Susanne Sundfor

Blomi

Bella Union / Rockarolla (2023)
Από τον Κώστα Σακκαλή, 21/06/2023
Ένας μουσικός προορισμός που είναι ταυτόχρονα και συναισθηματικό ταξίδι
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η σταδιοδρομία της Sundfør έχει υπάρξει μέχρι τώρα ένα ταξίδι. Και όπως σε κάθε ταξίδι δεν είναι απαραίτητο να αρέσουν το ίδιο σε όλους όλες οι στάσεις, είναι τελικά η διαδρομή μέσα από αυτές που το κάνει συναρπαστικό. Το "Blómi" δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι θα είναι το τέλος του ταξιδιού αυτού αλλά, αντιφατικά, μοιάζει ταυτόχρονα να είναι και ο προορισμός του. Όλες οι ηχητικές επιλογές της, από τις folk ρίζες της στην σύγχρονη chamber και την ηλεκτρονική art pop μιάζουν να έγιναν για να οδηγήσουν όλα στην υπέροχη χρήση τους στο αριστούργημα που είναι ο έκτος δίσκος της.

Ο δίσκος αποτελείται από 8 συναισθηματικά φορτισμένα τραγούδια με λιτή ενορχήστρωση που παίζει ανάμεσα σε ambient, jazz, folk και το απλό πιάνο μίας songwriter ενώ στα δύο άκρα του βρίσκουμε δύο αφηγήσεις σε πιο πειραματατικά, ατονικά ηχητικά τοπία που πλαισιώνουν ιδανικά τις υπόλοιπες συνθέσεις και είναι ειλικρινά απολαυστικές είτε προσέχεις τι λέει είτε απλά παρασυρθείς από τον ήχο και την εκφορά του λόγου της. Τα κατά βάση ακουστικά όργανα απλώνονται στο χώρο και δημιουργούν μεγάλες μελωδίες χωρίς να πέφτει το ένα πάνω στο άλλο δίνοντας φυσικά την έμφαση εκεί που δικαιωματικά ανήκει, στην ίδια τη δημιουργό. Γιατί αυτό που κυρίως θα στοιχειώνει τον ακροατή είναι η φωνή της Sundfør όχι μόνο για την έκτασή της ή φυσικά τη χροιά της, αλλά για την εκφραστικότητά της, τη ροή της, την μετάβαση από δύναμη σε απαλότητα, την ικανότητα να προφέρει κάθε συλλαβή με τον τρόπο που της πρέπει ως ένα όργανο σε απόλυτη σύνδεση με τη μουσική γύρω του αλλά και απολύτως προσηλωμένο σε μία ή περισσότερες μελωδίες ταυτόχρονα απλές αλλά και καλά μελετημένες.

Με μία αφηρημένη, συναισθηματική κατά βάση, έμπνευση από την οικογενειά της και κυρίως τον παππού της και την κόρη της, το "Blómi" έχει κάτι το βαθιά ανθρωπιστικό, πνευματικό και αισιόδοξο. Μία επιμονή να βρίσκει αντοχή, ομορφιά και αφορμές χαράς μέσα από τον ίδιο τον κύκλο της ζωής, την φύση και την πίστη στην ανθρώπινη ύπαρξη, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα και όλες τις δυσκολίες, την ματαιότητα, τις στεναχώριες. Πρόκειται για ένα απόλυτα ολιστικό έργο μέσα στην μουσική και στιχουργική απλότητά του.

Και ολιστικά ακούγεται καλύτερα. Παρότι σχεδόν κάθε τραγούδι μπορεί να σταθεί μόνο του ως ένα εν δυνάμει single, είναι το σύνολο που αναδεικνύει το όραμα που υπάρχει πίσω από το "Blomi". Γιατί τελικά ακόμα και ως προορισμός, το "Blómi" είναι κι αυτό ένα ταξίδι από μόνο του, ίσως το πιο όμορφο που θα κληθείτε να κάνετε φέτος ως ακροατές.

  • SHARE
  • TWEET