The Vicious Head Society

Extinction Level Event

Self Released (2021)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 10/06/2021
Progressive soundtrack της αποκάλυψης
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ετσι μέρες που είναι πως σας ακούγεται ένα άλμπουμ για το τέλος του κόσμου; Πιο συγκεκριμένα ιστορίες εφτά ανθρώπων για το πως ο καθένας αντιλαμβάνεται τη συντέλεια και τί κουβαλάει και αφήνει πίσω του. Βασικά αυτό είναι και το θέμα του concept δεύτερου άλμπουμ του βιρτουόζου Ιρλανδού κιθαρίστα Graham Keane.

To 2017 με το ντεμπούτο του "Abject Tomorrow" σίγουρα είχε δείξει πόσο καλός είναι αλλά με το "Extinction Level Event" -από το artwork μέχρι τη παραγωγή και φυσικά τις συνθέσεις- πηγαίνει οχι ένα αλλά αρκετά βήματα παραπέρα και προσωπικά με ξάφνιασε θετικά. Είναι σύνηθες πλεον στο prog κόσμο να υπάρχουν πολλοί βιρτουόζοι κιθαρίστες που βγάζουν συνήθως instrumental άλμπουμ με ενδιαφέρον αλλά όχι τόσο ωστε να αντέξουν στον χρόνο κομμάτια και μάλλον οι προσπάθειες αυτές μένουν απλά σαν 'κάτι καλό που ακούσαμε τότε'. Ο κύριος Keane κινείται σε άλλη λίγκα. Αφενός δεν είναι one-man-band αλλά έχει αξιόλογους συνεργάτες σε drums, keyboards και μπάσο όπως και τα φωνητικά του Nathan Maxx ξανά -μετά το πρώτο άλμπουμ- που οκ δεν εντυπωσιάζουν αλλά δίνουν θετικό πρόσημο στην ιστορία που αφηγείται με τη κιθάρα του ο Keane.

Θα συναντήσεις Dream Theater, Fates Warning, Haken και Symphony X οπότε αν γουστάρεις τους προαναφερθέντες δεν υπάρχει περίπτωση να μην εκτιμήσεις αυτόν τον δίσκο. Λάτρεψα τα ανατολίτικα στοιχεία του "Judgement", τον εξαγνισμό που προσφέρει το δυστοπικό "The Signal" στο φινάλε του, με εντυπωσίασαν τα σολαρίσματα και οι θεματικές εναλλαγές του instrumental "Yp138". Το συμφωνικό και επικότατο "On A Silver Thread" δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό κομμάτι που συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν όλο το album. Επικό, κινηματογραφικό soundtrack του τέλους του κόσμου και της αρχής μια νέας πραγματικότητας η οποία αποτυπώνεται και στο φινάλε με το "Hymn Of Creation", ένα πανέμορφο κομμάτι ελπίδας. Οι προσωπικές ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων που αποτυπώνει μουσικά ο δίσκος φαίνεται και από το ότι κάθε κομμάτι ακούγεται μοναδικό, με τα δικά του στοιχεία και χαρακτήρα αλλά πάντα με υπόβαθρο μια μελαγχολία και θλίψη όπως είναι φυσικό μιας και μιλάμε για τα ύστερα του κόσμου!

Στη μία ώρα και στα εννέα κομμάτια του "Extinction Level Event" θα βρείς με κάθε ακρόαση κάτι νέο. Ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα από ένα καλλιτέχνη που θέλει αλλά κυρίως μπορεί να βγάλει τέτοια μουσική και πιστεύω είναι από τα καλύτερα prog albums που θα ακούσουμε φέτος.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET