Τα ''No1'' Αμερικής και Βρετανίας, 20 και 30 χρόνια πριν

12/11/2005 @ 07:27
Πολλές φορές μέσα απ' το παρελθόν αντιλαμβανόμαστε καλύτερα την αξία της μουσικής που ακούμε και αγαπάμε. Ένα φλας-μπακ στα rock τραγούδια που πήγαν στο Νο1 της Αμερικής και της Βρετανίας 20 και 30 χρόνια πριν, τις χρονιές 1985 και 1975, είναι σίγουρα ένας χρήσιμος οδηγός για κάτι τέτοιο. Ο Κωνσταντίνος Τζανιδάκης μας παρουσιάζει αυτά τα τραγούδια και μας ταξιδεύει στη διαχρονική τους μαγεία.

1975
USA Billboard Pop Charts

Το πρώτο rock group που κάνει την εμφάνιση του στην κορυφή των αμερικανικών charts το 1975 είναι οι Eagles οι οποίοι την 1/3 και για μία εβδομάδα βρίσκονται στο Νο1 με το τραγούδι "Best Of My Love". Ήταν το πρώτο Νο1 του συγκροτήματος και συμπεριλαμβάνεται στο LP "On the border".

Στις 15/3 άλλο ένα group απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής για πρώτη φορά και για επίσης μία βδομάδα. Είναι οι Doobie Brothers με το τραγούδι "Black Water" μέσα από το album "What Were Once Vices Are Now Habits" το οποίο γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία φτάνοντας ως το Νο 4.

Στις 14/6 ένα από τα δημοφιλέστερα συγκροτήματα εκείνη τη περίοδο στην Αμερική γνωρίζει το δεύτερο Νο1 της ιστορίας του μετά το "A Horse With No Name" το 1972. Είναι οι America με το "Sister Golden Hair" (1 βδομάδα). Το τραγούδι ήταν απ' το επιτυχημένο LP "Hearts" που έφτασε μέχρι το Νο 4 των αμερικανικών charts.

Ένα πρώην "σκαθάρι" συναντάμε στην κορυφή στις 19/7 και για μία επίσης εβδομάδα. Είναι ο Paul Mc Cartney μαζί βέβαια με τους Wings και το τραγούδι "Listen To What The Want Said".

Λίγο αργότερα, στις 2/8, οι Eagles φτάνουν για δεύτερη φορά την ίδια χρονιά στην κορυφή με το κομμάτι "One Of These Nights" μέσα από το ομώνυμο album το οποίο έφτασε κι αυτό στο Νο 1.

Στις 20/9 ο David Bowie σκαρφαλώνει με το "Fame" για πρώτη φορά στη καριέρα του στο Νο 1 (2 βδομάδες), έχοντας τη βοήθεια ενός ακόμη "σκαθαριού" που "βλέπει" charts, του John Lennon (φωνητικά, σύνθεση). Το album "Young Americans" έφτασε μέχρι και το Νο9.

UK Charts

Στις 4/1 και μέσα στο κλίμα των ημερών ο Mud φτάνει στην κορυφή των βρετανικών charts με το τραγούδι "Lonely This Christmas" για 1 βδομάδα.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 25/1, οι Status Quo επίσης για μία εβδομάδα φτάνουν στο Νο1 με το "Down, Down".

Στις 22/2 ο Steve Harley και οι Cockney Rebel έχοντας τη συμμετοχή του Alan Parsons ως παραγωγού θα έχουν το πρώτο και μοναδικό Νο1 της ιστορίας τους με το τραγούδι "Make Me Smile" (1 βδομάδα) μέσα απ' το album "The Best Years Our Lives".

Τον Rod Stewart συναντούμε στις 30/8 στην κορυφή για 4 εβδομάδες με τη διασκευή στο τραγούδι "Sailir" των Sutherland Brothers And Quiver.

O Αrt Garfunkel στις 25/10 και για 2 εβδομάδες φτάνει στο Νο1 με το "I Only Have Eyes For You" μέσα απ το LP "Breakaway", τραγούδι που γνώρισε σχετική επιτυχία και στην Αμερική φτάνοντας μέχρι το Νο18 του Billboard.

David Bowie για τη συνέχεια (8/11) με το κομμάτι "Space Oddity" για 2 βδομάδες στη κορυφή (Νο 15 στην Αμερική). Το τραγούδι αρχικά προοριζόταν για ταινία μικρού μήκους αλλά η δισκογραφική εταιρία δεν έδωσε άδεια.

Η χρονιά κλείνει με τους Queen να φτάνουν στην κορυφή των charts στις 6/12 με το "Bohemian Rhapsody" και να μένουν εκεί για 4 βδομάδες. Το τραγούδι που ήταν από το LP "A Night At The Opera" έγινε μεγάλη επιτυχία και στις ΗΠΑ φτάνοντας μέχρι το Νο2.

1985
USA Billboard Pop Charts

Στις 2/2 και για 2 εβδομάδες οι Foreigner με το "I Want To Know What Love Is" θα βρεθούν στην κορυφή του Billboard. Τραγούδι στο οποίο συμμετείχαν ο τραγουδιστής των Thompson Twins, Tom Bailey, η τραγουδίστρια Jennifer Holliday καθώς και χορωδία της Νέας Υόρκης. Το LP "Agent Provacateur" ανέβηκε μέχρι το Νο4.

Στις 16/2 οι Reo Speetwagon θα βρεθούν στο Νο1 για 3 βδομάδες με το "Can't Fight This Feeling" μέσα από το album "Wheels Are Turnin" (Νο7). Ήταν το δεύτερο Νο1 που είχαν μετά το "Keep On Loving You" το 1981.

Ο Bryan Adams για πρώτη φορά στη καριέρα του θα φτάσει στο Νο1 του Billboard στις 22/6 (2 βδομάδες) με το κομμάτι "Heaven" μέσα από το LP "Recless" (το οποίο έφτασε και αυτό στο Νο1).

Λίγο μετά οι Dire Straits στις 21/9 θα φιγουράρουν για πρώτη και μοναδική ως τώρα φορά στο Νο1 των αμερικανικών charts με το τραγούδι "Money For Nothing", καυτηριάζοντας το μουσικό κανάλι MTV. Το κομμάτι έμεινε στη κορυφή για 3 βδομάδες ενώ το album "Brothers In arms" έφτασε κι αυτό στην κορυφή του Billboard.

UK Charts

Στις 26/1 (μία εβδομάδα πριν κατακτήσουν και την Αμερική) φτάνουν στο Νο1 οι Foreigner με το "I Want To Know What Love Is" (2 βδομάδες).

Τέλος, στις 14/9 ο Mick Jagger και ο David Bowie διασκευάζουν την παλιά επιτυχία του συγκροτήματος Martha And The Vadellas, "Dancing In The Street", και σκαρφαλώνουν στη κορυφή για 3 βδομάδες.

  • SHARE
  • TWEET