The Answer: «Φυσικά και πιστεύω πως έπρεπε να είμαστε πιο επιτυχημένοι»

Μιλήσαμε με τον τραγουδιστή Cormac Neeson για τον καινούργιο δίσκο των Ιρλανδών, τη σημαντική αλλαγή ηχητικής κατεύθυνσης και τους λόγους που τους ώθησαν σε αυτό.

Από τον Κώστα Πολύζο, 31/10/2016 @ 13:43

Οι The Answer σίγουρα δημιούργησαν απορίες στους οπαδούς τους με το ολόφρεσκο "Solas" καθώς ο ακροατής έρχεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη μεταστροφή στον ήχο τους. Ζητήσαμε λοιπόν από τον τραγουδιστή των Ιρλανδών Cormac Neeson -μεταξύ άλλων- να μας εξηγήσει πού οφείλεται η απομάκρυνση από τις παραδοσιακές hard rock φόρμες και η εισαγωγή περισσότερων folk και παραδοσιακών στοιχείων, αλλά και να μάθουμε αν αυτή η αλλαγή θα είναι μόνιμη. Διαβάστε παρακάτω τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε.

Cormac Neeson

Σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή για ακόμα μια φορά μετά από δύο χρόνια έχουμε καινούργιο δίσκο. Δώσε μας μερικές πληροφορίες για το τι συνέβη στο μεσοδιάστημα.

Όπως, ίσως, διάβασες στο δελτίο τύπου, επιστρέψαμε από την περιοδεία στις Η.Π.Α. με τα πράγματα να εξελίσσονται κάπως περίεργα. Ο νεότερος γιος μου ανάρρωνε στο νοσοκομείο και παράλληλα τα οικονομικά της μπάντας είχαν δεχτεί ισχυρό πλήγμα λόγω της περιοδείας στις Η.Π.Α. Όλοι μας χαθήκαμε για να έχουμε λίγο προσωπικό χρόνο και να σκεφτούμε ποια θα ήταν τα επόμενα βήματά μας. Όπως αποδείχτηκε, όλοι μας βιώσαμε μια καθαρτική εμπειρία ερχόμενοι αντιμέτωποι με τις προσωπικές μας καταστάσεις και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιστρέψει η έμπνευσή μας.

Με το "Solas" φαίνεται πως επιχειρείτε μια ηχητική μετάβαση σε κάτι πολύ διαφορετικό απ' ό,τι μας είχατε συνηθίσει. Είναι λιγότερο κιθαριστικός, περισσότερο εστιασμένος στη μελωδία και ίσως -θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί- πιο εμπορικός. Πώς προέκυψε αυτή η νέα κατεύθυνση;

Δεν σχεδιάσαμε να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά εσκεμμένα. Αυτό που θέλαμε ήταν να κατευθύνουμε τα συναισθήματά και τις σκέψεις μας σε ένα μουσικό καλούπι ενσωματώνοντας περισσότερα στοιχεία της ιρλανδικής μας κουλτούρας στην πορεία. Έχουμε φτιάξει έως σήμερα πέντε εντελώς rock δίσκους και νιώσαμε πως είχε έρθει η ώρα να εκφραστούμε διαφορετικά. Έχουμε εξελιχτεί ως άνθρωποι τα τελευταία δέκα χρόνια, η σκηνή έχει αλλάξει, εμείς έχουμε αλλάξει και μας βγήκε φυσικά το να επιτρέψουμε τη δημιουργική μας ενέργεια να εκφραστεί διαφορετικά. Δεν υπήρξε κάποια προσπάθεια να κάνουμε ένα «εμπορικό» άλμπουμ ή εσκεμμένα να απομακρυνθούμε από τις rock ρίζες μας - βασικά το μόνο σίγουρο είναι πως αυτός ο πυρήνας παραμένει κάτω από την επιφάνεια στα περισσότερα από τα καινούργια τραγούδια.

Ξέρω πως πέρασες κάποιες δύσκολες καταστάσεις τα τελευταία δύο χρόνια, ειδικά με το νεογέννητο παιδί σου και νιώθω πως, κατά κάποιον τρόπο, αυτός ο δίσκος αποτέλεσε μια μορφή λύτρωσης προχωρώντας μπροστά αφήνοντας πίσω τα όποια προβλήματα. Επηρέασαν αυτές οι καταστάσεις το πώς βλέπεις τα πράγματα και το μουσικό σου όραμα αναφορικά με το "Solas";

Ο γιος μου ο Dabhog γεννήθηκε με κάποια σοβαρά θέματα υγείας και φυσικά κάτι τέτοιο σε αναγκάζει να δεις τη ζωή με διαφορετική προοπτική γενικότερα. Επανεξετάζεις τις προτεραιότητες σου και τη συναισθηματική σου αντίληψη για τον κόσμο. Δεν ήταν πως έψαχνα τη λύτρωση καθαυτή, είχε περισσότερο να κάνει με το να παρουσιάσουμε υπό τη μορφή μουσικής όλο το σκοτάδι και την αναταραχή που τόσο εγώ όσο και η μπάντα είχαμε βιώσει το τελευταίο διάστημα. Η μουσική είναι ένα καταπληκτικό μέσο για να εκφράσεις συναισθήματα, οπότε κατευθύναμε τη δημιουργικότητά μας σε αυτή.

The Answer

Το "Beautiful World" είναι ένα καταπληκτικό τραγούδι, με φοβερή κλιμάκωση και φοβερή κορύφωση. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Neil Davidge και πώς καταλήξατε σε μια από τις πιο έντονες συνθέσεις της καριέρας σας;

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που σου άρεσε το τραγούδι. Ο Neil είχε αρχικά συνθέσει μια μουσική ιδέα για μια ταινία που λεγόταν "Monsters:Dark Continent" η οποία τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε, οπότε την πήραμε και αρχίσαμε να δουλεύουμε με κάποια φωνητικά και μελωδίες πάνω σε αυτήν την κεντρική ιδέα. Ήταν η πρώτη φορά που δημιουργήσαμε τραγούδι κατ' αυτόν τον τρόπο. Όλοι μας ακολουθήσαμε το ένστικτό μας και αφήσαμε τη δημιουργικότητά μας να μας οδηγήσει. Το πρώτο μέρος του τραγουδιού είναι πολύ προγραμματισμένο και επιστρωμένο με καινούργιους ήχους από κιθάρες και μόνο στο δεύτερο μέρος είναι που εκρήγνυται σε μια ερμηνεία όλης της μπάντας!

Το ομώνυμο τραγούδι αποτελεί έναν μεγαλοπρεπή φόρο τιμής στους Led Zeppelin. Πώς θεωρείς πως σας έχουν επηρεάσει οι rock μπάντες σαν τους Zeppelin;

Οι Led Zeppelin έχουν ασκήσει επιρροή σχεδόν σε όλες τις μοντέρνες rock μπάντες. Κάποιες φορές αυτό είναι ανεπαίσθητο και κάποιες φορές προφανές. Ποτέ δεν προσπαθήσαμε να αντιγράψουμε κάτι, απλά κάνουμε αυτό που θεωρούμε πως ακούγεται σωστό και αν αυτό σημαίνει πως υπάρχουν στοιχεία που θυμίζουν λίγο τους Zeppelin, τότε τέλεια!

Στον καινούργιο δίσκο έχουμε και πάρα πολλά folk στοιχεία, όπως για παράδειγμα στα τραγούδια "Battle Cry" και "In This Land". Πώς και δώσατε τόσο βάση στη μουσική folk παράδοση της χώρας σας;

Η ιρλανδική μας κουλτούρα και οι μουσικές επιρροές μας πάντα ήταν σημαντικές για το συγκρότημα. Αυτό που δεν είχαμε κάνει μέχρι σήμερα είναι να χρησιμοποιήσουμε περισσότερους ιρλανδικούς ήχους και τέτοιου τύπου ενορχηστρώσεις στη μουσική μας. Για παράδειγμα ο Paul παίζει μαντολίνο και ακουστική κιθάρα στο "In This Land" και ο Micky παίζει μπουζούκι σε κάποια τραγούδια! Επίσης, αλλάξαμε τον τρόπο που προσεγγίζουμε τις φωνητικές αρμονίες και την αντίστιξη και τραγούδια όπως το "Thief Of Light" αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Πώς και διαλέξατε τον τίτλο "Solas" για τον δίσκο; Με τι θέματα καταπιάνονται οι στίχοι; Μου άρεσε πολύ το εξώφυλλο...

Χαίρομαι που σου άρεσε το εξώφυλλο και ο τίτλος! Το Solas είναι η Ιρλανδική λέξη για το «φως» και η γενική αφήγηση του δίσκου έχει να κάνει με το να βρίσκεις τον δρόμο σου από σκοτεινά μέρη σε κάποια πολύ καλύτερη ψυχική διάθεση. Όλοι μας περνάμε δύσκολες στιγμές και μπορεί να είναι πολύ ανακουφιστική η μετάβαση στην άλλη πλευρά. Ο καινούργιος μας δίσκος έχει να κάνει με το ταξίδι από το σκοτάδι στο φως.

The Answer - Solas

Πιστεύεις πως οι οπαδοί σας ίσως μπερδευτούν με τη νέα κατεύθυνση; Φοβάσαι μήπως κάποιοι δεν αποδεχτούν αυτήν τη -γενναία αν μη τι άλλο- αλλαγή στον ήχο σας; Σου πέρασε καθόλου από το μυαλό πως ίσως χάσετε κάποιους από τους οπαδούς σας;

Νομίζω πως πάντα κάθε καινούργια δουλειά ενέχει ρίσκο, ασχέτως που αυτήν τη φορά ήταν ένα ρίσκο που έπρεπε να πάρουμε προκειμένου να εξελιχτούμε και να προοδεύσουμε σαν συγκρότημα. Πάντα θα έχεις ανθρώπους που δεν τους άρεσε ο καινούργιος δίσκος και κάποιους που τους άρεσε. Θεωρώ πως οι περισσότεροι οπαδοί μας εκτιμούν και ταυτίζονται με μας ως καλλιτέχνες γιατί ξέρουν πως πάντα τους προσφέρουμε ένα τίμιο άλμπουμ από καρδιάς και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Οι αρχικές αντιδράσεις πάντως των οπαδών και των κριτικών για τον δίσκο είναι πολύ θετικές και μόλις αντιληφθούν πόσο εκπληκτικά ακούγονται τα καινούργια τραγούδια ζωντανά πραγματικά θα ενθουσιαστούν!

Είναι ο νέος ήχος των The Answer μόνιμος ή απλά ένα προϊόν πειραματισμού και στη συνέχεια θα επιστρέψετε στην «ασφάλεια» του rock 'n' roll;

Οι The Answer πάντα θα γράφουν μουσική που τη θεωρούν σπουδαία τη συγκεκριμένη στιγμή! Κάποιες φορές είναι καλό να πιέζεις τον εαυτό σου και πιστεύω πως είμαστε σε πολύ καλή φάση αυτήν τη στιγμή. Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που αντιδρούν θετικά στον νέο μας δίσκο, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα επόμενα δημιουργικά μας βήματα!

Ίσως σε φέρει σε δύσκολη θέση η επόμενη ερώτηση, αλλά πηγαίνοντας πίσω στην εποχή του "Rise" και σκεπτόμενος πως είχατε ανακηρυχτεί η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη rock μπάντα και η περιοδεία που ακολούθησε με τους AC/DC μετά το "Everyday Demons"... θα έλεγες πως τα πράγματα εξελίχτηκαν όπως τα περιμένατε;

Εάν με ρωτάς αν θεωρώ πως έπρεπε να ήμασταν περισσότερο επιτυχημένοι, τότε η απάντηση είναι πως φυσικά και το πιστεύω! Πάντως ο κόσμος θα πρέπει να αναγνωρίσει πως το rock 'n' roll είναι ένα μακρύ ταξίδι το οποίο απαιτεί αφοσίωση και να το θες πάρα πολύ όλο αυτό. Η μουσική βιομηχανία έχει επίσης αλλάξει και το streaming / subscription έχει αλλάξει τον τρόπο που οι καινούργιοι και νεαροί ακροατές καταναλώνουν τη μουσική. Υπάρχει λιγότερη έμφαση σήμερα στον «δίσκο» σαν υλικό προϊόν και είναι μόνο οι rock μπάντες που επιμένουν σταθερά σε αυτό το πλαίσιο. Έχουμε φτιάξει έξι δίσκους, όλοι τους σπουδαίας ποιότητας κατά την άποψή μου, και θα συνεχίσουμε να γράφουμε μουσική όσο υπάρχει έμπνευση!

The Answer

Πάνε πλέον πάνω από δέκα χρόνια που είστε στην πιάτσα. Μετά από έξι δίσκους και ένα κάρο ζωντανές εμφανίσεις υπάρχουν πράγματα για τα οποία μετανιώνεις; 

Δεν μετανιώνουμε για τίποτα - αν ξεκινήσεις να λυπάσαι τον εαυτό σου τότε όλα έχουν τελειώσει! Είχαμε κάποιες απίστευτες κορυφές, κάποιες στιγμές που πιάσαμε πάτο και κάποιες ΟΚ στιγμές, αλλά στην τελική εμείς παίζουμε rock 'n' roll και αυτό είναι που θέλουμε να κάνουμε για πάντα.

Υπάρχουν σχέδια για περιοδεία; Θα επιστρέφατε στην Ελλάδα; Πάει καιρός από την τελευταία φορά...

Θα θέλαμε πάρα πολύ να παίζαμε στην Ελλάδα ξανά, αλλά είναι δύσκολο να βρούμε κάποιον promoter που θέλει να μας κλείσει για εμφανίσεις! Η προπώληση για τη βρετανική και ευρωπαϊκή μας περιοδεία πάει περίφημα, οπότε είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό. Αν μπορείς να μας βοηθήσεις να έρθουμε στην Ελλάδα θα έρθουμε!  

Πώς περνάς τον χρόνο σου όταν δεν ηχογραφείς δίσκους και δεν περιοδεύεις με το συγκρότημα; 

Όλο τον ελεύθερος χρόνο μου, πλέον, τον αφιερώνω στον γιο και τη γυναίκα μου. Είμαι ένας σπιτόγατος και απολαμβάνω την κάθε στιγμή!

Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου και σου εύχομαι τα καλύτερα!

Και εγώ σε ευχαριστώ για όλη τη στήριξη. Αγαπάμε και εκτιμάμε πραγματικά όλους τους Έλληνες οπαδούς μας!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Solas" από τον Κώστα Πολύζο.

 

  • SHARE
  • TWEET