Venator

Echoes From The Gutter

Dying Victims Productions (2022)
Από τον Σπύρο Κούκα, 25/02/2022
Με ένα ντεμπούτο που ξεχωρίζει για φέτος, οι Venator μάς ξεναγούν σε ένα πωρωτικό ταξίδι στα heavy metal '80s
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η Dying Victims αρχίζει και αποδεικνύεται ένα από τα καλύτερα φυτώρια νέων συναρπαστικών heavy metal σχημάτων, αφού τον τελευταίο καιρό μας έχει προσφέρει τρομερές δουλειές από μπάντες όπως οι Heavy Sentence, οι Sandstorm και οι Significant Point, μεταξύ άλλων. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν από φέτος και οι Αυστριακοί Venator, οι οποίοι ντεμπουτάρουν στη full-length παραγωγή με το "Echoes From The Gutter" και μας ξεναγούν σε ένα αναχρονιστικό αλλά και τόσο πωρωτικό ταξίδι στα heavy metal ‘80s.

Δεν θα μπορούσε να διαθέτει διαφορετική περιγραφή το υλικό του πρώτου ολοκληρωμένου άλμπουμ τους, καθώς αυτό διασχίζει ολόκληρη τη δεκαετία του 1980, εκκινώντας από τα ιερά δισκοπότηρα των Judas Priest και φθάνοντας μέχρι το 1988 και το άφθαρτο "Thundersteel" των Riot. Μυστακοφόρο, αλήτικο, αλλά και συναισθηματικά μελωδικό, το "Echoes From The Gutter" υπενθυμίζει γιατί τα ‘80s υπήρξαν η καλύτερη εποχή για το κλασικό metal και ανακαλεί μεγάλο μέρος από το νοσταλγικό μεγαλείο εκείνης της εποχής.

Οι Iron Maiden εποχής Di Anno και το NWOBHM ρεύμα του οποίου ηγήθηκαν, οι Judas Priest, οι Heavy Load και το υπόλοιπο (σήμερα) obscure heavy metal της περιόδου αποτελούν πηγές θαυμασμού κι έμπνευσης, μα ουδόλως πιστής προσήλωσης. Οι αναφορές στους Riot επί Tony Moore γίνονται αντιληπτές έπειτα από μερικές ακροάσεις των "Streets Of Gold" (με ορισμένα γυρίσματα του Johannes Huemer να φέρνουν όμορφες μνήμες από τις ερμηνείες του Moore) και "The Hexx" (των εξαιρετικών δισολιών), την ίδια στιγμή που το "Manic Man" ξεχωρίζει ως ένα μικρό hit της φετινής heavy metal εσοδείας, χάρη στην κολλητική του αμεσότητα.

Από το εξώφυλλο μέχρι την ευρύτερη μουσική αισθητική της μπάντας, τα πάντα φωνάζουν ‘80s. Αυτό, θαρρώ, μπορεί να αποτελέσει και τη μοναδική «αντίρρηση» που ένας «προοδευτικός» ακροατής του σκληρού ήχου θα έχει για το δίσκο, καθώς οι Venator στέκονται, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση, ως μια μπάντα εκείνης της εποχής. Αν το άλμπουμ ακουγόταν «στα τυφλά», χωρίς καμία πληροφορία για το ποιόν του, οι εικασίες και η συνολική του ποιότητα θα το ήθελαν να έχει ταξιδέψει στο χρόνο, τοποθετώντας την κυκλοφορία του 35+ χρόνια νωρίτερα.

Από την άλλη, προσωπικά θεωρώ προτέρημα αυτό το στοιχείο για της μπάντες του, επονομαζόμενου, classic metal revival, όταν αυτό υπάρχει συγχρόνως με τις απαραίτητες δόσεις έμπνευσης και προσωπικότητας. Στην προκειμένη, οι Venator διαθέτουν και τα δύο σε περίσσεια, γεγονός που διακρίνει το "Echoes From The Gutter" στα must-listen άλμπουμ για τον heavy metal χώρο του 2022.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET