The Fall, The Mongrelettes @ Gagarin 205, 10/02/12

Από τον Γιάννη Χυτήρογλου, 13/02/2012 @ 13:21
Περιμένοντας τον ουρανό να πέσει στα κεφάλια μας, Παρασκευή βράδυ κατευθυνόμαστε προς το Gagarin, όπου αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του συν γυναιξί και μπάντας ο Mark E. Smith, η τωρινή σύνθεση των Fall δηλαδή.

Τη βραδιά θα ανοίξει στις εννιά ο εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος Indictus, ο οποίος με ένα πολύ όμορφο DJ set (από Smoking Popes μέχρι Gang Οf Four) θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τις δέκα που θα έβγαιναν οι Mongrelettes.

The Mongrelettes

Τέσσερις ευειδείς δεσποινίδες ντυμένες στο ίδιο μoτίβο και ένας τρομερός κύριος στα πλήκτρα παίζουν γκαζομένο garage. Ξεχωρίσαμε την εξαιρετική διασκευή στο "Baby's Gone", όπως και το γαλλικό "Mon Mec à Moi" που μας είπαν για να σπάσουμε τον πάγο. Έκπληξη και η παρουσία του theremin στο τελευταιο κομμάτι. Μια ώρα και ένα κάρο κομμάτια μετά αποχώρησαν εν μέσω χειροκροτημάτων. Αν τους πετύχετε να παίζουν κάπου μην τους χάσετε. Θα περάσετε σίγουρα καλά.

Ο χώρος εν τω μεταξύ, παρά τις αντίξοες συνθήκες (ματς Ολυμπιακού - ΑΕΚ, απεργία ΜΜΜ), είχε γεμίσει αρκετά.

The Fall

Στις 23:30 η μπάντα του κατ' επίφαση μισάνθρωπου Mark Smith κάνει την εμφάνισή της στη σκηνή. Μόνη αρχικά  η Ελληνίδα γυναίκα του (Έλενα Πούλου), φορώντας το παλτό της και κρατώντας την τσάντα της (!) ,παίρνει τη θέση της πίσω από τα πλήκτρα, αφήνοντάς μας να αναρωτιώμαστε αν πρετοιμάζεται για τα χειρότερα.

Hello there, we are The Fall!

Αρχίζουν με ένα φοβερό, ρυθμικό τζαμάρισμα. Η μπάντα κοπανιέται ώσπου να εμφανιστεί o Smith, φορώντας το σακάκι του και να κάνει βόλτες στη σκηνή με τα χέρια στις τσέπες. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ένα live των Fall δεν είναι ποτέ σίγουρο ότι θα αρχίσει ή πόση ώρα θα κρατήσει και αν ο Smith θα παραμείνει στη σκηνή σε όλη τη διάρκεια του set. Για την επόμενη ώρα ο Smith εξελίσσεται σε απόλυτο πρωταγωνιστή της βραδιάς (που θα ήταν έτσι και αλλιώς) με αυτά που κάνει πάνω στη σκηνή και όχι με αυτά που τραγουδάει-κραυγάζει. Θα βάλει και θα βγάλει το σακάκι του, τραγουδώντας ενίοτε την ώρα που περπατάει με το ένα χέρι στην τσέπη και το άλλο στο μικρόφωνο, μπλέκοντας συνεχώς τα καλώδια μεταξύ τους, ώσπου καταφέρνει να ρίξει τα stand και των τριών μικροφώνων ταυτόχρονα.

 The Fall

Στο "Strychnine", όπου γίνεται χαμός με τον κόσμο από κάτω, του πέφτει το μικρόφωνο ξάνα κάτω, αλλά κανείς δε δείχνει να στεναχωριέται. Στο "Laptop Dog" ο drummer τα σπάει κανονικά και ο Smith για επιβράβευση του βάζει ένα μικρόφωνο στη μπότα. Στο "Cowboy George" ξαναρίχνει ένα stand, αλλά αυτή τη φορά το σέρνει μαζί του ενώ πειράζει συνεχώς τα κουμπάκια από τους ενισχυτές. Ευτυχώς τραγουδά και η γυναίκα του, ενώ ο ίδιος πάει και κρύβεται πίσω από ένα ηχείο δίπλα στον drummer.

Αυτή τη φορά αποφασίζει να βγάλει τα καλώδια από τους ενισχυτές και ένας δυστυχής roadie τρέχει από πίσω του για να τα ξαναβάλει στη θέση τους. Γρυλίζει τους στίχους με δυο μικρόφωνα, βγάζει άναρθρες κραυγές, αλλά ο ήχος παραμένει πολύ καλός και η μπάντα συνεχίζει απτόητη. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι κανέις από τον κόσμο δεν παραπονιέται, γιατί όλοι φαίνεται να ξέρουν ότι ήρθαν σε ένα live των Fall, γνωρίζοντας τι να περιμένουν.

The Fall

Στο "Monocard", λοιπόν, έφυγε εντελώς από τη σκηνή, αλλά η μπάντα του δίνει ρέστα, κοπανώντας με μανία. Θα ξανάρθει βέβαια και σαν άλλος αντικρούνερ θα περιφέρει τη ντεκαντάνς του (με την καλή έννοια πάντα) επι σκηνής. Θα δώσει το μικρόφωνο σε έναν από το κοινό και η Έλενα τον προτρέπει στα ελληνικά: τραγούδα!

Μ' αυτά και μ' αυτά, μετά από μια ώρα θα κλείσει το κανονικό (τρόπος του λέγειν) set, για να ξαναβγούν μετά από λίγο εν μέσω ζωηρών επευφημιών. Παίζουν το "Sparta F.C.", το "Mr. Pharmacist", στο οποίο γίνεται πανικός, και κλείνουν με το καταπληκτικό "White Lighning" μετά από δέκα συνολικά λεπτά.

The Fall

Ένα live από το οποίο φύγαμε σίγουρα γεμάτοι και κατανοώντας λίγο καλύτερα «the wonderful and frightening world of The Fall». Εμπειρία!  

The FallSetlist:

Nate Will Not Return
Taking Off
Psykick Dance Hall
Strychnine
Laptop Dog
Cowboy George
Been Duped
Latch Key Kid
Greenway like a crocodile
Monocard
Reformation
---------------------------
Sparta F.C.
Mr. Pharmacist
White Lightning

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν

  • SHARE
  • TWEET