The Aristocrats

Freeze! Live In Europe 2020

Boing! (2021)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 11/05/2021
​Η ποιότητα των The Aristocrats καθιστά από μόνη της αυτήν τη ζωντανή κυκλοφορία ευπρόσδεκτη
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ας υποθέσουμε ότι είμαστε σε μια εποχή που ο Covid, η πανδημία, τα lockdown είναι όλα είτε άγνωστες λέξεις, είτε περασμένα-ξεχασμένα και ένας φίλος ρωτάει αν ψήνεσαι το βράδυ να πάτε σε ένα μαγαζί να δείτε τους Guthrie Govan, Marco Minnemann και Bryan Beller που παίζουν σε μια βραδιά ελεύθερου τζαμαρίσματος. Αν η απάντησή σας είναι «ποιοι είναι αυτοί;», «που να τρέχουμε τώρα» ή «ποιος πάει σε βραδιές τζαμαρίσματος;», τότε μπορείτε να μην συνεχίσετε την ανάγνωση αυτής της παρουσίασης.

Ο τρεις τύποι που αναφέρθηκαν παραπάνω θα μπορούσαν να είναι (και είναι ή έχουν υπάρξει) τα πιο ακριβοπληρωμένα hired guns στη μουσική βιομηχανία, αλλά έχουν μια τρέλα στην οποία επενδύουν τον περισσότερο χρόνο και την περισσότερη δημιουργικότητά τους, το fusion τρίο που συνθέτουν, τους The Aristocrats. Ενδεικτικά μόνο να πω ότι ο Govan είναι υπεύθυνος για το καλύτερο κιθαριστικό σόλο που ακούσαμε την προηγούμενη δεκαετία και μαζί με τον Marco Minnemann συνετέλεσαν στο να αγγίξουν την τελειότητα οι δυο δίσκοι του Steven Wilson στους οποίους συμμετείχαν. Ο δε Minnemann πέραν των άπειρων project και συνεργασιών θα μπορούσε (ίσως και θα άξιζε) να είναι ο διάδοχος του Portnoy στους Theater με βάση όσα είδαμε στις audition του "The Spirit Carries On" κι ο Beller είναι της ίδιας συνομοταξίας μουσικός, παίζοντας παράλληλα με μουσικούς όπως ο Satriani. Αν δεν ξέρατε ποιοι απαρτίζουν τους The Aristocrats και συνεχίσατε ελπίζω να σας κέντρισαν το ενδιαφέρον τα σύντομα βιογραφικά τους…

Όπως πολλούς άλλους μουσικούς, πέρσι τον Φεβρουάριο η πανδημία βρήκε τους The Aristocrats στη μέση της περιοδείας για την υποστήριξη της τελευταίας τους στούντιο δουλειάς, "You Know What...?" και τους έκοψε απότομα την πορεία. Ειδικά για τέτοιου είδους μουσικούς, που περιοδεύουν ακατάπαυστα, το πλήγμα ήταν πολύ μεγάλο. Εν πάση περιπτώσει, από εκείνες τις τελευταίες εμφανίσεις στην Ισπανία συνέθεσαν ένα άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις και το κυκλοφορούν τώρα, υπό το όνομα "Freeze! Live In Europe".

Αναμενόμενα στο "Freeze" οι αριστοκράτες φίλοι μας εστιάζουν στην τελευταία τους δουλειά, παρουσιάζοντας πέντε τραγούδια μέσα από αυτή, συμπληρώνοντας την κυκλοφορία με μια εκτεταμένη, 20λεπτη εκδοχή του "Get It Like That". Η μεγαλύτερη έκταση οφείλεται στο drum solo του Minnemann το οποίο είναι αφιερωμένο στον τότε πολύ πρόσφατα εκλιπόντα Neal Peart.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να μπω σε κάποιου είδους τεχνικές αναλύσεις (λες κι έχω την ικανότητα να κάνω κάτι τέτοιο) ή να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Πάντα όταν ακούω τις μουσικές αυτού του σχήματος με αφήνουν μεταξύ εντυπωσιασμού και απορίας. Τόσο πως τα σκέφτονται, όσο και πως τα θυμούνται αυτά που παίζουν. Το ίδιο συμβαίνει κι εδώ, με τα 52 λεπτά της κυκλοφορίας να κυλάνε νεράκι, με ενδιάμεσα επιφωνήματα θαυμασμού ή φάτσες απορίας. Περισσότερο από όλα αγάπησα τα καουμποιλίκια στο "When We Come Together" πάντως.

Χωρίς να αποτελεί κάτι φοβερό, το "Freeze! Live In Europe 2020" δεν χρειάζεται στην πραγματικότητα κάποιον συγκεκριμένο λόγο για την κυκλοφορία του. Η σφραγίδα ποιότητας που φέρουν οι The Aristocrats αρκεί από μόνη της να το καθιστά καλοδεχούμενο.

  • SHARE
  • TWEET