The Hirsch Effekt

Kollaps

Long Branch (2020)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 03/12/2020
Ένα ακατέργαστο διαμάντι με αρκετό μέλλον στον progressive χώρο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Γερμανοί Hirsch Effekt γεννήθηκαν το 2008 όταν οι Nils Wittrock και Ilja Lappin γνωρίστηκαν στο Λύκειο Μουσικής Θεάτρου και Μέσων στο Αννόβερο. Μαζί με τον Moritz Schmidt, ο οποίος αντικατέστησε τον Philipp Wende το 2013. Προς τιμήν της γιατρού Rahel Hirsch, η οποία ανακάλυψε τη διαπερατότητα των βλεννογόνων του λεπτού εντέρου, αλλά λοιδορήθηκε γι' αυτή λόγω του φύλου και της καταγωγής της. Εντέλει, αναγνωρίστηκε η ανακάλυψή της, έστω και μετά το θάνατό της.

Οι Hirsch Effekt δηλώνουν πως τους ένωσε η κοινή τους αγάπη για εντελώς ετερόκλητα είδη, όπως το art-rock και το death metal, η progressive αντίληψη στη μουσική αλλά και η πιο δημοφιλείς της εκφάνσεις. Και όντως, όλα αυτά - και άλλα πολλά - κατέχουν εξίσου σημαντική θέση στον φετινό δίσκο των Γερμανών.

Το εναρκτήριο κομμάτι του "Kollaps" έχει λάβει δικαιωματικά αυτήν τη θέση, αφού η συγκοπτική εισαγωγή του "Kris" είναι ένα roller/coaster συναισθημάτων, με την εκπληκτική Leprous εισαγωγή να χαλάει στιγμιαία η απαθής απαγγελία στα γερμανικά. Ωστόσο, δεν φταίει η γλώσσα, αφού τα μελωδικά, πιο ψιλά φωνητικά, κουμπώνουν μια χαρά με το προοδευτικό ύφος της σύνθεσης στην πορεία.

Σε πιο ακραίο ύφος το "Noja" αγγίζει τους Burst με το πιο math-core υφος του, αλλά δεν διστάζει να προσθέσει και το (αδιάφορο στην καλύτερη) ραπάρισμα του. Το "Deklaration" συνεχίζει σε παρόμοιο ύφος με πιο παρανοϊκά ριφ, αλλά και μια ελαφριά System Of A Down αίσθηση. Σίγουρα, όχι και το πιο εύκολο κομμάτι του δίσκου. Και μιας και μιλάμε για δύσκολα κομμάτια, το djenty "Allmende", ταιριάζει απόλυτα σε αυτή την κατηγορία.

Στο "Domstol" εξομαλύνεται αρκετά η κατάσταση, η μελωδία επανέρχεται πλήρως τόσο σε φωνητικά όσο και κιθαριστικές γραμμές. Ή έτσι θέλουν να νομίζουμε γιατί μετά το πρώτο δίλεπτο, τα πράγματα αποκτούν μια πιο άγρια ομορφιά, χωρίς να επανέρχονται στα πρότερα επίπεδα. To πιο ηλεκτρονικό "Torka" ξεχωρίζει για τον απολαυστικό διαγωνισμό ανάμεσα στο μπάσο και την κιθάρα στο κλείσιμο του.

Στα 4½ παρά λεπτά του "Bilen" κάνει την εμφάνισή του ένα black’n’roll στυλ, τύπου Satyricon, με το math-core να μπλέκεται όμως μετά το πρώτο λεπτό.Για το ομώνυμο κομμάτι δεν θα πω πολλά, θα αφήσω εδώ την πρόσφατη εκτέλεσή του στο Hagelslag στούντιο υπό τη συνοδεία ορχήστρας και χορωδίας για να το απολαύσετε.Τέλος, το "Agera" πλέκεται γύρω από το μπάσο σε μια ακόμα όμορφη και προκλητική σύνθεση, η οποία κλείνει και τον δίσκο.

Οι Γερμανοί έχουν πολύ δυνατά στοιχεία και μπορούν στο μέλλον να απαιτήσουν την προσοχή στον ευρύτερο progressive metal χώρο, αν βελτιώσουν ορισμένα από αυτά, όπως για παράδειγμα τα φωνητικά τους ή δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην πιο soft πλευρά τους. Οι λάτρεις των Dillinger Escape Plan, Mars Volta, Burst αλλά και Between The Buried And Me σίγουρα θα βρουν οικεία στοιχεία στους The Hirsch Effekt.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET