«10»: Λόγοι για να επισκεφτείς το Hellfest 2020

Μοιράσαμε σε δέκα κατηγορίες ορισμένα από τα συγκροτήματα ενός ατέλειωτου line-up

Από τον Γιάννη Βόλκα, 31/01/2020 @ 16:27

Πέρσι το Rocking.gr επισκέφτηκε για ακόμα μια φορά το Hellfest, το φεστιβάλ το οποίο εδώ και 15 χρόνια επιδεικνύει μια σταθερά ανοδική πορεία και οι ανά τον κόσμο συναυλιόφιλοι το έχουν κατατάξει στην κορυφή των παγκόσμιων φεστιβάλ, ειδικά αν αναφερόμαστε σε αυτά με κλίση στον πιο βαρύ ήχο. Δεν ήταν η πρώτη φορά που εκπρόσωπος του site βρέθηκε στο Clisson και από ότι φαίνεται δεν θα είναι ούτε η τελευταία. Για να είμαστε ειλικρινείς, ο γράφων είχε την ψευδαίσθηση ότι η παρουσία του σε ένα ακόμα ευρωπαϊκο φεστιβάλ λίγο πριν χτυπήσει την πόρτα των δεύτερων -άντα θα ήταν και η τελευταία πριν κρεμάσει τα λασπωμένα του παπούτσια και αράξει στην κερκίδα (για να μείνουμε σπίτι έχουμε «ψωμί» ακόμα. Κακά τα ψέματα, ένα τέτοιο event έχει υψηλές απαιτήσεις, μεγάλη κούραση και απαιτεί υπομονή την οποία δεν διαθέτουν όλοι. Από την άλλη πλευρά όμως, τα ατέλειωτα line-up σε «γλυκαίνουν» και όταν μέσα σε αυτά βρίσκεις και 2-3 συγκροτήματα «κράχτες» ή κάποιο από τα απωθημένα που έχουν απομείνει στην bucket list σου η πλάστιγγα γέρνει επικίνδυνα.

Hellfest

Όλα δείχνουν ότι και φέτος θα βρεθούμε στο Hellfest για να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι αν έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει τον θρίαμβο που βιώσαμε πέρσι. Η αλήθεια είναι ότι ο πήχης βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη και η πρώτη εμπειρία δύσκολα συγκρίνεται. Μαζί μας συνήθως βρίσκονται ουκ ολίγοι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα ή οποίοι έχουν αρχίσει ήδη να ξεχωρίζουν τις προτιμήσεις τους. Ακόμα, όμως, και αν δεν έχεις τη δυνατότητα να βρεθείς στο Clisson στο πιο δυνατό τριήμερο του Ιουνίου, πολύ πιθανό να βρεις κάτι ενδιαφέρον στο παρακάτω άρθρο. Εμείς προσπαθήσαμε να μοιράσουμε το ατέλειωτο line-up σε 10 διαφορετικές κατηγορίες επισφραγίζοντας την ποικιλία που διακατέχει το Hellfest.

Hellfest

1
Mόνο Θρας
Hellfest
Η τελευταία περιοδεία των Slayer ήταν πέρσι ένα από τα σημαντικότερα συναυλιακά γεγονότα τόσο του Hellfest όσο και του ελληνικού καλοκαιριού. Στο δεύτερο main stage που φιλοξενούσε τους Αμερικανούς, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει πολλές ενδιαφέρουσες μπάντες του είδους. Από τους αναβιωτές Municipal Waste και τους πρωτοποριακούς Death Angel μέχρι τους εξαιρετικούς Testament και τους κορυφαίους Anthrax η thrash παρέλαση κράτησε τους λάτρεις του είδους σε εγρήγορση σχεδόν όλη την ημέρα. Φέτος οι απαιτήσεις του line-up το μετέφεραν στο πιο ταιριαστό Altar όπου τη δεύτερη μέρα βρίσκουμε από νωρίς τους θρυλικούς Xentrix, τους speed-άτους Exciter και τους αγαπημένους Sacred Reich και Flotsam And Jetsam. Οι headliners του stage Sepultura μπορεί να έχουν αποκλίνει σε φάσεις από τον παραδοσιακό thrash ήχο αλλά επέστρεψαν δριμύτεροι με το “Quadra” και έτσι αναμένεται να τραβήξουν την προσοχή, και, των thrashers.
2
The Dopesmokers
Hellfest
Εδώ και χρόνια το Valley stage φιλοξενεί τα σημαντικότερα ονόματα πατροπαράδοτου doom, παλιών και νεότερων stoner/heavy rock συγκροτημάτων καθώς και, σύμφωνα με την τάση της εποχής, πολλά και διάφορα occult/revival σχημάτα. Έτσι και φέτος, βρίσκουμε headliners (της σκηνής) της πρώτης μερας τους μεγάλους Electric Wizard και από κάτω μερικά από τα πιο ενδιάφεροντα συγκροτήματα των τελευταίων ετών όπως τους Baroness, τους Om, τους, αμφίβολους αλλά αγαπημένους του site, Witchcraft αλλά και τους Black Mountain, Elder, Greenleaf και ASG. Τη δεύτερη μέρα τα πράγματα μοιράζονται όμορφα με post rock/metal σχήματα όπως οι Ιαπωνέζοι Envy και Mono καθώς και οι πολύ δυνατοί Pelican. Το ύφος του stage δεν είναι δυνατόν να αλλάξει πολύ όμως αφού θα την πατήσουν τα πόδια του John Garcia αλλά και των High On Fire.
3
Women In Uniform
Women In Uniform
Το γυναικείο φύλο έχει την τιμητική του φέτος και η ομάδα του Hellfest έχει φροντίσει ήδη να το προωθήσει με τον καταλληλότερο τρόπο. Έτσι πολλά διαφορετικά μουσικά σχήματα δέθηκαν με έναν μονάχα συνδετικό κρίκο. Επειδή όμως frontwoman fronted μπάντες αλλά και solo καλλιτέχνες μας έχουν προσφέρει ουκ ολίγους ενδιαφέροντες δίσκους καθώς και πολύ δυναμικά live shows αξίζει σίγουρα να αναφερθούμε σε ορισμένα από αυτά. Στο main stage θα εμφανιστεί η Tatiana Shmailyuk με τους Jinjer, η Christina Scabbia με τους Lacuna Coil, η πιο κλασική Laura Cox, η metal hero Doro και οι πιο ατμοσφαιρικοι Delain. Κατά την προσωπική μας άποψη, όμως, καλύτεροι από όλους, οι Walls Of Jericho, headliners στο Warzone stage, με την πολύ πολύ δυναμική Candace Kucsulain αλλά και οι all female L7.Τέλος οφείλουμε να αναφέρουμε τους ιστορικούς Life Of Agony αφού στήριζουμε απόλυτα τη Mina Caputo για τις προσωπικές τις επιλογές.
4
The Gangs, The Funk And The Skater Punks
The Gangs, The Funk And The Skater Punks
Μπάντες από διάφορετικά μουσικά υπόβαθρα και ορισμένες φορές από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ορισμένα από τα παρακάτω συγκροτήματα έχουν αφετηρία τη δεκαετία του '70 ή τις αρχές του '80 όπως οι Social Distortion (το μεγάλο απωθημένο που αναφέραμε στην εισαγωγή) ή οι εξίσου αγαπημένοι Suicidal Tendencies. Aπλωμένοι σε όλα τα stages και σε όλες τις μέρες και εμείς πάλι θα τρέχουμε να προλάβουμε. Headliners οι Faith No More και ακριβώς από κάτω οι Infectious Grooves. Ονειρικό και έτσι ελπίζουμε να δούμε τον Jim Martin (ex Faith No More) δίπλα στον Mike Muir και, γιατί όχι, δίπλα στον Mike Patton. Στους παιδικούς μας ήρωες από τη δεκαετία του '90 συναντούμε τους Body Count με τον Ice-T, τους γερόλυκους πλέον Offspring αλλά και τους Dog Eat Dog. Για να είμαστε ειλικρινείς πραγματοποιήσαμε μια ιδιόμορφη κατηγοριοποίηση με βάση το προσωπικό μας γούστο αλλά τα περισσότερα από τα παραπάνω συγκροτήματα έχουν πολλους κοινούς οπαδούς.
5
Lay Down Your Souls To The Gods Rock 'N' Roll
Lay Down Your Souls To The Gods Rock 'N' Roll
Black Metal! Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από το Hellfest και έτσι στο Temple stage έχουμε για headliners τους Mayhem με το περσινο “Daemon”, τους Watain για την τελευταία τους εμφάνιση επί ευρωπαϊκού εδάφους για το “Trident Wolf Eclipse” αλλά και τους nordic folk Wardruna. Από κοντά και ο Abbath, οι δικοί μας Rotting Christ ως καθιερωμένη πλέον ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ, οι Borknagar, οι Taake, οι Kampfar, οι Γάλλοι Seth αλλά και οι, επίσης ντόπιοι, ατμοσφαιρικοί Alcest οι οποίοι όσο και αν ανήκουν αλλού, βρίσκουν ανταπόκριση, και, στο black metal κοινό. Ονόματα που προσφέρουν μια ποικιλομορφία στους μαυρομέταλλους οπαδούς οι οποίοι στο συγκεκριμένο φεστιβάλ πολλές φορές «κατασκηνώνουν» στο Temple αδιαφορώντας για τις υπόλοιπες σκηνές.
6
Beyond This World
Beyond This World
Η συγκεκριμένη ατάκα χρησιμοποιείται από το ίδιο το φεστιβάλ ώστε να περιγράψει το ιδιόμορφο και μακροσκελές line-up του. Όμως ανάμεσα στα συγκροτήματα βρίσκονται ορισμένα τα οποία είναι πραγματικά διαφορετικά από την πλειοψηφία των μπαντών που έχουμε συναντήσει. Τα συγκεκριμένα χαρακτηρίστηκαν πολύ εύστοχα και ως U.F.Os (Unidentified Festival Objects). Οι Galactic Empire διασκευάζουν μελωδίες του Star Wars στη δική τους metal εκδοχή, Coruscant Imperial Metal λοιπόν. Ο Ghostemane από την άλλη παίζει Trap Metal, συνδυασμός που σε πολλούς (όπως και στον γράφων) φαίνεται απαράδεκτος αλλά έχει μαζέψει μερικά εκατομμύρια views στο youtube. Ίδιος και μεγαλύτερος χαμός και με τις Babymetal όπως και με το μογγολικό rock των The Hu. Για το τέλος κρατήσαμε τους Belzebubs οι οποίοι συνδυάζουν black metal με comics το οποίο φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον στα videoclips και μας κίνησε την περιέργεια πως θα μεταφερθεί on stage. Για να είμαστε ειλικρινείς, κανείς δεν θα «έκαιγε» την αγαπημένη του μπάντα για να παρακολουθήσει κάποιον από τους προαναφερθέντες. Από την άλλη πλευρά αποτελούν μια διαφορετική πρόταση και ίσως μια πρωτόγνωρη εμπειρία.
7
The Heroes Of Our Time
The Heroes Of Our Time
Η κάθε εποχή έχει τους ήρωές της. Στη μουσική, ορισμένα σχήματα αντέχουν και η διαχρονικότητα τους μετατρέπει σε είδωλα πολλών γενεών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουμε ορισμένα συγκροτήματα που μεσουρανούσαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι την πορεία τους. Αρχής γενομένης από τους System Of A Down, ένα από τα σημαντικότερα ονόματα που περιοδεύουν φέτος στην Ευρώπη. Πολύ κοντά τους οι Korn, οι Deftones αλλά και οι Incubus. Συγκροτήματα που σήμερα δεν φτάνουν το μέγεθος των Αρμένιων αλλά στο παρελθόν είχαν πολλούς κοινούς οπαδούς. Εδώ επίσης συναντούμε μερικούς από τους πιο δυνατούς rockers του σήμερα. O Danko Jones που δείχνει να περνά δεύτερη νεότητα, οι Alter Bridge που επέστρεψαν με το “Walk The Sky”, οι πολύ δυνατοί Airbourne, οι Volbeat αλλά και οι θεότρελοι Steel Panther οι οποίοι αναμένετε να κάνουν εύκολα “χωριό” με τους The Darkness στο ίδιο stage. Όλα τα παραπάνω συγκροτήματα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παραμένουν στη μουσική επικαιρότητα και δικαιολογημένα καταλαμβάνουν κυρίως θέσεις στα main stages.
8
Only Death Is Real
Only Death Is Real
Όσο εμπορικό και αν γίνει το Hellfest, δεν δείχνει ποτέ να ξεχνά τις extreme ρίζες του. Death Metal στη συγκεκριμένη περίπτωση και headliner στο Altar stage την πρώτη μέρα βρίσκουμε τους κορυφαίους Obituary. Aπό κάτω την tribute band Death To All πριν ξεκινήσει η παρέλαση της σουηδικής σκηνής. At The Gates, Entombed A.D, Grave και Unleashed θα διαδέχονται ο ένας τον άλλο στη σκηνή του Altar και οι λάτρεις του είδους ήδη τρίβουν τα χέρια τους. Κάπου εκεί συναντούμε και τους Cadaver οι οποίοι επιστρέφουν φέτος μετά από χρόνια απουσίας ενώ στο ίδιο stage στις επόμενες μέρες οι παρευρισκόμενοι έχουν να δουν και άλλο death metal με συγκροτήματα όπως οι Misery Index, οι Dying Fetus αλλά και οι πιο σύγχρονοι Black Dahlia Murder.
9
It's All Prog To Me
It's All Prog To Me
H ταμπέλα “progressive” ήταν ανέκαθεν αμφιλεγόμενη. Αν δεχτούμε ότι η πραγματική ερμηνεία του όρου δεν έχει να κάνει με συγκεκριμένο είδος ύφος αλλά με την τάση των συγκροτημάτων να «τραβούν» τα πράγματα στα άκρα και να βοηθούν στην εξέλιξη της μουσικής τότε πολλές από τις μπάντες που βρίσκουμε στο φετινό Hellfest ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Στην πρώτη μέρα και στο main stage βρίσκουμε αρκετά ψηλά στο billing τους Opeth. Κοντά τους οι Leprous και οι αγαπημενοί Soen οι οποίοι αναμένεται να μας φέρουν στον χώρο από πολύ νωρίς. Τα υπόλοιπα στο Altar όπου ο Devin Townsend από ότι φαίνεται ετοιμάζει για άλλη μια φορά σπουδαία πραγματα. Στο πιο ακραίο αλλά εξίσου προοδευτικό έχουμε και τους μεγάλους Meshuggah. Tέλος, και ας τους αναφέραμε και πιο πάνω, αν δεν είναι ουσιαστικό progressive οι Alcest, τότε δεν ξέρω τι είναι.
10
Heavy Metal Is The Law
Heavy Metal Is The Law
Το παραδοσιακό, το ορθόδοξο. Judas Priest δηλαδή οι οποίοι γιορτάζουν μισό αιώνα και εκτός από το Hellfest θα περάσουν για άλλη μια φορά και από τη χώρα μας. Μεγάλο απωθημένο για πολλούς οι Running Wild αφού ως γνωστόν ο Rock 'N' Rolf δεν βγάζει το πειρατικό του συχνά σε βαθιά νερά. Αφού αναφέραμε τους πειρατές, οι παλαίμαχοι Running Wild θα έχουν να δώσουν τη δική τους ναυμαχία με τους πολύ νεότερους και «πεινασμένους» Alestorm. Πολύ σημαντική η παρουσία των Γάλλων Sortilege πριν περάσουμε στους γερόλυκους του φετινού Hellfest οι οποίοι είναι πολύ λιγότεροι συγκριτικά με πέρσι. Μεταφερόμαστε διακριτικά από το metal στο Hard Rock λοιπόν με την Doro Pesch, τους Last In Line με πρώην συνοδοιπόρους του Ronnie James Dio καθώς και τον Michael Schenker. Τέλος, headliners στη δεύτερη κεντρική σκηνή βρίσκουμε τους Deep Purple και πραγματικά έχουμε μεγάλη περιέργεια τι ανταπόκριση θα βρουν στο κοινό του Hellfest. Πέρσι πάντως περάσαμε εξαιρετικά με τους γερόλυκους και ευχόμαστε να συμβεί το ίδιο και φέτος.

Hellfest 2020

  • SHARE
  • TWEET