Tango With Lions

The Light

Inner Ear (2018)
Από την Βάσω Καραντζάβελου, 01/03/2018
Θαλπερή και ενδοσκοπική dream pop που θέτει τον πήχη πολύ ψηλά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να διαπιστώσουμε τη δημοτικότητα ενός δημιουργήματος και ειδικότερα των μουσικών. Παλιότερα, πάντα με μία μπακαλίστικη λογική, θεωρούνταν «καλό» ό,τι απολάμβανε αποδοχής, μαζικής ή και από πιο «αξιόπιστα» κέντρα επιρροών. Σήμερα που οι πωλήσεις αντίτυπων δε θα λέγαμε πως αντανακλούν με ακρίβεια τα συναισθήματα ικανοποίησης, θα μπορούσαν να θεωρηθούν δείκτες δημοφιλίας τα clicks, τα views και οι επαναλήψεις σε σελίδες streaming. Με την ίδια λογική οι Tango With Lions είναι το ελληνικό εξαγώγιμο μουσικό προϊόν με τη μεγαλύτερη πέραση εκτός συνόρων. Δεν υπερβάλλω, κάνε μία αναζήτηση στο Youtube. Πάτησες το κουμπάκι με τον μεγεθυντικό φακό; Βλέπεις αριθμούς με πολλά ψηφία και σχόλια σε διάφορες γλώσσες. Κάτι σαν virtual πύργο της Βαβέλ ένα πράγμα. Δεν υπερέβαλα τελικά, σωστά;

Οι Tango With Lions, λοιπόν, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους διεθνώς και ύστερα από πέντε χρόνια δισκογραφικής σιγής επιστρέφουν με το "The Light", το οποίο, μάλιστα, είναι και το πρώτο άλμπουμ της Inner Ear για το 2018.

Εξοικειωμένοι ή μη με το έργο της Κατερίνας Παπαχρήστου και των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος, μπαίνουμε γρήγορα στην ατμόσφαιρα που χτίζουν. Εννέα ελεγειακά mid-tempo κομμάτια, εμπνευσμένα από τα μικρά καθημερινά πράγματα, συνθέτουν τη βάση του "The Light". Μπορεί τα δύο εναρκτήρια κομμάτια, "Back To One" και "Proof Of Desire" να ξεκινούν κάπως συντηρητικά με το να δίνουν έμφαση σε ακουστικές μελωδίες, στη συνέχεια όμως η αφήγηση βρίσκει το ρυθμό της (ή, καλύτερα, εμείς βρίσκουμε το ρυθμό της).

Η ένταση παραμένει πάντα σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το άλμπουμ είναι βαρετό και ανέμπνευστο. Κάθε άλλο, μόλις συνηθίσεις την ατμόσφαιρα, το ραντάρ σου θα πιάσει folk, americana, κάτι από shoegaze, λεπτομέρειες από πνευστά όργανα κλπ κλπ, με τη λίστα να μεγαλώνει ανάλογα με την μουσική σημειωτική του κάθε ακροατή. Με μία μεγάλη γκάμα επιλογών, οι Tango With Lions ελίσσονται και ανασυντάσσουν διαρκώς το υλικό τους, χωρίς να επαναλαμβάνονται ή να επιστρατεύουν υπερβολές.

Κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, πολλοί guest έκαναν στάση στο studio και έβαλαν το λιθαράκι τους στο "The Light". Ο κύριος κορμός της μπάντας έδεσε όλους τους οβολούς ομοιόμορφα ώστε να υπηρετήσουν τη συνολική εικόνα του δίσκου. Κι αυτή είναι εσωστρεφής, μελαγχολική και σάρκινη. Απέχει έτη φωτός από το μελοδραματισμό και την εξωρενικότητά του. Από την αρχή μέχρι το τέλος βρισκόμαστε μπροστά σε μία δουλειά που ξέρει πού βρίσκεται και εκτελεί πολύ καλά το σκοπό της. Η γαλήνια φωνή της Κατερίνας Παπαχρήστου, από κοινού με τις μετρημένες συνθέσεις, κατασκευάζει ό,τι κοντινότερο έχουμε ακούσει σε ελληνική dream pop.

Ίσως είναι άδικο να κολλάμε παντού την ετικέτα με τη χώρα προέλευσης, ειδικά σήμερα που μέσα από το ίντερνετ μπορεί ο κάθε μουσικός να κάνει παπάδες, με το να κάνει τη μουσική του γνωστή μέχρι την άλλη άκρη της υφηλίου. Όμως η dream pop αποτελεί, ολίγον τι, παρεξηγημένη έννοια, με έλλειψη εκπροσώπων στη χώρα μας. Μία τέτοια θέση μοιάζει, πλέον, να έχει βρει ενοίκους, οι οποίοι, μάλιστα, βγάζουν όλο και καλύτερο υλικό με το πέρασμα του χρόνου, δικαιώνοντας τον τίτλο που τους αναλογεί.

Οι Tango With Lions είναι η ιδανική διαφήμιση της παραγνωρισμένης μουσικής Ελλάδας και το πιο πρόσφατο άλμπουμ τους αποτελεί μία συνοπτική αφήγηση της πανανθρώπινης ιστορίας. Μίας ιστορίας που αναδεύει τη σκληρότητα, την ασχήμια και την ειρωνεία του κόσμου τούτου με μικρά διαλλείματα φωτός. Μαζί με τη θαλπερή μελωδική υπόκρουση και την καταπληκτική ερμηνεία, το "The Light" συνεπαίρνει τον ακροατή μέχρι και την τελευταία νότα. Ο πρώτος πολύ καλός ελληνικός δίσκος για το 2018. Θα ευχηθώ κι εις ανώτερα, θέτοντας τον πήχη πολύ ψηλά από τόσο νωρίς.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET