«10»: Οι μασκότ του Heavy Metal - Μέρος 2ο

Από τους Κώστα Πολύζο, Θοδωρή Μηνιάτη, Βαγγέλη Ευαγγελάτο, Θοδωρή Ξουρίδα, 16/11/2012 @ 13:15
Φαινόταν από την αρχή, από τη σύλληψη δηλαδή της ιδέας του πρώτου άρθρου,πως θα υπήρχε και δεύτερο μέρος. Τα ονόματα άλλωστε που είχαν μείνει «στην απ' έξω» έλαμπαν δια της απουσίας τους, κάνοντας επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας του, ενώ δεν ήταν λίγες και οι φωνές διαμαρτυρίας μεταξύ της συντακτικής ομάδας. Οπότε χωρίς να το πολυσκεφτούμε αποφασίσαμε και σας παρουσιάζουμε τις δέκα επιλαχούσες μασκότ heavy metal συγκροτημάτων και θεωρώ πως πλέον η συνολική λίστα είναι αρκετά πλήρης.



Ανάμεσα στις φιγούρες που αποτέλεσαν τις επιλογές των συντακτών του Rocking.gr υπάρχουν πλάσματα του ζωικού βασιλείου, κηπευτικά, πειρατές, εξωγήινοι, ακόμη και ο ίδιος ο χάρος. Το παρακάτω «10άρι» είναι αφιερωμένο σε αυτές και οι πιο παρατηρητικοί από εσάς ίσως αναγνωρίσουν το κοινό στοιχείο που μοιράζονται τέσσερις εξ' αυτών.

Κώστας Πολύζος

Riot - Fire Down Under  
10   Johnny
(Riot)

Ο Johnny, η γνωστή φώκια των Riot, σχεδιάστηκε από τον Steven Weis για να κοσμήσει το εξώφυλλο του "Rock City", πρώτης δουλειάς του group το 1977. Από τότε έμελε να είναι το σήμα κατατεθέν της μπάντας στις πιο πολλές δουλειές τις παίρνοντας επάξια θέση στην metal ιστορία αλλά και τις καρδιές των οπαδών σαν μια από τις πιο «ζεστές» και φιλικές μασκότ στο μουσικό στερέωμα. Πιο αξιομνημόνευτη παρουσία σε εξώφυλλο αποτελεί το all time classic "Fire Down Under" του 1981, ενώ σίγουρα από τις πλέον αδιάφορες είναι αυτή στο "Born In America". Το "The Privilege Of Power" του 1990 είναι το μόνο από όσα εμφανίζεται που η παρουσία της περνάει απαρατήρητη.  

Θοδωρής Μηνιάτης
 


Tankard - Alien (EP)  
9   Drunk Alien
(Tankard)

Αλίμονο αν μία μπάντα σαν τους Tankard δεν είχε και μία μασκότ αναλόγου διαμετρήματος... Ο συμπαθέστατος πράσινος σκανταλιάρης εξωγήινος, καρτουνίστικα σχεδιασμένος από τον Sebastian Krüger, έκανε το ντεμπούτο του στο EP "Alien" του 1988, ενώ το ομότιτλο τραγούδι από την ίδια κυκλοφορία κρύβει την ιστορία του. Προσαρμοσμένος στο χιουμοριστικό προφίλ της μπάντας, ο επισκέπτης απ' το διάστημα κατεβαίνει στη Γη και, σαν γνήσιο παρτάλι που είναι, ο μόνος του σκοπός είναι να πουλάει κλεμμένα τσοντοπεριοδικά, να μεθάει αποκλειστικά με μπύρα -ποικιλίας space κατά προτίμηση- και να επιστρέφει με τα μυστικά της στον πράσινο πλανήτη του. Από τότε, η αβάφτιστη μασκότ των Tankard επανεμφανίστηκε σε πέντε ακόμη κυκλοφορίες, ενώ η μπάντα ασχολήθηκε ξανά στιχουργικά μαζί της στο κομμάτι "Alien Revenge" του "Beast Of Bourbon".

Βαγγέλης Ευαγγελάτος
 


The Fiend  
8   The Crimson Ghost - a.k.a. The Fiend
(Misfits)

Οι Misfits δεν είναι heavy metal αλλά punk με horror θεματικές και εμφάνιση. Πρόκειται για τη πρώτη μπάντα του Glenn Danzig η οποία επηρέασε πολλά metal γκρουπ. Ο «The Fiend» ή «The Crimson Ghost» έχει χτυπηθεί tattoo σε πολλά χέρια και πλάτες και ακόμα πιο πολλοί μουσικοί έχουν εμφανιστεί με τη φάτσα του στη μπλούζα τους. Και αν δεν ένιωσες ακόμη, θα σου πω ένα όνομα: Cliff Burton. Η συγκεκριμένη μασκότ είναι κανονικότατα κλεμμένη από την σειρά των 40s "The Crimson Ghost" και αυτός είναι ο λόγος που είναι γνωστή και με τα δύο ονόματα. Τον βλέπεις από μόνος σου πόσο κακομούτσουνος είναι, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αναφέρουμε καλύτερη/χειρότερη εμφάνιση και άλλες τέτοιες «καλλιτεχνικές» λεπτομέρειες. Παρ' όλη την ασχήμια του δεν παύει να είναι ψαρωτικός όσο δεν παίρνει και κοσμεί (λέμε τώρα)τα περισσότερα εξώφυλλα του συγκροτήματος.

Κώστας Πολύζος
 


Running Wild - Best Of Adrian  
7   Captain Adrian
(Running Wild)

Το πειρατικό των Running Wild σάλπαρε δισκογραφικά το 1984 με το EP "Victim Of States Power". Εκεί κάνει την πρώτη του εμφάνιση η μασκότ του group Adrian. Λίγους μήνες μετά θα ξαναεμφανιστεί στην πρώτη επίσημη full length δουλειά τους "Gates To Purgatory" πάνω στο λογότυπο. Από κει και πέρα είναι γνωστό ότι συνόδευσε την μπάντα σε κάθε της βήμα συνδέοντας πολύ εύστοχα το όνομα της με την όλη φιλοσοφία του group. Στα περισσότερα εξώφυλλα των albums υπάρχει σε διάφορα μεγέθη και στυλ, και αποτελεί δημιουργία του mainman/frontman των Running Wild, Rolf Kasparek. Καλύτερο ή χειρότερο εξώφυλλο δεν υπάρχει αφού η μορφή είναι η ίδια πάνω κάτω, ενώ μόλις το 1998 αποτέλεσε για πρώτη φορά τον απόλυτο πρωταγωνιστή στο εξώφυλλο του "The Rivalry". Ο Adrian είναι ο πιο γνωστός metal πειρατής και δεν ευτυχώς δεν έχασε ποτέ την αίγλη του, όπως έκανε το σχήμα που αντιπροσωπεύει.  

Θοδωρής Μηνιάτης
 


Grave Digger - The Clans Will Rise Again  
6   Reaper
(Grave Digger)

Στη νεότερη ευρωπαϊκή μυθολογία ο θάνατος παρουσιάζεται με προσωπείο νεκροκεφαλής, φορά μαύρη κάπα με κουκούλα και κρατάει δρεπάνι. Μια παρόμοια φιγούρα λάνσαραν και οι Grave Digger για πρώτη φορά στο EP "Symphony Of Death" του 1994. Έκτοτε εμφανίζεται σε όλα τα studio albums, από το "Heart Of Darkness" του 1995 μέχρι και το φετινό "Clash Of The Gods", με τις πρώτες απεικονίσεις να φέρουν την υπογραφή του guru των metal εξωφύλλων της δεκαετίας του '90, Andreas Marshall. Μπορεί σπάνια να κραδαίνει το δρεπάνι, μπορεί ακόμη μερικές φορές να αφήνει τη κάπα και τη κουκούλα, η νεκροκεφαλή όμως είναι σχεδόν πάντα εκεί για να θυμίζει ποιος έχει το πάνω χέρι. Αν και η φιγούρα του Reaper δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, οι Grave Digger την ενστερνίστηκαν σε τέτοιο βαθμό, που την έκαναν πέμπτο μέλος του group γύρω στο '96-'97, με τον κακομοίρη πληκτρά H.P. Katzenburg να την υποδύεται, εμφανιζόμενος πάντα μασκαρεμένος σε έναν μάλλον άχαρο (σχήμα οξύμωρο) ρόλο. Καλύτερη εμφάνιση αυτή στο "The Clans Will Rise Again", όπου παρουσιάζεται με όλα τα κομφόρ και χειρότερη αυτή στο "The Last Supper", διότι ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων φαίνεται η πιο αταίριαστη.

Θοδωρής Ξουρίδας
 


Rage - Trapped!  
5   Soundchaser
(Rage)

Μπορεί το concept του Soundchaser να παρουσιάστηκε εκτενέστερα στον φερώνυμο δίσκο του 2003, όμως για την πρώτη του συμμετοχή σε εξώφυλλο των Rage θα πρέπει να ανατρέξουμε στο 1988 και το "Perfect Man". Φανερή επιρροή του ήταν το Alien του H.R. Giger, δημιουργός του ο Joachim Luetke, ενώ για την καλύτερη παρουσία του θα προτιμήσουμε την εκδοχή του Andreas Marschall στο "Trapped!" του 1992. Σύμφωνα με το concept, η ύπαρξη αυτού του εξωγήινου πλάσματος προηγείται αυτής του ανθρώπινου είδους, ενώ αρκετά μετά τον αφανισμό του αναβίωσε από σύγχρονους επιστήμονες, οι οποίοι το εμπλούτισαν με ανθρώπινο γενετικό υλικό και ικανότητα αίσθησης της μουσικής, η οποία και το ενεργοποιεί. Τροποποιημένη κατά καιρούς, η μασκότ των Rage μετράει πάνω από είκοσι εμφανίσεις σε κυκλοφορίες των Γερμανών μέχρι σήμερα.

Βαγγέλης Ευαγγελάτος
 


Iced Earth - Something Wicked This Way Comes  
4   Set Abominae
(Iced Earth)

Ο Set Abominae είναι ο Αντίχριστος για τους ανθρώπους στη μυθολογική ιστορία που είχε εμπνευστεί ο Joh Schaffer. Κατάγεται απευθείας από τον Set και είναι αυτός που θα εκδικηθεί για τον λαό του (Setians), ο οποίος κατοικούσε στη Γη προτού οι άπληστοι άνθρωποι εισβάλλουν από κάποιον άλλο πλανήτη και τους αποδεκατίσουν, αφήνοντας τους μόνο ..."Ten Thousand Strong". Πρωτοεμφανίστηκε σε σχέδιο των Greg Capullo και Travis Smith στο "Something Wicked This Way Comes", η οποία παραμένει και η περισσότερο πετυχημένη. Έκτοτε κοσμεί όλα τα εξώφυλλα των Iced Earth, πλην του "The Glorious Burden", αλλά η εμφάνισή του πάει από το κακό στο χειρότερο, με αυτή του "Dystopia" να θεωρείται αρκετά μέτρια. Υπήρχε η ιδέα στο μυαλό του Schaffer να εμφανιστεί και σε comic βασισμένο στη Something Wicked Saga, κάτι που όμως μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί. H ομοιότητά του με τον Muum-Ra πρέπει να θεωρείται εντελώς συμπτωματική και οφείλεται στο επίσημο dress code της αρχαίας Αιγύπτου από όπου κρατάει η σκούφια και των δύο.

Κώστας Πολύζος
 


Helloween - Metal Jukebox  
3   Jack O. Lantern
(Helloween)

«Το Halloween είναι μια φορά το χρόνο, ενώ Helloween μπορείς να έχεις κάθε μέρα». Κάπως έτσι το σκέφτηκαν οι Γερμανοί και κατάφεραν να το περάσουν στο υποσυνείδητό μας τόσο πολύ πού όταν θέλουμε να πούμε «Halloween» μπερδεύεται η γλώσσα μας. Εξίσου ισχυρή είναι και ή σύνδεση του group με τη μορφή της διάτρητης κολοκύθας. Χρωστώντας λοιπόν την ύπαρξή του στις Απόκριες του πολιτισμένου κόσμου, το «τρομακτικό» κολοκυθάκι θρονιάστηκε εξαρχής του στο λογότυπο του group στη θέση του «ο». Μπορεί να μην βρέθηκε ποτέ πρώτη μούρη σε κανένα κανονικό άλμπουμ, αλλά έχει την τιμητική του στις περισσότερες δευτερεύουσες κυκλοφορίες, σε διάφορες εκδοχές και περιστάσεις, αποκαλύπτοντας τη περισσότερο χιουμοριστική πλευρά του συγκροτήματος. Πιο χαρακτηριστική στιγμή είναι η μεταμφίεση σε χίπη για τις ανάγκες του "Metal Jukebox". Ξεχωρίζει επίσης η εμφάνιση ως Uncle Sam στο "I Want Out" και η πιο αλήτικη πλευρά στα single "Time Of The Oath" και "Perfect Gentleman". Φτωχότερη αυτή στο "Judas", όπου κανένας δεν φρόντισε ούτε για το σωστό μέγεθος με αποτέλεσμα να του κοτσάρουν και το σημαιάκι.

Θοδωρής Ξουρίδας
 


Kreator - Coma Of Souls  
2   Kreator Demon
(Kreator)

Ο δαίμονας των Kreator έχει μόνο κεφάλι. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να σκεφτεί κανείς αφού κυρίως αυτό φιγουράρει στα εξώφυλλα των δίσκων τους, αλλά ευτυχώς υπήρξε και το "Terrible Certainity" και μας λύθηκε η απορία. Αποτελεί μια από τις πιο τρομακτικές mascot της λίστας και έχει φιλοτεχνηθεί από διάφορους καλλιτέχνες. Η εικόνα με το ανοιγμένο κεφάλι και τα ραμμένα μάτια στο "Coma Of Souls" αποτελεί την καλύτερη παρουσία του και τα εύσημα πρέπει να αποδοθούν στον Andreas Marshall, που για ένα φεγγάρι (πολλά για την ακρίβεια) υπέγραφε τα artwork της μισής και βάλε γερμανικής metal σκηνής. Από το 1991 και για ένα μεγάλο διάστημα σταμάτησε να εμφανίζεται στις κυκλοφορίες της μπάντας για να επανέλθει εκ νέου στο "Violent Revolution" του 2001, πάλι δια χειρός Marshall. Στη συνέχεια εκμοντερνοποιήθηκε από τον Joachim Luetke, ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής χωρίς να κάνει όμως ιδιαίτερη αίσθηση. Τελευταία τον πήρε το μάτι μου πάνω σε ένα περίεργο άλογο με τέσσερα κεφάλια και ακόμη περισσότερα πόδια και με νεκρά κουφάρια να κρέμονται από τα χέρια του.

Κώστας Πολύζος
 


Scary Guy  
1   Scary Guy
(Metallica)

Ο Scary Guy δεν είναι ακριβώς η επίσημη μασκότ των Metallica, αλλά έχει σίγουρα αποτυπωθεί στη μνήμη μας με τις διάφορές ανά καιρούς εμφανίσεις του και ως τέτοια πρέπει να λογίζεται. Πρόκειται για ένα απλό σχέδιο του James Hetfield το οποίο είδε πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας στο live CD-single "Live At Wembley Stadium" της εποχής του "Black Album". Έκτοτε μόνο μια ακόμη φορά εμφανίζεται σε επίσημη κυκλοφορία της μπάντας και συγκεκριμένα στο "Live Shit: Binge & Purge". Η εικόνα του έχει μπει σχεδόν στα πάντα, καθώς το brand name των Metallica είναι τεράστιο και αναλόγως μεγάλος είναι ο κατάλογος του merhandise. Κούπες, αφίσες, περικάρπια και ό,τι μπορεί να βάλει ο νους σου κυκλοφορούν με τον κύριο Scary Guy, αλλά αυτό που ομολογούμενος κάνει τη διαφορά είναι το κλασικό t-shirt με την κεφάλα του και την επιγραφή «metalli'fuckin'ca», το οποίο οι περισσότεροι από εμάς είχαν ή ήθελαν να  έχουν, σε κάποια φάση της ζωής τους.

Κώστας Πολύζος
 


  • SHARE
  • TWEET