«7»: Οι Led Zeppelin στον κινηματογράφο

Οι πιο χαρακτηριστικές «εμφανίσεις» τους στην μεγάλη οθόνη

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 03/02/2014 @ 11:26
Οι Led Zeppelin, εκτός από το σημαντικό κεφάλαιο που έγραψαν στην ιστορία της μουσικής, έντυσαν (πολύ επιλεκτικά) με τα τραγούδια τους κάποιες χαρακτηριστικές σκηνές κινηματογραφικών ταινιών. Υπερπροστατευτικοί με την κληρονομιά τους, με μόνο μια απόδειξη αυτού το σε πόσες συλλογές τύπου telemarketing συμπεριλαμβάνεται τραγούδι τους. (Να σας βοηθήσω; Σε καμία).

Στον κινηματογράφο επέτρεψαν σε ελάχιστους σκηνοθέτες την χρήση των τραγουδιών τους, κάτι το οποίο δείχνουν να αναθεωρούν τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε σκηνοθέτες που δηλώνουν οπαδοί τους. Πολλές φορές ελέγχοντας το αποτέλεσμα, υπέδειξαν αλλαγές στον σκηνοθέτη ή ανάγκασαν την παραγωγή να κόψει ολόκληρη σκηνή. Πρόκειται για το μοναδικό συγκρότημα που δεν επέτρεψε να συμπεριληφθεί η εμφάνισή του στο Live Aid στην επίσημη κυκλοφορία που ακολούθησε, γιατί θεώρησαν ότι η απόδοσή τους δεν υπήρξε αντάξια του ονόματός τους.

Παρακάτω θα διαβάσετε για επτά χαρακτηριστικές -από τις έτσι κι αλλιώς λίγες- παρουσίες των συνθέσεών τους στην μεγάλη οθόνη, με χρονολογική σειρά. Δώρο μια -παραλίγο- εμφάνιση που κόπηκε την τελευταία στιγμή αλλά αξίζει να αναφερθεί.




1. Fast Times At Ridgemont High (1982)
Τραγούδι: Kashmir

Αυτή η νεανική κωμωδία με τον Sean Penn και άλλους τότε ανερχόμενους πραγματεύεται εφηβικούς έρωτες και κόντρες με καθηγητές και είναι βασισμένη σε βιβλίο του φίλου των Zeppelin, Cameron Crowe. Στην επίμαχη σκηνή ο Mike δίνει επικοινωνιακές συμβουλές στον Mark όταν ο δεύτερος τον ρωτά τι να πει στην κοπέλα του όταν μπουν στο αυτοκίνητο. Το ειδικό πρόγραμμα των πέντε σημείων περιέχει την σημαντικότερη των οδηγιών: «Όταν φτάσεις στο σημείο που θα τα «βρείτε» βάλε την πρώτη πλευρά του "Led Zeppelin IV"».

Trivia: Οι Led Zeppelin δεν επέτρεψαν τελικά να χρησιμοποιηθεί κανένα τραγούδι από το "IV". Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε το "Kashmir" στα πλάνα μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς όμως να αλλάξει την προηγούμενη σκηνή του διαλόγου! Goof alert...



2. Small Soldiers (1998)
Τραγούδι: Communication Breakdown

Κουκλάκια με τσιπ στρατιωτικού προγράμματος αποκτούν ζωή και παίρνουν ...πρωτοβουλίες εναντίον των ανθρώπων. Τίποτα το φοβερό ως ταινία αλλά με χαρακτηριστικές αναφορές στους Zeps όπως στη σκηνή που η 16-χρονη τότε -και μετέπειτα κορίτσι του Spiderman- Kirsten Dunst αιχμαλωτίζεται από τις κούκλες της υπό τους ήχους του "Communication Breakdown".

Trivia: H ηρωίδα δηλώνει σε προηγούμενη σκηνή πως οι Led Zeppelin είναι το αγαπημένο της συγκρότημα ενώ έχει και την κλασική αφίσα του "Stairway To Heaven" πάνω από το κρεβάτι της. Τι ειρωνεία...



3. Dogtown And Z-Boys (2001)
Τραγούδια: Achilles Last Stand και Hots On For Nowhere

Με αφηγητή τον Sean Penn (να'τος πάλι), η ταινία αφηγείται την έκρηξη του skate boarding αλλά και του surfing στην Καλιφόρνια των 70s. Πρόκειται για ανεξάρτητη παραγωγή που έχει να επιδείξει συμμετοχές και βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ. Tο soundtrack της είναι γεμάτο σπουδαία rock μουσική, από καλλιτέχνες όπως οι ZZ Top, Black Sabbath, Jimi Hendrix και David Bowie.

Trivia:
Ο δύσκολος Jimmy Page κάμφθηκε εύκολα όταν του ζητήθηκε η άδεια των δύο συνθέσεων από το "Presence". Οι λόγοι: H επιλογή του προσωπικού του αγαπημένου "Hots On For Nowhere" αλλά και το ότι οι δημιουργοί δεν αιτήθηκαν κάποιο υπερ-κλασικό τραγούδι, όπως το "Whole Lotta Love".



4. School Of Rock (2003)
Τραγούδι: Immigrant Song

Δεν θα μπορούσε να λείπει η Zeppelin πινελιά από μια ταινία που εστιάζει στον rock τρόπο ζωής, κυρίως όταν ο τελευταίος βασίζεται στην αγάπη για τη μουσική και όχι στα γύρω-γύρω από αυτή. Ο Jack Black παίρνει την θέση του συγκάτοικού του καθηγητή σε σχολείο, βρίσκει παιδιά θαύματα και εκπληρώνει έτσι το όνειρό του να φτιάξει συγκρότημα. Η ταινία έχει πολλές αναφορές στους Led Zeppelin, όπως τη σκηνή με το βαν και το "Immigrant Song", ενώ και στη σκηνή που ο «καθηγητής» δίνει εργασία για το σπίτι στους μαθητές, μοιράζει εκτός των άλλων και το ομώνυμο άλμπουμ του συγκροτήματος.

Trivia: Για να εξασφαλίσει την χρήση του "Immigrant Song", o Jack Black έστειλε ένα βίντεο στους Led Zeppelin εξηγώντας τους το πόσο σημαντικό είναι το τραγούδι για την ταινία και βάζοντας όλους στους κομπάρσους να φωνάζουν «Lords of rock - Led Zeppelin»! Η ιστορία και το βίντεο είναι διαθέσιμα στα extras του DVD της ταινίας.



5. The Fighter (2010)
Τραγούδι: Good Times Bad Times

Από τις καλύτερες ταινίες αυτής της λίστας, αν όχι η καλύτερη. Η αληθινή ιστορία ενός πυγμάχου και η σχέση του με τον μέντορα αλλά και προβληματικό αδερφό του, με τον Christian Bale να λάμπει στον ρόλο του δεύτερου. Η χρήση της μουσικής είναι πολύ ταιριαστή σε όλες τις σκηνές, όπως σε αυτή που τα δυο αδέρφια προχωράνε προς το ρινγκ τραγουδώντας το "Here I Go Again" των Whitesnake. H Led Zeppelin πινελιά έρχεται στην σύλληψη του Dicky, με τον αδερφό του να προσπαθεί να την αποτρέψει δεχόμενος «στοχευμένη» αστυνομική βία. Μια μαεστρικά σκηνοθετημένη σκηνή, γυρισμένη φανερά για να ταιριάζει απόλυτα με το "Good Times Bad Times".

Trivia: Το ίδιο τραγούδι χρησιμοποιήθηκε και στο trailer της φετινής ταινίας American Hustle. Ο σκηνοθέτης David O. Russell με αυτό τον τρόπο συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ταινίες με «ντύσιμο» από τους Led Zeppelin (για την δεύτερη θα διαβάσετε παρακάτω). Και τα πιο μεγάλα κάστρα πέφτουν λοιπόν.



6. Argo (2012)
Τραγούδι: When The Levee Breaks

Στο Ιράν των 70s στήνεται επιχείρηση για την διαφυγή διπλωματών μετά από την κατάληψη της Αμερικάνικης πρεσβείας. Η κάλυψη παρέχεται από την δήθεν δημιουργία μιας κινηματογραφικής ταινίας. Η ταινία του Ben Affleck κέρδισε το Oscar καλύτερης ταινίας. Στη σκηνή με την προετοιμασία της επιχείρησης ένας από τους συμμετέχοντες βάζει τη βελόνα πάνω στη δεύτερη πλευρά του "IV" και το "When The Levee Breaks" γεμίζει τον χώρο με ένταση αλλά και τους ταιριαστούς του στίχους.

Trivia: Για την εξασφάλιση της πολυπόθητης άδειας, η ταινία προβλήθηκε στους Led Zeppelin, οι οποίοι ανάγκασαν τον Affleck να αλλάξει τη προαναφερθείσα σκηνή. Ο λόγος; H βελόνα δεν είχε τοποθετηθεί στο σωστό σημείο του βινυλίου! Ο ίδιος δήλωσε: «Όχι μόνο έπρεπε να πληρώσουμε για το τραγούδι αλλά και για το εφέ. Πρέπει πάντως να εκτιμήσουμε την προσοχή τους στην λεπτομέρεια».



7. Silver Linings Playbook (2012)
Τραγούδι: What Is And What Should Never Be

Μια αξιόλογη δραμεντί με καλές ερμηνείες , η οποία πραγματεύεται την προσπάθεια επανένταξης σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής ενός πρόσφατα χωρισμένου και εγκλεισμένου σε ίδρυμα καθηγητή. Η Jennifer Lawrence κερδίζει το Oscar για την ερμηνεία της στο ρόλο της επίσης «προβληματικής» Tiffany. Ο σκηνοθέτης David O. Russell χτυπά ξανά διάνα -μετά το "The Fighter"- με τη χρήση μη-υπερκλασικού τραγουδιού των Led Zeppelin. Εδώ ντύνεται μουσικά το ξέσπασμα του πρωταγωνιστή, ο οποίος ψάχνει ουρλιάζοντας το βίντεο του γάμου του μέσα στο σπίτι των γονιών του.

Trivia: Η σκηνή γυρίστηκε ξανά όταν εξασφαλίστηκε η χρήση του "What Is And What Should Never Be" έτσι ώστε να ταιριάξει απόλυτα με το τραγούδι. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι σπουδαίο και εφόσον η επόμενη σεκάνς για την οποία θα διαβάσετε τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ, η σκηνή ανακηρύσσεται ως η καλύτερη από όλες όσες υπάρχουν σε αυτή τη λίστα.



+1: Almost Famous (2000)
Τραγούδι: Stairway To Heaven

Ο Cameron Crowe σε αυτή την ταινία παρουσιάζει την ιστορία ενός δεκαπεντάχρονου που βρίσκεται ξαφνικά σε περιοδεία με ένα rock συγκρότημα, δουλεύοντας ως αρθρογράφος του περιοδικού Rolling Stone. Με πραγματικά στοιχεία να μπλέκονται με την φαντασία, η ταινία είναι η χαρά του κλασικοροκά και είναι γεμάτη με τραγούδια των Zeps. Ακούγονται πέντε τραγούδια τους ("That's The Way", "Misty Mountain Hop", "The Rain Song", "Bron-Y-Aur", "Tangerine"), ενώ το πρώτο κυκλοφόρησε και ως μέρος του soundtrack της ταινίας, πράγμα πολύ σπάνιο. Και τώρα θα ρωτήσετε: Και που άκουσες το "Stairway To Heaven"; Η απάντηση παρακάτω.

Trivia: Στα extras του DVD μπορείτε να βρείτε την επίμαχη κομμένη σκηνή κατά την οποία ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να πείσει την μητέρα του να του επιτρέψει να ακολουθήσει τους Stillwater στην περιοδεία τους, παίζοντάς της το "Stairway To Heaven". Οι Zeppelin δεν έδωσαν άδεια για τη χρησιμοποίηση του μονάκριβου αυτού τραγουδιού. Έτσι, δεν ακούγεται ούτε εκεί και θα πρέπει να πατήσεις το play στο στερεοφωνικό σου ταυτόχρονα με τη παρακολούθηση του DVD. Η σκηνή αποτυπώνει απόλυτα αληθινά και συγκινητικά την προσπάθεια του πιτσιρικά ροκά να πείσει τους γονείς του για την σπουδαιότητα της αγαπημένης του μουσικής. Όποιος από εσάς έκανε το ίδιο για να εξασφαλίσει π.χ. την παρουσία του σε μια συναυλία, ξέρει πολύ καλά τι εννοώ. Ο Cameron Crowe ζήτησε να μην βγει η ταινία στις αίθουσες, αφού θεωρούσε την σκηνή αυτή το κέντρο όλου του έργου. Οι παραγωγοί είχαν άλλη άποψη.
  • SHARE
  • TWEET