώσουν τον κόσμο από θεούς και δαίμονες, για να γυρίζουν από πολιτεία σε πολιτεία με την Impala και για να σώζουν ο ένας τον άλλον κάθε φορά που πεθαίνουν. Η δέκατη τρίτη (13η, ναι) σαιζόν αναμενόμενα δεν ήταν η καλύτερη, αλλά δεν ήταν και η χειρότερη. Είχε μερικά εξαιρετικά επεισόδια, κάποια στο όριο του μέτριου και αρκετά καλώς εννοούμενα business as usual. Κι αν η προφανής επιλογή για το πούλιτζερ/ναι-ρε-Supernatural βραβείο είναι το crossover με τον Scooby και την παρέα του, το "Advanced Thanatology" με τους creepy γιατρούς, τα φαντάσματα, τα αλάτια, την Death, τον Cass και το classic rock κλείσιμο έχει ό,τι αγαπά κάθε οπαδός της σειράς.


1: U2 - "With Or Without You"
στο "The Americans"

The Americans

Εν έτη 2018 η 80s νοσταλγία καλά κρατεί και αν πρέπει να διαλέξουμε μια σειρά που το έκανε καλά και αβίαστα, αυτή είναι το "The Americans". Σε έξι υπέροχους κύκλους βλέπουμε τις περιπέτειες της οικογένειας Jennings και ταυτόχρονα κάνουμε ένα μικρό (μουσικό) ταξίδι από το 1981 στο 1987, με την αφήγηση να γίνεται ένα με τη μουσική. Γενικά η σειρά αυτή θα μπορούσε να έχει δική της λίστα αφιερωμένη στις μουσικές επιλογές, όπως αυτό το Bauhaus highlight. Φέτος προβλήθηκε ο τελευταίος κύκλος και -entering spoiler zone- στο φινάλε της σειράς, σε ένα μοντάζ / roller coaster of emotions έπαιξε ένα κομμάτι που δεν φανταζόμουν ότι θα επέλεγα για κάποια λίστα, αλλά here we are. "With Or Without You", ένας έλεγχος διαβατηρίων που σταμάτησε αναπνοές και ένα twist που έριξε τα σαγόνια μας στο πάτωμα.


2: Tori Amos - "Cornflake Girl"
στο "Everything Sucks!"

Everything Sucks!

Νοσταλγίας συνέχεια. Αναμφισβήτητα, ανάμεσα στους τυφλούς trend followers, υπάρχουν κι ευχάριστες εκπλήξεις. Οι περισσότεροι θα φωνάξουν για την επιστροφή του Johnny Lawrence, εμείς σε hip λογική στηρίζουμε το #1 της λίστας και την παρέα του γυμνάσιο-λυκείου από το Boring. Η σειρά, να ζήσουμε να τη θυμόμαστε, δεν ήταν άψογη και χρειάστηκε χρόνο για να πείσει ότι είχε κάτι παραπάνω να δώσει από έναν απλό φόρο τιμής στη δεκαετία του '90. Τα περάσματα από Oasis ("track three's kinda saving my life right now"), Offspring και Bloodhound Gang έβαλαν τις βάσεις, ήταν όμως η διαδρομή προς το Portland και η συναυλία της Tori Amos που επιβεβαίωσε ότι εδώ μέσα υπάρχει κάτι όμορφο.


3: Deep Purple - "Highway Star"
στο "The Expanse"

The Expanse

Αν αγαπάτε την σοβαρή, hardcore διαστημική επιστημονική φαντασία και για κάποιον αδιανόητο λόγο δεν έχετε ασχοληθεί με το Expanse, αφήστε ό,τι κάνετε. Χωρίς δεύτερη σκέψη από τα κορυφαία δείγματα του χώρου τα τελευταία πολλά χρόνια. Οι εβδομάδες που ήταν αβέβαιο αν θα ξαναβλέπαμε στο μέλλον τον James Holden, το crew της Rocinante κι όλους τους χαρακτήρες αυτού του υπέροχα φτιαγμένου σύμπαντος, ήταν από εκείνα τα διαστήματα που νιώθεις να χάνεται κάθε ελπίδα στη βιομηχανία της τηλεόρασης. Ακόμα κι αν δεν υπήρχε κάποια προφανής μουσική επένδυση, θα ψάχναμε τρόπο να το στριμώξουμε σε αυτή τη λίστα· το επικό μπάσιμο με τον ύμνο των Purple στο "Triple Point" μας έβγαλε από τη δύσκολη θέση.


4: The Black Angels - "Comanche Moon"
στο "Legion"

Legion

Το "Legion" είναι rock. Δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Μιλάμε για μια σειρά που εκτυλίσσεται στο ευρύτερο σύμπαν των X-Men και αναφέρεται στον ψυχολογικά ασταθή, αντιήρωα γιο του Professor Xavier. Που περιλαμβάνει χαρακτήρα με το όνομα Sydney 'Syd' Barrett. Που γελάει κατάμουτρα σε οποιοδήποτε καλούπι τηλεοπτικής αφήγησης και καθιστά ανούσια κάθε προσπάθεια κατηγοριοποίησής της. Ανάμεσα σε όλα αυτά, έχει και μπόλικες εξαιρετικές μουσικές επιλογές. Κατά κανόνα ταιριασμένες άψογα στη ροή και την εξέλιξη της ιστορίας. Πέρα από το heist-prep-sequence υπό τους ήχους των Black Angels, ξεχώρισαν το trippy "22" των Bon Iver, το πιωμένο "Kick Out The Jams" και το πανέμορφο "True Love Waits" των Radiohead.


5: Wu-Tang Clan - "Wu-Tang: 7th Chamber, Part II"
στο "Luke Cage"

Luke Cage

Η προσθήκη της τελευταίας στιγμής. Ομολογουμένως, η επιστροφή του Luke Cage είχε αρκετά ζητήματα. Προσωπικά δε μπορώ να κρύψω ότι βρήκα τις διάρκειες αναίτια τραβηγμένες και ορισμένα μοτίβα ατυχώς επαναλαμβανόμενα. Είχε, ωστόσο, άλλες τόσες αρετές. Ανάμεσα σε αυτές, κάπου κοντά στη φυσικότητα του Mike Colter, ξεχωριστή θέση έχει η ατμόσφαιρα. Από τα beat των δρόμων του Harlem και τα ethnic περάσματα των Τζαμαϊκανών μέχρι την εμφάνιση του Gary Clark Jr. στον Παράδεισο της Mariah Stokes (χα!), οι στιγμές που δε νιώθεις groove στα 13 επεισόδια είναι μετρημένες. Και, ποιος να το έλεγε, το αποκορύφωμα έρχεται μαζί με  τον Danny Rand και το Wu-Tang themed tag team.


6: Depeche Mode - "I Feel You"
στο "Sense8"

Sense8

Άλλη μια σειρά που ολοκληρώθηκε φέτος, μετά από δυο κύκλους και μια ταινία, είναι το "Sense8". Η σειρά των Lana και Lilly Wachowski ακολουθεί τις συνδεδεμένες ζωές 8 ανθρώπων από διαφορετικές γωνίες του πλανήτη, εξερευνώντας τις αλληλεπιδράσεις και περιπέτειές τους, χωρίς την κυνικότητα και δυστοπία που έρχεται με τις περισσότερες σειρές της εποχής μας (περισσότερα για τη φιλοσοφία του εδώ). Μια σκηνή από το 2ώρο φινάλε που συνοψίζει τις αρχές της σειράς, ξεκινάει με την Riley να ακούει Depeche Mode στα ακουστικά της. Οι sensates συντονίζονται και, έτσι απλά, ακολουθεί sing-along και dance-along υπό τους ήχους του "I Feel You".


7: Ramin Djawadi - "Heart Shaped Box"
στο "Westworld"

Westworld

Ο Jonathan Nolan, η Lisa Joy και όλοι οι εμπλεκόμενοι στον κόσμο του Westworld κατάφεραν με τη δεύτερη σαιζόν του να αποδείξουν πόσο μακριά μπορεί να φτάσει το bigger and better. Χωρίς να ξεπατικώνουν συνταγές από το παρελθόν της σειράς, γύρισαν την πλάτη στις εύκολες λύσεις κι ακολούθησαν έναν μη προφανή δρόμο. Αναμενόμενα, κάποιοι έμειναν στο δέντρο της «δύσκολης» αφήγησης, χάνοντας το δάσος των εξελίξεων χαρακτήρων και ιστορίας. Το κρίμα είναι στο λαιμό τους. Τα διαμάντια ήταν πολλά, με το "Kiksuya" να κερδίζει στις λεπτομέρειες. Η ιστορία του Ghost Nation, ο τρόπος που τα διαφορετικά sub-plots ενώθηκαν μέσω ενός περιθωριακού, μέχρι εκείνη τη στιγμή, χαρακτήρα, το μαεστρικό χτίσιμο μέχρι την διασκευή του "Heart Shaped Box", απ' όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, μια από τις καλύτερες τηλεοπτικές ώρες της χρονιάς.

Από τους Αντώνη Μαρίνη, Μαριλένα Τσίγκου

  • SHARE
  • TWEET