«10»: Τα άλμπουμ που επηρέασαν τους Enemy Of Reality

Έχοντας ως βάση τις σκοτεινές ατμόσφαιρες και τη συμφωνική λογική, η μπάντα επιλέγει δέκα δίσκους που καθόρισαν τον ήχο της

Από τον Αντώνη Μαρίνη, 22/02/2018 @ 11:42

Αν κάποιος προσπαθήσει να βάλει τον ήχο των Enemy Of Reality κάτω από μια κατηγοριοποίηση, δύο από τις πρώτες λέξεις που θα σκεφτεί θα είναι "ατμοσφαιρικό" και "συμφωνικό". Όσο αναχρονιστικό κι αν μπορεί να ακούγεται αυτό εν έτει 2018, το σχήμα ποτέ δεν έκρυψε τις επιρροές του· το βασικότερο όμως είναι ότι ποτέ δεν έπαιξε με βάση τα τετριμμένα ηχητικά δεδομένα των δύο στυλ και, ακόμα περισσότερο, δεν ακολούθησε τον εύκολο δρόμο της μίμησης. Μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους LP, "Arakhne", εν όψει της παρουσίας τους στο πλάι των Therion και SepticFlesh, περιοδεύοντας σε Ευρώπη και Ελλάδα αντίστοιχα, και την εμφάνισή τους στο Temple την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου, μας παρουσιάζουν δέκα δίσκους που τους στιγμάτισαν.

1
Nightwish
"Oceanborn"
 Nightwish - Oceanborn
Ένα άλμπουμ που μου προξένησε πολλά συναισθήματα από την πρώτη στιγμή που το άκουσα. Ένα άλμπουμ-ογκόλιθος για τους Nightwish, που τους έκανε περισσότερο γνωστούς και αρεστούς σε διάφορες ηλικίες, ξεπερνώντας την αισθητική του προηγουμένου τους δίσκου και προσφέροντας ένα άρτιο πάντρεμα μεταξύ power metal και συμφωνικού ήχου, με μια ερμηνεία βαρβάτης κλασσικής φωνητικής παιδείας της γνωστής σε όλους μας Tarja Turunen.
2
Nightwish
"Once"
Nightwish - Once
Δραματικό και δυναμικό άλμπουμ με αρκετά ξεσπάσματα και πολλά soundtrack στοιχεία. Πιο συμφωνικό στοιχείο, όχι τόσο power, με πιο έντονες συναισθηματικές αλλαγές μουσικά και σίγουρα η αρχή και το τέλος μιας μεγάλης συνεργασίας αφού είναι και το τελευταίο άλμπουμ που μας μαγεύει η Tarja Turunen.
3
After Forever
"Decipher"
After Forever - Decipher
Το δεύτερο άλμπουμ τους, έχει πιο dark ύφος, όχι μόνο μουσικά αλλά και φωνητικά. Όχι μόνο οπερετική η Floor, αλλά χρησιμοποιεί και πιο clean vocals που πραγματικά ανατριχιάζεις. Όμορφα χορωδιακά σημεία που άγγιξαν και ενέπνευσαν πολύ κόσμο.
4
SepticFlesh
"Sumerian Daemons"
SepticFlesh - Sumerian Daemons
Ένα άλμπουμ-σταθμός του ακραίου συμφωνικού ήχου, με υπέροχα ορχηστρικά μέρη, επιβλητικό και καθηλωτικό. Τα κομμάτια είναι το ένα καλύτερο από το άλλο. Πολύ ιδιαίτερες αρμονίες και στα χορωδιακά και στα ορχηστρικά μέρη.
5
Therion
"Vovin"
Therion - Vovin
Το πιο best selling άλμπουμ των Therion και δικαίως. Πολύ ιδιαίτερος ήχος, καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετά χαρακτηριστικό άλμπουμ και οι ιδέες των φωνητικών είναι κάτι που μας έχει δώσει αρκετά πατήματα.
6
Rage
"Lingua Mortis"
Rage - Lingua Mortis
Από τις πιο όμορφες συνεργασίες και αποτελέσματα, ο δίσκος είναι μεστός, τα κομμάτια των Rage μεταμορφωμένα δείχνουν πόσες δυνατότητες έχουν ως σκελετοί και αρμονίες, τόσο που δεν τα χαλάει ούτε η μειωμένη ταχύτητα ούτε ο μεγάλος ρόλος της ορχήστρας.
7
Children Of Bodom
"Something Wild"
Children Of Bodom - Something Wild
Όταν το πρωτακούσαμε είχαμε πάθει σοκ με το πόσο μελωδικό και δεξιοτεχνικό ήχο πάντρευαν με αυτά τα φωνητικά αυτοί οι πιτσιρικάδες. Και οι τρεις-τέσσερις πρώτοι δίσκοι είχαν απίστευτα κομμάτια, αλλά για συναισθηματικούς λόγους επιλέγω τον πρώτο.
8
Symphony X
"Paradise Lost"
Symphony X - Paradise Lost
Μόνο και μόνο επειδή δεν έχουμε αρκετό χώρο, θα επιλέξω το συγκεκριμένο γιατί συγκεντρώνει τα καλύτερα στοιχεία της μπάντας. Τα κομμάτια όλα απίστευτα, οι αρμονίες τους μοναδικές, είναι και concept, ό,τι και να πω θα ναι λίγο. Πολύ ισορροπημένο ανάμεσα στο prog, power και στην ουσία στα κομμάτια του.
9
Νevermore
"Enemies Of Reality"
Νevermore - Enemies Of Reality
Aν και το αγαπημένο μου είναι μάλλον το "Dead Heart" αναφέρω το συγκεκριμένο για προφανείς λόγους. Όχι ότι υπολείπεται σε κάτι. Ίσως λίιιιγο στην παραγωγή, η οποία έφτιαξε λίγο μετά στο remix απ’ τον Andy Sneap. Ο δίσκος είναι υπέροχος, οι στίχοι είναι ουσιαστικοί και χαρακτηριστικοί του μεγέθους του στιχουργού. Χαρακτηριστικό άλμπουμ, με αρκετές πιο πιασάρικες στιγμές για Nevermore, αλλά πάντα με μελωδιάρες από τον -πρόσφατα-  εκλιπόντα Warrel.
10
Epica
"The Divine Conspiracy"
Epica - The Divine Conspiracy
Πολύ δυναμικό άλμπουμ, concept, και θεωρώ ότι σε κάποιο βαθμό η ενορχήστρωση και το στυλ τους μας έχει επηρεάσει. Θα μπορούσα να σου πω και άλλα άλμπουμς τους, απλώς διάλεξα αυτό ως ένα από τα πιο αγαπημένα μου. Άρτιο σε όλα του.
  • SHARE
  • TWEET